Ingrediente:
- 400 gr faina
- 20 gr drojdie
- 240 ml apa
- 4 linguri ulei
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita sare
- 2 litri de apa
- 8 lingurite bicarbonat de sodiu
- 2 lingurite sare
- susan
- mac
Punem cele 240 ml de apa pe foc pana devine calduta.
Intr-un castron punem drojdia, putin din apa calduta, zaharul si amestecam bine.
Cernem faina si o punem intr-un bol.
Peste adaugam 1 lingurita de sare, amestecul de drojdie, apa treptat si incepem sa framantam.
Mai spre final incorporam uleiul si cand aluatul a devenit nelipicios, il acoperim cu un prosop curat si il lasam la crescut 40 de minute.
Din aluatul obtinut rupem bucatele si formam niste bile (mie mi-au iesit 13 bucati).
Intr-o oala punem cei 2 litri de apa, sarea si bicarbonatul.
Cand incepe sa fiarba dam drumul la cate 4-5 bile si le lasam circa 30 de secunde nu mai mult. Facem asa pana le terminam pe toate
Pe o tava unsa cu margarina si cu hartie de copt punem painicile scoase din oala cu ajutorul unei palete.
Le crestam putin cu un cutit si presaram mac si susan.
Incalzim cuptorul la 190 de grade si introducem tava.
Cand devin aurii, cam dupa 25 de minute le scoatem din cuptor, le lasam sa se racoresca putin, apoi le servim simple sau cu ce dorim noi.
Sa aveti pofta!