joi, 27 decembrie 2012

Piept de pui umplut cu ciuperci in foietaj

Acum de sarbatori am vrut sa fac o gustare usoara pentru ca, stiind ca daca sunt numai fripturi, sarmale si alte cele o sa imi cada greu.Am ales sa pregatesc aceasta rulada, asa zic eu ca e o rulada, foarte buna, se prepara foarte usor plus ca e foarte buna si chiar ne-a placut mult.Multumesc Gabytzei  pentru reteta!

Ingrediente:
  • 3 jumatati piept de pui dezosat
  • 1 borcan mici cu ciuperci
  • patrunjel verde
  • gogosari in otet
  • 1 foaie aluat foietaj
  • 7 felii muschi file
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • 1 lingura ulei
  • 1 ou
Mod de preparare:
Lasam foietajul sa se dezghete la temperatura camerei.
Pieptul de pui il spalam si il tamponam cu un servet de bucatarie.
Intr-un castronel punem uleiul, putina sare, piper si boia de ardei dulce.
Amestecam bine si cu o pensula ungem bucatile de pui.
Ciupercile le scoatem din borcan si le spalam.
Le taiem feliute, presaram sare, piper si putin patrunjel verde tocat.
Facem un buzunarel la bucatile de pui (cu grija sa nu taiati si sa iese lama cutitului si pe partea cealalta) si cu o lingurita punem din amestecul de ciuperci.
Asezam peste ciuperci felii de gogosar in otet.
Intindem aluatul pe masa, asezam feliile de muschi pe mijloc, apoi bucatile de piept umplute.

Batem oul spuma si ungem marginile aluatului.
Luam parte de jos a aluatului si venim cu el peste piept, apoi capetele, iar la final acoperim cu partea de sus.
Ungem o tava cu margarina si punem hartie de copt.
Luam rulada si o asezam cu partea unde am impachetat-o  in jos dar printr-o miscare rapida.
O ungem cu oul ramas apoi o bagam in cuptorul incins.
Reglam o temperatura potrivita si lasam pana devine prinde o culoare aurie foietajul ( eu am lasat-o la copt 70 de minute sa fiu sigura ca s-a patruns bine puiul).
Cand este gata o scoatem din cuptor, o lasam sa sa raceasca apoi putem servi.
Se poate consuma calda dar si rece!
Sursa de inspiratie



miercuri, 26 decembrie 2012

Cotlet de purcel cu carnati la tava

Probabil ca e nelipsita friptura de purcel acum de Craciun ( la cei vegetarieni lipseste sigur, sau la cei ce consuma doar pui).Incercam mereu sa o preparam cat mai bine, sa se topeasca in gura, bine condimentata si sa fie pe placul familiei si al musafirilor.Cam asa procedam si noi, insa anul aceasta am inlocuit muschiuletul cu un cotlet de purcel fraged si proaspat.Va invit la masa!!!

Ingrediente:
  • 1 cotlet de purcel de circa 2 kg
  • 2 carnati de casa afumati
  • sare
  • piper
  • 1 lingura boia de ardei dulce
  • 1 cana cu vin rosu
  • 5-6 catei de usturoi
  • 1 ceapa
  • 1/2 cana pasta de rosii de casa
  • 1 lingura pasta de gogosari
  • 1 lingurita patrunjel uscat
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • ciupercute intregi (suplimentar)
Mod de preparare:
Spalam cotletul si il stegem cu un servet de bucatarie.
Taiem din el felii potrivite ca si grosime.
Curatam ceapa, o spalam si o taiem rondele.
Usturoiul il curatam si il pisam.
Intr-un bol punem ceapa, usturoiul, vinul, pasta de rosii, pasta de gogosari,boiaua de ardei, patrunjelul si cimbrul.
Amestecam bine cu o lingura de lemn, iar la final punem sare si piper dupa gust.
In tot acest amestec dam drumul bucatilor de carne.
Le amestecam bine, acoperim cu folie si introducem bolul la frigider pentru 2-3 ore.
Dupa acest timp scoatem carnea din frigider si o turnam intr-o tava cu tot cu baitul pregatit.
Acoperim cu o folie si introducem tava in cuptorul incins.
Lasam sa se faca la 180-200 de grade.
Dupa circa o ora si 30 de minute, taiem carnatul si il punem printre bucatile de friptura si cateva ciupercute am pus eu.
Acoperim tava inapoi si mai lasam pana carnea este foarte bine patrunsa, gustam o bucatica ca sa ne dam seama.
Ultimele 10 minute lasam carnea descoperita sa prinda putina crusta.
O scoatem din cuptor cand este gata, punem folia si o lasam sa stea asa in aburi pentru a fi frageda cand servim.
Pofta buna!

