sâmbătă, 6 aprilie 2013

Mancare de pui cu ciuperci sub capac de foietaj

Astazi chiar eram in pana de idei si nu prea stiam ce sa pregatesc de mancare.Am dat o raita prin frigider, prin congelator si am zis ca fac o tocanita. Dar cum tocanita facusem de curand am zis ca totusi sa fie mai altfel si uite asa am ajuns la acest preparat.E foarte bun si gustos noi asa am considerat.Sper sa va placa si voua!

Ingrediente:
  • 400 gr aluat foietaj
  • 1 piept de pui dezosat
  • 1 morcov
  • 1 ceapa mare
  • 350 gr ciuperci conservate
  • 300 gr rosii in suc propriu
  • 1/2 legatura patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • 2 linguri ulei
  • 1 catel usturoi
  • 1 lingurita marar uscat
  • 1 ou
Mod de preparare:
Foietajul il lasam la dezghetat la temperatura camerei.
Pieptul de pui il spalam, il tamponam cu un servet de bucatarie i il taiem bucati potrivite.
Ceapa o curatam si o tocam marunt.
Morocul il curatam si il taiem rondele.
Ciupercile le spalam si le taiem feliute.
Rosiile le scoatem din cutie, le taiem cubulete si pastram si sucul lor.
Intr-o tigaie punem uleiul la incins, apoi rumenim puiul putin pe ambele parti.
Adaugam ceapa, morcovul, ciupercile si le inabusim cam 2 minute.
Punem 1 cana si 1/2 cu apa, condimentam cu sare, piper si lasam cam 15 minute la foc potrivit.
Dam drumul la rosii, lasam sa mai scada putin (dar sa mai ramana zeama) si adaugam sucul lor.
Mai fierbem 2-3 minute si dam preparatul deoparte.
Tocam patrunjelul, il punem peste mancare dar si mararul uscat si usturoiul curatat si tocat marunt.
Amestecam bine, lasam sa se racoreaca 5 minute, apoi punem totul intr-un vas yena.

Foietajul il intindem putin pana are dimensiunea vasului.
Il luam usor de pe masa, il asezam deasupra ca un capac, apoi batem oul spuma si cu un penson il ungem.
Bagam in cuptor, il aprindem si lasam pana aluatul prinde o culoare aurie.
Cand preparatul este gata, scoatem vasul, lasam sa se racoreasca.
Sa aveti pofta dragilor!


miercuri, 3 aprilie 2013

Cornuri cu sos de fructe de padure


Aveam niste fructe de padure in congelator si aveam pofta sa fac ceva din ele.Trebuia sa prepar ceva de post, ma gandisem la o prajitura dar am zis ca nu prea poate fi luata si la pachet.Asa ca m-am gandit mai bine si m-am decis sa fac cornuri.Au iesit tare bune, pline de savoare cum imi plac..

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 600 gr faina
  • 4 linguri ulei
  • 3-4 linguri zahar
  • 30 gr drojdie
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 3/4 cana de apa minerala
  • un praf de sare
  • coaja rasa de portocala
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
Pentru sosul de fructe de padure:
  • 1 castron fructe de padure (congelate in cazul meu)
  • 4-5 linguri zahar (daca doriti mai dulce sosul puneti mai mult)
  • 1 lingura amidon alimentar (chiar 2 linguri, sa iese umplutura mai groasa)
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
Mod de preparare:
Aluatul:
Apa minerala o incalzim putin.
Intr-un castronel amestecam drojdia cu o lingura de zahar.
Faina o cernem si o punem intr-un bol.
Peste adaugam restul de zahar, uleiul, zeama de lamaie, sarea, zaharul cu pastai de vanilie si coaja rasa de portocala.
Amestecam putin cu mana, punem drojdia dizolvata, apoi turnam cate putina apa si framantam.
Cand aluatul devine nelipicios si elastic incetam sa mai adaugam apa si il mai framantam 2-3 minute.
Acoperim aluatul cu un prosop curat si il lasam sa isi dublrze volumul intr-un loc cald.

Sosul de fructe de padure:
Fructele le lasam sa se decongeleze.
Le mixam putin (sa nu le facem pasta), adaugam zaharul si cel cu pastai de vanilie.
Turnam amestecul intr-un ceaunel si il punem pe foc.
Cand s-a incalzit adaugam amidonul si lasam pana de ingroasa (daca doriti sa iese ca o budinca puneti o lingura in plus de amidon).
Dam deoparte cand este gata si lasam sa se raceasca.
Din aluat formam 15 bile.
Intindem cu sucitorul niste dreptunghiuri, punem putin sos de fructe apoi rulam cornurile.

Le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt si cand le terminam pe toate de rulat le introducem in cuptorul incins.
Le lasam 30-40 de minute pana devin aurii.

Preparam un sirop din miere si putina apa, scoatem cornurile cand sunt gata si un un penson le ungem, apoi le acoperim sa ramana moi.
Sa aveti pofta!





duminică, 31 martie 2013

Ciuperci umplute cu branza

O gustare foarte buna ce poate fi consumata atat calda cat si rece..Sper sa va placa! O duminica frumoasa !!

Ingrediente:
  • 12 ciuperci proaspete mai mari
  • 250 cas de oaie
  • 3 oua
  • 3 linguri parmezan ras
  • 1 lingura smantana
  • marar verde
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • 4-5 masline
  • 1 lingura unt
Mod de preparare: 
Ciupercile le spalam, indepartam cozile si le asezam pe un prosopel curat cu gura in jos sa se scurga de apa.
Intr-un castronel batem ouale spuma impreuna cu smanatana.
Casul il facem bucatele intr-o craticioara.
Peste punem amestecul de oua si condimentam cu sare si piper.
Adaugam parmezanul ras, apoi spalam verdeata, o tocam marunt si o incorporam in compozitia rezultata.
Cateva codite de la ciuperci le tocam si le amestecam cu branza.

