miercuri, 21 ianuarie 2015

Tarta cu branza si stafide

In zilele reci imi place mult sa stau pe langa cuptor, sa coc bunatati, sa le savurez alaturi de cei dragi langa un ceai sau altceva cald. Asa a fost si cu aceasta tarta, care nu era in plan, dar aveam toate ingredientele necesare si simteam nevoia de ceva dulce, neaparat aromat cu coaja de portocala...

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 80 gr unt
  • 1 ou
  • 2 lg zahar
  • coaja rasa de portocala
  • 1 lingurita rasa praf de copt
  • 220 gr faina
  • un praf de sare
Umplutura:
  • 400 gr branza de vaci
  • 3 linguri cu varf de smantana
  • 3 oua
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri cu stafide
  • 1 lingurita esenta de vanilie
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol punem untul rece taiat cubulete, oul, zaharul si le amestecam cu mana.
Adaugam coaja rasa de portocala, praful de sare, praul de copt si faina in ploaie.
Framantam usor pana toate ingredientele sunt incorporate.
Aluatul obtinut in invelim in folie alimentara si il punem in frigider.

Umplutura:
Intr-un bol punem branza faramita cu mana. 
Adaugam smantana, ouale, zaharul, coaja rasa de portocale si le amestecam.
La final incorporam esenta de vanilie si stafidele.

Scoatem aluatul din frigider, presaram faina pe masa de lucru, intindem o foaie subtire.
Tapetam cu hartie de copt un vas termorezistent (eu am folosit unul cu diamentru de 22 cm), asezam foaia de aluat, presam usor cu degetele si pe peretii vasului.
Punem umplutura o nivelam si taiem surplusul din aluat. Eu din surplus am taiat cateva fasii subtiri, le-am rasucit si le-am asezat peste umplutura.

Dam tarta in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 45-50 de minute, pana se rumeneste si este bine patrunsa.
O scoatem, o lasam sa se racoreasca in vas apoi o pudram cu zahar si servim.
Eu am scos-o calda si s-a crapat putin :D, dar nu conteaza, gustul a fost acelasi ;)






duminică, 18 ianuarie 2015

Porumbei umpluti cu ciuperci, la cuptor

Nu am mai gatit niciodata pana acum, nu au mai trecut prin mainile mele, dar daca i-am primit am zis sa fac ceva bun din ei. Eu am zis din start ca nu mananc, cu mare greu i-am pregatit pentru ca mi-a fost tare mila, dar a iesit ceva bun, asa zice sotul, pentru ca doar el i-a consumat. Este adevarat, carnita nu prea au, doar putin piept, dar a fost ceva nou in bucataria mea.

Ingrediente:

  • 2 porumbei
  • 100 gr ciuperci (Sun Food)
  • 100 gr rosii decojite (Sun Food)
  • 1 ceapa mica
  • 3-4 fasii ardei rosu
  • 2 crengute marar verde
  • 3-4 linguri cascaval ras
  • sare
  • piper
  • 1/2 lingurita busuioc uscat
  • un cub de unt
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lingurita rasa boia de ardei dulce
  • cateva rosii cherry
  • 2 linguri ulei
  • 1 canita de vin rosu
Mod de preparare:
Parlim putin porumbeii pe flacara aragazului si ii spalam bine.
Curatam ceapa o tocam, spalam ciupercile si le taiem bucati potrivite.
Rosiile le maruntim, ardeiul rosu il taiem cubulete.
Incingem uleiul intr-o tigaie, innabusim ceapa si ciupercile 2-3 minute.
Adaugam ardeiul rosu, rosiile, presaram sare, piper si 1/2 de cana cu apa.
Lasam sa scada la foc potrivit, iar la final aromatizam cu busuioc uscat.
Tragem umplutura de pe foc, lasam sa se racoreasca 5 minute, apoi adaugam mararul verde tocat marunt si cascavalul ras.

Luam cu o lingurita din compozitie si umplem porumbeii. Eu am mai prins cu scobitori pulpitele ca erau putin desfacute.
Intr-un bol mic amestecam untul, sare, piper, boiaua de ardei, usturoiul curatat si pisat.
Amestecam bine si cu el ungem porumbeii pe toate partile.
Vinul il amestecam cu o canita de apa, turnam intr-un vas ceramic, asezam porumbeii iar printre ei dam drumul la cateva rosii cherry.

Acoperim vasul, il introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, 35 de minute.
Luam capacul si ii mai lasam asa pana se rumenesc frumos porumbeii.

