joi, 26 decembrie 2024

Faguri cu fistic

 

De sarbatori imi place sa pregatesc de toate, sa avem preparate delicioase facute cu drag in casa, asa cate putin din toate cum zic eu, dar cel mai mult imi place sa prajituresc, e clar ca am o mare pasiune sa fac dulciuri si sa ne rasfatam cu ele, noi si cei dragi! De acest Craciun am zis ca nu pot lipsi fagurii, insa in varianta cu fistic, ca tot iubesc eu sa rontai fistic, dar mai ales deserturile cu fistic. Au iesit atat de minunati, au primit atatea luade, desi eu inca nu ii gustasem. Asa ca, in aceasta dimineata, dupa ce am luat micul dejun, am pregatit cafeaua si m-am delectat si eu cu cativa faguri, (da, cativa, ca doar nu era sa mananc doar unul 😄😄😄). Da, chiar sunt super deliciosi! 

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 4 oua
  • 4 linguri indulcitor pulbere (sau 4 linguri zahar)
  • 50 ml ulei
  • 100 ml lapte
  • 70 gr fistic curatat
  • 5-6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita vanilie
Pentru crema de fistic:
  • 250 gr mascarpone
  • 100 ml frisca neindulcita
  • 3-4 linguri indulcitor pudra (sau 3-4 linguri zahar pudra)
  • 100 gr pasta de fistic ( a mea a fost putin indulcita)
  • 1 lingurita vanilie
Mod de preparare:
Aluatul:
Macinati fisticul in robot.
Separati ouale.
Peste galbenusuri adaugati inducitorul si mixati pana isi dubleaza volumul.
Amestecati uleiul cu laptele, vanilia si praful de copt, le adaugati peste galbenusuri si amestecati usor.
Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare.
In bolul cu galbenusuri puneti fisticul maruntit, jumatate din bezea si faina cernuta.
Amestecati cat mai usor cu o paleta de silion.
Incorporati si restul de bezea.

Pregatiti forma de faguri (eu folosesc o forma electrica pentru wafe).
O bagati in priza, o ungeti cu un penson cu putin ulei si o lasati sa se incinga.
Puneti cate o lingurita de compozitie, inchideti capacul si ii lasati sa se coaca.
La mine se coceau destul de repede, primele doua au iesit mai rumenite, apoi mi-am dat seama cam cat trebuie sa ii las.

Mai ungeti forma cu ulei din cand in cand, daca mai este nevoie.
Fagurii copti ii puneti intr-un bol, ii lasati sa se raceasca.
Crema de fistic:
Intr-un bol puneti frisca rece, mascarponele rece si indulcitorul pudra.
Mixati la viteza medie, pana obtineti o crema spumoasa.
Adaugati pasta de fistic, vanilia si mixati pana sunt incorporate.

Luati cate un fagure, puneti o lingurita plina de crema pe mijloc, deasupra veniti cu un alt fagure si apasati.

Procedati astfel pana terminati toti fagurii.
Ii puteti umple cu un pos, daca vi se pare greu cu lingurita.
Ii pastrati acoperiti, la rece.
Sunt o incantare! Pofta buna! 






marți, 17 decembrie 2024

Fursecuri linzer cu bezea


 De ceva timp imi cam doream sa pregatesc aceste fursecuri. Efectiv sunt SENZATIONALE! Atat de fragede, de bune, iti vine sa mananci continuu din el, chiar daca ai si alte prajituri pe langa, cel putin eu asa am patit, am mancat vreo 5-6 bucati una dupa alta si as fi devorat tot platoul. Data viitoare fac mai multe, ca sa ma satur de ele! Alegeti un gem mai gros (eu am folosit de prune, fara zahar), ca sa nu curga cand se coc. Daca aveti putin timp liber, poate le incercati si voi.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 150 gr unt 80% grasime
  • 50 gr indulcitor pudra (sau 60 gr zahar pudra)
  • 3 galbenusuri
  • 280 gr faina
  • 1 lingurita vanilie
Pentru bezea:
  • 3 albusuri
  • 60 gr indulcitor pudra (sau 60 gr zahar pudra)
  • 1 lingurita vanilie
  • un gem mai tare pentru umplut
Mod de preparare:
Untul de la temperatura camerei il mixati cu indulcitorul pudra, un praf de sare si galbenusurile. 
Le mixati putin, cat sa se amestece.
Adaugati vanilia, cerneti faina si o adaugati treptat.
Mixati cat de poate cu mixerul, apoi framantati cu mana, pana incorporati toata faina.
Daca vi se pare prea moale aluatul, mai adaugati o lingura de faina. La mine a fost suficienta cantitatea mentionata, dar depinde cat sunt de mari galbenusurile.
Lasati putin deoparte aluatul.
Bezeaua:
Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare.
Incorporati indulcitorul pudra, vanilia, mixati pana obtineti o bezea ferma.
Pudrati masa cu putina faina, intindeti aluatul intr-o foaie subtire.
Decupati cu o forma rotunda si zimtata pe margini.
Luati usor fursecurile (eu m-am ajutat de o spatula subtire, altfel le rupeam), le asezati pe o tava tapetata cu hartie de copt, cu putina distanta intre ele.
Pe mijlocul fiecarui fursec puneti putin gem.
Bezeaua o puneti intr-un pos si folositi un dui zimtat.
Peste gem puneti cate putina bezea cu posul.

