luni, 19 noiembrie 2012

Strudel cu mere si nuci







Ingrediente:
Aluat:

  • 600 gr faina
  • 1 cana apa minerala
  • 1 praf de sare
  • 3 linguri ulei
  • coaja rasa de portocala
Umplutura:
  • mere
  • zahar
  • 2 -3 linguri ulei
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • scortisoara
  • miez de nuca
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Aluat:
Apa o turnam intr-un ibric si o punem pe foc pana devine calduta
Faina o cernem si o punem intr-un bol.
Peste ea punem sare, uleiul, coaja rasa de portocala.
Adaugam apa calduta si incepem sa framantam.
Cand aluatul devine nelipicios si usor de modelat, incetam cu framantatul.
Il lasam la odihnit, la loc, cald cam 30 de minute.

Umplutura:
Aici nu va dau cantitatile exacte pentru ca fiecare face cata umplutura doreste.
Eu am facut multa, dar merge sa puneti mai putina in strudele, ca totusi parca a fost prea multa la mine.
Merele le spalam si le curatam de coaja.
Le dam pe razatoarea cu ochiuri mari, apoi le stoarcem de zeama.
Intr-o cratita punem uleiul si merele.
Adaugam zahar dupa gust, zaharul pudra cu pastai de vanilie si le lasam pe foc sa se inmoaie putin.
La final le aromatizam cu scortisoara.
Dam umplutura deoparte sa se raceasca.

Aluatul il impartim in doua bucati.
Intindem bine fiecare bucata de aluat in doua foi dreptunghiulare.
Punem pe fiecare umplutura de mere, apoi bucati de miez de nuca.

Venim cu partea de jos a aluatului pana la mijloc, apoi cu parte de sus, dar lipim putin de partea de jos.
Capetele le impachetam bine sa nu curga umplutura.
Ungem doua tavi de chec cu margarina si punem hartie de copt.
Asezam fiecare strudel in tava si le intepam cu furculita.
Le introducem in cuptorul incins la o temperatura potrivita aproximativ 50 de minune, pana sunt coapte si rumenite.
Cand sunt gata le scoatem sa se raceasca, apoi le pudram cu zahar.
Sursa de inspiratie aluat
 

vineri, 16 noiembrie 2012

Placinta cu branza,ciuperci si masline



Ingrediente:
  • 6 foi de placinta
  • 150 gr masline fara samburi
  • 200 gr ciuperci conservate
  • 550 gr cas de oaie
  • 1 cutie branza cu smantana Delaco
  • 4 oua + 1 pentru uns
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • 1/2 lingurita busuioc
  • ulei
Mod de preparare:
Dezghetam foile de placinta.
Maslinele le taiem feliute rotunde.
Ciupercile le spalam si le taiem.
Ouale le batem spuma cu un praf de sare.
Patrunjelul il spalam, indepartam cozile si il tocam marunt.
Intr-un bol punem casul faramitat cu mana.
Adaugam branza cu smantana, ouale batute si amestecam bine.
Incorporam verdeata, ciupercile si maslinele.
Dam gust cu sare, piper si busuiocul uscat.
Ungem o tava rotunda cu ulei.
Cu un penson dam 3 foi de placinta cu putin ulei si le asezam in tava
Punem compozitia cu branza si o nivelam cu o paleta.

Ungem si celelalte foi cu ulei si le asezam deasupra.
Batem 1 ou spuma si cu un penson ungem placinta.
Bagam tava in cuptorul incins si lasam placinta acolo pana este rumena si coapta.
O scoatem cand este gata, o lasam putin sa se racoreaca si servim.
Va doresc pofta buna...

miercuri, 14 noiembrie 2012

Oua in cuib


De cateva zile am vazut aceasta reteta si tot mi-a stat gandul sa pregatesc si eu ouale in acest mod.Ies foarte bune si plus sunt sanatoase ca nu au pic de ulei.Sunt ideale atat pentru micul-dejun cat si pentru un pranz.

