sâmbătă, 15 februarie 2014

Cornuri cu branza

Este o reteta de cornuri foarte buna, ies aromate si in plus mi-a placut mult ca s-au pastrat moi si dupa 2-3 zile. Vi le recomand...

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 650 gr faina
  • 250 ml lapte
  • 4 linguri iaurt
  • 2 oua
  • 60 gr unt
  • 80 gr zahar
  • 25 gr drojdie
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 praf de sare
Pentru umplutura:
  • 600 gr branza de vaci
  • 3 oua + 1 pentru uns
  • 1/2 pahar zahar
  • 1 lingura gris
  • coaja rasa de portocala
  • 2 linguri coaja de portocala confiata
  • 2 lingurite esenta de rom
Mod de preparare:
Aluatul:
Laptele il punem pe foc pana devine caldut.
Drojdia o dizolvam cu o lingura de zahar, 2-3 linguri lapte, o lingura faina, le amestecam bine si lasam sa stea 10 minute intr-un loc cald.
Untul il topim si il lasam sa se raceaca.
Faina o punem intr-un bol, peste adaugam drojdia, ouale, iaurtul, zaharul si un praf de sare.
Le amestecam bine cu mana, apoi turnam lapte treptat pana obtinem un aluat cat de cat omogen si usor lipicios (mie mi-au intrat cam 220 ml lapte).
Incorporam untul topit, coaja rasa de lamaie si framantam bine.
Aluatul obtinut il acoperim si il lasam sa dospeasca circa o ora.

Umplutura:
Intr-un vas amestecam branza cu ouale, zaharul, grisul si esenta de rom.
Adaugam coaja rasa de portocala, cea confiata si le amestecam bine.

Dupa ce a crescut aluatul, il rasturanm pe masa de lucru si il impartim in patru.
Intindem pe rand cate o foaie subtire cat de cat rotunda, impartim foaia in patru, apoi facem triunghiuri cat de mari dorim, eu am taiat fiecare sfert de foaie in 2 si 3 triunghiuri.
Pe fiecare triunghi punem putina branza, apoi le rulam. Mi-au iesit 28 de bucati.
Ungem o tava cu margarina, o tapetam cu hartie de copt si asezam cornurile.

 Le introducem in cuptorul incins la o temperatura potrivita pana se rumenesc frumos.


Cand sunt gata le scoatem la racorit, apoi le punem intr-un bol si le acoperim ca sa se patreze moi.
Pofta buna!








marți, 11 februarie 2014

Mamaliga in straturi

O mancare traditionala ce are un mare succes atat la cei ai casei cat si la musafiri, garantez ;)

Ingrediente:
Pentru mamaliga: 
  • 700 ml apa
  • sare
  • malai
Pentru straturi:
  • 12 bucatele carnati din untura
  • 300 gr branza de oi
  • 3 oua
  • 50 gr cascaval
  • 1 cub unt
  • sare
Mod de preparare:
Prima data pregatim mamaliga:
Punem apa la fiert cu sare si o lingura de malai.
Cand da in clocot turnam malai in ploaie, amestecam continuu cu un tel, lasam sa fiarba bine apoi o luam de pe foc. Mamaliga trebuie sa fie mai moale.


Ungem un vas de ceramica cu unt.
Punem un strat de mamaliga si il nivelam, apoi jumatate din branza si jumatate din carnati.
Venim iar cu un strat de mamaliza, iar branza si restul de carnati.
Peste radem cascavalul, apoi spargem 3 oua, dar incercam sa le punem in colturi diferite sa nu se uneasca.


Presaram putina sare peste oua si introducem vasul in cuptorul incins la o temperatura potrivita.
Cand ouale sunt patrunse si deasupra este prinsa o usoara crusta scoatem vasul din cuptor.
Servim cald si bineinteles cu un paharel de vin alaturi ;)




luni, 10 februarie 2014

Chec pufos cu nuci

Am vazut aceasta reteta de chec la foarte multi bucatarasi asa ca l-am facut si eu. Este de o pufosenie rar intalnita si la fel de bun. L-am facut si s-a mancat imediat, mai ales ca am avut si musafiri. Vi-l recomand cu drag!

