marți, 10 aprilie 2012

Salata de vinete cu rosii si usturoi

Ingrediente:
  • 2 vinete
  • 1 rosie
  • 2 catei de usturoi
  • 3-4 linguri ulei
  • sare
  • un sfert de lingurita cu patrunjel uscat
Mod de preparare:
Vinetele le coacem fie intr-o tava in cuptor, fie pe o tabla pe ochiul aragazului.
Le coacem bine pe toate partile, apoi le punem 5 minute la racorit.
Le decojim si le lasam pe un tocator sa se scurga si sa se raceasca.
Cand sunt reci le tocam cu un cutit de lemn cat mai marunt.
Rosia o spalam si o taiem cubulete.
Usturoiul il curatam si il pisam.
Frecam vinetele tocate cu uleiul energic.
Adaugam rosiile cubulete si usturoiul si le incorporam.
Condimentam cu sare, iar la urma punem patrunjelul uscat.
Simplu si bun!

luni, 9 aprilie 2012

Gogosi cu suc de portocale de post

Ingrediente:
  • 600 gr faina
  • 1 cub mic de drojdie
  • 4-5 linguri smantana vegetala
  • 2 linguri de zahar
  • sucul stors de la o jumatate de portocala
  • coaja rasa de portocala
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 canita mica cu lapte de soia
  • zahar pudra
  • ulei
Mod de preparare:
Intr-un ibric punem laptele si il incalzim foarte putin.
Drojdia o frecam cu o lingurita de zahar.
Intr-un bol punem faina si facem o gaura pe mijloc.
Punem drojdia acolo si o lasam sa stea asa cam 5 minute.
Adaugam coaja si sucul de portocala, smantana vegetala si zaharul.
Amestecam bine cu mainile, punem zaharul vanilat, iar mai apoi picuram cate putin lapte de soia caldut si framantam bine.
Cand nu se mai lipeste de maini nu mai este nevoie sa adaugam lapte.
Ne ungem mainile cu putin ulei si mai framantam cam 5 minute, apoi lasam aluatul la dospit la loc cald si acoperit cu un prosop curat.
Dupa ce a stat suficient la dospit, presaram niste faina pe masa de lucru.
Rupem bucatele de aluat, le intindem cu sucitorul si decupam ce forme dorim.
Le punem la prajit intr-o tigaie cu ulei incins.
Le rumenim pe ambele parti, apoi le scoatem intr-un bol si le pudram cu zahar.
Pofta buna!!!
Le-am servit cu dulceata de visine si de piersici.O bunatate!

duminică, 8 aprilie 2012

Pulpe cu cartofi si gogosar la cuptor

Ingrediente:
  • 4 pulpe de pui
  • 1 gogosar
  • 3-4 cartofi
  • 5-6 ciupercute (astea sunt optional)
  • 5 catei de usturoi
  • sare
  • piper
  • busuioc
  • 2-3 linguri pasta de tomate
  • 1 lingura pasta de gogosari
  • patrunjel verde
  • 2 linguri ulei
  • 1 canita mica de vin rosu
Mod de preparare:
Spalam pulpitele de pui.
Le stergem cu un servet de bucatarie de surplusul de apa, apoi le taiem in doua.
Gogosarul il curatam de seminte si il taiem cubulete.
Cartofii ii curatam, ii spalam si ii taiem in 4-6 bucati (depinde cat sunt de mari).
Spalam si ciupercutele si le taiem in 2 sau in 4 bucati. Curatam usturoiul si il taiem feliute.
Luam o tava si o ungem cu ulei.
Asezam pulpele in ea si le condimentam cu sare,piper si busuioc.
Punem gogosarul taiat. Pe deasupra asezam bucatile de cartofi (pe care ii presaram cu sare) si ciupercutele.
Pasta de tomate o amestecam cu pasta de gogosari si cu vinul (mai punem cateva linguri de apa daca este prea groasa pasta) si o turnam in tava, peste toate ingredientele.