marți, 25 decembrie 2012

Fursecuri cu nuca si cafea

Craciun fericit va urez tuturor!Sa aveti parte de sanatate, bucurii si tot ce va doriti.Sper ca Mosul a fost darnic cu voi!!!V-am adus niste fursecuri absolut delicioase si aromate.Vi le recomand cu drag...

Ingrediente:
  • 200 gr unt
  • 200 gr nuca macinata
  • 150 gr zahar
  • 2 galbenusuri
  • 2 lingurite ness
  • 3 lingurite apa calda
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 2 linguri cacao
  • 230-250 gr faina
  • 1 lingurita esenta rom
  • 1 lingura coaja rasa de portocala
Mod de preparare:
Untul, de la temperatura camerei, il mixam spuma impreuna cu zaharul.
Adaugam galbenusurile si le incorporam.
Ness-ul il dizolvam cu apa si il punem peste unt.
Incorporam praful de copt, cacaoa si 60 gr nuca macinata.
Faina o cernem si o punem peste compozitia de mai sus pana obtinem un aluat omogem si usor de modelat.
La urma dam aroma cu coaja rasa de portocala, esenta de rom, zaharul pudra cu pastai de vanilie si framantam usor cu mana pana intra bine in aluat.
Ungem o tava cu margarina si punem hartie de copt.
Rupem bucatele de aluat, formam bilute, apoi le trecem prin nuca macinata ramasa, dar numai partea superioara, nu si baza.
Le asezam in tava cu putina distanta intre ele.

Incingem cuptorul, apoi bagam tava cu fursecuri.
Le lasam 20-25 de minute la o temperatura potrivita.
Cand sunt gata le scoatem, le lasam sa se raceasca, le asezam intr-o cutie pentru a se pastra mai mult timp si le dam la rece.
Din aceasta cantitate mi-au iesit 53 de fursecuri.

Pofta buna!
Sursa de inspiratie

joi, 20 decembrie 2012

Tocanita de piept de pui cu sos de rosii si cartofi

Nu mancasem de mult o tocanita si chiar imi era pofta...Si cum tocanita de pui cu sos de rosii imi place cel mai mult am si preparat una..Buna, se face repede si se consuma la fel de repede!!!

Ingrediente:
  • 1 piept de pui dezosat
  • 1 canita pasta de rosii de casa
  • 150 gr rosii intregi in suc propriu
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • 1/2 lingurita boia de ardei dulce
  • patrunjel verde
  • 6 cartofi micuti
  • 1 catel de usturoi
Mod de preparare:
Spalam pieptul de pui, il tamponam cu un servet si il taiem bucati potrivite.
Intr-o cratita punem uleiul la incins, adaugam bucatile de pui si le rumenim putin pe ambele parti.
Curatam morcovul, il spalam si il taiem rondele.
Ceapa o curatam, o spalam si o tocam marunt.
Dupa ce s-a rumenit carnea adaugam cam 2 cani de apa, ceapa si morcovul.
Lasam sa fiarba cam 10 minute si adaugam rosiile taiete cubulete.
Cartofii ii curatam si ii spalam (daca nu aveti mici, puteti punem mai mari si taiati in doua sau in patru), apoi ii punem in tocanita.
Lasam sa fiarba totul la foc potrivit.
Cand legumele sunt bine patrunse dar si puiul, condimentam cu sare, piper si boiaua de ardei.
Dam drumul la pasta de rosii si amestecam usor (daca a scazut prea tare zeama mai adaugati niste apa clocotita).
Mai dam 3-4 clocote si tragem tocanita de pe foc.
Curatam usturoiul, il pisam si ii dam drumul peste mancare.
La final presaram niste patrunjel verde tocat si acoperim cu un capac 5 minute pentru a lua aroma.
Pofta buna!!!



