vineri, 21 martie 2014

Paste cu legume la cuptor

Daca va plac pastele cu siguranta o sa va fie pe plac si acesta reteta, mai ales ca este si de post!

Ingrediente:
  • 150 paste (eu am folosit penne)
  • 1 dovlecel mic
  • 4 ciuperci
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 1 rosie
  • 250 gr rosii decojite
  • 3-4 lingura pasta de rosii de casa
  • 1 catel de usturoi
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita busuioc uscat
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 felie tofu cu ardei
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper

Mod de preparare:
Curatam dovlecelul si il taiem bucati mai maricele, ciupercile le spalam si le feliem.
Morcovul il curatam si il facem julienne, ceapa o curatam si o tocam, iar rosia o decojim si o taiem bucati mai mari.
Intr-o tigaie incingem uleiul, adaugam ceapa, morcovul si le inabusim 2-3 minute.
Punem ciupercile, dovlecelul, rosia, 1/2 cana cu apa si le lasam sa scada la foc potrivit.
Rosiile decojite le trecem prin blender si cand legumele au scazut le punem peste, apoi adaugam pasta de rosii de casa, busuiocul uscat.
Dam gust cu sare si piper, mai adaugam putin apa si lasam tot acest sos sa fiarba 6-7 minute.
La final punem usturoiul curatat si taiat feliute, apoi tragem cratita de pe foc.
Cat timp sta sosul pe foc, noi punem intr-o cratita apa la fiert cu putina sare, iar cand da in clocot turnam pastele si le lasam sa fiarba 10-12 minute.
Cand sunt gata le rasturnam intr-o sita sa se scurga.
Ungem un vas termorezistent cu putin ulei, punem pastele, le nivelam, iar peste venim cu sosul de legume.
Deasupra punem branza tofu taiata cubulete mici si stropim cu ulei de masline.


Bagam vasul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 20-25 de minute.
Le scoatem cand sunt gata, presaram patrunjel verde tocat si servim.
Pofta buna!





miercuri, 19 martie 2014

Tocanita de porc cu cartofi si mazare

Am mai zis si ma repet, sunt un mare fan al acestor tocanite si incerc mereu diverse combinatii pentru ca stiu ca au succes la toti si niciodata nu ramane nimic in farfurii. Probati si o sa vedeti ca este adevarat!

Ingrediente:
  • 700 gr pulpa de porc dezosata
  • 4 cartofi potriviti
  • 1 cutie mica mazare
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 200 gr rosii decojite
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 2-3 linguri ulei
  • 1 catel de usturoi
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita cimbru uscat
Mod de preparare:
Spalam pulpa de porc, o tamponam cu un servet de bucatarie apoi o taiem bucati potrivite.
Cartofii ii curatam si ii taiem in sferturi, ceapa o curatam si o tocam marunt.
Rosiile le facem cubulete, iar morcovul il curatam si il taiem rondele.
Intr-o cratita incingem uleiul, punem bucatile de carne si le rumenim usor pe toate partile.
Adaugam 2-3 cani de apa, acoperim cratita si lasam sa fiarba la foc potrivit.
Dupa vreo 15 minute punem morcovul, ceapa si cand carnea este fiarta mai bine de jumatate dam drumul cartofilor si rosiilor.
Scurgem mazarea de zeama, o clatim si cu 10-15 minute inainte sa inchidem aragazul ii dam drumul in oala.
Amestecam bine, dam gust cu sare si piper (daca mai este nevoie mai adaugati apa, dar fierbinte).
Spre final incorporam pasta de rosii, cimbrul uscat si catelul de usturoi taiat felii.
Mai dam doua- trei clocote si tragem tocanita de pe foc.
O lasam 10 minute acoperita, apoi poate fi servita.
Pofta buna!


marți, 18 martie 2014

Ciorba de urzici cu orez

Daca tot suntem in sezonul urzicilor am zis sa ii pregatesc o ciorbita mamei pentru ca ii plac mult. Asa ca daca vreti o idee de ciorba cu urzici si va place reteta mea, o puteti incerca!

Ingrediente:
  • 1 castronel urzici
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1/2 ardei rosu
  • 100 gr rosii decojite
  • 2 linguri pasta de rosii de casa
  • 3 linguri ulei
  • 1 canita mica orez
  • sare
  • piper
  • 1 lingura plina zarzavat
  • bors pentru acrit
Mod de preparare:
Curatam urzicile de eventualele mizerii, apoi le spalam bine sub jetul de apa si le punem la scurs.
Curatam ceapa si o tocam, morcovul il curatam si il dam pe razatoarea mare.
Ardeiul rosu il facem cubulete, la fel si rosiile decojite.
Intr-o oala punem uleiul la incins, adaugam legumele taiate, in afara de urzici, 3-4 linguri de apa si le inabusim 3-4 minute.
Turnam apa si cand incepe sa clocoteasca, adaugam zarzavatul si patrunjel verde tocat.
Lasam sa fiarba putin, dam drumul la urzici, presaram sare si piper.
Orezul il spalam in doua ape, cand legumele sunt patrunse mai bine de jumatate, ii dam drumul in ciorba.
Amestecam bine, gustam cateva boabe cam cand credem ca este fiert, apoi adaugam pasta de rosii si bors pe care il fierbem inainte, dupa gust.
O lasam sa mai dea cateva clocote ciorba si inchidem aragazul.
Pofta buna!