Ingrediente:
  • 4 oua
  • 6 linguri ulei 
  • 1 canita zahar (cana de 150 ml)
  • 1 canita faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 1 lingura cacao
  • o mana miez de nuca
  • 1 lingura coaja de portocala confiata ( eu am de la Bunatati din Natura)
Mod de preparare: 
Albusurile le mixam spuma cu un praf de sare apoi cu zaharul pana obtinem o bezea.
Stingem praful de copt cu zeama de lamaie, il punem peste albusuri, apoi incorporam faina cernuta, zaharul cu pastai de vanilie si coaja rasa de lamaie cu ajutorul unei palete de silicon.
Galbenusurile le frecam cu uleiul si le adaugam in compozitia de mai sus.

Ungem o tava de chec cu margarina, o tapetam cu hartie de copt si turnam jumatate din compozitie.
Cealalta jumatate o amestecam cu cacaoa.

Turnam compozitia de cacao peste cea alba, iar deasupra punem miezul de nuca taiat bucati si coaja de portocala confiata.

Il introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 30-35 de minute, facem testul cu scobitoarea.
Il scoatem cand este gata, il lasam sa se raceasca si servim.
O sa mancati 2-3 felii si tot o sa mai vreti ;)





sâmbătă, 8 februarie 2014

Rulada de porc cu ciuperci

Maine este duminica asa ca va las pentru pranz un preparat apetisant de o sa va lingeti pe degete, pe cuvant de moldoveanca ;). O rulada frageda de porc cu ciuperci si alte legume. Sper sa va placa!

Ingrediente:
  • 1 bucata pulpa de porc dezosata
  • 1 cutie ciuperci taiate (eu am folosit de la Sun Food)
  • 2 morcovi lunguieti
  • 1 ardei rosu
  • 6 felii muschi file
  • 1 ceapa + 1 mai mica
  • 150 gr cascaval
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita vegeta
  • 1 cana suc de rosii de casa
  • 3/4 cana de vin
  • 4 catei de usturoi
  • 1 lingurita patrunjel uscat
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • 3 linguri ulei
 Mod de preparare:
Curatam ceapa mai mare, o tocam, iar ciupercile le scurgem de zeama si le spalam.
Incingem uleiul intr-o tigaie, punem ceapa, ciupercile si le inabusim putin.
Presaram peste ele sare, piper si cand sunt gata tragem tigaia de pe foc.


Morcovul il curatam apoi il fierbem 5 minute.
Ardeiul rosu il curatam de seminte si il taiem fasii lungi.
Cascavalul il taiem jumatate fasii cat un deget iar restulul il dam pe razatoarea cea mica.
Luam bucata de carne, o spalam, cu un cutit o subtiem putin apoi o batem cu un ciocan de snitele dar nu foarte tare pentru a nu se rupe.
Se condimenteaza cu sare, piper, boia de ardei dulce si lingurita de vegeta pe ambele parti.
Pe mijlocul bucatei de carne punem morcovii in lung, iar pe de-o parte si alta asezam muschiul file.
Peste punem ciupercile sotate si le nivelam, fasii de ardei rosu, fasii de cascaval iar deasupra cascavalul ras.



Pornim dintr-un capat si rulam cat mai strans pentru a nu iesi legumele din ea.
O legam fie cu snururi de silicon, fie o prindem cu multe scobitori si o asezam intr-o tava de cuptor.
Intr-un vas amestecam sucul de rosii, vinul, sare, piper, boia de ardei dulce, patrunjelul uscat si putina apa.
Tot acest amestec il turnam peste rulada.
Curatam usturoiul, il taiem bucatele, il imprastiem in tava, iar ceapa mica o curatam, o tocam si  punem deasupra.
Mai punem fasii de ardei si alte legume daca doriti.


Acoperim tava cu staniol, o introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, o ora si 40 de minute.
Dupa acest timp descoprim tava si o mai lasam 30-40 de minute, insa din 10 in 10 minute stropim rulada cu zeama din tava.
Cand este gata o scoatem, o lasam putin sa se racoreasca apoi putem servi.


