miercuri, 13 iunie 2012

Ciorba de perisoare cu afumatura

Ingrediente:
Pentru perisoare:
  • 350 gr carne tocata (vita + porc)
  • 1 lingura orez
  • marar verde
  • 2 oua
  • 1 lingura gris
  • sare
  • piper
Pentru ciorba:
  • 1 costita afumata
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • jumatate ardei rosu
  • jumatate ardei galben
  • 1 rosie
  • patrunjel verde
  • marar verde
  • sare
  • piper
  • 1 1/2 cana bors
  • cateva fire de fidea
Mod de preparare:
Spalam putin costita.
Intr-o oala punem cam 6-7 litri apa si adaugam si costita.
Punem pe foc si cand da sa fiarba spumam putin.
Ceapa o curatam, o spalam si o tocam marunt.
Morcovul il curatam, il spalam si il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Ardeiul rosu si galben il taiem cubulete.
Rosia o decojim si o facem bucatele mici.
Dupa ce costita a fiert cam 20-25 minute adaugam toate legumele taiate.
Acoperim oala si lasam la fiert pana ce costita este fiarta cam pe 3/4..
Perisoarele:
Orezul il spalam bine si il fierbem.
Carnea tocata o amestecam cu sare si piper dupa gust.
Punem grisul, ouale, marar verde tocat si orezul fiert.
Amestecam pana omogenizam compozitia.
Ne udam mainile cu putina apa si formam perisoarele.
Le dam drumul in ciorba usor si le lasam sa fiarba, dar la foc nu foarte iute.
Cand au fiert suficient si perisoarele, dam gust cu sare si piper, apoi adaugam borsul.
Lasam sa inceapa iar sa fiarba si dam drumul si firelor de fidea.
Dupa 7-8 minute, de cand punem fideaua, ciorba este gata.
Tragem oala de pe foc, adaugam mararul si patrunjelul verde tocat.
Lasam putin la racorit, apoi e numai buna de servit.

luni, 11 iunie 2012

Plapiumioare cu piept de pui

Ingrediente:
  • 1 pachet aluat foietaj
  • 1 piept de pui dezosat
  • o bucata cascaval
  • 1 borcan ciuperci intregi 
  • 1 ou
  • piper
  • sare
  • boia dulce
Mod de preparare:
Aluatul se lasa la dezghetat.
Cand e dezghetat se aseaza pe  masa de lucru, dar mai intai presaram niste faina alba.
Mai intindem aluatul cu sucitorul, dar nu foarte tare.
Dupa ce l-ati intins se taie patratele cam de circa 15 centimetri.
Pieptul de pui se spala, se taie bucatele nu prea mari, se bate putin cu ciocanul de snitele si se condimenteaza cu sare, piper si boia dulce.
Cascavalul se taie felii cam cat un degetel.
Ciupercile se spala si se taie felii.
Pe fiecare jumatate de patratel se pune o bucata de piept condimentata, o felioara cascaval si 3-4 feliute de ciuperci.
Cu cealalta jumatate de patratel, de aluat, se vine pe deasupra pentru a acoperi plapiumioarele.
Se preseaza marginile cu  furculita si se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Oul se bate bine si cu un pensonas se ung plapiumioarele.
Se dau la cuptorul incins  25-30 min. la foc potrivit.
Se scot din cuptor cand sunt gata, se lasa putin la racorit si pe urma putem servi.

Chiftele in sos cu smantana

Ingrediente:
Pentru chiftele:
  • 500 gr carne tocata amestec
  • patrunjel verde tocat
  • 1 ceapa 
  • 1 cartof fiert si zdrobit (sau crud dat pe razatoarea mica si stors)
  • 2 felii de paine inmuiate in apa
  • 3 catei de usturoi pisati
  • 1 ou
  • sare
  • piper
  • ulei
Pentru sos:
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingura si jumatate faina alba
  • 150 gr smantana mai grasa
  • 1 cana apa calda
  • 2 catei usturoi
  • marar verde
  • 2 linguri pasta de tomate
  • piper
  • sare
Mod de preparare: 
Chiftelele:
Intr-un bol punem carnea tocata.
Adaugam verdeata, ceapa tocata marunt, cartoful si painea inmuiata in apa si stoarsa, usturoiul.
Amestecam bine toate ingredientele de mai sus.
Dam gust cu sare si piper, apoi incorporam oul.
Intr-o tigaie punem ulei la incins.
Ne udam mainile, luam bucatele din compozitie si formam chiftelele.
Le prajim in ulei incins pe ambele parti, apoi le scoatem pe o farfurie in care punem un servet de bucatarie.
Sosul:
Se pune uleiul la incins.
Adaugam faina si amestecam energic sa nu se faca cocoloase.
Peste punem apa, pasta de rosii si amestecam continuu cu un tel.
Dupa ce a dat 4-5 clocote sosul, incorporam smantana.
Tocam usturoiul si il punem in sos, condimentam cu sare si piper.
Punem chiftelele in acest sos si lasam sa dea cateva clocote.
La final presaram marar verde tocat marunt si inchidem aragazul.
Lasam sa se racoreasca apoi este numai bun de servit.

joi, 7 iunie 2012

Fursecuri cu nuca si cafea

Daca tot am primit cartea Prajiturele de pe site-ul Lumea Retetelor,astazi am si pus in practica o reteta.Imi plac mult retetele de aici ca sunt usor de preparat ,gustoase si diversificate.Am inceput cu aceste delicioase fursecuri.