duminică, 16 martie 2014

Pariziene cu crema de vanilie si visine de post

O reteta de post super delicioasa. Raman moi si pufoase chiar si dupa ce se racesc. Vi le recomand cu drag!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 500 gr faina
  • 50 gr unt vegan sau margarina la pachet
  • 70 gr zahar
  • 250 ml lapte de soia
  • 25 gr drojdie
  • 1 praf de sare
  • coaja rasa de lamaie
Crema:
  • 400 ml lapte de soia
  • 3 linguri potrivite cu amidon
  • 4 linguri zahar
  • 1 pastaie de vanilie
  • 1 borcan mic de visine fara samburi
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Aluatul:
Topim untul vegan, iar laptele il punem pe foc pana devine caldut.
Frecam drojdia cu o lingura de zahar, punem 2 linguri lapte de soia cald, 1 lingura de faina, amestecam bine si lasam 10 minute la loc ferit de curent.
Intr-un bol cernem faina.
Peste adaugam zaharul, untul topit, praful de sare, drojdia, coaja rasa de lamaie si amestecam usor cu mana.
Laptele il turnam treptat, framantam pana obtinem un aluat omogen, elastic si usor de lucrat.
Il acoperim cu un prosop curat si il lasam la dospit circa 1 ora, dar la loc cald.

Crema:
Intr-un vas amestecam amidonul, zaharul, semintele de la pastaia de vanilie si 6-7 linguri din laptele de soia.
Restul de lapte il punem la fiert si cand da in clocot adaugam amestecul de amidon.
Lasam sa fiarba la foc mic pana se ingroasa ca o budinca, timp in care amestecam continuu.
Acoperim cu o folie crema pana se raceste, apoi incorporam visinele.

Rasturnam aluatul dospit pe masa de lucru curata si il impartim in noua bucati egale.
Intindem prima foaie in forma ovala, iar pe lungime, in partea de jos punem umplutura, iar cealalta jumatate o taiem fasii.
Venim putin cu lateralele peste crema, apoi rulam. La fel procedam cu toate.

Ungem o tava cu margarina, o tapetam cu hartie de copt si asezam parizienele.
Le lasam 10 minute sa mai cresca in tava, apoi le introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pana se rumenesc.
Cand sunt gata le scoatem din cuptor, amestecam intr-o cana 4-5 linguri apa, 1/2 lingura zahar pudra, cativa stropi de ulei si cu acest amestec le ungem.

Le lasam sa se raceasca, le pudram cu zahar apoi le punem intr-un bol si le acoperim.
Pofta buna!







vineri, 14 martie 2014

Negresa cu gem si nuca de post

Daca in acest week-end vreti sa faceti ceva dulce de post, va propun aceasta reteta de negresa care se face repede, este delicioasa si pufoasa!

Ingrediente:
  • 90 gr nuca macinata
  • 100 gr zahar
  • 200 gr faina
  • 1 lingura cu varf cacao
  • 3 linguri gem de capsuni
  • 220 ml apa
  • 50 ml ulei
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura coaja confiata de lime
  • 1 lingura esenta de rom
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Intr-un bol punem faina, pe care mai intai o cernem, zaharul, cacaoa, nuca macinata, praful de sare si le amestecam.
Adaugam apa, uleiul, esenta de rom, gemul de capsuni si le incorporam bine.
Stingem bicarbonatul cu putina zeama de lamaie, il punem in compozitia de mai sus si la final coaja confiata de lime.


Ungem o tava rotunda cu margarina, o tapetam cu hartie de copt si turnam compozitia prajiturii.
O introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru circa 30 de minute pana este coapta (facem testul cu scobitoarea).
Daca este gata o scoatem, o lasam sa se raceasca, apoi o pudram cu zahar.

Sa aveti pofta!
Sursa de inspiratie





miercuri, 12 martie 2014

Salata de ravioli cu branza si ton

Asta seara vin si va propun o salata simpla, sanatoasa si foarte gustoasa!

Ingrediente:
  • 200 gr ravioli cu branza
  • 200 gr ton in suc propriu
  • 2-3 linguri boabe de porumb
  • 1/2 ardei kapia
  • 100 gr masline fara samburi
  • 5-6 rosii cherry
  • cateva boabe de piper
  • sare
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • patrunjel verde
Mod de preparare:
Intr-o oala punem apa la fiert cu un praf de sare.
Cand clocoteste punem ravioli, le lasam sa fiarba cat este necesar, apoi le scurgem de apa, adaugam uleiul de masline si le lasam sa se racoreasca.
Maslinele le taiem rondele, iar ardeiul kapia il curatam de seminte si il taiem bucati potrivite.
Peste paste punem boabele de porumb, rondelele de masline, ardeiul kapia.
Desfacem cutia de ton, scurgem sucul si adaugam bucatele peste salata.
Presaram un praf de sare, boabele de piper, zeama de lamaie si amestecam totul.
Deasupra punem rosii cherry taiete in sferturi si presaram patrunjel verde tocat.
Pofta buna!