sâmbătă, 8 februarie 2014

Rulada de porc cu ciuperci

Maine este duminica asa ca va las pentru pranz un preparat apetisant de o sa va lingeti pe degete, pe cuvant de moldoveanca ;). O rulada frageda de porc cu ciuperci si alte legume. Sper sa va placa!

Ingrediente:
  • 1 bucata pulpa de porc dezosata
  • 1 cutie ciuperci taiate (eu am folosit de la Sun Food)
  • 2 morcovi lunguieti
  • 1 ardei rosu
  • 6 felii muschi file
  • 1 ceapa + 1 mai mica
  • 150 gr cascaval
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita vegeta
  • 1 cana suc de rosii de casa
  • 3/4 cana de vin
  • 4 catei de usturoi
  • 1 lingurita patrunjel uscat
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • 3 linguri ulei
 Mod de preparare:
Curatam ceapa mai mare, o tocam, iar ciupercile le scurgem de zeama si le spalam.
Incingem uleiul intr-o tigaie, punem ceapa, ciupercile si le inabusim putin.
Presaram peste ele sare, piper si cand sunt gata tragem tigaia de pe foc.


Morcovul il curatam apoi il fierbem 5 minute.
Ardeiul rosu il curatam de seminte si il taiem fasii lungi.
Cascavalul il taiem jumatate fasii cat un deget iar restulul il dam pe razatoarea cea mica.
Luam bucata de carne, o spalam, cu un cutit o subtiem putin apoi o batem cu un ciocan de snitele dar nu foarte tare pentru a nu se rupe.
Se condimenteaza cu sare, piper, boia de ardei dulce si lingurita de vegeta pe ambele parti.
Pe mijlocul bucatei de carne punem morcovii in lung, iar pe de-o parte si alta asezam muschiul file.
Peste punem ciupercile sotate si le nivelam, fasii de ardei rosu, fasii de cascaval iar deasupra cascavalul ras.



Pornim dintr-un capat si rulam cat mai strans pentru a nu iesi legumele din ea.
O legam fie cu snururi de silicon, fie o prindem cu multe scobitori si o asezam intr-o tava de cuptor.
Intr-un vas amestecam sucul de rosii, vinul, sare, piper, boia de ardei dulce, patrunjelul uscat si putina apa.
Tot acest amestec il turnam peste rulada.
Curatam usturoiul, il taiem bucatele, il imprastiem in tava, iar ceapa mica o curatam, o tocam si  punem deasupra.
Mai punem fasii de ardei si alte legume daca doriti.


Acoperim tava cu staniol, o introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, o ora si 40 de minute.
Dupa acest timp descoprim tava si o mai lasam 30-40 de minute, insa din 10 in 10 minute stropim rulada cu zeama din tava.
Cand este gata o scoatem, o lasam putin sa se racoreasca apoi putem servi.


Pot sa va zic ca a iesit o super bunatate! Este grozava si pentru mese festive!






joi, 6 februarie 2014

Tarta cu prune si nuca

Am gasit in ziarul Libertatea aceasta reteta si am zis ca este de incercat. Nu imi pare rau deloc. Am pregatit-o seara iar a doua zi efectiv se topea in gura, iar combinatia de nuca cu prune este dementiala. Merita incercata!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 180 gr unt
  • 70 gr zahar
  • 100 gr nuca macinata
  • 1 praf de sare
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 300-320 gr faina
Pentru umplutura:
  • 1 kg prune congelate (sau proaspete cand este sezonul lor)
  • 50 gr unt
  • 3-4 linguri zahar
  • coaja rasa de lamaie
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • 1 praf de scortisoara
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
Mod de preparare:
Mai intai punem prunele la decongelat intr-o sita.
Aluatul:
Intr-un bol punem untul, nuca macinata, praful de sare, zaharul si le mixam pana obtinem o crema.
Adaugam coaja rasa de lamaie, zaharul cu pastai de vanilie.
Cernem faina si o incorporam treptat pana obtinem un aluat omogen si nelipicios.
Il invelim in folie si il dam la frigider cat pregatim umplutura.

