joi, 8 mai 2014

Oua umplute cu pate si ciuperci

Va plac ouale umplute? Mie daaaaa, chiar foarte mult, insa de fiecare data cand fac mananc putine ca imi cam dauneaza, insa daca as putea, as servi un platou intreg :))))..Sunt asa bune in combinatie cu ciupercute, putin castravecior murat tocat...Mmmmm o bunatateee....

Ingrediente:
  • 12 oua + 1 pentru maioneza
  • 1 pate de 200 gr
  • 100 gr ciuperci conservate
  • 2 castraveciori murati
  • 1 lingura crema de branza (sau unt)
  • 1 lingurita marar uscat
  • sare
  • piper
  • 1 lingura mustar
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • ulei
Mod de preparare:
Punem ouale la fiert cu un praf de sare pentru 8-10 minute din momentul in care incepe sa fiarba apa din oala.
Le scurgem cand sunt gata, le bagam sub jetul de apa rece sa se racoreasca apoi le decojim.
Le taiem pe jumatate si scoatem galbenusurile.
Ciupercile le spalam si le fierbem circa 20 de minute cu putina sare si piper.
Cand sunt gata le punem intr-o sita sa se scurga, sa se racoreasca, apoi le tocam marunt.
Castravetii murati ii taiem cubulete mici.
Intr-un bol frecam pateul cu crema de branza, un praf de sare si putin piper.
Adaugam ciupercile maruntite, apoi 3 galbenusuri fierte date prin razatoarea mica si castravetii murati.

Amestecam bine iar la final incorporam mararul uscat.
Pentru maioneza procedam astfel:
Intr-un bol punem un galbenus crud, mustarul si un galbenus fiert dat prin razatoare.
Le mixam, apoi turnam ulei treptat pana obtinem maioneza dorita.
La final incorporam zeama de lamaie.

Intr-un pos punem umplutura si cu ajutorul sau umplem jumatatile de albus.
Pe un platou intindem un strat de maioneza apoi asezam ouale.
Le decoram cu frunzulite de marar verde si le dam la rece.
Pofta buna!




marți, 6 mai 2014

Placintele cu carne si ciuperci

Se prepara usor, sunt perfecte pentru pachet sau la micul-dejun doar ca prea repede se mananca :D..Vi le recomand!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 500 gr faina
  • 20 gr drojdie
  • 1 lingura zahar
  • 250 ml apa calduta
  • 1 lingura unt
  • sare
Umplutura:
  • 300 gr carne tocata amestec
  • 200 gr ciuperci la borcan
  • 1 ceapa 
  • 1 ceapa verde
  • 1/2 ardei kapia
  • 2 rosii decojite
  • 1 lingura pasta de gogosari cu kapia
  • 1-2 linguri pasta de tomate
  • marar verde
  • sare
  • piper
  • 1 ou + 1 pentru uns
  • 2 linguri ulei
Mod de preparare:
Aluatul:
Topim untul si il lasam sa se raceasca.
Drojdia o frecam cu zaharul pana se dizolva.
Intr-un bol punem faina, un praf de sare, drojdia si amestecam.
Punem apa treptat si framantam, pana aluatul devine omogen, iar la final incoporam untul.
Acoperim cu un prosop curat si lasam sa dospeasca la loc ferit de curent.

Umplutura:
Curatam ceapa, o tocam, iar pe cea verde o taiem rondele.
Ardeiul kapia il facem cubulete, la fel si rosiile.
Ciupercile le spalam si le taiem potrivit.
Intr-o tigaie incingem uleiul, inabusim ceapa, apoi adaugam rosiile, ardeiul kapia si ciupercile.
Dupa 3-4 minute incorporam carnea, condimentam cu sare si piper dupa gust.
Adaugam circa o cana de apa, pasta de gogosari cu kapia, amestecam bine si lasam sa scada la foc potrivit timp in care mai invartim sa nu se formeze cocoloase din carne.
Dupa ce a scazut toata zeama, punem pasta de tomate si mai lasam 2 minute pe foc.
Tragem tigaia deoparte cand este gata, presaram marar verde tocat, spargem oul si le incorporam.
Aluatul obtinut il impartim in 3 bucati.
Intindem prima foaia pe masa presarata cu faina, iar cu un castron decupam cercuri.
Pe jumatatea fiecarui cerc punem umplutura iar cu cealalta jumatate venim peste si presam capetele cu degetele. Prodecam la fel cu toate.

 Le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt pe toate, apoi batem un ou spuma si le ungem.
Le introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pana se rumenesc frumos.

