sâmbătă, 7 septembrie 2013

Prajitura cu budinca si prune

Sa va zic povestea acestei prajituri. Am vazut aceasta reteta la Cristina si mi-a cam facut cu ochiul. M-am apucat de facut prajitura si totul a decurs foarte bine. Dupa vreo 45 de minute de cand statea prajitura la copt, am deschis cuptorul sa vad cum sta treaba si m-am minunat. La Cristina prajitura ramasese in straturi cum a fost pusa in tava in schimb la mine nu. M-am albit la fata si am zis clar, am dat gres si in plus era pentru bunica ca tot este maine ziua ei de nume, Maria. Am scos-o din cuptor, era frumos crescuta nu am ce zice, am lasat sa se raceasca si am taiat-o repede sa vad macar cum arata in interior si surpriza. S-a amestecat cele doua compozitii cu prune tare frumos, gen valuri, iar gustul m-a cucerit pe loc. Aromata, pufoasa, ce sa mai vorbesc se topeste in gura. Deci rezultat excelent chiar daca nu are acelasi aspect ca cea a Cristinei! Multumesc mult pentru reteta Cristina!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 6 oua
  • 180 gr zahar
  • 200 gr unt
  • 140 gr iaurt natural
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 320 gr faina
  • 1 praf de copt
Pentru budinca de vanilie:
  • 500 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 3 linguri si 1/2 amidon
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • 3 linguri zahar
  • 500 gr prune
  • 1 lingurita zahar pudra
Mod de preparare:
Mai intai pregatim budinca de vanilie:
Intr-un bol mixam galbenusurile cu zaharul.
Adaugam cateva linguri de lapte, amidonul, 2 lingurite zahar vanilat si amestecam bine.
Punem restul de lapte la fiert si cand da in clocot turnam amestecul de amidon.
Dam focul la mic si lasam sa fiarba pana se ingroasa timp in care amestecam mereu.
Cand este gata o lasam sa se racoreasca si o acoperim cu folie alimentara.
Aluatul:
Untul il batem spuma impreuna cu zaharul.
Adaugam ouale, unul cate unul si mixam dupa fiecare.
Incorporam faina, praful de copt si amestecam cu mixerul la viteza mica.
La final punem iaurtul, esenta si le amestecam cu o paleta de silicon.


Spalalam prunele, le taiem pe fiecare in 3 bucati si aruncam samburii.
Ungem o tava cu margarina si o tapetam cu hartie de copt (dimeniunea tavii 37 x 24).
Turnam compozitia de blat, o nivelam, apoi punem budinca, usor pe intreaga suprafata.


Asezam prunele si le presaram cu o lingurita zahar vanilat.

Introducem prajitura in cuptor la o temperatura potrivita timp de 50-55 de minute (facem testul cu scobitoarea).
Cand este gata o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca, apoi poate fi servita.
Sa aveti pofta!




miercuri, 4 septembrie 2013

Briose cu budinca de vanilie

Briose cu budinca as servi oricand si la orice ora. Consider ca este un desert atat de bun fie ca il facem pentru cei dragi sau musafiri. Vi le recomand cu drag! Budinca este de preferat sa o pregatiti in casa, insa eu de data aceasta am ales varianta la plic chiar daca  nu este cea mai buna si sunt constienta de asta!

Ingrediente:
Pentru briose:
  • 3 oua
  • 120 gr iaurt
  • 90 ml ulei
  • 150 gr zahar
  • 1 lingura cacao
  • 130-140 gr faina
  • 1 praf de copt
  • 1 lingurita esenta de rom
Budinca: 
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 450 ml lapte
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura unt
  • floricele din ciocolata pentru decor
Mod de preparare:
Briosele:
Intr-un bol mixam ouale impreuna cu zaharul, pe care il punem treptat, pana devin spuma.
Adaugam si uleiul in fir subtire mixand la viteza mica, apoi iaurtul.


Incorporam praful de copt, cacaoa pe care o trecem prin sita si faina.


La final aromatizam compozitia cu esenta de rom.
Pregatim niste forme de briose din silicon ( sau tava de briose) si le umplem pe 3/4 cu compozitia pregatita mai sus.


Le asezam intr-o tava si le introducem in cuptor.
Temperatura trebuie sa fie potrivita si le lasam pana sunt bine coapte, cam 25-30 de minute. Facem testul cu scobitoarea pentru orice eventualitate!
Cand sunt gata, le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca.
Le scoatem din forme, apoi cu ajutorul unei lingurite le facem cate o scobitura.