O acoperim cu staniol, pe care il gaurim cu o furculita, din loc in loc.
Incingem cuptorul.
Bagam tava in cuptor si o lasam acolo pana pulpele sunt bine facute.
Ultimele 10 minute descoperim tava si lasam sa se rumeneasca putin puiul.
Cand este gata scoatem tava si presaram patrunjel verde, tocat marunt.
Asezam pe o farfurie o portie si servim!!!
Sa aveti pofta!!!

Sirop de catina

Ingrediente:
  • 1 litru de catina macinata
  • 1 kg zahar
Mod de preparare:
Se culeg bobitele de catina.
Se spala sub jetul de apa si se pun intr-o sita la scurs.
Cand s-au uscat bine se dau prin masina de tocat sau prin blender.
Siropul rezultat prin macinare il trecem printr-un tifon sau printr-o sita foarte fina.
Ceea ce rezulta punem intr-un bol.
Deasupra turnam zaharul (la 1 litru sirop punem 1 kg de zahar).
Amestecam in bol mai des pana zaharul se topeste.
Cand acesta s-a topit de tot, punem siropul in sticlute (de plastic sau de sticla, dar bine spalate inainte si scurse de apa) si il inchidem ermetic.
Dam siropul la loc cat mai rece.
Se pastreaza foarte bine daca este tinut la loc racoros .
Cand doriti sa beti din el, agitati putin sticla!
Puteti sa il serviti simplu (2-3 lingurite pe zi) sau se poate pune in ceai sau apa!!!!

Prajitura inteligenta

Ingrediente:
  • 7 oua
  • 1 litru lapte
  • 1 cana zahar
  • 200 gr unt
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 esenta mica de vanilie
  • 10 linguri cu varf cu faina
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Fierbem laptele si il lasam sa se raceasca.
Untul impreuna cu zaharul si 5 linguri din laptele racit se pun pe foc, intr-o cratita, pana se topeste zaharul.
Dupa ce acesta s-a topit, dam acest amestec la loc racoros.
Cand acesta s-a racorit adaugam galbenusurile, unul cate unul .
Punem si restul de lapte si amestecam bine toate ingredientele.
Se adauga zaharul vanilat, esenta, praful de sare, coaja de lamaie rasa si faina in ploaie, pe care o incorporam cu telul.
Mixam albusurile spuma si le incorporam in compozitia de mai sus, usor, cu o lingura. Omogenizam.
Ungem o tava dreptunghiulara cu margarina.
Turnam in ea acest amestec si dam in cuptorul incins circa 45 de minute, pana prinde o culoare aurie.

 
Cand e gata scoatem prajitura la racorit, apoi o taiem, o pudram cu zahar si servim!!!
Sa aveti pofta!!!!

Ciuperci umplute cu piept de pui si gogosar

Ingrediente:
  • 4 ciuperci mari
  • 2 bucatele piept de pui
  • 4 feliute gogosar
  • 2 felii de cascaval
  • 1 lingura unt + pentru uns tava
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Spalam pieptul de pui.
Il batem putin cu ciocanul pentru snitele.
Il condimentam cu sare si piper,apoi il punem pe grill .
Il lasam cam 3-4 minute pe o parte si 3-4 minute pe cealalta parte.
Cand e gata il punem pe o farfurie si il lasam putin sa se racoreasca,nu foarte mult.
Ciupercile le spalam ,le decojim si le scoatem tulpina.
Ungem o tava ,nu foarte mare, cu putin unt.
Punem ciupercile in tava si le saram putin.
Taiem pieptul de pui bucatele.
Gogosarul il taiem cubulete mici si il amestecam cu pieptul de pui.
Feliile de cascaval le taiem in 4 bucati fiecare.
Punem cate o bucatica de cascaval in fiecare ciuperca.

Peste punem umplutura cu pui.

Apoi taiem cate o bucatica de unt pe fiecare ciuperca,si deasupra iar o bucatica de cascaval.

Punem si tulpinile langa ciuperci si dam tava in cuptorul incins.
Le lasam la o temperatura potrivita cam 25-30 de minute,apoi le scoatem si servim.
Pofta buna!!!