miercuri, 19 decembrie 2012

Bomboane de post cu nuca de cocos

Sunt niste bomboane delicioase. Puteti sa le pregatiti in zile de post, cand aveti musafiri, acum de sarbatori si oricand. Le-am gasit pe blogul Laurei Adamache si din prima m-au incantat mai ales ca sunt de post, acum dupa ce le-am si pregatit mi-am dat seama ca merita facute oricand. Asa ca de sarbatori puteti pregati aceste bombonici dulci si scumpici.

Ingrediente:
  • 220 gr nuca de cocos
  • 140 gr zahar
  • 50 gr cacao
  • 60 ml ulei
  • 70-80 ml apa
  • 10 alune 
  • 1 lingurita esenta rom
  • 1 lingura coaja rasa de portocala 
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
Mod de preparare: 
Alunele le tocam cu un cutit.
Intr-un bol punem 180 gr nuca de cocos, cacaoa, zaharul si alunele tocate.
Amestecam usor cu o lingura, apoi adaugam uleiul si apa.
Apa punem cate putin si tot amestecam cu mana compozitia, iar cand simtim noi compozitia la mana ca se pot forma bomboane nu mai puneti apa, mie 70 ml mi-a trebuit.
La final am pus esenta de rom, coaja rasa de portocala, zaharul pudra cu pastai de vanilie si le-am incorporat cu mana.

Rupem bucatele mici, formam intre palme bomboanele, apoi le tavalim prin restul de nuca de cocos.
Le punem intr-o cutie si le pastram la loc racoros.
Din aceasta compozitie mi-au iesit 35 de bomboane.
Sa aveti pofta!!!
Sursa de inspiratie



marți, 18 decembrie 2012

Racituri cu file de cod

Este pentru prima data cand am facut.Pot sa zic ca musafirii au fost foarte incantati si le-a placut enorm!

Ingrediente (pentru 6 portii):
  • 13 polonice cu apa
  • 1 morcov
  • 1 radacina pastarnac
  • 1 ceapa mica
  • 5 bucati file de cod
  • sare
  • piper
  • 3 plicuri de gelatina
  • 6-7 catei de usturoi
  • crengute de patrunjel
Mod de preparare:
Curatam morcovul si il taiem in doua, la fel si pastarnacul.
Ceapa o curatam si o spalam.
Fileul de peste il decongelam si il spalam.
Intr-o oala punem la fiert cantitatea de apa impreuna cu legumele.
Cand acestea din urma sunt fierte cam pe trei sferturi, adaugam bucatile de peste si mai lasam sa fiarba pana e patruns si pestele.
El nu are nevoie de foarte mult timp sa fiarba.
Cand este gata, scoatem intr-un bol legumele si in altul pestele.
Lasam sa sa raceasca putin zeama, apoi luam un polonic intr-un bol si amestecam cu gelatina.
Dupa ce s-a dizolvat bine gelatina, o punem in toata zeama si amestecam bine.
Condimentam cu sare si piper dupa gust.
Curatam usturoiul, il pisam si ii dam drumul in oala.
Invartim cu o lingura de lemn si lasam vreo 10 minute asa sa isi ia gust de usturoi.
In niste castronele asezam felii de morcov si bucati de peste.
Punem in fiecare si zeama, pe care o trecem printr-o sita sa nu gasim bucati de usturoi in farfurii.
Spalam crengute de patrunjel si asezam peste fiecare.
Le dam la rece pana a 2 a zi, cand putem sa le servim.
Sa aveti pofta...
Aaaa si o sugestie pe care am aflat-o si eu dupa: pentru un plus de gust, puteti pune in fiecare farfurie si cate o bucatica de peste afumat....