miercuri, 17 octombrie 2012

Muschi umplut cu legume si ghebe

Un muschi absolut delicios si potrivit pentru acest sezon.Plin de savoare, arome si cu un gust imbatator.

Ingrediente:
  • 1 bucata muschi de porc 1 kg si 700 gr
  • 2 morcovi
  • 1 ardei galben
  • 1 ardei kapia
  • 1 castron plin cu ghebe
  • 1 ceapa mica
  • 180 cascaval afumat Delacao
  •  sare
  • piper
  • 1 lingurita paprika iute
  • cimbru uscat
  • busuioc uscat
  • oregano uscat
  •  1 cutie rosii in suc propriu
  • 1 cana vin
  • 6 catei usturoi
Mod de preparare:
Ghebele le spalam foarte bine in multe ape si le fierbem cam 20 de minute.
Le scurgem apoi de apa, le lasam sa se racoreasca si le taiem dar nu foarte marunt.
Muschiul de porc il spalam si il tamponam cu un servet.
Il taiem in doua apoi batem ambele bucati foarte bine cu ciocanul de snitele. Daca este prea gros, puteti mai intai sa il subtiati cu un cutit.
Ardeiul galben si kapia il spalam, le scoatem cotorul si toate semintele apoi ii taiem fasii subtiri.
Curatam morcovii, ii spalam si tot fasii ii facem.
Ceapa o curatam si o taiem rondele.
Cascavalul il taiem fasii mai grosute.
Condimentam fiecare bucata de carne batuta cu sare, piper si putina paprika iute.
Asezam bucati de ceapa, ardei, morcov, ghebe si cascaval.

Rulam fiecare in parte cat mai strans si ii legam cu snururi de silicon, dar daca nu aveti prindeti bine cu scobitori.
Ambele rulade le asezam intr-o tava de aragaz.
Rosiile le facem cubulete si le punem intr-un bol cu tot cu cu sucul lor.
Peste punem vinul, oregano, busuioc, cimbru, sare, piper si 1/2 cana cu apa.
Amestecam bine apoi turnam totul in tava peste rulade.
Daca va mai raman legume din cele taiate le dati drumul in tava.
Curatam usturoiul, il taiem feliute si il punem printre rulade.

Acoperim tava cu staniol si o dam in cuptorul incins pentru vreo doua ore.
In acest timp, mai descoperiti si stropiti-le cu sosul format.
La sfarsit, 15 minute lasam descoperit totul pentru a se rumeni frumos.
Cand este gata scoatem sa se racoreaca putin, apoi servim.
Alaturi de niste gogosari in sos merge foarte, foarte bine.
Sa aveti pofta mare!




luni, 15 octombrie 2012

Compot de mere, pere si gutui


Toti acei ce-ntreaga vara
Au muncit din zori in seara,
Toamna au roade bogate,
Au si fructe si bucate.
Mere , pere in panere,
Prune bune si alune,
Si gutui amarui,
Cu puf galben ca de pui,
Si tot felul de legume,
De nu le mai stii pe nume.

Aveam niste mere si tare se mai stricau si am zis ca e pacat de ele.Asa ca am mai cumparat cateva gutui, cateva pere si am facut o combinatie de compot absolut delicioasa...Nu va dau cantitatile exacte pentru ca am facut dupa ochi. 
Ingrediente:
  • mere
  • pere
  • gutui
  • zahar
  • apa
Mod de preparare: 
Merele, perele le spalam si le curatam de coaja.
Le taiem bucatele nu foarte mari, ci potrivite.
Gutuile le spalam bine, le taiem feliute cu tot cu coaja, apoi cubulete mici.
Spalam borcanele bine sub jetul de apa fierbinte si le punem la scurs cu gura in jos pe un prosop curat.
Asezam in borcane cuburi de mere, gutui si pere.
Cu un borcan ce are  fructe masuram ce cantitate de apa avem nevoie pentru sirop.
Apa o punem intr-o cratita mare si punem 2 linguri de zahar cu varf pentru fiecare borcan de compot.
Punem pe foc pana zaharul se topeste.
Turnam din acest sirop in fiecare borcan de compot, apoi le inchidem ermetic.   
Le invelim in hartie si le asezam intr-o cratita mai mare.
Punem apa pana ce ajunge pe 3/4 la borcane si acoperim cu un prosop.
Din momentul in care incepe sa clocoteasca apa din cratita le lasam  sa fiarba cam 35-40 de minute.
Le scoatem cand sunt gata si fierbinti le punem intr-o patura.
Mai punem un rand la fiert si tot asa pana terminam toate borcanele de sterilizat.
A 2 a zi cand sunt reci, le scotem din patura si le ducem in camara.
Sa aveti pofta!!!    




sâmbătă, 13 octombrie 2012

Biscuiti fragezi sau ciucalai

Acestia sunt biscuitii cu care am copilarit.Ne placeau asa mult, iar mama ii pregatea des si in cantitati foarte mari pentru ca se pastrau mult timp.Vii recomand pentru ca sunt foarte buni iar daca aveti si forma necesara trebuie neaparat sa ii faceti.Daca nu, puteti intinde foi subtiri si decupati cu formele de fursecuri.

Ingrediente:
  • 1 borcan 800 gr cu untura
  • 10 linguri iaurt
  • 5 linguri zahar
  • 1 praf de copt
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
  • faina cat cuprinde
  • zahar pudra
Mod de preparare: 
Intr-un bol amestecam cu un tel, untura, iaurtul si zaharul.
Adaugam coaja rasa de lamaie, praful de copt si zaharul pudra cu pastai de vanilie.
La sfarsit punem faina pana aluatul devine usor de modelat, cam ca o plastelina si nelipicios.
Montam forma de biscuiti  la masina de tocat.
Rupem bucatele de aluat, punem in masina si invartim de manivela.
Prin forma prin care ies biscuitii ii taiem cu cutitul cat dorim de lungi.
Ii asezam in tava unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt.

