marți, 4 septembrie 2012

Zacusca cu bureti

Cea mai buna zacusca ce am mancat pana acum, atat pot sa va zic si va recomand din suflet reteta!
Cu aceasta reteta particip la provocarea Dulce Romanie iar gazda este Nicol!
Ingrediente:
  • 3,2 kg ghebe
  • 2 kg ceapa
  • 3 kg ardei
  • 3 kg kapia
  • 3 kg gogosari
  • 4-5 morcovi mari
  • 600 ml ulei
  • 650 gr pasta de rosii de casa
  • sare mare
  • piper boabe
  • foi de dafin
Mod de preparare:
Ardeii, gogosarii si kapia ii punem la copt.
Cum ii luam de la copt, ii punem intr-o oala mare si ii acoperim cu capac.
Ii lasam sa se racoreasca putin, apoi ii decojim.
Dupa ce i-am curatat de coaja, le scoatem cotorul si toate semintele, apoi ii trecem prin masina de tocat sau robot. Pastram si zeama ce o lasa acestia.
Ceapa o curatam, o spalam si o taiem in doua.
Intr-o oala punem niste apa la fiert.
Cand clocoteste punem ceapa si o oparim 3-4 minute, pentru a iesi amareala din ea.
O scoatem la racorit si o trecem prin robot.
Morcovul il radem de coaja si il spalam. Il maruntim in robotul de bucatarie.
Ghebele le curatam si le spalam in multe ape.
Intr-o oala punem niste apa la fiert si cand clocoteste dam drumul buretilor si ii oparim.
Ii scoatem apoi, ii trecem printr-un jet de apa rece si ii punem la scurs intr-o sita, dupa care ii trecem si pe ei prin robot.
Intr-o oala mare de tuci punem uleiul.
Adaugam ceapa, morcovul si le inabusim cam 10 minute.
Punem amestecul de ardei cu gogosari si zeama ce am strecurat-o lasata de ei.
Lasam sa fiarba la foc potrivit, timp in care invartim cu o paleta de lemn.
Dupa ce a fiert cam o ora, o ora si ceva, la foc potrivit, incorporam buretii si pasta de rosii.


Amestecam bine sa nu se prinda de fundul oalei.
Cand a scazut destul de bine si uleiul se alege la suprafata, inseamna ca e cam gata zacusca.
Condimentam cu sare dupa gust, boabe de piper si cateva bucatele de foi de dafin.
Mai lasam cam 5 minute pe foc si o inchidem.
O lasam sa se racoresca, cat sa fie calduta.
Spalam borcanele si capacele cu apa fierbinte si le asezam pe un servet sa se scurga bine.
Zacusca o punem in borcane, pe care le umplem cam pe 3/4.
Le invelim in hartie si le asezam intr-o cratita.
Punem apa pana la 3/4 la borcane, le acoperim cu un prosop de bucatarie si le asezam pe foc la sterilizat.
Din momentul in care inceapa sa fiarba apa din cratita, le lasam cam 30-35 de minute.
Le scoatem apoi si le invelim bine intr-o patura groasa si punem un alt rand de borcane la sterilizat si tot asa pana terminam cu toate.
Le lasam invelite pana a 2 a zi, cand le ducem la loc racoros.
Sa aveti pofta!

duminică, 2 septembrie 2012

Prajitura pufoasa cu prune

Este o prajitura ce se topeste in gura si de care nu te saturi niciodata de pe site-ul Bucataresele Vesele.Va multumesc, mi-a placut foarte mult si cu siguranta o sa o mai pregatesc!

Ingrediente:
  • 3 oua
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri ulei
  • 10 linguri lapte
  • 1 praf de copt
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • coaja rasa de lamaie
  • 13 linguri faina
  • 1 castron prune
Pentru crusta:
  • 50 gr unt rece
  • 3 linguri si 1/2 faina
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 1 lingurita praf de copt
Mod de preparare:
Ouale le mixam spuma impreuna cu zaharul pana se topeste.
Adaugam uleiul si laptele, apoi zaharul pudra vanilat si coaja rasa de lamaie.
Incorporam praful de copt, iar la sfarsit faina, treptat.
Prunele le spalam, le scurgem de apa, le taiem pe jumatate si scoatem samburii. 
Este de preferat sa nu fie prea verzi prunele ci mai coapte pentru a-si lasa sucul in prajitura.
Ungem o tava dreptunghiulara cu unt si punem hartie de copt.
Turnam compozitia, iar deasupra asezam jumatatile de prune.


Intr-un bol amestecam untul, zaharul, praful de copt, faina si zaharul pudra vanilat.
Amestecam cu mana pana obtinem niste firimituri.
Cu mana le presaram peste prune.


Bagam tava in cuptorul incins si reglam o temperatura potrivita.
Cand prajitura este aurie si coapta (facem testul cu scobitoarea) o scoatem din cuptor.


