joi, 8 martie 2012

Tarta cu umplutura de visine

Este o tarta ce iti incanta papilele gustative, mai ales daca va plac deserturile putin acrisoare si in plus este de post.
Am zis ca daca tot este 8 martie sa va aduc si un desert, un martisor dulce, prin care sa va urez sa aveti o primavara frumoasa, insorita si plina de iubire.La multi ani!!!

Ingrediente:

Aluat:
  • 125 gr margarina la pachet Unirea
  • 1 lingura zahar
  • 2 linguri apa rece
  • 1 plic praf de copt
  • 230 gr faina
  • 1 plic zahar vanilat
  • coaja rasa de portocala
Umplutura:
  • 400 gr visine fara samburi
  • 350-400 ml sirop sau zeama de compot de visine
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • coaja rasa de portocala
Mod de preparare: 
Aluat: 
Mixam margarina (care trebuie sa fie la temperatura camerei)  cu zaharul vanilat,zaharul si apa.
Adaugam praful de copt, coaja de portocala, iar la urma faina, pe care o punem treptat.
Framantam cu mana pana ce faina este incorporata, iar aluatul devine nelipicios.
Il invelim in folie si il dam la frigider pentru 1 ora.
Umplutura:
Intr-un bol amestecam praful de budinca cu putin sirop de visine.
Acest amestec il punem peste restul siropului, adaugam zaharul vanilat.
Turnam tot acest amestec intr-o cratita si punem pe foc, la flacara mica pana se ingroasa.
Cand este ingrosata dam deoparte de pe foc, punem visinele si coaja de portocala.
Amestecam bine apoi lasam sa se raceasca compozitia.
Scoatem aluatul din frigider.
Presaram niste faina alba pe masa de lucru, apoi cu sucitorul intindem alauatul pana obtinem o foaie subtirica.
Tapetam o tava de tarta cu margarina si asezam cu grija foaia in tava.
Taiem marginile, intepam cu furculita foaia, apoi turnam umplutura.

Din marginile aluatului facem o foaie si decupam forme pe care le vom pune deasupra.

Dam tarta in cuptorul incins, la o temperatura potrivita (160-175 de grade) si o lasam acolo pana ce aluatul prinde o culoare aurie, circa 35 de minute.
Cand este gata o scoatem si o lasam la racorit, apoi servim.
Daca nu va place sa fie prea acrisoara umplutura, puneti 2-3 linguri de zahar in compozitia de budinca.


marți, 6 martie 2012

Gogosi cu iaurt si nuca

Ingrediente:
  • 600 gr faina
  • 2 oua
  • 2 linguri unt
  • 5 linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • circa 10-12 linguri iaurt simplu
  • 1 cub mic drojdie ( 25 grame)
  • coaja de portocala rasa
  • 1 praf de sare
  • ulei pentru prajit
  • zahar pudra
  • nuca macinata
  • topping de ciocolata
Mod de preparare: 
Scoatem toate ingredientele inainte de a face aluatul si le lasam putin la loc cald, pentru a fi la temperatura camerei.
Faina o punem intr-un bol.
Batem ouale spuma cu un praf de sare.
Drojdia o frecam cu o lingurita de zahar.
Iaurtul il punem intr-un ibric si il punem pe foc sa il incalzim putin, dar foarte putin (sa nu il faceti fierbinte ca nu e bun).
Peste faina presaram zaharul si zaharul vanilat, apoi adaugam ouale, drojdia si le amestecam putin.
Punem si untul, mai moale sa fie, apoi coaja de portocala rasa.
Incorporam bine toate acestea, apoi adaugam iaurt caldut putin cate putin si framantam.
Punem cat sa obtinem consistenta dorita la aluat. Sa fie un aluat elastic si nelipicios.
Framantam bine, apoi acoperim bolul cu un prosop curat de bucatarie si lasam aluatul sa creasca la loc cald.
Dupa ce a crescut suficient incepem sa il modelam.
Presaram niste faina alba pe masa de lucru.
Rupem o bucata de aluat, o intindem cu sucitorul apoi cu cu gura unui pahar decupam gogosile (sau le faceti cum doriti).
Punem intr-o tigaie ulei la incins, ceva mai multisor, apoi punem rand pe rand gogosile la facut.
Cand sunt gata le scoatem intr-un bol, in care punem niste servetele de bucatarie si le presaram cu zahar pudra.
Procedam astfel pana terminam tot aluatul de lucrat.
Ne punem o portie pe o farfurie, punem topping de ciocolata si deasupra nuca macinata.
Sunt o minunatie!!! Sa aveti pofta!!

