joi, 5 decembrie 2013

Biscuiti cu portocala

Cum asta seara vine Mos Nicolae m-m gandit sa il astept cu ceva dulce, cu aroma de portocala si de sezon. Acum cred ca toti copilasii, si nu numai, isi lustruiesc ghetutele, au emotii, daca vor primi ce isi doresc sau daca le aduce si o nuielusa. Eu sunt mare, insa sufletul imi este de copil si tot imi doresc ceva si eu. Nu cer lucruri materiale, nu il pun la cheltuieli, insa imi doresc mult sa imi aduca sanatate mie, celor dragi mie si voua tuturor ca sa ne putem bucura de viata si de tot ce este frumos. Asa ca fiti cuminti ca imediat soseste ;;)

Ingrediente:
  • 125 gr margarina la pachet
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura miere
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 1 lingurita esenta de migdale
  • 3 linguri suc stors de la o portocala
  • coaja rasa de portocala
  • 1 lingurita praf de copt
  • 12 linguri faina
  • diverse decoratiuni
Mod de preparare:
Intr-un bol punem margarina cu zaharul si le amestecam cu mana pana obtinem o pasta.
Incorporam sucul si coaja de portocala, apoi mierea, zaharul cu pastai de vanilie si esenta de migdale.
Faina o cernem, o amestecam cu praful de copt si o incorporam treptat peste crema de margarina.
Amestecam cu mana pana vom obtine un aluat molicel si putin lipicios, deci nu va fi un aluat tare.


Il lasam 15 minute la odihnit, dar nu la frigider ci la temperatura camerei.
Pregatim niste forme din silicon, rupem bucatele de aluat si cu degetele le presam in forme. Nu facem biscuitii prea subtirii ca sa nu fie prea crocanti dupa ce ii coacem.


Daca nu aveti forme puteti pune gramajoare intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Formele de silicon le asezam pe o tava de aragaz si le introducem in cuptorul incins.
Lasam biscuitii pana devin usor aurii, cam 12-15 minute.
Cand sunt gata ii scoatem din cuptor, ii lasam sa se racoreasca apoi ii scoatem din forme.
Ii decoram cum dorim si ii servim. Din aceasta compozitie mi-au iesit 18 biscuiti aromati si deliciosi!



marți, 3 decembrie 2013

Coronite cu gem si nuca

Mai stiti cornurile cu mere ce vi le-am prezentat acum 1-2 saptamani? Ei bine asa cum v-am zis si atunci m-am indragostit de acel aluat ce se topeste in gura. Asa ca zilele astea am refolosit acea reteta de aluat, cu alta umplutura si am obtinut un desert de post foarte bun si aromat!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 150 ml apa minerala
  • 150 ml ulei
  • 400-450 gr faina
  • 15 gr drojdie
  • 1 lingura zahar
  • un praf de sare
  • 2 lingurite zahar vanilat
  • 50 ml ulei + 3-4 linguri faina
Umplutura:
  • 1 borcan mic gem de prune
  • 11-12 linguri nuca macinata
  • 1 lingurita esenta de rom
  • coaja rasa de lamaie
Pentru uns:
  • 1 lingura miere
  • 1-2 linguri apa rece
  • mac
Mod de preparare:
Aluatul:
Amestecam apa minerala cu uleiul si zaharul vanilat.
Dizolvam drojdia cu zaharul si o adaugam peste lichid.
Intr-un vas cernem faina, o amestecam cu sarea.
Incorporam treptat faina, framantam cu mana pana obtinem un aluat omogen, nelipicios dar usor de lucrat.Punem 50 ml ulei cu faina intr-un ibric, il punem  la foc potrivit pana obtinem o pasta.
Impartim aluatul in doua si intindem doua foi subtiri.
Ungem fiecare foaie cu pasta din ulei si faina, le rulam, le invelim in folie si le dam la frigider pentru 1 ora.
Umplutura:
Gemul il amestecam cu nuca macinata, coaja rasa de lamaie, esenta de rom pana obtinem o pasta.

Dupa ce aluatul a stat la frigider, desfacem fiecare sul si le ungem cu umplutura.


Rulam bine, unim capetele dandu-le forma de cerc.
Ungem o tava cu margarina, o tapetam cu hartie de copt si asezam coronitele.
Cu un cutit le crestam putin, apoi facem un amestec din miere cu putina apa, iar cu un penson le ungem.
Deasupra presaram putin mac.
Introducem tava in cuptorul incins pana coronitele devin usor aurii.