Ingrediente (pentru 25-30 bucati):
  • 3/4 cana de faina alba
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1/8 lingurita sare
  • 1/2 cana unt,moale
  • 1/4 cana zahar tos
  • 2/3 miez de nuca tocata
  • 2 lingurite ness
  • 1 esenta vanilie
Mod de preparare:
Cernem faina ,praful de copt si sarea intr-un bol.
Untul il mixam la viteza mai mare cu zaharul, pana devine o crema.
Peste aceasta crema adaugam amestecul de faina.
Apoi punem nuca,ness-ul si esenta de vanilie.
Amestecam bine cu mana pana obtinem o bila de aluat( va iesi un aluat nu foarte tare, ci putin molicel, dar e perfect pentru a modela fursecurile).
Rupem bucatele de aluat, facem niste bilute pe care le aplatizam putin.
Ungem o tava cu unt si punem hartie de copt.
Asezam fursecurile in ea, la distanta de 2 centimetri.

Introducem tava in cuptorul incins si le lasam acolo 15-20 minute, pana devin usor aurii.
Cand sunt gata le scoatem si le lasam sa se raceasca.
Se pastreaza circa 7 zile.

miercuri, 6 iunie 2012

Curcan, pui si carnati la tava

Ingrediente:
  • 3 copane de curcan
  • 3 pulpe de pui
  • 1 carnat de casa afumat
  • 3 cartofi
  • 1 borcan ciuperci intregi
  • 1 rosie
  • 4 catei de usturoi
  • 3 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • marar uscat
  • boabe de piper
  • 1/2 cana de vin

Mod de preparare: 
Pulpele de pui si copanelele de curcan le parlim de puf la flacara.
Le spalam mai apoi si le lasam sa se scurga.
Ciupercile le scurgem de zeama si le spalam.
Rosia o spalam si o taiem felii pe rotund.
Cartofii ii curatam de coaja, ii spalam si ii taiem in doua.
Ii scobim putin, ii condimentam cu sare si piper si punem in ei cate o bucata de carnat si ciupercute.
Luam o tava si o ungem cu ulei. Punem carnea, iar printre cartofii umpluti.
Intre acestea asezam restul de ciuperci si bucatele de carnati.
Usturoiul il curatam, il tocam marunt si il  punem deasupra.
Presaram sare, piper si marar uscat.
Turnam o cana de apa si vinul.
Asezam feliile de rosii, iar mai apoi boabe de piper.

Acoperim tava si o bagam in cuptorul incins.
O lasam la foc potrivit pana este bine patrunsa carnea.
Spre final descoperim tava si o mai lasam cam 15 minute pentru a prinde o crusta.
Cand este gata, scoatem la racorit, apoi servim.
Simplu, satios si bun!

luni, 4 iunie 2012

Sarmalute in foi de vita

Nici o sarmaluta parca nu e asa buna ca cele preparate primavara.Sunt pline de aroma,verdeturi si savoare.

Ingrediente:
  • 300 gr pulpa de porc dezosata
  • 400 gr muschi de vita(sau puteti opta pentru altfel de carne)
  • 5 cepe uscate
  • 5 cepe verzi
  • 5 morcovi
  • 1 legatura patrunjel verde
  • 1 legatura marar verde
  • 1 cana orez
  • 6 linguri pasta de tomate
  • 1 cana ulei
  • 1 ou
  • sare
  • piper
  • 2 foi de dafin
  • frunze de vita de vie
  • 1 cana si jumatate bors
Mod de preparare:
Carnea o spalam,o tamponam cu un servet de bucatarie si o trecem prin masina de tocat.
Ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.
Morcovul il curatam de coaja ,apoi il dam prin razatoare.
Ceapa verde o spalam ,tocam partea alta,iar cozile le facem rondele.
Patrunjelul si mararul verde le spalam,indepartam cozile si le tocam.
Intr-o cratita punem uleiul la incins.
Adaugam ceapa uscata si o lasam 5 minute la inmuiat,apoi punem si morcovul.
Lasam inca 4-5 minute,dupa care adaugam pasta de tomate si ceapa verde.
Tot acest amestec il mai lasam pe foc vreo 3 minute si nu mai mult.
Orezul il spalam in 3 ape, il lasam sa stea circa 10 minute in apa calda si apoi il scurgem .
Intr-un bol punem orezul scurs,amestecul de ceapa,carnea tocata si verdeata tocata.
Dam gust cu sare si piper ,iar la urma oul.
Amestecam bine intreaga compozitie.
Intr-o oala punem 1 cana bors,o lingurita sare si circa 3 cani cu apa si o punem pe foc.
Frunzele le spalam.
Cand amestecul cu bors fierbe,punem frunzele la oparit,dar foarte putin,cam 1 minut.
Le soatem si le trecem pe sub jetul de apa rece pentru a stopa fierberea.
Indepartam coditele frunzelor de vita.
Punem cate putina compozitie pe fiecare frunza si le impaturim,pana terminam atat compozitia cat si frunzele.
Pe fundul unei oale punem niste frunze,apoi asezam sarmalutele in oala.
Intre ele punem bucatele de frunze de dafin .
Nu umplem oala mai mult de 3/4.
Deasupra le acoperim cu frunze,apoi punem apa cat sa le cuprinda si jumatatea de cana de bors ramasa.
Punem capacul deasupra si le fierbem la foc mic.
Le lasam sa fiarba cam 3 ore-3 ore jumatate(oricum incercati una,doua inainte sa opriti focul).
Cand sunt gata le tragem de pe foc si pute servi.
Sa aveti pofta!