Punem hartie de copt intr-o tava si asezam ciupercile.
Cu o lingurita luam din compozitia de branza si umplem ciupercile.
Deasupra asezam cate o feliuta de masline, iar untul il taiem bucatele si il punem printre ciuperci.
Bagam tava in cuptorul incins si le lasam acolo pana sunt bine patrunse si compozitia rumenita deasupra (cam 40-50 de minute maxim).

Le scoatem la racorit si pot si servite.
La noi s-au savurat alaturi de sos iutel de la Bunatati din natura!!!




joi, 28 martie 2013

Chec cu cacao de post

Zilele trecute tot ma uitam pe internet dupa niste retete de dulciuri de post.Cand am vazut pe pagina Laurei Sava acest chec m-a cucerit din prima.Se vedea ca e pufos si bun, asa ca am pus reteta in practica.O bunatate, mai ceva ca cel cu oua si alte cele.Merita incercata reteta va garantez!

Ingrediente:
  • 1 cana apa minerala
  • 1 cana lapte de soia
  • 3/4 cana cu ulei
  • 2 cani zahar
  • 3 cani faina
  • 1 plic si jumatate praf de copt
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 1 lingurita rasa de anason macinat
  • 3 linguri cacao
  • coaja rasa de portocala
  • cativa miezi de nuca
Mod de preparare:
Intr-un vas punem uleiul cu zaharul si le amestecam putin.
Turnam apa minerala, laptele de soia si mixam la viteza mica pana ce zaharul se topeste.
Incorporam faina treptat, pe care o cernem mai intai.
Adaugam esenta de rom, coaja rasa de portocala si anasonul.
La final punem cacaoa si mixam bine.

Ungem doua tavi cu margarina si le tapetam cu hartie de copt.
Turnam compozitie in ambele tavi in mod egal.
Rupem cativa miezi de nuca si ii presaram deasupra.
Introducem tavile in cuptorul incins si primele 5 minute dam focul cuptorului mai tare.
Reglam apoi o temperatura potrivita si le mai lasam la copt cam 35 de minute.

Cand sunt gata, scoatem checurile, le lasam sa se raceasca apoi servim.
Este foarte foarte pufos.
Sursa de inspiratie Multumesc Laura pentru reteta!


luni, 25 martie 2013

Somon aromatizat la gratar cu garnitura de orez

Daca tot astazi este dezlegare la peste am venit si eu, asa mai pe seara, cu un preparat din peste foarte usor.Eu nu sunt mancatoare de peste, desi am fost, insa l-am pregatit pentru mama.Sper sa va placa!

Ingrediente:
  • 1 bucata somon
  • 2 felii lamaie
  • 1 felie portocala
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare
  • 1 lingurita ierburi aromatice
  • 1 varf lingurita chilli pudra
  •  cateva boabe de piper
  • 1 ceapa verde mica
  • 1 canita orez
  • 2 linguri ulei
  • piper
  • 1 lingurita patrunjel uscat
Mod de preparare:
Bucata de somon o spalam si o tapetam cu un servet de bucatarie.
Intr-un recipient stoarcem zeama de la felia de portocala si de la o feliuta de lamaie.
Adaugam uleiul de masline, ierburile aromatice, pudra de chilli si amestecam bine pana obtinem un sosulet.
Presaram putina sare pe ambele parti ale pestelui, apoi luam sosul cu citrice ce l-am pregatit mai sus si il masam bine.
Infingem cateva bobite de piper, il acoperim si il dam 20 de minute la frigider sa ia din toate aromele.
Incingem o tigaie grill si rumenim somonul pe ambele parti.

Ceapa verde o spalam si o taiem rondele.
Intr-un ceaunel punem uleiul la incins, adaugam ceapa verde si o inabunim 1 minut.
Punem 3 canite de apa si cand incepe sa fiarba adaugam orezul, pe care mai intai il spalam bine.
Condimentam cu sare si piper dupa gust si patrunjelul uscat.
Lasam sa fiarba la foc potrivit, il gustam si cand este facut il dam deoparte.

Asezam pe un platou bucata de somon, orezul decorat cu o felie de lamaie si este gata pentru servit.
Pofta buna! Nu uitati sa serviti alaturi de un vin rosu!!!

sâmbătă, 23 martie 2013

Praline Tiramisu

Prea multe nu am de zis, decat ca sunt foarte bune si se topesc in gura. Adina multumesc mult pentru reteta.O sa le mai fac cu siguranta pentru ca sunt foarte bune pentru orice aniversare, pentru daruit, sarbatori sau pentru a le savura in orice alta zi cand avem pofta de dulce!

Ingrediente:
  • 120 ml cafea calduta
  • 250 gr mascarpone
  • 24 piscoturi
  • 2 linguri lichior crema de cappucino
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • cacao
Mod de preparare:
Piscoturile le-am rupt in doua, le-am pus in robot si le-am macinat.
Intr-un bol punem piscoturile macinate, cafeaua, le amestecam si le lasam 10 minute asa.


Mascarponele il mixam impreuna cu zaharul, esenta, crema de lichior si zaharul cu pastai de vanilie pana obtinem o crema.
Peste piscoturi punem crema de mascarpone si amestecam usor cu o paleta de silicon.


Ne udam mainile, rupem bucatele mici din compozitie si formam niste bilute potrivite.
Le tavalim prin cacao din abundenta.
Le dam la rece, apoi pot fi servite.
Sunt absolut delicioase pe cuvant de moldoveanca ;)...