Ingrediente:
Pentru umplutura de dovleac:
- 2 kg dovleac placintar curatat
- 150 ml sirop de gutui (am folosit de la Dulceata Gradinii)
- 1 lingura amidon
- 4 linguri ulei
- 2 stelute de anason
- scortisoara
- 2 lingurite vanilie
- coaja rasa de portocala
Pentru foi:
- 130 gr unt
- 30 ml ulei
- 2 oua
- 100 gr zahar
- 150 ml lapte
- 2 linguri si 1/2 cacao
- 700 gr faina
- 1 praf de copt
- 2 lingurite vanilie
Pentru umplutura de branza:
- 550 gr branza de vaci
- 2 oua
- 120 gr zahar
- 2 linguri faina
- coaja rasa de portocala
- 2 lingurite rom
- 2-3 linguri gris
Mod de preparare:
Umplutura de dovleac:
Treceti dovleacul prin razatoarea mare.
Intr-o cratita puneti uleiul, dovleacul ras si siropul de gutui.
Trnsferati cratita pe aragaz, la foc potrivit.
Amestecati destul de des, ca sa nu se prinda de fundul cratitei.
Dupa circa 5 minute, adaugati anasonul, scortisoasa si vanilia.
Mai lasati pe foc pana lichidul este bine scazut.
La final adaugati amidonul, coaja rasa de portocala si amestecati bine.
Dupa circa 2-3 minute, luati cratita de pe foc.
Lasati umplutura sa se racasca si scoateti anasonul.
Foile:
Intr-un vas mixati untul cu uleiul si zaharul.
Incorporati ouale, amestecati, apoi laptele.
Adaugati cacaoa, praful de copt, vanilia, iar la final faina cernuta, pe care o puneti treptat.
Trebuie sa obtineti un aluat omogem si nelipicios.
Umplutura de branza:
Mixati branza cu zaharul si ouale.
Adaugati faina, coaja rasa de portocala, romul si amestecati bine.
Aluatul il impartiti in 3 bucati egale.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 24/37 cm.
Intindeti prima bucata de aluat, intr-o foaie nu prea subtire si o asezati in tava.
Presarati putin gris, apoi puneti compozitia de dovleac, dar mai opriti cam un sfert din ea.
O nivelati, intindeti o alta foaie din aluat, o asezati peste dovleac.
Presarati iar gris, puneti restul de dovleac, il intindeti, apoi turnati umplutura de branza si o nivelati.
Intindeti si ultima foaie de aluat, o asezati deasupra.
O inteptati cu furculita din loc in loc.
Incingeti cuptorul la 180 de grade, puneti prajitura si o lasati pana este bine patrunsa, cam 50-60 de minute.
Cand este gata, o scoateti din cuptor si o lasati sa se raceasca.
O pudrati cu zahar si serviti.
PS: Daca o acoperiti cu folie dupa ce s-a racit si o lasati pana a doua zi, foile vor fi mai moi si mai bune.
Sa aveti pofta!