vineri, 29 august 2025

Tort cu crema de vanilie, visine si fistic

Acest tort l-am pregatit pentru cineva drag inimii mele, cu mult timp in urma, dar abia acum reusesc sa scriu si reteta. Cand fac pentru cei apropiati mie ceva dulce, stiu ca trebuie sa fie pe placul meu, ca va fi si pe placul lor. Asa ca la acest tort m-am gandit cam ce imi place mie: crema fiarta da vanilie, visinele si de ceva timp am o mare placere si pentru pasta de fistic. Asa ca le-am combinat intr-un tort special si a iesit aceasta nebunie. Un deliciu, excelent tort, ca si acum salivez la el, doar cand ma uit la poze. Daca va place si voua ceea ce am descris mai sus, atunci trebuie sa faceti si voi neaparat acest tort!

Ingrediente:

Pentru blat de 22 cm:

  • 6 oua
  • 3 albusuri
  • 3 linguri indulcitor natural pulbere 1:2 (sau 6 linguri zahar)
  • 100 gr unt topit
  • 100 gr sana
  • 3 linguri cacao
  • 1 praf de copt
  • 8 linguri faina
  • vanilie
Pentru crema de vanilie:
  • 3 galbenusuri
  • 600 ml lapte
  • 4 linguri indulcitor natural pulbere 1:2 (sau 8 linguri zahar)
  • 5 linguri amidon
  • 250 gr mascarpone
  • vanilie
Pentru jeleul de visine:
  • 500 gr visine fara samburi
  • 2 linguri indulcitor natural pulbere 1:2 (sau 4 linguri zahar)
  • 2 linguri amidon
In plus:
  • 300 ml smantana pentru frisca + 1 lingura indulcitor natural pudra 1:2 (sau 2 linguri zahar pudra) + 1 lingurita vanilie
  • 150 gr pasta de fistic fara zahar
  • sirop de vanilie (apa + indulcitor + vanilie)
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale.
Galbenusurile le mixati cu indulcitorul, pana isi dubleaza volumul.
Untul il amestecati cu sana, vanilia si praful de copt, apoi le incorporati peste galbenusuri, amestecati usor cu o paleta.
Toate albusurile le mixati cu un praf de sare, pana obtineti o bezea.
Peste galbenusuri puneti cacao cernuta, jumatate din faina, jumatate din bezea, amestecati usor cu paleta de silicon.
Adaugati restul de faina, bezea, amestecati.
Impartiti compozitia in 3 boluri in mod egal.
Ungeti cu unt tava, puneti la baza putina hartie de copt, rasturnati prima parte de compozitie.
O nivelati, introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 10 minute, pana foaia de blat s-a copt.
La fel procedati cu celelalte doua foi.
Le lasati sa se raceasca.

Crema de vanilie:
Intr-o cratita amestecati galbenusurile cu indulcitorul.
Incorporati laptele, amidonul, transferati crema pe foc, focul sa fie dat la mic.
Invartiti mereu cu telul, cand crema s-a ingrosat, o dati deoparte, o acoperiti cu folie si o lasati sa se raceasca.
Crema rece o mixati 1-2 minute, adaugati vanilia, mascarponele, mixati iar, pana crema devine spumoasa.
Jeleul de visine:
Intr-o cratita puneti visinele cu indulcitorul.
Le transferati pe foc, cand incepe sa clocoteasca, le lasati circa 5 minute sa fiarba.
Amidonul il dizolvati cu 3-4 linguri apa rece, il rasturnati peste visine, amestecati pana se ingroasa.
Jeleul obtinut il dati deoparte, il acoperiti cu folie, il lasati sa se raceasca.
Pe un platou asezati un inel detasabil, puneti prima foaie de blat.
O insiropati putin, puneti 1/3 din crema de vanilie, o nivelati.
Asezati jumatate din jeleu din loc in loc, apoi jumatate din pasta de fistic, in locurile ramase goale intre jeleu.

