joi, 17 mai 2012

Pulpe de pui cu rosii si lamaie la punga

Aromate, delicioase, fragede si gustoase. Cam asa descriu eu pulpitele preparata in acest mod, alaturi de un paharel de tuica!

Ingrediente:
  • 7 pulpe de pui
  • 3 rosii mari
  • 2 cepe verzi
  • 6 catei de usturoi
  • jumatate de lamaie
  • 1 lingurita patrunjel uscat
  • marar verde
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • 200 ml vin
  • 4 linguri ulei
Mod de preparare:
Pulpele de pui le spalam bine, indepartam tot puful de pe ele, apoi le taiem in doua daca sunt mai mari.
Rosiile (de preferabil sa nu fie prea tari, ci putin fainoase) le spalam si le taiem feliute.
Usturoiul il curatam si il pisam.
Ceapa verde o spalam, o curatam si o taiem rondele.
Mararul verde il spalam si il tocam cat mai marunt.
Lamaia o taiem cubulete.
Intr-un bol pregatim amestecul de condimente.
Punem uleiul, vinul, sare si piper dupa gust, boiaua de ardei, toate legumele pregatite mai sus si patrunjelul uscat.
Toate acestea le amestecam usor cu o lingura, iar la urma punem si o canita apa rece.
Dam drumul la carne in bol, o amestecam usor pe toate partile, o acoperim si o dam doua ore la frigider.

Punem intr-o tava hartie de copt.
In doua pungi din alea de copt, punem bucati de carne in mod egal, punem legumele, iar la urma si din zeama.
Legam pungile la gura si le punem in tava.

Dam tava in cuptorul incins cam pentru 1 ora.
Dupa acest timp, rupem putin pungile si le mai lasam cam 15-20 de minute.
Cand sunt gata, le scoatem la racorit, apoi servim.


Sa aveti multa pofta!

marți, 15 mai 2012

Friptura de pui la tigaie

Niciodata nu am postat reteta de friptura de pui la tigaie,clasica cum ii zic eu,desi o prepar des...Tot am facut,mereu ziceam ca ii fac poza sa va arat si voua reteta mea de fripturica de pui,dar ziceam hai las pe data viitoare.Am servit-o cu un orez cu legume si o salata de varza.E calda ,deci veniti la masa!!!!

Ingrediente:
  • 6 copanele de pui(sau pulpe de pui puteti folosi)
  • 3-4 catei de usturoi
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • jumatate de canita vin rosu
  • patrunjel uscat
Pentru garnitura de orez:
  • jumatate cana de orez
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • jumatate ardei rosu
  • 150 gr rosii in suc propriu
  • sare
  • piper
  • 2 linguri ulei 
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • marar
Mod de preparare:
Copanelele le spalam bine apoi le tamponam cu un servet de bucatarie.
Punem uleiul la incins intr-o tigaie.
Cand incepe sa sfaraie punem copanelele si le acoperim cu un capac.
Le rumenim 1-2 minute pe fiecare parte sa iese sangele din ele.
Le condimentam cu sare, piper si boia de ardei dulce dupa gust, apoi adaugam  cate putina apa calda.
Le lasam sa se faca la foc potrivit, acoperite.
Le mai invatim pe cealalta parte, iar le stropim cu apa, pana sunt bine patrunse.
Curatam usturoiul si il pisam.
Cand este bine facuta carnea, incepem sa stropim cu vin rosu (de vreo 2 ori) si punem si usturoiul pisat.
Le mai lasam 2-3 minute pe foc pana scade toata zeama, pana se aromatizeaza friptura si cu usturoiul si ramane ca un sosulet.
Deasupra, cand oprin focul, presaram putin patrunjel uscat.
Garnitura:
Curatam ceapa, o spalam si o tocam marunt.
Morcovul il radem de coaja, il taiem in 3-4 bucati,apoi il facem fasiute subtiri si lungi.
Ardeiul rosu il taiem cubulete.
Rosiile le tocam maruntel.
Intr-o cratita incingem uleiul si punem legumele .
Le sotam cam 1 minute apoi adaugam 2 cani cu apa.
Orezul il spalam in doua, trei ape, dar sa fie calda.
Cand incep sa fiarba legumele dam drumul si la orez.
Condimentam cu sare si piper.
Lasam sa se faca la foc potrivit.
Cand a fiert cam pe jumatate punem si  rosiile maruntite.
Spre final, cand orezul si legumele sunt bine facute, iar zeama a scazut adaugam  zeama de lamaie si mai dam doar cateva clocote.
Inchidem aragazul, presaram marar uscat si acoperim cu un capac 5 minute.
Ne formam o portie pe farfurie, preparam si o salata de varza si servim.
Pofta buna!!!

