duminică, 21 septembrie 2014

Cotlet de porc impanat cu ficatei si cabanos, pe pat de legume

Este un preparat bun, gustos, potrivit pentru o masa in familie sau o masa festiva, pentru a impresiona musafirii. Nu e nimic sofisticat dar este de efect ;)

Ingrediente:
  • 1 cotlet dezosat ( cam de 1,4 kg)
  • 15 ficatei de pui
  • 2 fire de cabanos
  • 1 dovlecel mic
  • 1 morcov
  • 1 ardei galben
  • 1 ardei kapia mic
  • 4 crengute de rosii cherry
  • 3 catei de usturoi
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • 1 varf de lingurita cu cimbru uscat
  • 1/2 de cana cu vin rosu
Mod de preparare:
Spalam cotletul si il tamponam cu un servet de bucatarie.
Ficateii ii tinem 10 minute in apa pentru a mai iesi sangele, apoi ii scurgem bine.
Curatam dovlecelul, il taiem felii rotunde, decojim morcovul si il facem rondele.
Ardeiul galben, kapia ii spalam si ii taiem tot pe rotund, dar scuturam semintele.
Rosiile cherry le spalam, usturoiul il curatam.
Cu ajutorul unui cutit cu lama mai lunga, facem o taietura pe lungimea cotletului, in mijloc, si infingem cabanosul.
Deasupra cotletului facem mici crestaturi in care bagam ficateii si cateii de usturoi.
Intr-un vas yena asezam bucatile de ardei galben, kapia, morcovul, feliile de dovlecei si cateva rosii cherry.
Le condimentam cu sare si piper.
Cotletul impanat il presaram cu sare, piper, boia dulce si cimbrul uscat, apoi il asezam peste legume.
Intr-un bol amestecam vinul, cu 1/2 cana cu apa, sare, piper si il turnam in vas.
In jurul carnii punem crengute cu rosii cherry si restul de ficatei (pentru ca mie mi-au ramas si am zis sa ii folosesc si pe acestia).

Acoperim vasul cu capacul sau, il introducem in cuptor, pe care il si aprindem.
Reglam o temperatura potrivita, lasam cotletul acoperit pentru 90-100 de minute.
Dupa acest timp, scoatem capacul, stropim cu zeama din vas carnea si o mai lasam acolo cam 25 de minute, timp in care mai deschidem usa cuptorului si mai stropim cotletul.

Cand este gata, il scoatem si il lasam putin sa se racoreasca.
Pofta buna!








joi, 18 septembrie 2014

Tarta cu piept de pui, ciuperci si porumb

Iubesc aceste tarte si nu ma satur niciodata de ele. Imi place se le pregatesc sub diferite combinatii, sa jongles cu ingredientele, asa cum face un clovn cu jucariile sale. Stiu ca aluatul de tarta trebuie sa fie cu unt, ou si faina, insa eu il prefer si imi place mai mult aluatul dospit pentru un astfel de preparat. Sper sa va fie pe plac!

Ingrediente: 
Pentru aluat:
  • 1 cana faina
  • 10 gr drojdie
  • 1/2 cana de apa calduta
  • sare
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingura ulei
Pentru umplutura:
  • 1 piept de pui dezosat
  • 1 ceapa
  • 1 borcan mic cu ciuperci taiate
  • 3 linguri boabe de porumb
  • 3 linguri smantana
  • 100 gr cascaval
  • 1 lingurita rasa patrunjel uscat
  • sare
  • piper
  • 2 linguri ulei
Mod de preparare:
Aluatul: 
Frecam drojdia cu zaharul pana se dizolva.
Punem faina cernuta intr-un bol, sarea, drojdia si incepem sa framantam.
Turnam apa calduta, putin cate putin, si cand aluatul devine nelipicios, incetam sa mai punem.
La sfarsit incorporam uleiul.
Acoperim cu un prosop curat bolul si intr-un loc ferit de curent, lasam aluatul la dospit cam 30 de minute.

Umplutura:
Spalam pieptul de pui si il taiem bucati potrivite.
Ceapa o curatam si o tocam marunt.
Ciupercile le scurgem de zeama si le spalam bine.
Intr-o tigaie incingem uleiul, apoi adaugam ceapa, pieptul de pui si le innabusim 3-4 minute.
Incorporam ciupercile, mai lasam 1 minut pe foc apoi turnam 1-2 cana de apa.
Condimentam cu sare, piper si patrunjelul uscat. Lasam totul la foc potrivit pana scade toata zeama.

Cand este gata, dam deoparte umplutura si o lasam 5 minute la racorit.
Cascavalul il trecem prin razatoarea cu ochiuri mari.
Presaram faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul si intindem o foaie potrivit de groasa.
Tapetam cu hartie de copt o tava de tarta, punem foaia de aluat, presam cu degetele si pe margini si o intepam cu o furculita.
Turnam umplutura, punem boabele de porumb, apoi smantana pe care o intindem uniform.
Deasupra presaram cascavalul ras.

Introducem tarta in cuptorul incins, la o tempertura potrivita, pana se rumeneste frumos deasupra.
Cand este gata, o scoatem si servim, fie simpla, fie cu o salata asa cum am ales noi.
Este grozava de luat si la pachet ;)







marți, 16 septembrie 2014

Bulz dacic

Am gasit aceasta reteta in revista Practic in bucatarie din cel mai recent numar! Sotul cum a vazut reteta a si zic ca vrea, asa ca, dorintele sunt dorinte si trebuiesc indeplinite! Au ras tot din farfurie si el si mama, iar asta este cea mai mare multumire a mea...

Ingrediente:
  • 5 felii costita afumata, dezosata
  • 3 oua
  • 150 gr cas de oaie
  • 3 oua
  • malai
  • sare
  • apa
Mod de preparare:
Intr-un ceaun, punem niste apa la fiert cu sare si o lingura malai. Cand clocoteste, turnam malai in ploaie, amestecam cu telul, pana obtinem o mamaliga nici prea moale, nici prea tare.
O rasturnam pe un platou si o lasam sa se racoreasca, atat cat sa o suportam in maini.
Costita o taiem feliute si o rumenim intr-o tigaie antiaderenta, fara ulei.
Din oua pregatim niste ochiuri.
Casul il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.

Rupem mamaliga in 3, sau puteti face una mai mare sa pregatiti mai mult bulzuri.
Luam prima bucata de mamaliga, o intindem in maini, presaram putin cas ras, cateva feliute de costita si formam o minge, pe care o aplatizam putin. La fel procedam si cu celelalte.
Intr-o tava punem hartie de copt si asezam bulzurile.
Deasupra asezam cate un ochi si mai presaram putin cas.
Introducem tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 10-15 minute.
Le scoatem cand sunt gata, lasam 2-3 minute sa se racoreasca si servim.

Poate fi servit simplu sau cu smantana!





duminică, 14 septembrie 2014

Prajitura cu prune si nuca

Am vazut aceasta prajiturica la Timea si mi-a placut mult, mai ales ca, combinatia de nuca cu prune mi se pare nemaipomenita. A iesit o pufosenie ce se topeste in gura. Multumesc mult fata draga pentru reteta :*

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 4 oua (folositi 3 daca sunt mai mari)
  • 170 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 230 gr faina
  • 1 praf de copt
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
 Pentru umplutura:
  • 12 prune(eu atat am avut nevoie la dimensiunea tavii mele)
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
Pentru blatul cu nuca: 
  • 3 oua
  • 100 gr zahar
  • 120 gr nuca macinata
  • coaja rasa de lamaie
Mod de preparare:
Blatul:
Mixam ouale spuma impreuna cu zaharul.
Incorporam untul taiat cubulete, de la temperatura camerei, pana obtinem o spuma, apoi adaugam praful de copt, zaharul cu pastai de vanilie si faina, treptat.
Vom obtine un aluat usor curgator.

 
Umplutura:Prunele le spalam, le taiem pe jumatate si le scoatem samburii.
Blatul cu nuca:
Ouale le mixam spuma impreuna cu zaharul.
Adaugam nuca macinata, coaja rasa de lamaie si le incorporam bine.

Tapetam cu hartie de copt o tava (eu am folosit una de 24/37 cm) si turnam primul blat.
Punem jumatatile de prune cu taietura in jos si le presaram cu zahar pudra cu pastai de vanilie.
Deasupra turnam blatul cu nuca, cat mai uniform.