Puneti a doua foaie, insiropati, iar 1/3 din crema de vanilie, restul de jeleu si restul de pasta de fistic.
Puneti ultima foaie, o insiropati si veniti cu ultima parte de crema de vanilie.
Acoperiti tortul, il dati la rece 5-6 ore sau peste noapte.
Smantana pentru frisca rece, o mixati cu indulcitorul pudra si vanilia, pana obtineti o consistenta spumoasa.
Scoateti tortul dupa ce a stat la rece, indepartati inelul detasabil.

Imbracati tortul in frisca.
Il decorati dupa bunul plac.
Il mai dati o ora la rece, apoi poate fi servit.
Pofta buna! 









 

joi, 21 august 2025

Prajitura cu mure, crema de vanilie si ciocolata

 
Zilele acestea am primit cateva mure de padure! Eu mananc si nu prea mure in starea lor naturala, nu prea sunt preferatele mele. Le-am tot ocolit vreo 2-3 zile, pana s-a apropiat week-endul si am zis sa le introduc intr-o prajitura, mai ales ca ii promisesem cuiva ca o sa ii ofer o prajitura buna. Asa a aparut aceasta prajitura demential de buna, cu mure, crema de vanilie si o crema de ciocolata cu mascarpone, dar fara zahar, ca tinem la silueta si mai fugim de zahar! Este perfecta pentru orice zi festiva, pentru ca este minunata! 

Ingrediente:

Pentru blat:

Pentru jeleul de mure:
  • 550 gr mure
  • 2 linguri indulcitor natural pulbere 1:2 (sau 4 linguri zahar)
  • 2 linguri amidon
Pentru crema de vanilie:
  • 400 ml lapte
  • 4 linguri amidon
  • 3 linguri indulcitor natural pulbere 1:2 (sau 6 linguri zahar)
  • 100 ml smantana pentru frisca neindulcita
  • vanilie
Pentru crema de ciocolata:
  • 2 galbenusuri
  • 50 ml smantana pentru frisca neindulcita
  • 150 gr ciocolata cu lapte cu indulcitor
  • 500 mascarpone
  • 1 lingura indulcitor natural pudra 1:2 (sau 2 linguri zahar pudra)
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale.
Galbeusurile le mixati cu indulcitorul, pana isi dubleaza volumul.
Adaugati uleiul, laptelele si vanilia, le incorporati usor cu un tel.
Albusurile le bateti bine spuma cu un praf de sare.
Intr-un bol amestecati faina cu migdalele macinate si praful de copt.
Peste galbenusuri puneti jumatate din bezea, jumatate din compozitia uscata si amestecati usor cu o paleta.
Puneti restul de bezea, compozitia uscata si procedati la fel.
Impartiti compozitia in 3 boluri in mod egal.
Ungeti cu putin ulei o tava de 34/36 cm, o tapetati cu hartie de copt.
Puneti prima parte de compozitie, o nivelati.
Introduceti foaia de blat in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 10 minute.
La fel procedati si cu celelalte doua foi.
Le lasati sa se raceasca.
Jeleul de mure:
Intr-un vas puneti murele cu indulcitorul, le fierbeti la foc potrivit 4-5 minute.
Le luati de pe foc, le pasati cu un blender vertical si treceti piureul prin sita, eliminati semintele.
Amestecati piureul obtinut cu amidonul, il puneti pe foc si invartiti, pana se ingroasa.
Il dati deoparte, il acoperiti cu folie, il lasati sa se raceasca.


Crema de vanilie:
Intr-o cratita mica amestecati laptele cu amidonul si indulcitorul.
Transferati pe foc, focul sa fie la mic.
Invartiti in crema mereu cu un tel, iar cand s-a ingrosat, o dati deoparte.
O acoperiti cu folie si o lasati sa se raceasca.
Mixati crema rece 2 minute.
Frisca rece o mixati spuma cu vanilia.
Adaugati frisca peste crema, amestecati usor cu o paleta.


Crema de ciocolata:
Intr-o cratita mica puneti galbenusurile, frisca si ciocolata rupta bucati.
Puneti pe foc, focul sa fie la mic, amestecati continuu pana obtineti o crema omogena si ciocolata este topita.
O luati de pe foc, lasati 10 minute sa se racoreasca.
Mascarponele il mixati cu indulcitorul pudra.
Adaugati crema de ciocolata calduta peste, mixati usor pana obtineti o crema omogena.