Cand sunt gata ii scoatem si servim.
Sa aveti pofta!





vineri, 16 ianuarie 2015

Rulouri cu crema de branza si crema de pate

Este o gustare atat de buna, poate fi facuta in fel si chip, potrivita atat pentru mese festive dar si de luat la pachet. Chiar vi le recomand!!!

Ingrediente:
Pentru rulouri:
  • 350 gr faina
  • 1 ou
  • 40 gr unt
  • 150-200 ml lapte
  • 5 gr drojdie uscata
  • 1 lingura zahar
  • un praf de sare
  • 1 ou pentru uns + chimen si mac
Crema de branza:
  • 300 gr crema de branza
  • 4 crengute marar verde
  • 3-4 bucati de gogosar in otet
  • sare
  • piper
  • un varf de lingurita busuioc uscat
Crema de pate:
  • 1 pate 200 gr
  • 2 castraveciori murati
  • 1 lingura unt
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Rulourile:
Untul il topim.
Laptele il punem pe foc, intr-un ibric, pana devine caldut.
Drojdia o amestecam cu zaharul si 2-3 linguri de lapte, apoi o lasam la odihnit 10 minute.
Intr-un bol punem faina cernuta, sarea, drojdia si amestecam cu mana.
Adaugam oul si untul topit.
Incepem sa turnam lapte, cate putin, framantam, pana aluatul devine omogen si elastic.
Il acoperim cu un prosop si il lasam la dospit 30-40 de minute.
Dupa acest timp, impartim aluatul in doua.
Intindem prima foaie, sa fie subtirica, apoi cu un rulou zimtat taiem fasii subtiri.

Luam formele de rulouri si le imbracam pe fiecare cu cate o fasie de aluat, dar nu pana la capete, ca sa le putem scoate. Eu am avut si forme mai mari si am pus aluat pana la jumatate, ca sa fie toate de aceeasi dimensiune.
Tapetam o tava cu hartie de copt, asezam rulourile, le ungem cu ou batut si presaram mac si chimen.
Le introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pana se rumenesc.
Cand sunt gata, le scoatem de pe forme, le lasam 5 minute sa se racoreasca, apoi le acoperim pana se racesc complet. Din acest aluat mi-au iesit 25 de bucati, asa ca am copt doua tavi.

Crema de branza:
Mararul se spala, indepartam coditele si il tocam marunt.
Gogosarii muratii ii taiem cubulete mici.
Intr-un bol punem crema de branza, mararul, gogosarii, busuiocul, sare si piper dupa gust.
Le amestecam bine.

Crema de pate:
Castravetii muratii ii tocam maruntel.
Pateul il frecam bine cu untul, adaugam castravetii, sare si piper dupa gust.

Dupa ce s-au racit rulourile, cu ajutorul unui pos le umplem.
Le dam la rece putin apoi sunt numai bune de servit!












luni, 12 ianuarie 2015

Fursecuri cu cacao si ciocolata alba

Sunt o mare fana a fursecurilor si imi place sa rontai la ele tare mult. Daca ar fi dupa mine cred ca as face saptamanal, insa ai mei, mai vor ba o prajitura cu crema, ba una insiropata, si trebuie sa ii rasfatam pe fiecare in parte, macar din cand in cand. De Craciun nu eram asa sigura ca voi face fursecuri, aveam foarte multe retete in cap, insa am primit niste untura si a fost un bun motiv sa fac niste fursecuri, nu de alta, dar sa ma rasfat si eu putin ;;)

Ingrediente:
  • 200 gr untura
  • 100 gr zahar pudra
  • 2 oua
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita esenta de rom
  • coaja rasa de lamaie
  • 300-350 gr faina
  • 80 gr ciocolata alba
  • 40 ml frisca lichida
  • bombonele pentru decor
Mod de preparare:
Intr-un bol mixam untura cu zaharul pudra.
Incorporam ouale, apoi coaja rasa de lamaie si esenta de rom.
Adaugam praful de copt, cacaoa si faina in ploaie.
Trebuie sa obtinem un aluat cu o consistenta usor moale ca sa iese prin sprit.

Tapetam cu hartie de copt o tava, punem aluat intr-un sprit si formam niste ineluse, cu distanta intre ele.
Le introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, cat sa se usuce putin, cam 10-15 minute.

Cand sunt gata le scoatem pe o tava pentru a se racori si punem altele la copt.
Procedam asa pana este gata intreaga compozitie. Ies cam 50 de fursecuri.
Ciocolata rupta bucatele, o amestecam cu frisca lichida si o punem pe baie de aburi.
Amestecam continuu pana ciocolata se topeste in totalitate.
Luam cate un fursec si il trecem cam pe jumatate prin ciocolata alba, apoi le presaram cu bombonele.