Introducem prajitura in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 30-35 de minute.
Facem testul cu scobitoarea si cand este gata o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca.

Pofta buna!







joi, 11 septembrie 2014

Paine cu smantana si iaurt

O paine atat de pufoasa...efectiv se topeste in gura! Da, da, ati auzit bine! Trebuie sa o pregatiti macar o data ;)

Ingrediente:
  • 450 gr faina
  • 2 linguri cu varf smantana
  • 3 linguri iaurt
  • 20 gr drojdie
  • 150 ml apa calduta
  • sare
  • 1 lingurita zahar
  • 2 linguri ulei
 Mod de preparare: 
Intai de toate scoateti toate ingredientele de la rece, pentru a fi la temperatura camerei.
Frecam drojdia cu zaharul pana se dizolva si o lasm 10 minute la odihnit.
Intr-un bol punem faina cernuta, un praf de sare, iaurtul si smantana.
Le amestecam cu mana, adaugam drojdia dizolvata, apoi apa, treptat, pana aluatul devine omogen si nelipicios.
La urma punem uleiul si framantam pana este bine incorporat.
Acoperim cu un prosop curat si lasam sa dospesca, cam 45-50 de minute, la loc ferit de curent.

Dupa acest timp, ne trecem mainile prin faina, iar aluatul il impartim in 5 parti egale.
Luam un vas rotund, il tapetam cu faina. Formam 5 bile din bucatile de aluat si le punem in vas.

Lasam painea sa creasca cam 15 minute, iar in acest timp, aprindem cuptorul, il incingem si reglam o temperatura potrivita.
Introducem painea in cuptor, pentru circa 35-40 de minute, pana se rumeneste frumos.
Cand este gata, o scoatem si o acoperim cu un prosopel curat. In acest fel se patreaza moale si pufoasa. Se pastreaza daca mai apuca si nu se mananca intre timp :)))





luni, 8 septembrie 2014

Prajitura cu zmeura si frisca

Un dulce aromat si usor de preparat, cam asa este prajitura asta! Nu o aveam in plan, insa cum primul desert l-am ratat putin si vroiam sa ii trimit bunicii ceva dulce, astazi de ziua ei de nume, m-am organizat repede, si cu ce aveam prin frigider am pregatit bunatatea asta!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 2 oua
  • 100 gr zahar
  • 60 ml ulei
  • 150 ml lapte
  • 140 gr faina
  • 1 lingura si 1/2 cacao
  • 1 lingurita si 1/2 praf de copt
  • 1 plic ness
  • 1 lingurita extract de vanilie
Pentru umplutura:
  • 250 gr zmeura
  • 3 linguri rase de zahar
  • 5 linguri apa
  • 1 lingura amidon
  • 200 ml frisca lichida
  • 150 ml smantana
  • 1 lingura zahar pudra
  • ciocolata pentru decor
Mod de preparare:
Blatul:
Ouale le mixam spuma impreuna cu zaharul, apoi cu uleiul.
Adaugam laptele, praful de copt, ness-ul si extractul de vanilie.
Cernem cacaoa, faina si le incorporam treptat in compozitia de mai sus.
Tapetam cu hartie de copt o tava rotunda (cu diamentrul de 26 cm am folosit) si turnam compozitia in ea.
Introducem blatul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 15-20 minute (facem testul cu scobitoarea).
Cand este gata il scoatem, il desprindem de pe hartia de copt, il intoarcem si il punem tot in tava.

Umplutura:
Zmeura (eu am avut congelata) o punem intr-o cratita cu zaharul si apa.
Le transferam pe foc si cand zmeura s-a decongelat, zaharul s-a topit, incorporam amidonul, pe care il dizolvam cu 2 linguri de apa rece.
Luam jeleul de pe foc si il turnam fierbinte peste blat, apoi lasam sa se raceasca.
Smantana o amestecam cu frisca lichida, zaharul pudra si mixam pana obtinem o spuma.

Punem un strat de frisca peste jeleul racorit, apoi cu un pos ornam.
Deasupra decoram cu ciocolata taiata bucatele si zmeura.
Pofta buna!