joi, 10 aprilie 2014

Gogosi pufoase cu mere

De cateva zile tot zicea mama ca ar manca niste gogosi. Acum m-am conformat, mi-am suflecat manecele si la facut gogosi cu mine. Am ales de acesta data sa le fac cu mere in aluat, e pentru prima data cand am incercat asta si pot sa zic ca au iesit super delicioase. Vi le recomand!

Ingrediente:
  • 600 gr faina
  • 2 mere 
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 1/2 cana apa calduta
  • 25 gr drojdie
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
  • coaja rasa de portocala
  • un praf de sare
  • ulei pentru prajit
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Frecam drojdia cu o lingura de zahar.
Merele le spalam, le decojim si le dam pe razatoarea mica.
Intr-un bol punem faina cernuta, zaharul, drojdia dizolvata, sarea, coaja rasa de portocala si merele rase.
Le amestecam bine cu mainile, apoi picuram apa cate putina pana obtinem un aluat elastic si nelipicios. Aveti grija sa nu scapati prea multa apa deoarece de la zeama merelor aluatul se mai inmoaie in timpul framantarii. Eu am pus ceva mai multa si am fost nevoita sa mai adaug faina.
Punem uleiul, framantam pana il incorporam bine si pe el.
Il acoperim cu un prosop curat si il lasam la dospit circa o ora la loc ferit de curent.

Dupa ce a crescut, presaram pe masa de lucru faina, rupem bucati de aluat, intindem cu sucitorul foi potrivit de subtiri iar cu un pahar decupam gogosile si le asezam pe o tava.
Intr-o tigaie incingem mai mult ulei si rumenim gogosile pe rand, pe ambele parti.

Le scoatem cu o paleta si le pudra cu zahar.
Sa aveti pofta!




miercuri, 9 aprilie 2014

Supa de rosii cu paste

Am primit de curand o invitatie de la cei de pe Gustos.ro sa particip la o campanie cu cei de la Pastele Hutton. Am acceptat cu mare drag aceasta invitatie si ca prima reteta, mai ales ca trebuia sa fie de post, am pregatit o supa de rosii, o supa ceva mai consitenta si plina de savoare servita cu paste Huttos. Imi place ca au o mare varietate de paste, de diferite forme, care nu au cum sa nu iti atraga privirea.

Ingrediente:
  • 1 cutie 400 gr cu rosii decojite
  • 1/2 cana suc de rosii de casa
  • 1/2 morcov
  • 1/2 pastarnac
  • 1 ceapa
  • 1 lingura pasta de gogosari cu kapia
  • 100 gr paste ( eu am folosit patratele ondulate de la Hutton)
  • 1 catel de usturoi
  • 3 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita busuioc uscat
  • ulei de masline
Mod de preparare:
Curatam morcovul, pastarnacul si il dam pe razatoarea mica.
Ceapa o curatam si o tocam marunt.
Rosiile decojite le matunrim.
Intr-o cratita incingem uleiul, adaugam ceapa, morcovul, pastarnacul, usturoiul curatat si taiat pe jumatate, 5-6 linguri de apa si inabusim legumele la foc potrivit 4-5 minute.Dupa ce inabusim aceste legume scoatem usturoiul.
Punem rosiile tocate cu tot cu sucul loc, pasta de rosii de casa, pasta de gogosari si doua cani de apa.

Cand incepe sa clocoteasca condimentam cu sare, piper, busuiocul uscat si fierbem supa 20-25 de minute, in functie de cat de groasa vreti sa fie.
Intre timp in alta oala punem apa cu sare pe foc si cand da in clocot adaugam pastele si le fierbem 8-10 minute.
Le scurgem cand sunt gata si le tropim cu 1 lingura de ulei pentru a nu se lipi intre ele.
Cand supa este gata o tragem de pe foc, punem o portie in farfurie, deasupra cateva paste, 4-5 stropim ulei de masline si servim.
Pofta buna!





marți, 8 aprilie 2014

Chiftele de cartofi cu bureti

Asta seara vin cu o reteta delicioasa de chiftele de post. Combinatia este una foarte reusita, ies gustoase si de nerefuzat :)

Ingrediente:
  • 5 cartofi
  • 1 borcan 800 gr cu ghebe in sare
  • 1 morcov
  • 2 cepe
  • 1 catel mare de usturoi
  • 10 foi de usturoi verde
  • 4-5 crengute marar verde
  • sare
  • piper
  • 4-5 linguri faina
  • ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Spalam ghebele apoi le punem la fiert ca sa iese sarea din ele. Schimbam apa o data in timpul fierberii.
Dupa ce s-au desarat, le scurgem de apa, le lasam la racorit si le trecem prin masina de tocat sau prin robot dar nu le facem pasta.
Cartofii ii curatam, ii spalam si ii trecem prin razatoarea mare.
Morcovul il decojim, il dam pe razatoarea mica, iar ceapa o curatam si o tocam marunt, marunt.
Catelul de usturoi ii curatam, il pisam, iar foile de usturoi verde le spalam si le tocam.
Toate aceste ingrediente le amestecam intr-un bol, dam gust cu sare, piper, iar la final adaugam faina si mararul verde tocat.
Punem ulei intr-o tigaie la incins, formam chiftelutele mici si mai plate, nu foarte groase ca sa se prajeasca bine si sa nu suga foarte mult ulei.
Le rumenim pe ambele parti, le scoatem pe un platou in care punem servetele de bucatarie. Singura problema este ca in timpul prajirii cam sare uleiul :D
Le lasam sa se racoreasca si servim.
Pofta buna!




sâmbătă, 5 aprilie 2014

Tarta cu fructe de padure si visine

In acest week-end va aduc o tarta aromata, usor acrisoara dar care tare repede se mai mananca..Cred si eu ca se termina asa repede la cat este de buna...Am pregatit-o seara iar a doua zi efectiv se topea in gura :)

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 130 gr margarina la pachet
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 220 gr faina
  • 2 linguri apa rece
Umplutura:
  • 100 ml apa
  • 6-7 linguri zahar
  • 250 gr fructe de padure
  • 1 borcan mic visine fara samburi
  • 3 linguri amidon
  • semintele de la jumatate de pastaie de vanilie
  • 1 lingura nuca de cocos
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol punem margarina taiata cuburi, zaharul, praful de copt, zaharul cu pastai de vanilie si le amestecam cu mana.
Incorporam toata faina, apoi cele doua linguri de apa si framantam pana obtinem o bila de aluat.
Il invelim in folie si il dam la frigider pana pregatim umplutura.

