sâmbătă, 5 mai 2012

Fursecuri umplute cu rahat

Ingrediente:
  • 4 oua
  • 12 linguri zahar
  • 16 linguri ulei
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta vanilie
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • faina
  • zahar pudra
  • 300 gr rahat
Mod de preparare:
Ouale impreuna cu zaharul le mixam spuma,pana ce ,acesta din urma se topeste.
Incorporam treptat si uleiul.
Punem praful de copt,esenta si coaja rasa de lamaie.
La urma adaugam faina treptat,pana aluatul devine nelipicios si tare.In acel moment incetam sa mai adaugam faina.
Rupem ,rand pe rand,cate o bucata de aluat si intindem o foaie cam de 1 cm grosime.
Cu un paharel decupam fursecurile (sau puteti decupa si cu alte forme).
Le asezam intr-o tava in care punem hartie de copt.
Bagam tava in cuptorul incins si le lasam la foc iute pana se usuca putin,fara sa prinda culoare aurie.
Cand sunt gata ,le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca.
Rahatul il taiem cubulete si il punem intr-o cratita mai grosuta.
Adaugam cateva linguri de apa si o punem pe foc.
Amestecam continuu pana obtinem o pasta(daca mai este nevoie mai adaugam putintica apa).
Luam crema de pe foc cand e gata si o lasam 5 minute sa se racoreasca.
Umplem fursecurile cate doua cu crema obtinuta,apoi le tavalim prin zahar pudra.

joi, 3 mai 2012

Ciorba de fasole cu urzici

Ingrediente:
  • 500 gr fasole boabe albe
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1 castron cu urzici
  • 1/2 ardei rosu
  • 3 linguri zarzavat
  • 1/2 legatura patrunjel verde
  • leustean verde
  • sare
  • piper
  • 400-500 ml bors
  • 2 linguri tocana de legume
  • 3 catei de usturoi
Mod de preparare:
Fasolea o spalam in doua,trei ape.
O punem 3-4 ore la umflat in apa fierbinte, intr-un bol.
Curatam ceapa, o spalam si o tocam.
Morcovul il curatam si il dam pe razatoarea cu ochiuri mici.
Ardeiul il taiem cubulete.
Urzicile le curatam, le spalam bine si daca sunt mai mari le taiem putin, daca nu, le lasam intregi.
Usturoiul il curatam si il lasam intreg.
Intr-o oala punem cam 2-3 litri de apa la fiert.
Cand da in clocot, adaugam fasolele umflate si usturoiul si le lasam sa fiarba cam 15 minute.
Separat fierbem niste apa.
Dupa cele 15 minute scurgem zeama de la fasole si adaugam apa fiarta (sa fie ceva mai multa ca sa ramana suficienta zeama pentru ciorba).
Adaugam ceapa, morcovul, ardeiul si zarzavatul.
Le lasam sa fiarba bine si acoperim oala cu un capac.
Cand fasolea este fiarta suficient adaugam urzicile si tocana de legume.
Dam cateva clocote, condimentam cu sare si piper ciorba, apoi adaugam borsul.
Spalam verdeata si o tocam marunt.
Dupa ce mai fierbem cam 5 minute ciorba inchidem aragazul si dam drumul la verdeata.
Amestecam putin prin oala si o acoperim ca sa prinda din savoarea patrunjelului si leusteanului.
Servim apoi o portie, alaturi de un ardei iute, cine doreste.

miercuri, 2 mai 2012

Fileuri de muschi cu paste si branza la cuptor

Ingrediente:
  • 5 fileuri muschi de porc,potrivite ca marime
  • 1 morcov mic
  • 1 ceapa
  • jumatate ardei galben
  • 2 rosii
  • 1 catel usturoi
  • 5-6 linguri pasta de rosii de casa
  • 5 linguri vin rosu
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • patrunjel uscat
  • busuioc uscat
  • 1 mana paste
  • 1 lingura unt
  • 3 felii branza topita
Mod de preparare:
Luam fileurile si le spalam, apoi le tamponam cu un servet de bucatarie.
Curatam ceapa, o spalam si o tocam marunt.
Morcovul il curatam, il spalam si il facem cubulete mici.
Ardeiul il taiem bucatele cat mai mici.
Rosiile le curatam de coaja si le facem si pe acestea cubulete .
Usturoiul il curatam si il pisam.
Toate aceste legume le punem intr-un bol.
Peste ele mai adaugam: pasta de rosii, vinul si putina sare.
Punem si cateva linguri de apa si amestecam bine.
Luam un vas yena si il ungem cu cele doua linguri de ulei.
Fileurile le condimentam pe ambele parti cu sare si piper apoi le asezam in vas.
Deasupra turnam acel amestec cu legume.
Presaram putin patrunjel si busuioc uscat.
Acoperim vasul cu capacul (sau cu staniol) si il bagati in cuptor.
Aprindeti cuptorul si lasati muschiul acolo cam 60 de minute.
Mai spre final, cand carnea este facuta bine, fierbem pastele.
Punem intr-o cratita apa cu un praf de sare si untul la fiert.
Cand da in clocot, dam drumul la paste si le fierbem maxim 10 minute.
Apoi le scurgem bine de apa.
Scoatem vasul din cuptor, punem pe margini pastele si le impingem putin cu o lingura pentru a intra sos in ele.
Deasupra pastelor rupem bucatele de branza topita.
Mai dam vasul in cuptor 10-15 minute.
Cand este gata scoatem si servim.
Iese ceva de te lingi pe degete!!!!

