joi, 9 iulie 2015
Imi place sa folosesc produsele locale. Tie?
Imi doresc sa am parte de o alimentatie sanatoasa si de aceea am acceptat invitatia celor de la I know who grew it, o organizatie care sustine acest lucru.
Provocarea de a cumpara local, mi se pare cea mai potrivita pentru mine.
Imi place sa consum alimente cat mai sanatoase si incerc, imi dau silinta, ca sa gatesc cat mai sanatos pentru intreaga familie, sa ii feresc cat pot de toate chimicalele. Acum sa nu credeti ca mancam doar bio, sau ca nu ne mai facem din cand in cand o pofta "vinovata", insa totul este cu limite.
Din pacate nu am un spatiu verde in care sa imi pot cultiva singura legumele, fructele, ierburile aromatice, fara chimicale si sunt nevoita sa le cumpar.
Incerc sa imi procur mereu legumele, fructele din piata, de la oamenii din zona, (de la supermarket doar daca este o urgenta prea mare). Stiu, ca poate nici ei nu sunt 100% de incredere, insa daca frecventam piata, mergem macar o data pe saptamana la cumparaturi, incepem sa ii cunoastem, sa ne imprietenim, sa schimbam idei, ne dam seama daca fac parte din acea localitate si ca ei sunt cei care cultiva ceea ce vand si nu le aduc din alte parti. Este bine sa ii sustinem cumparand de la ei, pentru ca astfel participam la dezvoltarea zonei, iar daca agricultorii vad o dorinta mare din partea noastra, ca vrem cu adevarat produse poaspete si din localitate, cu siguranta isi vor da si ei silinta sa ne ofere tot ce este mai bun, natural si proaspat.
Se intampla sa mai fim "fraieriti" daca pot sa zic asa, dar sa le acordam credit si sa nu ii descurajam.
Haideti sa incercam sa sustinem alimentatia sanatoasa, pe cei ce trudesc pe camp indiferent de de conditiile meteo. Incercand acest lucru poate nu ne mai expunem atator probleme de sanatate, poate nu vom mai fi atatia supraponderali si cu siguranta ne vom simti mai bine. Usor, usor va deveni o obisnuinta, ceva ce va face parte din viata noastra de zi cu zi.
Nu este un moft, nu este un trend, trebuie doar sa deschidem bine ochii si sa alegem ce este mai bun pentru viata voastra. O sa vedeti cat de simplu este.
Poate sunteti curiosi, poate am trezit un mic interes si acceptati si voi una sau chiar mai multe provocari.
Aici gasiti provocarile: stiucemanac.org
Prajitura cu visine, nuca si mascarpone
Astazi va aduc o prajiturica aerata, cu putina ciocolata, bucati de nuca si visine de tara, acrisoare si aromate. Am pregatit aceasta prajitura special pentru Greenpeace Romania, o organizatie care actioneaza pentru a schimba atitudini si comportamente, pentru a proteja mediul inconjurator, promoveaza agricultura sustenabila prin respingerea organismelor modificate genetic incurajand dezvoltarea agriculturii responsabile. Mai multe puteti citi pe site-ul lor.
Ingrediente:
Pentru prajitura:
Ingrediente:
Pentru prajitura:
- 6 oua
- 10 linguri zahar
- 80 gr unt
- 80 ml lapte
- 80 gr ciocolata amaruie
- 13 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat
- 2-3 linguri zeama de lamaie
- 250 gr visine
- 2 lingurite esenta de rom
- 1 canita miez de nuca
Crema:
- 250 gr mascarpone
- 4 linguri smantana de tara, rece
- 2 linguri zahar pudra
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 1 plic ness
Mod de preparare:
Prajitura:
Spalam visinele, le scoatem samburii si le punem intr-o sita la scurs.
Intr-un vas punem laptele, untul si ciocolata amaruie.
Le trasferam pe foc, focul il dam la mic, amestecam continuu pana untul si ciocolata sunt bine topite, dar nu le fierbem.
Dam deoparte si lasam sa se raceasca putin.
Batem galbenusurile spuma impreuna cu zaharul, adaugam amestecul cu ciocolata.
Stingem bicarbonatul cu zeama de lamaie, il adaugam in compozitia de mai sus, punem esenta, praful de copt.
Cernem faina, o incorporam cu mixerul la viteza mica.
Albusurile le mixam cu un praf de sare pana devine o spuma. Acestea le incorporam in compozitia obtinuta mai sus, cu ajutorul unei palete, cu miscari lente.
Unge o tava de 22/26 cm cu unt, o tapetam cu hartie de copt, turnam compozitia, o nivelam. Eu va recomand sa folositi o tava putin mai mare decat cea pe care am folosit-o eu, pentru ca prajitura iese foarte inalta.
Deasupra punem visinele si bucati de miez de nuca.
Introducem prajitura in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 30-35 de minute. Facem testul cu scobitoarea si cand este gata o scoatem din cuptor lasand sa se raceasca.
Crema:
Intr-un bol punem mascarponele, smantana, zaharul pudra si le mixam pana obtinem o crema spumoasa.
La final o aromatizam cu vanilia.
Portionam prajitura dupa ce s-a racit, ungem fiecare bucata cu crema.
O dam la rece pentru 1-2 ore.
O scoatem, presaram ness si servim. Sa aveti pofta!