Le scoatem din cuptor, le lasam sa se racoreasca apoi le acoperim cu un prosop curat de bucatarie.
Se servesc simple sau pudrate cu zahar.
Pofta buna!





sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Chec cu mere si arahide (de post)

Va aduc un chec de post foarte bun, usor umed datorita merelor care ne-a placut foarte mult si vi-l recomand cu drag daca nu stiti ce sa mai pregatiti dulce de post :)

Ingrediente (pentru 2 checuri):
  • 2 cani apa minerala
  • 1/2 cana ulei
  • 2 mere potrivite
  • 60 gr arahide
  • 2 cani zahar (ajunge si o cana, daca nu il preferati prea dulce)
  • 1 plic praf de copt
  • un praf de sare
  • 3 linguri cacao
  • coaja rasa de portocala
  • 2 linguri amaretto
  • 530 gr faina
  • 1 plic glazura de vanilie
  • inimioare decorative
Mod de preparare:
Intr-un vas amestecam cu un tel apa minerala, uleiul si zaharul, pana acesta din urma se topeste putin.
Cernem faina, o amestecam cu praful de copt, sarea si le incorporam usor peste lichid.
Adaugam coaja rasa de portocala, amaretto, cacaoa si invartim pana la omogenizare.
Spalam merele, le decojim si le dam pe razatoarea mare.
Arahidele le taiem cu un cutit, dar foarte putin.
Incorporam in compozitia de mai sus merele, apoi arahidele, amestecand usor cu o paleta de silicon.


Ungem doua tavi de chec cu margarita, le tapetam cu hartie de copt ( eu am folosit una de chec si una de guguluf din silicon) si turnam jumatate de compozitie in fiecare.
Le introducem in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 50-60 de minute. 
Facem testul cu scobitoarea si daca sunt coapte, le scoatem din cuptor si le lasam sa se racoreasca.

Glazura o topim pe baie de aburi, apoi cu o lingura punem peste checurile reci.
Deasupra presaram cateva inimioare decorative si le lasam la rece pana se intareste glazura.
Pofta buna!



miercuri, 27 noiembrie 2013

Quesadilla cu pui

Am vazut multe retete de quesadilla si de ceva timp tot imi zicea ca parca as manca si eu. Si cum intr-o zi eram in pana de idei si nu prea stiam ce sa mai gatesc, aceasta reteta a venit la fix. A iesit o super bunatate si nu ma asteptam sa pot manca una intreaga, dar a fost prea buna ca sa ii rezist.

Ingrediente (pentru 2 portii):
  • 2 lipii
  • 1 piept de pui dezosat potrivit
  • sare
  • piper
  • 1 catel de usturoi
  • 1/2 lingurita boia de ardei dulce
  • 1 lingura mustar
  • 2 linguri ulei
  • 200 gr cascaval
  • 1/2 ardei galben
  • 1/4 ardei kapia
  • 1 rosie
  • 6-7 masline fara samburi
Mod de preparare: 
Spalam pieptul de pui, il tamponam cu un servet, il taiem bucati potrivite pe care o sa le batem putin cu ciocanul de snitele.
Intr-un bol amesteca mustarul, uleiul, putina sare si piper, boiaua de ardei, usturoiul curatat si tocat marunt.
In acest amestec punem bucatile de pui si le lasam la marinat cam 30 de minute.
Ardeiul galben si kapia il curatam de seminte si il taiem fasii.
Rosia o spalam, indepartam cotorul si o taiem felii, iar maslinele le facem rondele.
Incingem o tigaie grill, o ungem cu ulei si rumenim bucatile de pui pe ambele parti.
Le scotem pe un platou, apoi le taiem fasii.
Incingem o tigaie antiaderanta.
Punem prima lipie, o rumenim pe o parte apoi o intoarcem.
Dam focul la mic, presaram putin cascaval pe toata suprafata si il lasam cateva secunde sa se topesca.
Acum incepem sa punem, pe jumatate din lipie, bucati de pui, ardei galben, rosu, masline, felii de rosii iar deasupra cascaval dar in cantitate mai mare.



Cu jumatatea de lipie pe care nu am pus nimic acoperim ingredientele.
Lasam asa la foc potrivit pana se topeste cascavalul, apoi cu o paleta intoarcem quesadilla si pe partea cealalta.
Se scoate din tigaie cand este gata procedand la fel si cu a doua.
Se serveste calda, simpla, cu castraveciori murati, ketchup sau ce mai doriti.






luni, 25 noiembrie 2013

Mini checuri cu ananas si scortisoara

Pentru week-end-ul care a trecut am ales sa pregatesc o reteta de mini checuri a Laurei Adamache. Dragii nostri prieteni de la Sun Food implinesc 7 anisori de existenta si trebuia sa pregatesc si eu ceva, si am ales ceva dulce. Cu aceasta reteta particip la concursul organizat de Sun Food pe blogul Laurei Adamache.