O lasam sa se raceasca, apoi servim.
Sa aveti pofta!!!
Sursa de inspiratie

sâmbătă, 1 septembrie 2012

Ardei grasi si kapia copti la borcan



Ingrediente:
  • 5 kg ardei grasi si kapia
  • 1/2 lingura sare mare
  • 2 aspirine
Mod de preparare:
Ardeii si kapia ii coaceti pe un grill, o tabla sau in cuptor, afara pe un gratar, depinde ce aveti la indemana.
Nu ii coaceti foarte tare, adica sa fie arsi, ca sunt persoane care fac acest lucru.
Ii puneti intr-o oala imediat ce ii coaceti, presarati sare si ii acoperiti cu un capac.
Lasati sa stea asa macar jumatate de ora, chiar o ora, pentru a se inmuia coaja si sa se racoreasca.
Incepeti sa ii decojiti, apoi scoateti cotorul si toate semintele. O treaba cam migaloasa, dar la iarna scoateti un borcan si imediat faceti o mancare buna. 
Zeama lasata de ardei o treceti printr-o strecuratoare. 
Asezati ardeii in borcane de 800 de grame, care au fost spalate mai din timp cu apa fierbinte si uscate, alternati din cei galbeni cu kapia.
Sarea o amestecati bine cu zeama si o turnati in borcane. Mai faceti loc cu lingura, sa patrunda zeama peste tot. 
La un litru de zeama, puneti aproape o lingura de sare mare, nici prea multa, ca sa nu iese ardeii prea sarati. 
Deasupra fiecaruia puneti cate jumatate de aspirina pisata.
Inchideti bine capacele si inveliti borcanele in hartie.
Le asezati intr-o cratita, turnati apa pe trei sferturi si le acoperiti cu un prosop de bucatarie.
Le asezati pe foc si din momentul in care incepe sa fiarba apa, le lasati 25 de minute.
Fierbinti le scoateti din cratita si le inveliti intr-o patura pana a 2 a zi cand se racesc.
Le puneti la loc racoros pentru a se pastra bine pana la iarna.
Din aceasta cantitate mi-a iesit 4 borcane de 800 de grame.



 

vineri, 31 august 2012

Galuste cu prune

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 1 kg cartofi
  • 1 ou
  • 350-400 gr faina alba (sau ceva mai multa)
  • un praf de sare
  • prune + zahar + scortisoara
 Pentru tavalit galustele:
  • 200 gr pesmet
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 linguri ulei
Mod de preparare:

Aluatul:
Spalam cartofii bine, ii punem la fiert cu tot cu coaja.
Cand sunt bine patrunsi, ii scurgem de apa si ii lasam sa se raceasca.
Ii decojim, apoi ii pasam pana obtinem un piure.
Adaugam sarea, oul si amestecam.
Punem faina treptat, o incorporam cu mainile. Trebuie sa obtinem un aluat omogen, dar nelipicios.
Prunele le spalam si le scurgem bine de apa.
La taiem putin cu un cutit, cat sa le scoatem samburii.
In interiorul lor, presaram cate putin zahar si scortisoara.
Pentru tavalit galustele:
Intr-o tigaie punem uleiul, pesmetul si scortisoara.
Le transferam pe foc, focul sa fie potrivit si il rumenim putin.
Adaugam si zaharul, mai lasam pe foc circa 1-2 minute, timp in care tot amestecam.
Dam tigaia deoparte si lasam pesmetul sa se raceasca.
Presaram faina pe masa de lucru, rupem bucatele de aluat pe care la aplatizam.
Punem cate o pruna pe fiecare bucatica de aluat, strangem aluatul in jurul prunei si formam niste mingiute. Eu le-am facut ceva mai mari pentru ca si prunele au fost mai mari, dar daca gasiti prune mai micute, este mai bine, ca ies mai frumoase.

Intr-o oala punem apa, ceva mai multa si o transferam pe foc.
Cand incepe sa clocoteasca apa, potrivim focul, punem cateva galuste. Le vom fierbe pe rand, nu punem prea multe dintr-o data.
Le lasam sa fiarba cam 7-8 minute si sa fie ridicate deasupra apei.

Le scoatem cu o paleta si le tavalim fierbinti prin amestecul de pesmet.

Se servesc calde sau reci, dupa preferinta, sau chiar puteti presara putin zahar deasupra.
Pofta buna!





joi, 30 august 2012

Snitele de pui in crusta de cartofi la cuptor

Ingrediente:
  • 1 piept de pui dezosat
  • 4-5 cartofi potriviti
  • 200 gr smantana
  • 2 oua mai mari 
  • 4-5 linguri faina
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • 1 lingurita marar uscat
  • 1 varf de cutit busuioc uscat
  • 50 gr unt
  • faina pentru tavalit puiul
Mod de preparare:
Pieptul de pui il spalam si il tamponam cu un servet
Il taiem bucati subtirele pentru a nu mai le bate cu ciocanul de snitele, le condimentam cu sare si piper.
Cartofii ii curatam, ii spalam si ii dam pe razatoarea mica.
Zeama ce o lasa o stoarcem bine.
Intr-un bol mixam ouale cu smantana.
Adaugam cartofii, sare, piper, boia de ardei,mararul si busuiocul.
Amestecam cu o lingura toate ingrdientele.
Punem hartie de copt intr-o tava si o ungem cu unt.
Pe o farfurie turnam putina faina alba.
Trecem fiecare bucata de pui prin faina, apoi prin amestecul de cartofi si le asezam in tava.

Le introducem in cuptorul incins la o temperatura potrivita.
Cand prind o crusta aurie inseamna ca sunt facute( putem incerca cu o scobitoare puiul sa vedem daca este bine patruns).
Le scoatem la racorit si servim.
Sa aveti pofta!
Sursa de inspiratie


duminică, 26 august 2012

Crema de zahar ars

Ingrediente:
  • 1 litru de lapte
  • 12 linguri zahar
  • 6 oua
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • coaja rasa de lamaie
Mod de preparare:
Laptele il fierbem apoi il lasam sa se racoreasca.
Intr-o cratita punem 5 linguri de zahar si o asezam pe foc.
Lasam sa se caramelizeze si il imprastiem si pe peretii cratitei.
Dam deoparte si lasam sa se racoreasca putin.
Mixam ouale spuma cu restul de zahar.
Incorporam laptele, apoi zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie.
Turnam acest amestec in cratita cu caramel.
Dam crema in cuptorul incins la o temperatura potrivita.
O lasam pana este bine inchegata si prinde o crusta maronie deasupra.
Cand este gata o lasam sa se racoreasca, apoi o dam apoi la frigider.
Pofta buna!