Pot sa va zic ca a iesit o super bunatate! Este grozava si pentru mese festive!






joi, 6 februarie 2014

Tarta cu prune si nuca

Am gasit in ziarul Libertatea aceasta reteta si am zis ca este de incercat. Nu imi pare rau deloc. Am pregatit-o seara iar a doua zi efectiv se topea in gura, iar combinatia de nuca cu prune este dementiala. Merita incercata!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 180 gr unt
  • 70 gr zahar
  • 100 gr nuca macinata
  • 1 praf de sare
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 300-320 gr faina
Pentru umplutura:
  • 1 kg prune congelate (sau proaspete cand este sezonul lor)
  • 50 gr unt
  • 3-4 linguri zahar
  • coaja rasa de lamaie
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • 1 praf de scortisoara
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
Mod de preparare:
Mai intai punem prunele la decongelat intr-o sita.
Aluatul:
Intr-un bol punem untul, nuca macinata, praful de sare, zaharul si le mixam pana obtinem o crema.
Adaugam coaja rasa de lamaie, zaharul cu pastai de vanilie.
Cernem faina si o incorporam treptat pana obtinem un aluat omogen si nelipicios.
Il invelim in folie si il dam la frigider cat pregatim umplutura.

Umplutura:
Intr-o cratita punem zaharul cu untul, le transferam pe foc pana ce acesta din urma se topeste.
Adaugam jumatatile de prune, zeama de lamaie, coaja rasa de lamaie, zaharul cu pastai de vanilie.
Amestecam bine si lasam prunele la foc potrivit circa 5 minute, iar la final presaram scortisoara.
Mie mi s-a parut ca a lasat cam mult suc si l-am scurs aproape in totalitate.
Ungem o tava de tarta cu margarina si o tapetam cu hartie de copt.
Rupem jumatate din aluat, il dam pe razatoarea mare sa acoperim in totalitate suprafata tavii.
Peste punem umplutura cu lingura fara a o presa, iar deasupra radem restul de aluat.
Introducem tava in cuptorul incins la o temperatura potrivita.
Cand tarta este frumos rumenita deasupra o scoatem si o lasam la racorit.


Se pudreaza cu zahar si servim.
Este super bunaaaa!



miercuri, 5 februarie 2014

Biscuiti cu nesquik

Imi plac mult biscuitii pregatiti in casa in diverse forme si combinatii. Cum am niste untura prin frigider am zis ca am sa o folosesc pentru biscuiti si fursecuri. Am inceput cu acesti biscuiti aromati si usor de preparat.

Ingrediente:
  • 160 gr untura
  • 70 gr zahar
  • 1 ou
  • 3 linguri nesquik
  • 3 linguri nuca caramelizata macinata
  • 330-350 gr faina
  • coaja rasa de portocala
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 1 lingurita praf de copt
Mod de preparare:
Intr-un bol punem untura, oul, zaharul si cel pudra cu pastai de vanilie.
Mixam usor pana obtinem o crema, adaugam nuca macinata, coaja rasa de portocala si praful de copt.
Cernem faina, incorporam cam 200 de gr, apoi punem nesquik-ul.
Mai presaram faina treptat, amestecam cu mana de acum, pana obtinem un aluat putin moale dar totusi nelipicios.


Il acoperim si il dam la rece pentru 20 de minute.
Ungem o tava cu margarina, o tapetam cu hartie de copt.
Rupem bucatele de aluat, formam bile pe care le aplatizam usor, dandu-le forma unor banuti.
Introducem tava in cuptorul incins, reglam o temperatura potrivita si lasam biscuitii acolo pana se usuca putin.


Ii scoatem din cuptor cand sunt gata, ii lasam sa se raceasca apoi ii pastram intr-o cutie acoperita cu capac.
Se patreaza foarte bine multe zile, ii puteti lua la pachet voi sau cei mici, pot fi serviti in timp ce vizionam un film, langa un ceai, o cafea. Sunt foarte buni!