Pui Tandoori

Ingrediente:
  • 1 kg piept de pui
  • 250 gr iaurt simplu
  • 30 gr suc de lamaie sau helas
  • 30 ml ulei de masline
  • 3 linguri condiment tandoori
  • piper
  • sare
  • 1 lingura boia de ardei dulce
  • patrunjel uscat
Mod de preparare:
Pieptul de pui trebuie sa fie dezosat si fara piele.
Il spalam, il tamponam cu un servet si il taiem bucati potrivite.
Intr-un bol facem amestecul de condimente.
Punem mai intai iaurtul cu sucul de lamaie (sau helas) si uleiul de masline.
Amestecam bine apoi punem condimentul tandoori, boiaua de ardei, sare si piper dupa gust apoi putin patrunjel uscat.
Le incorporam pe toate apoi dam drumul la pui in acest amestec.
Acoperim cu folie alimentara si dam totul la frigider 4-5 ore (e bine sa il faceti si de seara si sa-l lasati pana dimineata, asa este de preferat si cam asa cere reteta!!!!!!).
Punem intr-o tava si acoperim cu staniol.
Dam totul in cuptorul incins la o temperatura potrivita pentru 30-35 de minute.
Apoi descoperim puiul si il mai lasam pana este bine patruns.
Cand este gata il scoateti si serviti, simplu sau cu garnitura.
La noi s-a servit cu garnitura de orez si ananas!!!

Cornulete fragede cu untura

Aceasta este reteta de cornulete, cornulete ce ni le pregatea mama cand eram copii! Sunt cele mai minunate si atat de fragede! As manca non-stop asa cornulete!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 500 gr smantana 
  • 500 g untura
  • 1 plic praf de copt (10gr)
  • un praf de sare
  • 2-3 lingurite esenta vanilie
  • 1200-1300 gr faina (cantitatea de faina depinde de cat de groasa este smantana)
Umplutura:
  • 1 castron cu nuca macinata
  • 1 lingura cu varf cacao
  • 2 lingurite esenta rom
  • 2-3 linguri zahar
  • 1 lingurita coaja de lamaie rasa
  • putin lapte pentru inmuiat nuca
  • rahat
  • zahar pudra cu gust de vanilie
Mod de preparare: 
Aluatul:
Smantana si untura (de la temperatura camerei) le amestecam.
Adaugam praful de copt, praful de sare si vanilia.
La urma punem faina, treptat si framantam pana obtinem un aluat nelipicios si usor de lucrat.
Il lasam 5 minute deoparte si pregatim umplutura.
Umplutura:
Nuca macinata o amestecam cu cacaoa, coaja de lamaie rasa, zaharul si esenta.
Amestecam bine ingredientele uscate apoi punem putin lapte, cat sa se inmoaie nuca si sa fie ca o pasta grosuta.
Rahatul il taiem fasiute pe lung.
Rupem bucatele de aluat si intindem o foaie cu sucitorul, cam de 1 cm grosime.
Taiem patratele, pe un colt punem fie o bucatica  rahat, fie jumatate de lingurita din umplutura de nuca, apoi le rulam.

Ungem o tava cu margarina si punem hartie de copt.
Asezam cornuletele in tava, apoi le dam in cuptorul incins, la 180 de grade.

Le lasam cat sa se usuce putin 15-20 minute maxim!

Cat timp se coc acestea pregatim alta tava de cornulete.
Procedam astfel pana terminam aluatul.
Cand sunt gata, le scoatem intr-un bol si le tavalim prin zahar pudra, cat sunt calde.
Se pastreaza in cutii sau intr-un bol, dar le acoperiti sa nu se usuce.
Oricum rezista mult, in caz ca nu se mananca repede.
Vi le recomand cu drag sunt cele mai delicioase!