In tava in care ati copt blaturile, asezati prima foaie.
Puneti jumatate din jeleul de mure, il nivelati, apoi puneti crema de ciocolata.
Asezati a doua foaie, restul de jeleu, apoi crema de vanilie.
Deasupra puneti ultima foaie de blat.
Acoperiti prajitura cu folie, o dati la rece cateva ore.
Topiti putina ciocolata alba, cu care decorati prajitura.
O portionati si serviti.
Pofta buna! 







duminică, 3 august 2025

Tarta de post cu fistic si ciocolata

 
Unele deserturi de post sunt senzationale, mai bune decat cele de frupt sau chiar nu ai crede ca sunt de post. Asa si aceasta tarta cu fistic si ciocolata. Mi-a placut mult reteta cand am vazut-o aici si am zis ca, atunci cand voi avea ceva mai mult fistic am sa o prestez. Este un desert minunat, sublim, iar pentru zilele de post este grozava de pregatit pentru aniversari si mese festive, desi eu am facut-o doar pentru rasfatul nostru. As mai pregati-o de multe ori si asa va fi, asta stiu sigur! Sper sa va placa si sa o incercati!

Ingrediente:

Pentru aluatul de tarta:

  • 70 gr unt vegan
  • 100 ml cafea
  • 2 linguri indulcitor pudra 1:2 (sau 4 linguri zahar pudra)
  • 2 linguri cacao
  • 220 gr faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • vanilie
Pentru umplutura de fistic:
  • 170 gr fistic decojit
  • 20 gr unt vegan
  • 1 lingura miere
Pentru crema de ciocolata:
  • 1 conserva lapte de cocos 400 gr
  • 220 gr ciocolata 75% cacao cu indulcitor
  • 2 linguri indulcitor pudra 1:2 (sau 4 linguri zahar pudra)
  • vanilie
Mod de preparare:
Aluatul de tarta:
Intr-un bol puneti untul rece, cafeaua, vanilia si indulcitorul, le amestecati putin.
Cerneti cacaoa cu faina, praful de copt.
Incepeti si adaugati ingredientele uscate, dar si un praf de sare, amestecati cu mana sau la robot.
Trebuie sa obtineti un aluat omogen.
Intindeti o foaie nu foarte subtire, o asezati intr-o tava de tarta de 25 cm.
O apasati usor cu degetele, inclusiv in sus, taiati surplusul de pe margine.
O dati 20 de minute la frigider.
Dupa acest timp, o intepati cu furculita.

Asezati o hartie de copt deasupra si niste fasole boabe uscata, orez, etc.
O introduceti in cuptorul incins la 170 de grade pentru 15 minute.
Dupa acest timp, scoateti hartia cu fasolea si o mai lasati 15 minute.
O scoateti din cuptor cand este coapta, o lasati sa se raceasca.
Umplutura de fistic:
Fisticul il puneti intr-un vas cu apa fierbinte pentru 30-40 de minute.
Dupa acest timp, il curatati de pielita, se va lua usor.
Il puneti intr-un blender cu mierea si untul vegan, le mixati bine, pana obtineti o pasta.
Aceasta o puneti in coaja de tarta rece si o nivelati.

Crema de ciocolata:
Intr-o cratita puneti conserva de lapte de cocos cu ciocolata rupta bucatele si indulcitorul pudra.
O transferati pe foc, focul sa fie la mic.
Amestecati continuu pana ciocolata este complet topita si obtineti o crema omogena.
O dati deoparte, adaugati vanilia.

O lasati sa se raceasca, dar amestecati in ea din cand in cand.
Crema racorita o puneti peste stratul de fistic, o nivelati cu o paleta.
O mai lasati la temperatura camerei cam 30 de minute, apoi o dati la frigider 4-5 ore sau peste noapte.
Decorati tarta cu fistic maruntit, portionati si serviti.
Pofta buna!