Straturi de cartofi cu piept de pui

Ingrediente:
  • 5 cartofi noi mari
  • 1 piept de pui
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • 100 gr cascaval
  • 1 rosie mare
  • 1 cub unt
  • 2 linguri ulei
Mod de preparare:
Cartofii ii spalam, ii radem de coaja si ii punem la fiert cam 15 minute cu un praf de sare.
Pieptul de pui il spalam bine si il tamponam cu niste servete de bucatarie.
Il taiem felii mai maricele.
Il batem putin cu ciocanul de snitele apoi il condimentam cu sare, piper si boia de ardei dulce.
Luam o tigaie grill si adaugam un cubulet mic de unt.
Cand s-a topit punem bucatile de pui si le lasam cam 2 minute pe o parte si 2 minute pe cealalta parte.
Le scoatem pe o farfurie.
Cartofii cand s-au fiert ii scurgem de apa si ii lasam sa se racoreasca putin, cat se nu ne frigem apoi fiecare il taiem felii pe rotund.
Luam un vas de yena si il ungem cu putin ulei si asezam un strat de cartofi pe care ii condimentam cu putina sare si piper.
Apoi asezam feliile de pui, iar un rand de cartofi condimentati cu sare si piper.

Rosia o spalam, o taiem cuburi si o punem deasupra.
Cascavalul il dam pe razatoarea cu ochiuri mari si il imprastiem peste tot deasupra.
Punem cateva linguri de apa (nu prea multe, 7-8).

Dam vasul in cuptor, il aprindem, dam la o temperatura potrivita  si il lasam acolo cam 30 minute, primele 20 minute acoperit apoi il lasam fara capac sa prinda o crusta.
Scoatem vasul din cuptor, lasam putin sa se racoreaca apoi servim.




Suc de citrice

Ingrediente:
  • 2 portocale
  • 2 mandarine
  • 1 grapefruit rosu (daca e prea mare puneti doar jumatate)
  • 1 lime
  • 2-3 linguri miere de albine (daca nu aveti merge si zahar)
Mod de preparare:
Spalati mai intai fructele cu putina apa cada.
Le taiati in doua .
Luati un storcator, fie el electric, fie manual si stoarceti sucul fructelor.
Daca nu aveti storcator, bagati o furculita in mijlocul fiecarei jumatati de fruct si rasuciti cu o mana furculita iar cu cealalta strangeti bine fructul.
Puneti sucul intr-o cana mai mare, adaugati miere (daca nu puneti lime nu cred ca mai e nevoie sa il indulciti), invartiti bine si gata sucul.
Puneti intr-un pahar si serviti.
Daca doriti sa fie si rece adaugati si niste cuburi de gheata!
Eu consider a fi un suc delicios si foarte sanatos!!!

Prajitura cu visine si cirese

Ingrediente:
  • 5 oua
  • 1 cana zahar
  • 3 sferturi cana de lapte
  • 5 linguri ulei
  • 13-15 linguri faina
  • 1 esenta vanilie
  • 1 praf de copt
  • o mana plina cu visine
  • o mana plina cu cirese
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Ciresele si visinele le spalam bine in cateva ape.
Le indepartam coditele si le scoatem samburii.
Le punem la scurs pe o sita cat timp pregatim compozitia aluatului.
Separam galbenusurile de albusuri.
Galbenusurile le mixam cu zaharul pe care il adaugam treptat.
Le mixam pana ce zaharul este topit.
Adaugam uleiul si il incorporam, apoi, putin cate putin, laptele.
Punem praful de copt si esenta de vanilie.
Incepem sa adaugam si faina,treptat.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, pana nu se mai desprind de vas.
Le incorporam in compozitia cu galbenusuri si le amestecam cu o paleta de jos in sus.
Luam o tava dreptunghiulara, o tapetam cu margarina si asezam hartie de copt.
Turnam compozitia in tava iar deasupra asezam visinele si ciresele.
Dam tava in cuptorul incins la o temperatura potrivita.
O lasam acolo pana este coapta, apoi o scoatem si o lasam sa se raceasca.
Presaram zahar pudra deasupra si servim.

duminică, 4 martie 2012

Dovlecel pane la cuptor

Ingrediente:
  • 3 dovlecei micuti
  • 2 oua
  • 1/2 cana apa minerala
  • marar verde
  • sare
  • piper
  • 3 linguri ulei
  • faina alba
Mod de preparare:
Dovleceii ii spalam bine si ii curatam de coaja.
Ii taiem bucati, ii presaram cu putina sare si ii lasam sa iese apa din ei.
Intr-un bol batem ouale spuma cu un praf de sare.
Adaugam apa minerala si putin piper.
Punem si cele 3 linguri ulei, apoi faina , pe care o turnam cate putin, pana obtinem un aluat mai gros ca la clatite.
Spalam mararul, indepartam cozile si il tocam marunt.
Il punem peste compozitia de oua si il incorporam bine.

Luam o tava, o ungem cu margarina si asezam hartie de copt pe ea.
Trecem dovleceii prin amestecul de oua si ii asezam in tava (se va prinde putin coca dintre bucatile de dovlecel, dar nu e nici o problema pentru ca se poate taia cu un cutit).
Dam tava in cuptorul incins, a o temperatura potrivita pana ce crusta prinde o culoare aurie.
Ii scoatem din cuptor si ii lasam sa se racoreasca, apoi ii asezam pe un platou si servim!!!