Budinca:
Intr-un vas amestecam zaharul, praful de budinca si cateva linguri de lapte. Invartim bine cu un tel sa nu se formeze cocoloase.
Restul de lapte il punem la fiert si cand da in clocot turnam amestecul de budinca.
Dam focul la minim si lasam sa se ingroase.
Tragem budinca de pe foc si adaugam untul.
Amestecam usor cu telul si lasam 5 minute sa se racoreasca.
Umplem un pos cu budinca si cu ajutorul sau umplem gaurile ce le-am format la briose.
Le decoram cu floricele din ciocolata.
Sa aveti pofta!




sâmbătă, 31 august 2013

Prajitura cu crema de branza si sos de fructe

Astazi prietenul s-a indreptat cu pasi siguri la ai lui parinti acasa si cum mereu pregatesc cate ceva dulce pentru ei la fel am procedat si acum. Am fost in mare pana de idei si chiar nu stiam ce sa pregatesc, insa m-am gandit ca ar fi bun ceva cu crema si ceva fructe. Asa am ajuns la aceasta prajitura pe care am pregatit-o atat pentru ei dar si pentru noi acasa, deci in dublu exemplar. Nu va pot spune ce gust divin are si cat de bine se imbina crema de vanilie cu branza si acest sos din zmeura cu mure. O nebunieeeee!! Si ma bucur mult ca prietenului si alor lui le-a placut foarte mult! Eu o sa va dau cantitatile doar pentru o prajitura.

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 3 oua ( 2 daca sunt mai mari)
  • 2 albusuri
  • 7 linguri de zahar
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri faina
  • 2 lingurite cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
Pentru crema:
  • 400 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 6 linguri zahar 
  • 3 linguri amidon
  • 1/2 cutie crema de branza cu smantana Delaco
  • 150 gr branza de vaci
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 1 lingura zahar pudra
Pentru sosul de fructe:
  • 150 gr zmeura si mure
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita amidon
Mod de preparare:
Blatul:
Albusurile le mixam spuma cu un praf de sare, apoi cu zaharul pana devine o bezea.
Galbenusurile le frecam cu uleiul si le punem peste albusuri impreuna cu zaharul pudra cu pastai de vanilie.
Le mixam usor, incorporam faina, praful de copt iar la final cacaoa pe care o trecem prin sita.
Le amestecam pana sunt bine incorporate toate ingredientele.
Ungem o tava detasabila cu margarina si o tapetam cu hartie de copt.
Turnam compozitia in tava si o introducem in cuptorul incins.


La o temperatura potrivita lasam sa se coaca blatul ( facem testul cu scobitoarea).
Cand este gata il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca.
Crema:
Intr-o cratita mixam galbenusurile cu 4 linguri de zahar.
Punem amidonul, cateva linguri de lapte si amestecam bine sa nu fie cocoloase.
Restul de lapte il punem la fiert si cand da in clocot punem crema de galbenusuri, dam focul la mic si lasam sa fiarba pana se ingroasa ca o budinca, insa in acest timp amestecam continuu sa nu se formeze cocoloase.

Acoperim crema cu folie alimentara si o lasam sa se raceasca complet.
Branza de vaci o amestecam cu crema de branza cu smantana Delaco, zaharul pudra si cele 2 linguri de zahar ramase.
Incorporam cate o lingura din crema de vanilie rece, pragatita mai sus, si mixam la viteza potrivita.
La final o aromatizam cu esenta de vanilie.


Asezam blatul racit pe un platou, in jur punem un inel detasabil si turnam crema pe care o nivelam cu o paleta de silicon ( inelul nu este neaparat sa il folositi deoarece crema nu va curge. Eu l-am folosit preventiv).
Dam prajitura la frigider macar pentru 1 ora.
Sosul de fructe: 
Zmeura, murele le-am amestecat cu zaharul si le-am pus la foc mic.
Amidonul il desfacem cu 2-3 lingurite de apa si cand zaharul s-a topit il punem peste fructe.
Il lasam sa dea cateva clocote, timp in care amestecam sa nu se prinda de cratita.
Cand s-a ingrosat putin il lasam cateva minutele sa se racoreasca, cat sa fie cald.
Asezam sosul deasupra, iar cu o scobitoare facem ca niste mici valuri impreuna cu crema de branza, cat sa intre putin in ea.


Am oprit 2 linguri de sos pentru a mai pune deasupra cand servim.
Dam iar la rece apoi este numai bun de servit.
Sa aveti pofta!





joi, 29 august 2013

Spaghete cu sos de ton

Nu suntem mari consumatori de paste sincera sa fiu, insa din cand in cand, cum ne mai dorim si altceva pe masa am ajuns si la aceasta reteta. Aveam tot ce era necesar, ai mei vroiau paste asa ca le-am pregatit o reteta super buna, cel putin asa au zis. Sper sa va fie pe plac si voua!

Ingrediente:
  • 2 cutii ton in suc prorpiu (340 gr au avut ambele)
  • 250-300 gr spaghete
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • 1/2 ardei kapia
  • 1 cutie rosii decojite intregi ( 400 gr)
  • 5-6 fire patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita rasa busuioc uscat
  • 2 linguri ulei
  • parmezan
Mod de preparare:
Curatam ceapa si o tocam marunt.
Ardeiul kapia il curatam de seminte si il taiem bucati potrivite.
Usturoiul il curatam si il taiem feliute.
Incingem uleiul intr-o tigaie, adaugam ceapa, usturoiul si le inabusim 1-2 minute.
Punem ardeiul kapia peste, lasam sa se inmoaie si acesta putin, apoi venim cu tonul pe care il scurgem bine de ulei. Tonul nu il faramitam prea tare, mai lasam si bucati mai mari.


