luni, 13 aprilie 2015

Ciorba de miel

Noi nu suntem amatori de ciorba de miel, dar sotul a zis ca ii este pofta. A vrut o ciorba de miel cu legume, neacrita si plina de savoare, exact ca la mama lui acasa. Eu m-am conformat, i-am pregatit si tare incantat a fost, desi nu stiu daca a fost exact ca la mama lui :)

Ingrediente:
  • bucati de miel (eu am folosit coasta si de pe la coada)
  • 2 cepe verzi
  • 1 morcov
  • 1/2 ardei rosu
  • 1/2 ardei verde
  • 1/2 pastarnac
  • 100 - 150 gr rosii decojite ( am folosit de la Sun Food )
  • 1/2 legatura patrunjel
  • 3-4 crengute leustean
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Bucatile de carne le taiem potrivit de mari si le spalam.
Intr-o oala punem la fiert 5-6 litri de apa.
Cand da in clocot, dam drumul bucatilor de carne.
Ceapa verde o curatam, o taiem rondele, decojim morcovul, il taiem bucatele mici.
Ardeiul rosu, verde si rosiile decojite le facem cubulete.
Curatam pastarnacul, il maruntim, patrunjelul verde il tocam marunt, indepartand cozile.
Spumam bine ciorba, de cate ori este nevoie cu o paleta.
Dupa ce am spumat, adaugam ceapa verde, morcovul, ardeii si pastarnacul.
Acoperim cu un capac, potrivim focul si lasam sa fiarba.
Incercam carnea si cand este fiarta mai bine de jumatate, punem patrunjelul si rosiile. Dam gust cu sare si piper.
Mai fierbem pana carnea este bine patrunsa, daca mai este nevoie mai adaugati apa clocotita.
La final dam drumul crengutelor de leustean, luam oala de pe foc si o acoperim cam 15 minute.
Se serveste fierbinte cu ceapa verde, smantana sau ardel iute!




duminică, 12 aprilie 2015

Pulpa de miel cu ciuperci la cuptor

Uite ca am ajuns cu bine si Sfintele sarbatori de Paste. Va urez sa aveti parte de sarbatori frumoase, cu sanatate, bucurii, sufletele pline de pace si iubire! Hristos a Inviat!
Am venit cu o reteta de miel, absolut delicioasa dupa spusele alor, fradeda, aromata, ce sa mai palavragesc, o nebunie curata!

Ingrediente:
  • 1 pulpa de miel
  • 2 cepe verzi
  • 2 bucati usturoi verde
  • 1 morcov
  • 150 gr rosii decojite ( am folosit de la Sun Food )
  • 1 borcan mic ciuperci taiate ( am folosit de la Sun Food )
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lingurita rasa rozmarin 
  • 1 lingurita rasa cimbru
  • 2 foi de dafin
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • 3-4 linguri ulei
  • 500-600 ml vin rosu
  • 1 cana apa rece
Mod de preparare:
Pulpa de miel o parlim putin pe flacara aragazului, pe toate partile, apoi o spalam.
Ceapa si usturoiul verde, le curatam, le taiem rondele, la fel si morcovul.
Usturoiul il curatam si il taiem feliute.
Facem niste crestaturi in pulpa de miel, o asezam intr-un vas mai mare.
Adaugam ceapa si usturoiul verde, morcovul, usturoiul, rozmarinul, cimbrul, foile de dafin rupte bucatele, uleiul. Sare, piper si boia de ardei dulce, dupa gust.
Amestecam bine toate ingredientele, frecam bine pulpa cu toate aceste mirodenii, ii facem un fel de masaj :D
Punem vinul, apa, apoi acoperim vasul si il dam la rece cel putin o zi.

A doua zi, asezam pulpa intr-o tava, turnam baitul. 
Spalam ciupercile, le asezam pe langa pulpa, rosiile le taiem bucati mai mari si le imprastiem in tava.

Acoperim cu staniol si bagam totul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita.
Dupa circa 2 ore, scoatem staniolul, marim temperatura si mai lasam pulpa cat sa prinda o crusta rumena. Eu am avut o carne frageda de asta nu a durat foarte multe ore pregatirea ei, asa ca incercati carnea inainte sa o lasati descoperita.

Cand este gata, o scoatem, o lasam putin la racorit si servim.
Ai mei au servit-o cu sos de hrean, gogosari in otet, la alegere.
Sa aveti pofta!








miercuri, 8 aprilie 2015

Ciorba de legume

In aceste zile, destul de reci, si de post, ciorbitele de legume merg de minune, eu asa zic. Voi nu credeti la fel? Aromate cu patrunjel, leustean sau alte verdeturi, aceastea sunt o mare bunatate!

Ingrediente:
  • 2 cartofi potriviti
  • 1 dovlecel
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 1/2 pastarnac
  • 1/2 ardei rosu
  • 1 legatura loboda
  • 1/2 legatura patrunjel verde
  • 150 gr rosii decojite (eu am folosit de la Sun Food)
  • 2 linguri sos de legume
  • 5 crengute leustean
  • sare
  • piper
  • 400-500 ml bors 
  • 3 linguri ulei
Mod de preparare:
Cartofii si dovlecelul ii curatam de coaja apoi ii taiem cuburi potrivite.
Morcovul il decojim, il dam pe razatoarea mare.
Ceapa, pastarnacul le curatam, le tocam marunt, ardeiul rosu il facem cubulete mici.
Indepartam cozile la patrunjel, leusteam si le tocam.
Rosiile le maruntim, iar loboda o tocam, dar nu foarte marunt.
Intr-o oala punem cam 4-5 litri de apa si o transferam pe foc.
Cand da in clocot, dam drumul la cartofi, morcov, ceapa, ardei, pastarnac si dovlecel.
Lasam sa fiarba la foc potrivit, cam 15-20 minute, apoi adaugam rosiile, patrunjelul si loboda.
Fierbem in continuare ciorba si cand legumele sunt bine patrunse, turnam borsul fierbinte, uleiul si sosul de legume.
Condimentam cu sare si piper dupa gust.
Dupa ce a dat cateva clocote, tragem oala de pe aragaz, presaram leusteanul tocat, acoperim cu un capac pentru 10-15 minute ca sa ia ciorba din aroma leusteanului.
Se serveste calda, simpla sau cu un ardel iute!