Ingrediente:
  • 2 felii de paine
  • 2 oua
  • sare
  • patrunjel uscat
  • parmezan
  • 1 rosie
  • pastrama
  • 1 pahar de lapte cu nesquik si orice altceva doriti sa mai serviti langa ele
Mod de preparare:
Punem o tigaie de ceramica la incins.
Gaurim feliile de paine in mijloc, atat cat sa incapa ouale.
Cand tigaia este incinsa bine, punem feliile de paine si le prajim putin pe o parte, apoi le intoarcem.
Spargem ouale si le turnam in gaurile formate in paine.
Le condimentam cu sare si putin patrunjel uscat, apoi le acoperim cu un capac sa se patrunda bine.
Focul trebuie sa fie unul nu foarte mare pentru a se face bine ouale, dar sa nu se arda nici ele si nici painea.
Cand sunt gata le scoatem pe un platou si radem putin parmezan.
Le servim calde, cu o rosie, o bucatica de pastramioara, o salata sau orice altceva doriti.
Bineinteles nu putea sa lipseaca si un pahar de lapte cald cu nesquik.
Daca va place cum au iesit sper sa le pregatiti.
Sa aveti pofta....

marți, 13 noiembrie 2012

Chiftele in aluat de bere


Cred ca chiftelutele sunt cam pe placul tuturor.Desi ne plac asa mult, prajite in ulei stim ca sunt nocive pentru organismul nostru.Acum insa putem gasi alternative sa le gatim in alte moduri sa fie cat mai sanatoase si sa nu trebuiasca sa renuntam la ele.Va aduc asadar o reteta ce este foarte buna, sanatoasa, ce poate fi servita acasa in orice moment al zilei sau pot fi luate si la pachet.Cu aceasta reteta “Gatesc sanatos pentru concursul Philips AirFryer de pe Gustos.ro  " 

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 200 gr faina
  • 2 linguri ulei
  • 15 gr drojdie
  • 125 ml bere
  • un varf lingurita de sare
Pentru chiftele:
  • 300 gr carne tocata de curcan cu vita
  • 1 ceapa mica
  • 2 catei de usturoi
  • 1 cartof mic
  • 2 feliute de paine
  • sare
  • piper
  • 1 ou
  • patrunjel verde
  • 1/2 lingurita marar uscat
Mod de preparare:
Prima data pregatim chiftelutele:
Ceapa o curatam si o tocam cat mai marunt.
Usturoiul il curatam si il pisam.
Cartoful il curatam de coaja, il spalam si il dam pe razatoarea cu ochiuri mici.
Painea o inmuiem in apa apoi o stoarcem bine.
Patrunjelul il spalam si il tocam marunt.
Intr-un bol punem carnea tocata, toate ingredientele pregatite mai sus, oul, sare si piper dupa gust si mararul uscat.
Incorporam bine toata compozitia, apoi formam 8 chiftelute potrivite ca marime.
Aluatul:
Punem faina int-un bol.
Drojdia o frecam cu o lingurita zahar si o adaugam in faina.
Punem si uleiul, sarea si berea.
Framantam bine aluatul pana devine nelipicios si usor de modelat.
Il impartim in 8 bile egale.
Intindem fiecare bila cu sucitorul si punem in mijloc cate o chifteluta.
Impaturim intai lateralele, apoi venim cu aluatul din fata si de jos pana acoperim intreaga chiftea ( vezi poza).
 Ungem un vas de ceramica cu unt si punem chiftele imbracate acolo.
Le lasam 15-20 la loc cald, apoi le introducem in cuptorul incins.
Temperatura trebuie sa fie potrivita.
Le lasam la copt pana prind o crusta usor rumena, cam 35-40 de minute maxim.
Le scoatem din cuptor si le lasam doar putin la racorit apoi putem servi.
Sunt minunate simple, langa un pahar de lapte sau cu o salata.
Sa aveti pofta...
Sursa de inspiratie





duminică, 11 noiembrie 2012

Tort cu ganache de ciocolata alba si zmeura


Am zis ca daca tot e ultimul week-end cand se mananca de frupt sa pregatesc un tortulet.Si bine am facut pentru ca a iesit asa delicios si am fost foarte incantati cu totii de gustul si bunatatea lui.Scuzati poza nu e chiar cea mai reusita...


Ingrediente:
Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 1 lingura cu varf cacao
  • 1 praf de copt
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
Crema: 
  • 200 ml frisca lichida
  • 200 gr ciocolata alba
  • 1 lingura nuca de cocos
  • 2 linguri lichior de ciocolata alba
  • 350 gr zmeura congelata
Pentru glazura: 
  • 140 gr ciocolata amaruie
  • 150 ml frisca lichida
Pentru sirop:
  • 1/2 cana apa plata
  • siropul lasat de zmeura cand se dezgheata
  • 1 lingura zahar pudra vanilat
Mod de preparare:
Blatul:
Separam albusurile de galbenusuri.
Mixam albusurile spuma, apoi adaugam zaharul si batem in continuare pana obtinem o spuma densa si lucioasa.
Incorporam galbenusurile unul cate unul, apoi praful de copt si zaharul pudra cu pastai de vanilie.
La final punem faina in ploaie si cacaoa.
Ungem o tava rotunda si detasabila cu margarina si punem hartie de copt.
Turnam compozitia in tava si o introducem in cuptorul incins la temperatura de 170-180 de grade.
Cand blatul este copt (facem testul cu scobitoarea) il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca.

