vineri, 17 februarie 2012

Chec cu visine si ciocolata

Ingrediente:
  • 3 oua
  • 1 cana zahar
  • 1 cana si jumatate lapte
  • 1 sfert de cana ulei
  • 1 lingura unt
  • 1 praf de copt
  • coaja de portocala rasa
  • 1 esenta vanilie
  • 1 lingura cacao
  • circa 2 cani faina
  • 1 borcan mic cu visine fara samburi
  • 5-6 patratele ciocolata amaruie 
Mod de preparare:
Punem untul si il topim, apoi il lasam sa se racoreasca.
Separam ouale .
Albusurile le mixam spuma cu zaharul pana devina ca o bezea.
Incorporam galbenusurile, apoi untul topit si uleiul.
Punem laptele, iar dupa esenta si coaja rasa de portocala.
Amestecam putina faina cu praful de copt si incepem sa le punem treptat in compozitia de oua.
Mai adaugam faina pana ajungem la consistenta dorita.
Ungem 2 tavi cu unt.
Turnam 3/4 din compozitie in cele doua tavi, iar un sfert o amestecam cu cacaoa.
Punem deasupra compozitia cu cacao si amestecam putin cele doua compozitii cu o coada de lingura.
Ciocolata o rupem bucatele si o punem rasfirat.

 Visinele scurse de zeama le asezam deasupra checurilor.
Dam tavile in cuptorul incins, la o temperatura potrivita si lasam checurile acolo pana sunt bine patrunse (facem testul cu scobitoarea).
Cand sunt gata, le scoatem si le lasam sa se racoreasca, apoi servim.

joi, 16 februarie 2012

Pizza cu ghebe

Ingrediente:
Blat:(ies 2 blaturi din acest aluat)
  • 200 ml apa minerala
  • 20 gr drojdie
  • un praf de sare
  • 1 lingura ulei
  • faina cat cuprinde
  • umputura:
  • 3-4- felii pastramioara
  • 3-4 felii kaizer
  • un pumn ghebe fierte
  • 7-8 masline
  • cascaval
  • sos de rosii
  • piper
  • patrunjel uscat
  • 1 ou
Mod de preparare:
Blatul:
Intr-un bol punem apa minerala putin calduta,praful de sare si uleiul.
Drojdia o frecam cu putin zahar si o adaugam in bol.
La urma adaugam faina treptat,pana obtinem un aluat usor de modelat si nelipicos.
Il lasam la odihnit 10-15 minute.
Taiem pastramioara si kaizerul bucatele.
Ghebele fierte le tocam ,dar nu prea marunt.
Maslinele le taiem felii.
Luam jumatate din aluatul de mai sus.
Intindem o foaie rotunda si o intepam din loc in loc.
O asezam pe o tava rotunda,tapetata cu putin unt.
Luam putin sos de rosiisi il amestecam cu niste sare si patrunjel uscat.
Cu acest sos ungem blatul.
Punem pastrama cu kaizerul,apoi ghebele,maslinele.
Deasupra radem cascaval .
Batem un ou cu putina sare si il turnam peste pizza.

O dam in cuptorul incins si o lasam acolo pana se coace.
Cand e gata o scoatem si servim!

Pulpa impanata la cuptor

Ingrediente:
  • 1 pulpa de porc intreaga de circa 1 kg 800 gr
  • 2-3 bucati cabanos
  • 10 catei usturoi
  • 5 cepe verzi
  • 1 ceapa uscata
  • 200 gr rosii in sos tomat
  • sare
  • piper
  • 2-3 foi de dafin
  • 3-4 linguri ulei.
  • boia de ardei
  • 7-8 ciupercute intregi conservate
  • 500 ml vin rosu
Mod de preparare:
Pulpa de porc o spalam bine si o tamponam cu servete de bucatarie de surplusul de apa.
Cabanosul il taiem rondele de 3-4 cm lungime.
Patru catei de usturoi ii curatam si ii taiem pe jumatate.
Gaurim pulpa din loc in loc, punem bucati de cabanos si jumatati de catei de usturoi.
Ceapa verde o spalam si o tocam.
Ceapa uscata o curatam, o spalam si o taiem pestisor.
Intr-un bol punem vinul si uleiul, apoi adaugam condimentele: sare, piper, boia de ardei, foi de dafin. Le amestecam bine.
Dupa care punem ceapa verde si cea uscata, apoi restul de usturoi curatat si pisat.
Amestecam totul cu o lingura si punem pulpa de porc in acel bait.
O dam la frigider cam 2 ore sa stea sa ia gust de toate condimentele.
Luam o tava si punem pulpa in ea.
Turnam si baitul, iar deasupra punem rosiile tocate in sos tomat, iar pe margini ciupercutele intregi.