Umplutura:
Intr-o cratita punem zaharul cu untul, le transferam pe foc pana ce acesta din urma se topeste.
Adaugam jumatatile de prune, zeama de lamaie, coaja rasa de lamaie, zaharul cu pastai de vanilie.
Amestecam bine si lasam prunele la foc potrivit circa 5 minute, iar la final presaram scortisoara.
Mie mi s-a parut ca a lasat cam mult suc si l-am scurs aproape in totalitate.
Ungem o tava de tarta cu margarina si o tapetam cu hartie de copt.
Rupem jumatate din aluat, il dam pe razatoarea mare sa acoperim in totalitate suprafata tavii.
Peste punem umplutura cu lingura fara a o presa, iar deasupra radem restul de aluat.
Introducem tava in cuptorul incins la o temperatura potrivita.
Cand tarta este frumos rumenita deasupra o scoatem si o lasam la racorit.


Se pudreaza cu zahar si servim.
Este super bunaaaa!



miercuri, 5 februarie 2014

Biscuiti cu nesquik

Imi plac mult biscuitii pregatiti in casa in diverse forme si combinatii. Cum am niste untura prin frigider am zis ca am sa o folosesc pentru biscuiti si fursecuri. Am inceput cu acesti biscuiti aromati si usor de preparat.

Ingrediente:
  • 160 gr untura
  • 70 gr zahar
  • 1 ou
  • 3 linguri nesquik
  • 3 linguri nuca caramelizata macinata
  • 330-350 gr faina
  • coaja rasa de portocala
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 1 lingurita praf de copt
Mod de preparare:
Intr-un bol punem untura, oul, zaharul si cel pudra cu pastai de vanilie.
Mixam usor pana obtinem o crema, adaugam nuca macinata, coaja rasa de portocala si praful de copt.
Cernem faina, incorporam cam 200 de gr, apoi punem nesquik-ul.
Mai presaram faina treptat, amestecam cu mana de acum, pana obtinem un aluat putin moale dar totusi nelipicios.


Il acoperim si il dam la rece pentru 20 de minute.
Ungem o tava cu margarina, o tapetam cu hartie de copt.
Rupem bucatele de aluat, formam bile pe care le aplatizam usor, dandu-le forma unor banuti.
Introducem tava in cuptorul incins, reglam o temperatura potrivita si lasam biscuitii acolo pana se usuca putin.


Ii scoatem din cuptor cand sunt gata, ii lasam sa se raceasca apoi ii pastram intr-o cutie acoperita cu capac.
Se patreaza foarte bine multe zile, ii puteti lua la pachet voi sau cei mici, pot fi serviti in timp ce vizionam un film, langa un ceai, o cafea. Sunt foarte buni!





sâmbătă, 1 februarie 2014

Briose cu crema de ness si dulceata de visine

Asa cum ne-am obisnuit, in fiecare week-end trebuie sa avem ceva dulce pregatit in casa. Nu facusem de ceva timp briose si parca as fi mancat aceste mici prajiturele. Umplute cu putina dulceata de visine, ornate cu o crema spumoasa de ness am obtinut un desert ideal, cel putin asta este parerea mea. Sa aveti un sfarsit de saptamana frumos si va invit la o briosa!

Ingrediente:
Pentru briose:
  • 3 oua
  • 1 cana lapte
  • 1/4 cana ulei
  • 3/4 cana zahar
  • 60 ml cafea preparata
  • 350-380 gr faina
  • 1 plic praf de copt
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
  • coaja rasa de portocala
Pentru crema de ness:
  • 200 ml frisca lichida
  • 4 linguri cu varf smantana pentru frisca
  • 4 lingurite pline cu miam miam cu vanilie (sau lapte condensat)
  • 1 lingurita ness
  • dulceata de visine
Mod de preparare:
Briosele:
Ouale le mixam spuma impreuna cu zahar cu pastai si zaharul pana ce, acesta din urma, se topeste.
Punem uleiul in fir subtire, laptele si cafeaua rece.
Amestecam 300 gr faina cu praful de copt, adaugam treptat peste compozitia de mai sus pana obtinem consistenta unui aluat de chec. Eu am mai adaugam 60 gr faina in afara de cele 300 gr.
La final incorporam coaja rasa de portocala.

In forme de silicon punem compozitie pe 3/4 si asezam formele pe o tava de aragaz.
Le introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 30-35 de minute pana sunt rumene dar bine patrunse. Facem testul cu scobitoarea.
Cand sunt gata le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca. Din aceasta compozitie am obtinut 20 de briose.