Bagati fursecurile in cuptorul incins, la 165 de grade, pentru 12-14 minute.
Trebuie doar sa fie putin aurii, atat baza cat si bezeaua.
Cat se coc acestea, pregatiti urmatoarea tura.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor, le lasati sa se raceasca.

Le pastrati in cutii cu capac, la loc racoros.
Din aceasta cantitate mi-au iesit 50 de fursecuri.
Pofta buna! 







marți, 3 decembrie 2024

Salata in straturi cu legume si ton


 Fiind atatea dezlegari la peste in acest post, profit si le mai pregatesc cate ceva alor mei, sa le mai diversific meniul, in plus ei sunt consumatori de peste. Am primit ceva ton de la ai mei din afara si am zis ca merge pregatit ceva bun cu el. Cu cateva legume simple, niste ton, castraveti murati si putina maioneza de post, am facut aceasta salata super buna. Merita pregatita pentru mesele aniversare, pentru sarbatori, mai ales persoanele vegane care consuma peste si vor o salata festiva pe masa, cred ca aceasta ar fi grozava. Daca luati maioneza din comert de post, incercati sa cautati una mai sanatoasa, de mai buna calitate, chiar daca este mai scumpa, ca nu mancati toata ziua. Daca o vreti de frupt, atunci faceti voi putina maioneza in casa. Sa faceti si voi salata asta, pentru ca este aspectoasa, delicioasa, lejera chiar, desi are putina maioneza.

Ingrediente:

  • 4 cartofi potriviti
  • 4 morcovi portiviti
  • 400 gr de ton scurs de sucul propriu
  • 3 castraveti murati (4-5 daca folositi cornison)
  • 150 gr porumb
  • 6-7 linguri de maioneza de post
  • sare
  • piper
  • 3-4 crengute patrunjel verde
  • 1/2 ardei kapia
Mod de preparare:
Intr-o cratita cu apa, puneti la fiert cartofii in coaja, spalati si morcovii.
Cand sunt bine patrunsi, ii scoateti intr-un bol, ii lasati sa se raceasca.
Curatati legumele de coaja, le dati pe razatoarea mare, morcovii pe o farfurie, cartofii pe alta farfurie, nu le amestecati.
Morcovul ras il amestecati cu o lingura de maioneza, sare si piper.
Tonul bine scurs, il puneti intr-un bol si il faramitati cu furculita.
Castravetii murati ii tocati marunt, ii puneti peste ton.
Adaugati 2-3 linguri de maioneza, presarati piper si sare doar daca mai este nevoie (ca au si castravetii, are si tonul). Amestecati bine.
Asezati un inel detasabil, de 20 cm, pe un platou.
Puneti cartofii, ii apasati bine cu o lingura.
Ii ungeti cu o lingura de maioneza, presarati sare si piper.
Acum puneti amestecul cu ton, il nivelati cu lingura.
Asezati stratul cu morcovi, nivelati.
Presarati boabele de porumb pe toata suprafata.
Acum puneti 1-2 linguri de maioneza, dar asezati putina cate putina, din loc in loc, sa o puteti intinde. Presarati putina sare.
Patrunjelul verde il tocati marunt, il presarati deasupra.
Ardeiul kapia il taiati rondele si il asezati peste patrunjel.
Acoperiti salata si o dati la rece 2-3 ore sau chiar peste noapte.
O portionati si serviti! 
Pofta buna!