Tort cu zmeura si glazura de ciocolata

Ingrediente:
Blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri apa minerala
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta vanilie
  • 5 linguri faina cu varf
Crema:
  • 250 gr mascarpone
  • 2 linguri smantana pentru frisca
  • 50 gr unt
  • 5 linguri zahar
  • 1 esenta vanilie
  • 400 gr zmeura
  • 5 foi gelatina(8 grame au toate)
Pentru jeleu:
  • 250 ml suc de zmeura
  • 8 foi gelatina(13 gr toate)
Glazura:
  • 140 ml frisca lichida
  • 130 gr ciocolata amaruie
  • 1 lingura unt
  • frisca pentru decor
  • jeleuri de zmeura
Mod de preparare:
Blatul:
Mixam ouale cu zaharul spuma.
Apoi punem apa si uleiul.
Incorporam praful de copt si esenta.
La final punem faina treptat si amestecam bine pana obtinem compozitia blatului.
Luam o tava rotunda de tort , o tapetam cu margarina si punem hartie de copt.
Turnam compozitia in tava si o nivelam.
Dam tava in cuptorul incins pana blatul este copt, la o temperatura potrivita (cam 20 de minute).
Cand este gata il lasam sa se raceasca, apoi il taiem pe jumatate.
Jeleul:
Hidratam 10 minute, gelatina, in apa rece.
Dupa ce s-a hidratat o topim pe baie de aburi sau la microunde.
O amestecam cu sucul de zmeura si omogenizam foarte bine.
Luam tava in care am copt blatul si punem folie alimentara.
Turnam jeleul in tava si il lasam pana se incheaga foarte bine si e rece (deci il tineti la loc putin racoros).
Crema:
Punem gelatina la hidratat in apa rece 10 minute.
Mixam smantana pana se face ca o frisca.
Adaugam untul, zaharul si frecam bine pana ce acesta din urma se topeste.
Apoi punem mascarponele si il amestecam bine, dupa care zmeura bine scursa de zeama (eu am avut congelata si de asta a trebuit putin scursa).
Mixam la o viteza mica apoi aromatizam cu esenta de vanilie.
Gelatina o topim pe baie de aburi sau la microunde 10 secunde.
O amestecam in crema de zmeura.
Preparam un sirop din sucul scurs de la zmeura si cateva linguri de apa (sau puteti face un sirop din apa cu zahar si vanilie).
O tava detasabila de tort  o imbracam in folie alimentara.
Punem prima foaie de blat si o insiropam.

Deasupra venim cu foaia de jeleu (aveti grija sa nu se rupa ca este finuta), apoi turnam crema si o intindem uniform.

Punem si ce-a de a 2 a foaie si o insiropam.

Dam tortul putin la rece si pregatim glazura.
Glazura:
Intr-un vas mai gros punem frisca lichida, ciocolata rupta bucatele si untul.
Punem vasul la foc mic si lasam acolo pana ciocolata se topeste si totul devine ca o smantana mai groasa.
In acest timp invartiti mereu in glazura.
Cand este gata o lasam sa se raceasca.
Glazura rece (dar nu intarita)o turnam pe suprafata tortului.

Dam la frigider si lasam sa se intareasca.
Scoatem tortul pe un platou si il ornam pe margini cu frisca si deasupra jeleuri de zmeura.
Eu am vrut frisca in degradeuri, asa ca, in tubul de ornat am pus o lingura frisca, apoi presaram un praf de cacao, iar frisca, iar un praf de cacao si tot asa.
In momentul in care ornati iese ca niste degradeuri.
Pofta buna dragii mei!!!

Rosii si ardei umpluti cu crema de branza

Ingrediente:
  • 5 rosii maricele
  • 2 ardei rosii
  • 500-600 gr de branza de vaci
  • 100 gr unt
  • 2 linguri smantana
  • 1 legatura marar verde
  • sare
  • piper
Mod de preparare: 
Spalam rosiile si le stergem cu un servet.
Le taiem un capac, le scobim miezul si le scurgem de zeama.
Ardeii ii spalam, le taiem si lor cate un capac si le scoatem toate semintele.
Branza o mixam bine.
Adaugam untul treptat apoi smantana.
Frecam totul bine pana devine o pasta.
Mararul il spalam, indepartam coditele si il tocam marunt.
Il adaugam in crema de branza apoi o condimentam cu sare si piper dupa gust.
Luam cu o lingurita din crema de branza si umplem rosiile si ardeii.
Apasam bine crema in interior apoi ii acoperim cu capacul.
Ii dam putin la rece apoi servim.
Sunt foarte gustoase si pe un platou de gustari merg de minune!!!