Dupa ce s-au racit le scobim putin in mijloc cu ajutorul unui mic cutit. Daca unele ies tuguiate, cum mi-au iesit mie, intai le taiem un capacel apoi le scobim.
Crema de ness:
Amestecam frisca lichida, smantana de la frigider si le mixam intai la viteza mica, apoi, cand incepe sa se intareasca la viteaza mare.
Cand am obtinut o spuma adaugam miam miam cu vanilie, ness-ul si le amestecam usor cu o paleta de silicon.


Unde am scobit briosele punem dulceata de visine.


Crema o punem intr-un pos si cu ajutorul sau ornam briosele.
Le decoram dupa plac.
Pofta buna!






marți, 28 ianuarie 2014

Budinca cu paste, branza si ton

Nu pot sa zic decat ca ai mei au devorat-o si au zis ca este grozava combinatia!

Ingrediente:
  • 350 gr branza de vaci
  • 3 oua
  • 2 linguri smantana
  • 200 gr paste scurte (eu am avut spirale)
  • 4 linguri parmezan ras
  • 50 gr cascaval
  • 100 gr masline fara samburi
  • 200 gr ton in suc propriu
  • 1/2 legatura patrunjel verde
  • piper
Mod de preparare:
Intr-o cratita punem apa la fiert cu un praf de sare si cand clocoteste dam drumul pastelor.
Le lasam sa fiarba cam 12 minute, apoi le rasturnam intr-o sita sa se scurga de apa.
Branza o mixam impreuna cu ouale si smantana pana obtinem o crema.
Dam cascavalul pe razatoarea mica, il punem peste branza cu oua, apoi adaugam si doua linguri de parmezan.
Incorporam patrunjelul verde tocat, putin piper, iar la final pastele bine scurse.

Desfacem conserva de ton si scurgem sucul, iar maslinele le taiem rondele.
Ungem un vas termorezistent, nu foarte mare, cu unt si il tapetam cu hartie de copt.
Punem jumatate din compozitia de paste cu branza, apoi jumatate din ton si cateva masline.
Peste venim cu restul de paste, tonul, maslinele iar deasupra presaram celelalte doua linguri de parmezan ras.
Dam vasul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pana deasupra prinde o crusta rumena.

O scoatem la racorit cand este gata apoi poate fi servita.
Pofta buna!







luni, 27 ianuarie 2014

Supa de rosii cu ghebe

Este foarte rece afara si trebuie sa profitam de supe si ciorbe calde din plin, eu una asa cred. Chiar daca nu avem rosii din alea parfumate de gradina, putem pregati o supa rosii folosindu-ne de rosiile decojite la cutii, de sucul de rosii ce ni l-am pregatit noi pentru iarna, ca doar am fost harnici nu? Pana una alta eu va invit la o supita calda...

Ingrediente:
  • 1/2 cana ghebe in sare
  • 300 gr rosii decojite intregi ( eu am folosit de la Sun food)
  • 500-600 ml suc de rosii pregatit in casa
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1/2 ardei rosu
  • patrunjel verde
  • 2 linguri zarzavat
  • 1 lingura pasta de gogosari cu kapia
  • 2-3 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • busuioc uscat
  • 3-4 linguri orez
Mod de preparare: 
Ghebele le punem in apa rece la desarat.
Curatam ceapa si o tocam.
Morcovul il decojim apoi il taiem julien.
Ardeiul rosu il facem cuburi, la fel si rosiile decojite.
Dupa ce ghebele au stat la desarat, le scurgem de apa si le taiem bucati potrivite.
Intr-o oala punem circa 4-5 litri de apa.
O transferam pe foc si cand clocoteste adaugam ghebele, ceapa, morcovul, ardeiul si zarzavatul pe care inainte il trecem pe sub un jet de apa rece.
Lasam sa fiarba cam 10 minute, apoi punem rosiile cuburi, sucul de rosii, pasta de gogosari cu kapia.
Condimentam cu sare si piper dupa gust.
Dupa ce au fiert suficient legumele, spalam orezul, ii dam drumul in supa, adaugam si uleiul. Daca nu vreti sa adaugati uleiul la fiert, puteti cali in el le inceput legumele. Este alegerea voastra.
Mai dam cateva clocote pana este fiert si orezul iar la final presaram patrunjel verde tocat, putin busuioc uscat si acoperim oala sa ia din arome.
Se poate servi cu smantana. Pofta buna!