Crema:
Zmeura o punem intr-o sita la dezghetat, iar sub sita punem un bol in care sa se scurga siropul lor.
Intr-o cratita mai groasa punem frisca lichida si ciocolata rupta bucatele.
Punem pe aragaz la foc mic pana ciocolata se topeste complet, amestecand continuu in ea, dar sa nu fiarba.
O bagam la frigider pentru vreo 5-6 ore pana se raceste bine si se intareste.
O scoatem apoi si mixam crema pana devine o spuma densa.
Incorporam nuca de cocos si lichiorul de ciocolata.

Glazura:
Ciocolata rupta bucatele o amestecam cu frica lichida.
O punem pe foc pana se topeste ciocolata, timp in care amestecam continuu, apoi o dam de pe aragaz si lasam sa se raceasca, dar sa ramana calduta.

Siropul:
Intr-o cana amestecam apa plata, siropul lasam de zmeura, zaharul pudra vanilat si amestecam pana se topeste.

Asamblare:
Taiem blatul in doua foi.
Asezam primul blat pe un platou, il insiropam si ungem cu crema (pastram doar 4-5 linguri de crema ).
O intindem uniform, asezam zmeura peste crema, apoi punem al 2 lea blat insiropat.
Marginile le imbracam cu crema pastrata, iar deasupra turnam glazura de ciocolata, usor calduta.
O intindem cu o paleta de silicon, ornam cu cateva moate de frisca sau ornati cum doriti, apoi bagam tortul la rece pentru a se intari glazura.
Pofta buna...

sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Cannelloni cu carne de curcan in sos tomat


Ingrediente:
  • 12 tuburi cannelloni
  • 400 gr carne tocata de curcan
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1 catel de usturoi
  • patrunjel verde
  • 1 lingura pasta de gogosari
  • sare
  • piper
  • 1/4 lingurita oregano
  • 1 lingura ulei
  • 1 ou
Pentru sosul tomat:
  • 1 cutie de 400 gr rosii cubulete in suc propriu
  • 3 linguri pasta de rosii de casa
  • 1/2 cana supa de legume (sau apa)
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita busuioc uscat
  • 2 linguri ulei
  • 1 catel de usturoi
Mod de preparare: 
Curatam ceapa, o spalam si o tocam maruntel.
Morcovul il curatam si il dam pe razatoarea cu ochiuri mici.
Intr-o tigaie de ceramica punem uleiul, ceapa, morcovul, 2-3 linguri de apa si le inabusim putin.
Adaugam carnea tocata de curcan, pasta de gogosari, oregano, sare si piper dupa gust.
Lasam sa scada bine tot acest amestec sa nu mai fie zeama deloc.
Cand este gata tragem de pe foc si lasam 5 minute sa se racoreasca.
Punem patrunjel verde tocat marunt, oul si usturoiul pisat.
Amestecam bine ingredientele, iar cu o lingurita umplem tuburile de cannelloni.
Le asezam intr-un vas yena sau de ceramica uns cu unt.

Sosul:
Intr-o tigaie punem uleiul la incins si catelul de usturoi intreg, dar curatat.
Il calim la foc mic 1-2 minute, doar cat sa prinda aroma uleiul, apoi il scoatem si il aruncam.
In ulei punem cutia de rosii cubulete, pasta de rosii de casa si supa de legume.
Lasam sa clocotesca 3-4 minute si dam gust cu sare, piper si busuioc.
Mai lasam 1 minut pe foc apoi il turnam in vas peste cannelloni.
Acoperim vasul cu capacul sau si il introducem in cuptor.
Aprindem cuptorul si reglam o temperatura de 170- 180 de grade.
Lasam acolo pana cannelloni sunt bine facuti si nu raman tari.
Sosul nu trebuie sa scada de tot pentru ca se vor usca cannelloni (este bine sa nu folositi un vas prea larg ci unul mai micut si inalt ca sa cuprinda sosul foarte bine tuburile).
Cand sunt gata ii scoatem din cuptor sa se racoreasca putin, apoi servim.
Pofta buna...
Puteti pune la final si niste parmezan sau cascaval si sa ii gratinati 5 minute, dar asta tine de gustul fiecaruia.