Ingrediente:
Pasta de fistic:
- 100 gr fistic fara coaja
- 60 ml apa
- 60 gr zahar
- 1 lingura ulei de cocos
- apa fierbinte
Pentru blat:
- 3 oua
- 4 linguri zahar brut
- 4 linguri ulei
- 4 linguri lapte batut
- 4 linguri faina
- 3 linguri pudra de rascove (sau cacao)
- 1 lingurita cu varf praf de copt
- 1 lingurita vanilie
- un praf de sare
Pentru crema de fistic:
- 400 ml bautura vegetala din nuca de cocos
- 3 linguri potrivite amidon
- 4 linguri zahar
- 250 gr mascarpone
- pasta de fistic pregatita mai sus
Pentru jeleul de visine:
- 1 borcan 250 gr visine fara samburi cu tot cu sirop
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita amidon
Mod de preparare:
Incepeti cu pregatirea pastei de fistic, eu am facut-o cu o seara inainte.
Boabele de fistic le puneti intr-un bol, turnati apa fierbinte peste ele cat sa le acopere, le lasati asa 15 minute.
Dupa acest timp, scoateti acea coaja subtire ce o are fisticul.
Apa (60 ml) o amestecati cu zaharul intr-un ibric, le puneti pe foc, lasati sa fiarba 2-3 minute, pana se ingroasa siropul.
Intr-un blender puneti fisticul decojit, siropul si uleiul de cocos.
Le pasati pana obtineti o pasta.
Blatul:
Intr-un vas mixati albusurile cu un praf de sare, adaugati zaharul brut, mixati pana devin spuma.
Galbenusurile le amestecati cu uleiul, le puneti peste albusuri, amestecati bine.
Adaugati laptele batut si vanilia.
Incorporati faina, praful de copt si pudra de rascove, cu ajutorul unei palete, cu miscari lente.
Tapetati cu ulei si faina o tava rotunda de 18 cm, turnati compozitia si o nivelati.
Introduceti blatul in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru circa 25 de minute.
Faceti testul cu scobitoarea si daca este gata, il scoateti din cuptor si il lasati sa se raceasca.
Il taiati in 3 foi dupa ce s-a racit.
Puteti coace foile pe rand, asa cum procedez eu.
Crema de fistic:
Intr-o cratita amestecati bautura vegetala de cocos cu zaharul, apoi si amidonul.
Amestecati bine, transferati crema pe foc, invartiti continuu cu un tel pana crema se ingroasa.
O luati de pe foc, o acoperiti cu folie si o dati la rece.
Cand s-a racit, o mixati putin, apoi adaugati mascarponele, mixati, iar la final puneti pasta de fistic si amestecati bine, pana toate sunt incorporate.
Jeleul de visine:
Intr-o cratita puneti visinele taiate pe jumatate, cu siropul lor si zaharul.
Le puneti pe foc, le lasati sa fiarba 1 minute, apoi adaugati amidonul dizolvat cu doua linguri de apa rece.
Amestecati continuu pana se ingroasa, il luati de pe foc, il acoperiti cu folie, il lasati sa se raceasca.
Asezati prima foaie de blat pe un platou.
Puneti crema intr-un pos, formati moate pe toata suprafata blatului, iar pe mijloc puneti jumatate din jeleul de visine.
Puneti al doilea blat cu grija, apasati usor, formati iar moate cu crema, restul de jeleu.
Asezati si ultima foaie, formati moate cu crema.
Dati tortul la rece 3-4 ore sau peste noapte si ar fi de preferat sa il acoperiti.
Il decorati cu inimioare de ciocolata si decoratiuni aurii.
Acum poate fi taiat si servit.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu