vineri, 5 decembrie 2014

Fursecuri cu nuca de cocos si ciocolata

Fie ca suntem mici, mari, adulti, mai batrani, cu totii il asteptam pe Mos Nicole. Nu il asteptam pentru lucrurile materiale, cel putin noi cei mai mari, ci pentru lucrurile care ne bucura sufletele. Eu una va doresc sa treaca Mosu' pe la voi cu sanatate, bucurii si multe zambete calde si sincere! Acum va las si ceva dulce!

Ingrediente:
  • 250 gr margarina la pachet
  • 150 gr zahar
  • 50 gr nuca de cocos
  • 1 lingurita praf de copt
  • 250 gr faina
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • bombonele pentru decor
Mod de preparare:
Margarina, de la temperatura camerei, o mixam spuma impreuna cu zaharul.
Incorporam esenta si nuca de cocos.
Faina o amestecam cu praful de copt, o adaugam treptat in compozitia de mai sus.
Vom obtine un aluat usor lipicios.

Tapetam cu hartie de copt o tava mare.
Rupem bucatele din aluat, facem bilute, le aplatizam putin si le asezam in tava.
Introducem fursecurile in cuptor, la o temperatura potrivita pana devin aurii.

Cand sunt gata, le scoatem si le lasam la racorit.
Ciocolata o rupem bucatale intr-un bol metalic, o punem pe baie de aburi pana se topeste.
Trecem fursecurile pe jumatate prin ciocolata topita, apoi le presaram cu bombonele.

Le asezam inapoi in tava pentru a se intari ciocolata pe ele.
Pofta buna!





miercuri, 3 decembrie 2014

Ghiveci de legume

Un ghiveci de legume, fierbinte, cu muraturi, merge de minune in acest sezon! Asa ca, nu va tin prea mult de vorba si va poftesc la masa!

Ingrediente:
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 2 ardei galbeni
  • 1 ardei kapia
  • 2 cepe verzi
  • 150 gr pastai galbene congelate
  • 15 rosii cherry (eu am avut congelate)
  • 2 linguri sos de legume
  • 5 crengute marar verde
  • sare
  • piper
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita rasa busuioc uscat
Mod de preparare:
Curatam ceapa, o tocam, morcovul il decojim si il taiem rondele.
Ardeii ii spalam, ii curatam de cotor, seminte si ii taiem bucati potrivite.
Ceapa verde o curatam, o taiem rondele, pastaile le rupem bucati potrivite.
Intr-o cratita incingem uleiul, punem ceapa, morcovul si le innabusim 2-3 minute.
Adaugam si ardeii pentru 2-3 minute, apoi pastaile si apa cat sa le acopere.
Punem si ceapa verde, condimentam cu sare, piper, acoperim cu un capac si lasam sa scada la foc potrivit.

Cand ghiveciul a scazut pe jumatate, dam drumul rosiilor cherry, sosulde legume si busuiocul uscat.
Amestecam, lasam sa fiarba tot acoperit pana legumele sunt bine patrunse si zeama bine scazuta.
Spre final incorporam pasta de tomate si mai lasam 1 minut pe foc.
Tragem cratita deoparte, presaram mararul verde, tocat marunt, amestecam si mai lasam sa stea acoperit totul 5 minute.

Se serveste cald!





duminică, 30 noiembrie 2014

Chiftele cu ton

Dragii mei, vin cu o reteta pentru voi absolut deliciosa, din peste, potrivita si pentru cei care tin post. Incerc sa mai diversific retetele cu peste pentru ai mei, pentru ca le place mult, dar vor mai mereu sa fie pregatit altfel. Am ales de aceasta data sa fac niste chiftelute, usor crocante la exterior, aromate, potrivite atat pentru mesele in familie dar si atunci cand aveti invitati. Vi le recomand cu drag. Cu aceasta reteta particip la concursul aniversar de 8 aniSunFood, organizat de Sun Food si Diva in bucatarie.

Ingrediente:
  • 1 conserva cu ton bucati in ulei (eu am folosit de la Sun Food)
  • 1 cartof
  • 1 morcov mic
  • 1 ceapa verde
  • 3-4 crengute marar verde
  • 1 lingura faina
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita rasa busuioc uscat
  • ulei pentru prajit
  • pesmet
Mod de preparare:
Curatam morcovul, cartoful, le spalam si le punem la fiert cu un praf de sare.
Cand sunt patrunse le scurgem de apa, pe lasam la racorit.
Desfacem tonul, uleiul il scurgem, il punem intr-un bol si il faramitam cu furculita.
Morcovul, cartoful le trecem prin razatoarea mica, le punem peste ton.
Ceapa verde o taiem rondele, mararul verde il tocam marunt, indepartand coditele.
Amestecam toate acestea, adaugam faina, busuiocul uscat, sare si piper dupa gust.

Intr-o tigaie incingem putin ulei.
Luam bucatele din compozitie, formam chiftele, le trecem prin pesmet apoi le rumenim in tigaie, pe ambele parti.

Le scoatem cu ajutorul unei palete pe un platou, in care punem un servetel.
Le lasam sa sa racoreasca, apoi pot fi servite simple, sau cu o garnitura. Noi am ales sa le savuram alaturi de un orez fiert cu boabe de porumb, stropit cu putin ulei de masline.





miercuri, 26 noiembrie 2014

Ciuperci umplute cu carne tocata si legume

Ciupercute umplute am adus astazi pentru voi, delicioase, apetisante si la indemana oricui!