Tot acest amestec il lasam la foc potrivit 4-5 minute.
Rosiile decojite le bagam in blender si le facem pasta.
Le incorporam cu ingredientele din tigaie, potrivim gustul cu sare si piper.
Sosul il fierbem la foc potrivit pana se ingroasa si devine ca o pasta, circa 20 de minute, timp in care invartim in el din cand in cand.
Intr-o oala punem mai multa apa cu sare si o asezam pe foc.
Cand da in clocot dam drumul pastelor, eu le-am rupt in doua, si le lasam la fiert 12-14 minute, apoi le scurgem bine de apa.
Cand sosul este aproape gata presaram busuioc, patrunjelul verde tocat marunt si il mai lasam cam 2 minute sa fiarba.


Amestecam spaghetele cu sosul. Ne asezam portie pe o farfurie iar deasupra radem parmezan.
Sa aveti pofta!








marți, 27 august 2013

Plachie de peste

De pe site-ul meu de suflet, Bucataras.ro, am castigat o colectie de 4 carti cu retete a la Horia Varlan. Aseara am inceput sa rasfoiesc cartea cu retete de peste pentru ca stiam ca ai mei vor astazi la masa peste. Am gasit aceasta plachie, doar ca acolo era din crap, i-am intrebat pe ai mei daca le-ar placea si raspunsul a fost afirmativ. Astazi am pregatit-o si pot sa spun ca a avut un mare succes!

Ingrediente:
  • 1 peste ( eu am avut merluciu)
  • 2 rosii mari
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • sare
  • piper
  • 5-6 boabe de piper
  • oregano uscat
  • 1/2 cana vin 
  • 4-5 linguri ulei
  • patrunjel verde
Mod de preparare:
Pestele il curatam, il spalam bine si il tamponam cu servetele de bucatarie.
Il taiem in doua bucati si-l condimentam pe ambele parti cu sare si piper.
Rosiile le coacem intr-o tigaie grill si le decojim.
Curatam ceapa si o tocam.
Incingem uleiul intr-o tigaie si rumenim usor ceapa.

Intr-un vas de ceramica punem ceapa rumenita iar peste bucatile de peste.

Turnam vinul, taiem rosiile felii rotunde, le asezam pe peste iar restul le punem pe langa.
Curatam usutroiul, il taiem feliute si il repartizam in vas.
Dam drumul boabelor de piper, presaram oregano uscat.


Aprindem cuptorul, acoperim vasul cu capacul sau ( sau staniol daca nu are vasul capac) si il introducem in cuptor pentru 25 de minute.
Dupa acest timp descoperim pestele, lasam sa se rumeneasca putin si sa scada lichidul atat cat de dorim. Acest lucru mai dureaza cam 25-30 de minute.
Cand este gata il scoatem din cuptor si il lasam sa se racoreasca putin.
Se presara patrunjel verde tocat apoi poate fi servit.
Pofta buna!






duminică, 25 august 2013

Cornulete spritate cu nuci

Am facut aceste fursecuri acum ceva timp cand simteam nevoia de ceva dulce, dar asa mai de rontait. Ma gandeam la niste fursecuri, m-am apucat de rasfoit cartea 1001 retete din toata lumea si m-am oprit la aceasta reteta pentru ca aveam toate ingredientele necesare. Sunt absolut delicioase!

Ingrediente:
  • 1 cana unt moale
  • 1 ou
  • 2/3 cana zahar
  • 1 cana nuci macinate
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 cani faina
  • 1 praf de sare
  • zahar pudra
  • 2 linguri bombonele colorate
Mod de preparare:
Cernem faina intr-un bol impreuna cu sarea.
Mixam untul cu zaharul si zaharul pudra cu pastai de vanilie, la viteza mare, pana devine o crema.
In compozitia de unt punem oul si il incorporam.
Tot peste crema de unt punem faina, nuca macinata, bombonelele si coaja rasa de lamaie.
Amestecam cu o paleta pana sunt incorporate toate omogenizate.
Eu am mai pus vreo 4-5 linguri de faina pentru ca mi s-a parut prea moale compozitia.


Se incinge cuptorul si reglam o temperatura potrivita.
Ungem o tava cu unt si o tapetam cu hartie de copt.
Umplem un sprit cu aluat si formam niste potcoave (puteti sa le faceti ce forma doriti) dar lasam putina distanta intre ele.


Cand tava este plina o introducem in cuptor si le lasam sa se coaca 10-12 minute, pana prind o usoara crusta aurie.


Procedam astfel pana terminam tot aluatul.
Le scoatem cand sunt gata si asa calde le tavalim prin zahar pudra.
O bunatate. Sa aveti pofta!