Umplutura:
Punem apa intr-o cratita impreuna cu zaharul, le punem pe foc si lasam sa fiarba 3-4 minute.
Adaugam fructele le lasam si pe ele 4-5 minute, apoi punem amidonul pe care il dizolvam inainte cu 2-3 linguri de apa rece.
Amestecam bine sa nu faca cocoloase si cand se ingroasa ca o budinca luam cratita de pe foc.
Aromatizam umplutura cu semintele de vanilie.

Scoatem aluatul de la frigider si rupem din el ceva mai mult de jumatate.
Rupem o bucata de hartie de copt, luam bucata mai mare de aluat si intindem o foaie subtire direct pe hartia de copt.
Luam hartia cu tot cu foaia de aluat si o punem intr-o tava de tarta.
O asezam frumos cu mana iar marginile care dau in afara tavii le taiem.
Turnam umplutura si presaram nuca de cocos.
Din restul de aluat intindem o foaie din care taiem fasii si le asezam peste umplutura ca un grilaj.

Introducem tarta in cuptorul incins la o temperatura potrivita pana se rumeneste aluatul apoi o scoatem si o lasam sa se raceasca.

O pudram cu zahar si servim!










miercuri, 2 aprilie 2014

File de pui cu piure gratinat

Eram in pana de idei, chiar nu stiam ce sa imi mai pregatesc de mancare, sa imi placa si sa mananc. As fi vrut ceva gratinat, ceva cu pui si uite asa ceva cu ceva s-a nascut aceasta reteta delicioasa!

Ingrediente:
Pentru marinarea puiului:
  • 1 file de pui
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri vin
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita boia dulce
  • 1/2 lingurita patrunjel uscat
  • 1 varf cutit busuioc uscat
  • 1 catel de usturoi
Pentru piure:
  • 4 cartofi potriviti
  • sare
  • unt 
  • putin lapte
  • 2 linguri cascaval ras
  • 2 felii kaizer
Mod de preparare:
Puiul:
Spalam fileul de pui apoi il stergem cu un servet.
Intr-un vas amestecam uleiul, boiaua de ardei, vinul, patrunjelul si busuiocul uscat, sare, piper dupa gust si catelul de usturoi curatat si taiat feliute.
Le amestecam bine, punem bucata de pui si il tavalim bine prin aceasta marinada.
Il acoperim si il lasam la frigider peste noapte.
A doua zi il scoatem din frigider, rupem o bucata de hartie de copt, asezam puiul pe hartie si il impaturim bine.
Il punem intr-o tava si il introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 25 de minute.

Piureul:
Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem cubulete.
Ii punem intr-o cratita cu apa la fiert si cand incep sa clocoteasca presaram sare.
Dupa ce s-au fiert ii scurgem de apa, punem putin lapte, unt, apoi ii zdrobim bine.
Ungem un vas mic de yena cu ulei.
Asezam piureul in vas, il nivelam, scoatem puiul din cuptor dupa cele 25 de minute, il punem peste piure si il apasam putin.
In jurul puiului punem kaizerul taiat bucatele, iar deasupra presaram cascavalul ras.


Dam vasul in cuptor, de data asta la o temperatura putin mai mare, pentru 15-20 de minute doar cat sa prinsa o usoara crusta.
Il scoatem cand este gata si se serveste cald.
Pofta buna!





marți, 1 aprilie 2014

Ciuperci umplute cu ceapa verde si rosii

Un preparat de post foarte bun. Aceste ciupercute pot fi servite ca si garnitura langa o bucatica de carnita ;)

Ingrediente:
  • 10 ciuperci mai mari
  • foile de la 3 cepe verzi
  • 3-4 rosii decojite
  • 1 lingurita pasta de gogosari cu kapia
  • sare
  • piper
  • 1/2 lingurita busuioc uscat
  • 2 linguri ulei
  • 3 crengute marar verde
 Mod de preparare:
Spalam ciupercile, le stergem cu un prosop curat si indepartam coditele.
Foile de ceapa verde le spalam, le taiem rondele, iar coditele de ciuperci le tocam.
Rosiile decojite le facem cubulete.
Intr-o tigaie punem uleiul al incins, adaugam ceapa verde si coditele de ciuperci.
Le inabusim 4-5 minute, punem rosiile, pasta de gogosari cu kapia si o canita cu apa.
Dam gust cu sare, piper si lasam sa scada la foc potrivit.
Tragem tigaia de pe foc cand nu mai este zeama deloc, presaram busuiocul uscat si mararul verde tocat.


Punem hartie de copt intr-o tava si asezam ciupercile.
Cu o lingurita punem umplutura in ciuperci apoi le introducem in cuptorul incins la o temperatura potrivita.


Le intepam cu o furculita sa vedem cand sunt patrunse si daca intra cu usurinta inseamna ca sunt gata si le scoatem din cuptor.
Pofta buna!