 Le scoatem cand sunt gata, le lasam 5 minute la racorit si servim!











sâmbătă, 3 mai 2014

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

A iesit o mare bunatate ca ne-am lins si pe degete!!!

Ingrediente:
  • 1 varza murata
  • 1 bucata pulpa de porc dezosata de circa 800 gr
  • 1 carnat de casa
  • 1 ceapa
  • 1 ceapa verde
  • 1 morcov
  • 1/2 ardei rosu
  • 100 gr rosii decojite
  • 1/2 legatura marar verde
  • 1 lingura pasta de gogosari cu kapia
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • 1/2 lingurita cimbru uscat
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 2 linguri ulei
Mod de preparare:
Spalam varza, scoatem cotorul si o lasam putin in apa rece sa se mai desareze.
O scurgem cand este scoasa suficient din sare si o tocam.
Carnea de porc o spalam si o taiem bucati potrivite.
Curatam ceapa, o tocam, iar pe cea verde o facem rondele.
Ardeiul rosu si morcovul curatat le taiem cubulete.
Intr-o cratita incingem uleiul, punem carnea si o rumenim pe toate partile.
Adaugam ceapa, morcovul, ceapa verde, ardeiul rosu si le inabusim 2-3 minute, apoi varza tocata.
Acoperim totul cu apa, condimentam cu sare, piper si boia de ardei.
Lasam sa scada cam pe jumatate, adaugam rosiile decojite tocate, cimbrul uscat, pasta de tomate, mararul verde tocat marunt, pasta de gogosari cu kapia.

Le amestecam bine, daca mai este nevoie mai adaugati putina apa, apoi rasturnati totul intr-o tava.
Nivelam frumos, deasupra taiem carnatul rondele si acoperim cu staniol.
Introducem varza in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, lasam sa scada bine, iar la final o decoperim pentru 10-15 minute sa prinda o usoara crusta deasupra.

Cand este gata o scoatem din cuptor si servim.
Pofta buna!



joi, 1 mai 2014

Ciulama de hribi

Eu nu sunt o fata a hribilor, sincera sa fiu prefer ghebele chiar daca nu sunt la fel de carnoase, insa prietenul meu a zis ca asa ar manca o ciulama de hribi. Stiind ca am in congelator 2-3 pungute, am scos un la dezghetat si i-am zis ca o sa ii fac pofta. A savurat-o cu o mamaligura calda si numai asta auzeam cand manca: "Mmmm cat de buna...dar ce buna..."

Ingrediente:
  • 1 ceapa
  • 1 catel de usturoi
  • 1 punguta hribi congelati (cam 600 gr au avut)
  • 5-6 linguri cu varf smantana de tara
  • 1 lingura rasa faina (nu este obligatorie)
  • sare
  • piper
  • 5 crengute marar verde
  • 2 linguri ulei
Mod de preparare:
Hribii ii punem la dezghetat intr-o sita ca sa se scurga de zeama. Daca folositi hribi proapeti ii curatati, spalati si ii opariti putin inainte sa pregatiti ciulamaua.
Curatam ceapa, o tocam marunt, usturoiul il curatam si il taiem feliute.
Intr-o tigaie incingem uleiul, punem ceapa, usturoiul, 4-5 linguri de apa si le inabusim.
Hribii dezghetati si bine scursi, ii taiem bucati potrivite si ii adaugam peste ceapa.

Turnam o canita de apa, condimentam cu sare, piper si lasam sa scada bine. Daca vi se pare ca ceapa nu este bine facuta mai stropiti cu putina apa calda.
Intr-un bol amestecam smantana cu faina iar cand ciupercile sunt scazute adaugam amestecul de smantana.
Invartim bine sa nu se prinda de tigaie, dam focul la mai mic si mai dam 4-5 clocote.
Tragem ciulamaua de pe foc, spalam mararul verde, il tocam si il presaram peste.

Amestecam si acoperim 5 minute sa isi ia din aroma mararului.
Pofta buna!




marți, 29 aprilie 2014

Prajitura Valurile Dunarii

Am incercat prima data aceasta prajitura acum 2 ani pentru Craciun si sincer nu prea mi-a iesit. Era super buna la gust dar la aspect lasa de dorit...De ceva timp ma tot gandesc sa o incerc iar si de aceasta data am ales sa o pun in practica pe cea de la Bucataresele Vesele si se pare ca a iesit o prajitura super, super delicioasa. Comentariile au fost urmatoatele: Mama: "Prajitura asta m-a uns pe suflet!", Prietenul: "Prajitura asta este curcubeu pe cerul gurii, iti vine sa o mananci pe toata o data!"....Deci, voi ce spuneti?