Le asezam inapoi in tava pana se usuca glazura, apoi le punem intr-o cutie metalica cu capac si le dam la rece.




duminică, 11 ianuarie 2015

Quiche cu branzeturi


Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 80 gr de unt
  • 200 gr faina
  • un praf de sare
  • 3-4 linguri apa rece
Pentru umplutura:
  • 350 gr branza de vaci
  • 100 gr cascaval
  • 100 gr cas de oaie
  • 3 linguri cu varf cu smantana
  • 3 oua
  • 4 crengute marar verde
  • 4 linguri boabe de porumb (de la Sun Food am folosit)
  • 1 bucata ardei rosu
  • rosii cherry
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol punem untul rece, taiat cubulete.
Adaugam praful de sare si faina.
Framantam cu mana, va rezulta un aluat nisipos.
Adaugam apa rece pana aluatul se incheaga si formam o bila din el.
Il invelim in folie si il bagam la frigider.

Umplutura:
Intr-un bol punem branza de vaci faramitata cu mana, cascavalul si casul de oaie date pe razatoarea mica.
Le amestecam bine cu o lingura, incorporam smantana si ouale.
Ardeiul rosu il taiem cubulete si il punem peste branza.
Incorporam boabele de porumb, mararul verde tocat, sare si piper dupa gust.

Tapetam cu hartie de copt o tava de tarta.
Scoatem aluatul de la frigider, il intindem cu sucitorul si il asezam in tava.
Lasam sa fie putin si pe marginea tavii, iar surplusul il taiem.
Turnam umplutura si o nivelam.
Deasupra punem rosii cherry.
Dam tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 50-60 de minute.
Tarta va prinde o crusta aurie si atunci vom sti ca este gata.

O scoatem, o lasam la racorit si servim.
Sa aveti pofta!




sâmbătă, 10 ianuarie 2015

Prajitura Greta Garbo

Am mancat aceasta prajitura, pentru prima data, vara trecuta. Mi-a placut enorm si o am pe lista de asteptare de mult timp. De sarbatori am vrut neaparat sa o pregatesc ca mi s-a parut potrivita. O bunatate, mai ales daca o servesti dupa vreo 2 zile dupa ce o pregatesti, pentru ca foile se inmoaie grozav.

Ingrediente:
Pentru foi:
  • 2 oua
  • 200 gr unt
  • 250 gr smantana
  • 100 gr zahar pudra
  • 25 gr drojdie + 1 lingura zahar
  • 600-650 gr faina (500 gr scria in reteta dar a intrat mai mult)
  • 2 lingurite esenta de vanilie
Umplutura:
  • 600 gr gem de caise
  • 450 gr nuca macinata
  • 150 gr zahar
Pentru glazura:
  • 50 gr ciocolata cu lapte
  • 50 gr ciocolata amaruie
  • 130 ml frisca lichida
Mod de preparare:
Aluatul pentru foi:
Frecam drojdia cu lingura de zahar pana se dizolva.
Intr-un bol mixam untul cu zaharul pudra, apoi punem ouale.
Incorporam smantana, drojdia, esenta, iar la final faina, pe care o punem in transe.
Amestecam bine cu mainile pana vom obtine un aluat fraged si nelipicios.
Il acoperim si il lasam la odihnit 40 de minute.

Umplutura:
Nuca macinata o amestecam cu zaharul.
Gemul il repartizam in 3 boluri, in mod egal.
Dupa acest timp impartim aluatul in 4 foi egale (aveti grija de fie egale, la mine ultima foaie a fost putin mai mica, am tras de ea, si la capete s-a mai rupt).
Tapetam cu hartie de copt o tava mare de aragaz.
Intindem prima foaie, o asezam in tava. O ungem cu gemul dintr-un bol, apoi presaram amestec de nuca cu zahar.
Punem iar foaie, gem, nuca cu zahar, foaie, gem, nuca cu zahar iar la final ultima foaie.
Incingem cuptorul, reglam o temperatura potrivita si bagam prajitura.
O lasam cam 45-50 de minute, pana se rumeneste frumos foaia de deasupra.
Cand este gata o scoatem si o lasam sa se raceasca.
Glazura:
Rupem ciocolata bucatale, intr-un bol de inox. Turnam frisca lichida si punem vasul pe baie de aburi.
Amestecam continuu pana ciocolata de topeste.
Dam bolul deoparte, turnam glazura usor, peste prajitura rece.

Lasam la temperatura camerei pana se racoreste, apoi o dam la rece.
Se portioneaza si se serveste!
Multumesc pentru reteta Adriana :)