Ingrediente:
  • 13-14 ciuperci mai mari
  • 250 gr carne tocata amestec
  • 1 ceapa
  • 1 morcov mic
  • 1/2 ardei kapia
  • 3 crengute marar verde
  • 2 crengute patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingura rasa pasta de tomate
  • 3-4 linguri cascaval ras
Mod de preparare:
Spalam ciupercile, indepartam cozile, le lasam la scurs cu gura in jos pe un prosop curat, apoi le presaram cu sare.
Curatam ceapa, o tocam marunt, morcovul il decojim si il facem cubulete mici.
Ardeiul kapia il taiem bucatele, iar cozile ciupercilor le tocam.
Intr-o tigaie incingem uleiul, adaugam legumele si le innabusim 3-4 minute.
Incorporam carnea tocata, amestecam bine sa nu se formeze cocoloase, apoi turnam 1/2 cana cu apa.
Condimentam cu sare, piper si lasam sa scada la foc potrivit.
Cand este gata, punem pasta de tomate, mai lasam 1 minut pe foc, apoi tragem tigaia deoparte, adaugam mararul si patrunjelul verde, tocate marunt.

Tapetam cu hartie de copt o tava, asezam ciupercile si cu o lingurita punem umplutura.
Deasupra presaram cascaval ras.

Introducem ciupercutele in cuptorul incins. Reglam o temperatura potrivita si le lasam pana se rumenesc deasupra, dar totodata incercam si ciupercile cu o fruculita sa vedem daca sunt bine patrunse.

Le scoatem cand sunt gata, le lasam putin la racorit si sunt gata de servit! Sa aveti pofta!





luni, 24 noiembrie 2014

Macrou pe pat de legume si sos tomat

Daca va place pestele, puteti profita in acest post si sa il consumati in cantitate mai mare, gatit in fel si chip. Eu vin cu o reteta simpla si gustoasa!

Ingrediente:
  • 3 pesti macrou
  • 3 cepe
  • 1 morcov
  • 1/2 ardei kapia
  • 1 rosie mare
  • 4 crengute marar verde
  • 2 catei de usturoi
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita busuioc uscat
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 1 cana de apa
  • 2 linguri otet 
  • felii de lamaie

Mod de preparare:

Curatam pestele, il spalam, apoi il presaram cu sare, piper pe toate partile, inclusiv in interior.
Curatam ceapa, o taiem rondele, decojim morcovul si il facem tot rondele.
Rosia o spalam, o facem felii, ardeiul kapia il taiem fasii. Usturoiul il curatam si il facem feliute.
Tapetam cu hartie de copt o tava.
Punem ceapa, morcovul, pestii, apoi feliute de usturoi atat in tava cat si in interiorul pestilor.
Venim deasupra cu feliile de rosii si ardei kapia.
Intr-un bol amestecam pasta de tomate, sare, piper, busuiocul, otetul si apa. Tot acest amestec il turnam in tava, apoi punem crengutele de marar.

Acoperim tava cu staniol si o introducem in cuptorul incins, temperatura fiind potrivita.
Dupa 40-50 de minute, dam deoparte staniolul si mai lasam pestele cam 10 minute in cuptor.

Cand este gata, il scoatem, il lasam putin sa se racoreasca.
Servim cu felii de lamaie...Pofta buna!





vineri, 21 noiembrie 2014

Invartita cu mere si nuca

Sunt mereu in cautare de retete de post, in special de dulciuri, pentru ca, nu prea ma incanta ideea sa le cumparam, prefer sa le fac acasa. Aveam tot ce imi trebuia pentru aceasta invartita, mult timp nu necesita si uite asa a iesit o bunatate aromata. O sa va rog sa imi scuzati pozele, dar cred ca o buna perioada vor fi mai intunecate, conditiile meteo nu prea ma ajuta sa am o lumina naturala mai buna!

Ingrediente:
  • 8 foi de placinta
  • 6-7 linguri ulei
  • 1 lingurita margarina
  • 1 lingurita esenta de vanilie (eu as fi vrut sa folosesc zahar vanilat dar nu am avut)
Pentru umplutura:
  • 8 mere mari
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 cana miez de nuca
  • 3 linguri gem de mere cu gutui
Mod de preparare:
Scoatem foile de placinta din congelator si le lasam la temperatura camerei.
Umplutura:
Spalam merele, le curatam si le dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Intro tigaie antiaderenta punem uleiul, merele rase si stoarse de zeama, zaharul si le transferam pe foc.
Amestecam din cand in cand, le lasam pana scade toata zeama.
La final le aromatizam cu scortisoara, le tragem de pe foc si le lasam la racorit.
Incorporam miezul de nuca macinat si gemul.

Foile le impartim in doua.
Asezam prima foaie, ungem cu ulei, foaie, ungem cu ulei, foaie, ungem cu ulei si iar foaie.
Luam jumatate din umplutura, o punem peste foi si o intindem cu o paleta.

Rulam bine, sulul obtinut il facem ca un melc si il asezam intr-un vas ceramic (pe care il ungem cu putin ulei), in mijloc.
La fel procedam cu celalat si continuam cu el melcul din vas.
Ungem invartita cu margarina si  esenta de vanilie (zahar vanilat daca aveti).

 
O introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 40-50 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.

Cand este gata, o soatem sa se racoresca si servim!