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 7 oua (daca sunt mai mari puneti 6)
  • 120 gr unt
  • 150 gr zahar
  • 100 ml lapte
  • 180 gr faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 praf de copt
  •  vanilie
  • 500 gr visine
Pentru crema:
  • 600 ml lapte
  • 6 linguri amidon
  • 6 linguri zahar
  • 100 gr unt (65% grasime, dar puteti folosi unul si mai gras)
  •  vanilie
Glazura:
  • 100 gr ciocolata neagra 50%
  • 50 gr ciocolata neagra 75%
  • 160 ml smantana pentru frisca
Mod de preparare:
Blatul: 
Visinele spalate, le curatati de codite si le scoateti samburii.
Le puneti intr-o sita, sa se mai scurga.
Intr-un bol mixati untul de la temperatura camerei cu zaharul si un praf de sare, apoi adaugati ouale unul cate unul si mixati dupa fiecare.
Incorporati laptele si vanilia.
Faina cernuta cu praful de copt, le adaugati, mixati usor.
Ungeti o tava de 24/35 cu putin unt si o tapetati cu hartie de copt.
Turnati jumatate din compozitie in tava, in cealalta puneti cacaoa, mixati si o turnati usor peste compozitia alba .
Cu o furculita faceti aspectul marmorat, asezati visinele deasupra.
Introduceti tava in cuptorul incins, la o temperatura de 170-180 grade, pentru 30 de minute pana blatul este copt (faceti testul cu scobitoarea).
Il scoateti cand este gata si il lasati sa se raceasca.

Crema:
Intr-un bol amestecati amidonul, zaharul, cateva linguri de lapte pana sunt bine dizolvate.
Restul de lapte il puneti la fiert si cand da in clocot, turnati amestecul cu amidon.
Dati focul la mic, amestecati continuu pana se ingroasa ca o budinca apoi luati crema de pe foc.
Acoperiti cu o folie si lasati-o sa se raceasca.
Mixati crema rece 2 minute, apoi adaugati untul de la temperatura camerei, vanilia, mixati pana obtineti o crema omogena.

Acesta o puneti peste blatul rece si o nivelati. O dati la rece 2-3 ore.
Glazura:
Rupeti ciocolata bucatele intr-un bol mic de inox, adaugati smantana pentru frisca si trasferati totul pe baie de aburi.
Cand ciocolata este topita in totalitate, luati glazura de pe foc si o turnati peste prajitura. O intindeti cu ajutorul unei palete.
Cu un pieptan de bucatarie sau cu o furculita trasati niste dungi sa obtineti efectul de valuri.

Lasati sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o dati la frigider 3-4 ore.
O portionati si serviti! 
Pofta buna!








duminică, 27 aprilie 2014

Friptura din pulpa de porc la cuptor

Este o friptura foarte frageda, gustoasa si imi place sa o pregatesc de sarbatori sau cu alte ocazii.

Ingrediente:
  • 1 bucata pulpa de porc cam de 1.5 kg
  • 2 cepe verzi
  • 10 foi de usturoi verde
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura mustar
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 1 cana vin rosu
  • sare
  • piper
  • 1/2 lingura boia de ardei dulce
  • 1 lingurita rasa cimbru uscat
Mod de preparare:
Spalam bucata de pulpa apoi o taiem felii grose cam de un deget.
Ceapa verde o spalam, o taiem rondele, iar cozile de usturoi le spalam si le tocam.
Intr-un bol punem mustarul, pasta de tomate, ceapa, usturoiul verde si le frecam.
Adaugam vinul, boiaua de ardei, cimbrul, sare si piper dupa gust, iar la final usturoiul curatat si taiat feliute.
Le amestecam, punem bucatile de carne, le invartim bine in bait.
Acoperim bolul si dam totul la frigider peste noapte.

A doua zi scoatem bolul din frigider si asezam bucatile de carne intr-o tava.
Peste sosul ramas adaugam o canita apa, invartim si turnam in tava.


Acoperim cu folie alimentara si introducem friptura in cuptor pentru circa o ora si jumatate, la o temperatura potrivita.
Dupa acest timp scoatem folia, lasam sa se rumeneasca carnea si sa scada sosul atat cat dorim.
Cand este gata acoperim friptura sa se patreze frageda daca nu o consumam imediat. Pofta buna!