Dam tava in cuptorul incins doar cat sa se rumnenasca si sa se usuce foarte putin.

Din aceasta cantitate mi-au iesit 2 tavi mari si inca una pe un sfert.
Ii lasam doar putin sa se racoreaca, apoi ii tavalim prin zahar pudra.
Sa aveti pofta cand ii savurati!

                                                                                                                                    

vineri, 12 octombrie 2012

Prajitura cu branza de vaci

Ingrediente:
Aluat:
  • 100 gr margarina la pachet
  • 1 ou
  • 1/2 pahar zahar
  • 1 pahar faina
  • 1/2 pahar lapte
  • 1 praf copt
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 2 linguri cacao
Umplutura:
  • 500 gr braza de vaci
  • 3 oua
  • 1 pahar zahar
  • 1 esenta rom
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 linguri faina
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol batem spuma margarina cu zaharul si oul.
Adaugam laptele, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie.
Amestecam faina cu praful de copt si o incorporam in compozitia de mai sus.
La final se pune cacaoa.
Umplutura:
 Sfaramam branza cu mainile si o punem intr-un bol.
Separam ouale.
Galbenusurile le batem spuma impreuna cu zaharul.
Albusurile le batem pana se intaresc si nu mai curg din vas.
Adaugam galbenusurile peste branza si amestecam bine.
Aromatizam cu coaja rasa de lamaie si esenta de rom.
Punem si faina, iar la final albusurile spuma, pe care le incorporam usor cu o paleta.
Ungem o tava nu foarte mare cu unt si tapetam cu hartie de copt.
Turnam 3/4 din compozitia de aluat, apoi cu o lingura punem branza fara sa o presam.
Deasupra punem restul de aluat.
Dam tava in cuptorul incins la o temperatura potrivita.
Facem testul cu scobitoarea si cand este coapta o scoatem si o lasam sa se raceasca.
Se poate face si o glazura de ciocolata deasupra sau poate fi servita simpla sau presarata cu putina nuca de cocos.
Daca doriti sa va iese mai inalta sau sa faceti mai multa, atunci dublati cantitatile.
Pofta buna!



Mancare de dovlecei cu ou si cascaval

Ingrediente:
  • 2 dovlecei
  • 1 ceapa
  • 1 rosie mare
  • 3-4 oua
  • 3 catei de usturoi
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • cascaval
Mod de preparare:
Dovleceii ii curatam de coaja si ii taiem cuburi.
Ceapa o curatam si o tocam marunt.
Rosiile le decojim si le taiem bucatele mici.
Intr-o tigaie punem uleiul la incins.
Adaugam ceapa, rosiile si le inabusim vreo 3 minute.
Punem apoi bucatile de dovlecei si picuram putina apa, dar foarte putina ca lasa si dovleceii.
Acoperim cu un capac si lasam sa se pregatesca la foc potrivit.
Batem ouale spuma si cand legumele sunt bine patrunse iar mancarea este scazuta le turnam in cratita.
Invartim si lasam sa se faca bine si ouale.
Condimentam cu sare si piper, iar la final punem usturoiul curatat si pisat.
Tragem cratita, presaram cascaval ras, apoi acoperim cu capac pentru a se topi.
Sa aveti pofta!!

joi, 11 octombrie 2012

Negresa cu visine si glazura de ciocolata

O negresa absolut delicioasa si pufoasa, ideala pentru aceste dimineti de toamna reci alaturi de cafeaua sau ceaiul ce il serviti!Am vazut aceasta reteta ca a fost pregatita la emisiunea "Draga mea prietena", iar rezultatul mi-a placut asa mult ca nu am stat pe ganduri si am preparat-o.

Ingrediente:
  • 2 oua
  • 1 cana de zahar
  • 300 ml lapte cald
  • 125 ml ulei
  • 1 lingurita si 1/2 zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingura coaja de lamaie
  • 330 - 350 gr faina
  • 1 borcan 400 gr cu visine fara samburi
Glazura:
  • 1 ciocolata cu umplutura de frisca (100 gr)
  • 50 gr ciocolata amaruie
  • 4 linguri lapte
  • 3 linguri lichior de ciocolata 
  • inimioare roz pentru decor
Mod de preparare:
Ouale le batem spuma impreuna cu zaharul, pe care il punem treptat, pana se albesc.
Incorporam uleiul, dar alternand cu laptele cald.
Adaugam zaharul pudra cu pastai de vanilie, coaja rasa de lamaie si bicarbonatul stins cu putina zeama de lamaie sau otet.
Faina o punem treptat si mixam in tot acest timp.
La final punem cacaoa si batem pana aluatul face niste bule.
Ungem o tava dreptunghiulara cu unt si tapetam cu hartie de copt (24/37cm).
Turnam compozitia de negresa in tava, iar deasupra asezam visinele scurse de zeama.


O introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita si o lasam cam 40 de minute (facem testul cu scobitoarea pentru a vedea daca este coapta).
Cand este gata, o scoatem din cuptor si o lasam sa se racoreasca putin.
Glazura:
Atat ciocolata umpluta cat si cea amaruie o rupem bucatele si o punem intr-o cratita.
Adaugam laptele, apoi punem pe baie de aburi pana ciocolata este foarte bine topita.
Cand este gata o dam deoparte, punem crema de lichior si amestecam bine.
Prajitura o portionam bucatele cat vrem noi de mari, apoi pe fiecare bucata punem glazura.
Deasupra ornam cu inimioare roz sau ce doriti.
Sa o savurati cu placere!