Acoperim tava cu staniol si o dam in cuptorul incins.
Mai deschidem cuptorul si tot stropim cu zeama din tava peste pulpa.
Dupa ce s-a facut mai bine de jumatate, luam staniolul de tot.
Continuam sa o stropim cu zeama din tava.
Cand e gata o lasam putin sa se racoreasca apoi o servim.
Pofta bunaaaaaaa!!!!


Invartita moldoveneasca

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 600 gr faina
  • 5 linguri zahar
  • 30 gr drojdie
  • 250-300 ml lapte soia pentru framantat
  • 30 ml ulei
  • 1 esenta vanilie
  • coaja de portocala rasa
  • un praf de sare
Pentru umplutura:
  • 1 borcan 400 gr gem prune
  • 1 castronel nuca macinata
  • 1 lingura cacao
  • 1 esenta rom
  • 1-2 linguri zahar pudra
Pentru uns:
  • 2 linguri zahar
Mod de preparare:
Aluatul:
Punem faina intr-un bol cu zaharul.
Drojdia o punem intr-un castron, punem o lingurita zahar si o amestecam pana ce drojdia se dizolva. O turnam in bolul cu faina.
Laptele de soia il punem putin pe foc, cat sa fie caldut.
Peste lapte punem esenta, coaja de portocala si praful de sare.
Le amestecam bine, apoi incepem sa turnam cate putin lapte si framantam bine, pana obtinem consistenta dorita a aluatului, elastic si usor de lucrat.
La final adaugam uleiul. 
Acoperim bolul cu aluat si il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Umplutura:
Amestecam nuca macinata cu zaharul pudra, cacaua si esenta.
Punem si gemul si le incorporam bine.
Cele doua linguri de zahar pentru uns, le punem intr-un ibric .
Cand s-a caramelizat il stingem cu putina apa si lasam pe foc pana se topeste zaharul.
Incepem sa preparam invartita:
O puteti face simpla, doar rulata sau impletita (eu am facut impletita).
Impartim aluatul in 4 parti egale.
Presaram pe masa de lucru niste faina alba.
Intindem cu sucitotul o foaie, o ungem cu umplutura (pe acesta tot in 4 o impartim) si rulam foaia.

Mai facem inca o foaie umpluta, iar cele doua suluri le impletim.

La fel procedam si cu cealalta.
Ungem niste tavi de chec cu margarina si le tapetam cu hartie de copt.
Asezam invartitele in tavi si le ungem cu siropul de zahar ars.

Dam tavile in cuptorul incins, la o temperatura potrivita si le lasam acolo pana sunt coapte.
Dupa vreo 20 de minute de stat in cuptor, le mai scoatem o data si le ungem cu sirop de zahar ars.
Cand sunt gata le scoatem la racorit si le ungem cu amestec de ulei si sirop de zahar ars.

Le presaram cu zahar pudra si cand s-au racorit putin, le acoperim cu un prosop gros de bucatarie pentru a nu se intari.
Pofta buna!

Cartofi cu rozmarin la cuptor

Ingrediente:
  • 10 cartofi mai mari
  • sare
  • piper
  • boia de ardei
  • 3-4 linguri ulei
  • rozmarin
  • 2 catei usturoi
Mod de preparare:
Cartofii ii curatam si ii spalam.
Ii stergem de surplusul de apa si ii taiem in 6 sau 8 bucati.
Luam o tava de cuptor si o ungem cu ulei.
Asezam cartofii acolo si ii tavalim prin acel ulei.
Ii condimentam cu sare, piper si boia de ardei.
Curatam usturoiul si il tocam foarte marunt.
Il presaram pe cartofi.
La urma presaram rozmarin si punem si putina apa.
Dam tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pana sunt gata cartofii.
Cand sunt facuti ii scoatem din cuptor, asezam o portie pe o farfurie, presaram putina verdeata si servim.

Pandispan marmorat

Ingrediente:
  • 8 oua
  • 8 linguri zahar
  • 9-10 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta rom
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura cacao
  • coaja de lamaie rasa
Mod de preparare:
Separam albusurile de galbenusuri (ouale trebuie neaparat sa fie la temperatura camerei).
Mixam galbenusurile cu zaharul treptat pana ce acesta din urma se topeste, iar galbenusurile se albesc.
Adaugam zaharul vanilat, esenta si coaja de lamaie rasa si o incorporam in galbenusuri.
Separat batem albusurile spuma cu un praf de sare pana nu se dezlipesc de bol.
Le incorporam in galbenusuri.
Punem si praful de copt, iar la urma punem faina, treptat.
Luam o tava dreptunghiulara, nu foarte mare, o ungem cu margarina si o tapetam cu hartie de copt.
Turnam 3 sferturi de compozitie in tava.
Restul o amestecam cu cacaua .
O turnam peste cea alba si o marmoram cu o furculita.
Dam tava in cuptorul incins si il lasam acolo pana este copt (facem testul cu scobitoarea).
Il scoatem, il lasam la racorit si servim.