Ingrediente:
  • 3 oua
  • 140 gr iaurt
  • 5 linguri ulei
  • 70 gr zahar
  • 120 gr ananas bucati din compot
  • 160 gr faina + 1 lingura
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • un praf de sare
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 60 gr ciocolata alba
  • 2-3 linguri frisca lichida
  • bombonele decorative
Mod de preparare:
Intr-un vas amestecam faina cernuta cu praful de copt.
Mixam ouale impreuna cu zaharul spuma.
Adaugam uleiul, iaurtul si zaharul pudra cu pastai de vanilie.
Apoi punem scortisoara,sarea si coaja rasa de lamaie.
Amestecul de faina cu praf de copt il turnam in ploaie si mixam la viteza mica pana il incorporam pe tot.
Ananasul il taiem bucatele mici, le punem pe un servet sa absoarba lichidul apoi le tavalim intr-o lingura de faina.
Le punem in compozitia de mai sus si amestecam usor cu o paleta.


In forme de silicon, eu am pus in forme de briose, punem compozitie pe 3/4 si nu pline.
Formele mici le-am asezat intr-o tava de aragaz si o introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita.
Dupa 25-30 de minute facem testul cu scobitoarea si daca sunt gata le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca.


Topim ciocolata alba impreuna cu frisca lichida.
Cu aceasta invelim mini checurile reci, pe care le scoatem din forme, si deasupra punem diverse bombonele. Pofta buna!



sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Somon cu piure de mazare, morcovi si sos de mustar

Astazi vin cu o propunere mai noua, cel putin pentru mine este ceva mai nou. Nu am incercat niciodata sa fac piureuri de alte legume in afara de cartofi, insa de aceasta data am vrut un preparat putin mai elegant daca pot sa zic asa. Cum cei de la SunFood Fructe si Legume implinesc 7 ani, Edith ne invita la un concurs aniversar tare frumos in cadrul caruia trebuie sa realizam un preparat festiv si am zis sa incerc si eu sa fac un preparat mai aparte. Nu stiu cat de festiv este acest preparat in viziunea voastra, insa mie mi s-a parut destul de potrivit, sanatos, ca doar cei de la SunFood ne ofera conserve 100% naturale si le place sa manance sanatos.

Ingrediente:
  • 2 bucati somon
  • 2 linguri ulei de masline
  • piper alb
  • sare
  • 1 catel de usturoi
  • 1 varf de lingurita boia de ardei dulce
Pentru piureul de mazare:
  • 250 gr mazare la cutie
  • 1 ceapa mica
  • sare
  • 1-2 linguri unt 
Pentru piureul de morcovi:
  • 2 morcovi potriviti
  • sare
  • piper
  • 1-2 linguri unt
Pentru sosul de mustar:
  • 1 lingura de mustar
  • 2 linguri ulei de masline
  • 4-5 linguri zeama de lamaie
  • 1 crenguta marar verde
  • 1 varf de lingurita sare
  • 8 boabe de piper
Mod de preparare:
Spalam bucatile de somon si le tamponam cu un servet de bucatarie.
Uleiul de masline il amestecam cu sare, piper alb, boiaua de ardei, catelul de usturoi curatat si taiat feliute.
Punem bucatile de somon peste acest amestec, le tavalim pe ambele parti, il acoperim si il dam la frigider macar pentru 1 ora ( eu l-am lasat o noapte la frigider).
Piureul de mazare:
Trecem mazarea pe sub un jet de apa, apoi o punem intr-o cratita cu apa si ceapa curatata si taiata bucati.
Le asezam pe foc si lasam sa fiarba pana ceapa este patrunsa deoarece mazarea era fiarta, doar putin mai trebuia.
Cand este patrunsa ceapa, scurgem de apa, punem sare dupa gust, untul si cu o presa de piure pasam pana obtinem o consistenta cremoasa.
Piureul de morcovi:
Curatam morcovii, ii spalam si ii taiem rondele.
Ii punem la fiert cu putin piper si cand sunt bine fierti ii scurgem de apa.
Condimentam cu sare dupa gust, adaugam untul si il pasam bine sa devina cremos.


Sosul de mustar:
Spalam mararul si il tocam marunt.
Punem toate ingredientele intr-un bol mic, in afara de zeama de lamaie si amestecam pana la omogenizare.
Turnam treptat zeama de lamaie pana subtiem putin sosul si este pe gustul nostru.

Ungem o tigaie grill cu putin ulei, il punem la incins, rumenim bucatile de peste pe ambele parti la foc potrivit si il scoatem pe o farfurie.

Asezam pe un platou piure de mazare, apoi piure de morcovi, alaturi o felie de somon, iar peste peste putin sos de mustar.
Sa aveti pofta!