Cartofi umpluti cu cascaval la cuptor


Ingrediente:
  • 6 cartofi mai marisori
  • 150 gr cascaval
  • 4-5 linguri lapte
  • marar
  • 1 lingura unt
  • piper
Mod de preparare:
Cartofii ii spalam bine sub jetul de apa si ii punem la fiert in coaja.
Ii fierbem la foc potrivit, doar pe trei sferturi, nu de tot.
Cand sunt fierti, scurgem apa si ii lasam putin la racorit.
Cand sunt suportabili cat sa ii tinem in mana, ii decojim si le scobim miezul cu grija, sa nu-i rupem. Scoatem cate putin miez, doar cat sa formam niste barcute.
Ii condimentam cu putin piper.
Cascavalul il dam pe razatoarea cu ochiuri mari si il punem intr-un bol.
Peste punem laptele, miezul de cartofi sfaramat cu o furculita.
Invartim bine toate ingredientele, iar cu acesta compozitie umplem cartofii.
Luam o tava si punem hartie de copt.
Asezam cartofii in tava, iar deasupra presaram putin marar uscat.
Intre cartofi punem bucatele de unt.

Dam tava in cuptorul incins si ii lasam pana prind o crusta aurie, cam 20 de minute.
Cand sunt gata ii scoatem, ii servim simpli sau ca si garnitura, cu un gratar, o friptura.
Pofta buna!!!


File de cod cu cartofi si rosii la cuptor

Ingrediente:
  • 2 fileuri de cod
  • 2 cartofi
  • 300 gr de rosii in sos tomat
  • 5-6 catei de usturoi
  • 1 rosie
  • un pahar de vin
  • sare
  • piper
  • patrunjel uscat
  • 2 linguri ulei de masline
Mod de preparare:
Luam bucatile de file de peste si le portionam.
Condimentam fiecare bucata cu sare si piper, pe ambele parti.
Luam un vas yena si il ungem cu uleiul.
Asezam in el bucatile de peste si le presaram cu patrunjel uscat.
Curatam usturoiul.
Patru catei ii zdrobim si ii punem peste fileuri.
Taiem rosiile in sos tomat cubulete si le imprastiem deasupra pestelui.
Rosia o spalam si o taiem felii si le asezam ca un acoperis, apoi turnam vinul.
Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem pe lung.
Acestia ii punem pe margine, iar peste taiem usturoiul ramas, bucatele mai mari.
Mai presaram putina sare si piper, acoperim vasul cu capacul si il dam in cuptor.
Aprindem cuptorul si lasam pestele cam 60 de minute.
Spre final, 10 minute, il lasam descoperit si la foc putin mai mare, pentru a se rumeni frumos.
Se scoate cand e gata si serviti!!
Bineinteles alaturi trebuie sa aveti o bere;)!!!!


Pricomigdale

Ingrediente:
  • 7 albusuri
  • 400 gr de zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 esenta vanilie
  • 400 gr nuca macinata
  • 1-2 linguri faina alba
Mod de preparare:
Mixam albusurile pana devin ca o spuma tare si nu curge cand intoarceti bolul cu fata in jos.
Adaugam zaharul treptat si batem in continuare , pana ce se topeste.
Punem zaharul vanilat, esenta si nuca si le incorporam usor.
La urma turnam si faina.
Ungem o tava cu putin ulei si punem hartie de copt in ea.
Cu o lingura punem gramajoare din compozitie, dar cu distanta intre ele ca se vor mai lasa .
Dam tava in cuptorul incins si reglam o temperatura potrivita.
Le lasam acolo circa 20 de minute, pana prin o culoare aurie-maronie.
Cand sunt gata, scoateti tava si le lasati sa se racesca.
Pofta buna!!!