vineri, 3 aprilie 2015

Placinte cu mere, de post

Ador placintele calde fie cu mere, branza, sosuri de fructe, calde sa fie! Haideti repede sa va servesc!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 1 kg faina
  • 7 linguri zahar
  • 40 gr drojdie
  • 550 ml apa minerala
  • 40-50 ml ulei
  • coaja rasa de portocala
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
  • un praf de sare
Umplutura:
  • 1,5 kg mere
  • 4-5 linguri de zahar
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita rasa scortisoara
  • 1 varf de lingurita anason stelat 
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Aluatul:
Drojdia o frecam cu o lingura de zahar pana se dizolva, apoi o lasam la odihnit 15 minute, la loc caldut.
Apa o punem intr-un ibric, o transferam pe foc pana devine calduta.
Cernem faina intr-un bol, presaram sarea, zaharul, amestecam cu o lingura.
Turnam drojdia, apa minerala calduta, putin cate putin.
Adaugam coaja rasa de portocala, zaharul cu pastai de vanilie.
Framantam, mai punem apa, pana obtinem un aluat omogen, elastic, dar putin lipicios.
La final incorporam uleiul.
Acoperim aluatul cu un prosop curat, il lasam sa dospeasca la loc ferit de curent, 60-70 de minute.
Umplutura:
Curatam merele, le dam pe razatoarea mare.
Intr-o cratita punem uleiul la incins, adaugam merele, pe care le stoarcem intre maini de zeama, apoi zaharul.
Le scadem maxim 10 minute pe foc, amestecand continuu.
La final le tragem deoparte, punem scortisoara, anasonul si le lasam sa se racesaca.
Rupem bucatele potrivite de aluat si formam niste bile.
Presaram faina pe masa de lucru, luam fiecare bila pe rand, o intindem cu sucitorul, dar nu foarte subtire, punem 2 linguri de umplutura.

Impaturim placintele dupa bunul plac, noi am facut si trandafirasi si stil barcuta cum zic eu :D
Intr-un ibric caramelizam 3 linguri de zahar, stingem cu o canita de apa. 
Lasam sa fiarba pana zaharul se dizolva complet, apoi trebuie sa se racoreasca putin.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, asezam placintele, cu distanta intre ele, le ungem cu sirop.

Le introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pana se rumenesc frumos.
Cand sunt gata, le scoatem, le pudram cu zahar si dupa 5 minute le acoperim cu hartie apoi cu un prosop gros, pentru a se pastra fragede.

Din aceasta cantitate ies 24 de placinte, delicioase si aromate!
Sa aveti pofta!








miercuri, 1 aprilie 2015

Prajitura Bounty

Inca o reteteta furata de la GabyD...Super, super delicioasa! Ne-am incantat papilele gustative atat noi dar si cateva persoane dragi noua si se cere repeat, ca e prea buna, sincer va spun!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 100 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 3 oua
  • 4 linguri lapte
  • 2 linguri cacao
  • 180 gr faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 lingurite esenta de rom
Crema:
  • 100 gr unt
  • 100 gr nuca de cocos
  • 100 gr zahar
  • 300 ml lapte
  • 3 linguri rase de gris
  • 2 lingurite esenta de vanilie
Pentru sirop:
  • 3 linguri zahar
  • 100 ml lapte
Pentru glazura:
  • 200 gr ciocolata cu lapte
  • 5 linguri lapte
  • 50 gr de unt (folositi unul cu grasime de 80%)
Mod de preparare:
Mai intai facem siropul:
Intr-un ibric caramelizam zaharul.
Punem laptele (atentie la aburi) si lasam pe foc pana se dizolva complet zaharul. In acest timp amestecam in el.
Il dam deoparte sa se raceasca.
Blatul:
Mixam untul, de la temperatura camerei, cu zaharul pana devine spuma.
Adaugam ouale unul cate unul, mixand dupa fiecare.
Punem laptele, esenta, praful de copt, cacaoa, apoi faina, treptat.

Tapetam cu hartie de copt o tava de 22/24 cm, turnam compozitia.
O nivelam, introducem blatul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 15-20 de minute, facem testul cu scobitoarea.
Cand este gata, il scoatem si il lasam sa se raceasca.

Crema:
Punem intr-o cratita laptele, grisul, untul, zaharul.
Trasferam totul pe foc si din momentul in care incepe sa fiarba, mai lasam cam 3 minute pe foc, timp in care amestecam continuu.
Luam crema de pe foc, incorporam cocosul si esenta de vanilie.
Intepam cu o scobitoare blatul, il insiropam, apoi punem crema fierbinte si o nivelam bine. Lasam sa se raceasca.
Glazura:
Rupem ciocolata bucatele, adaugam untul, laptele si le punem pe baie de aburi.
Cand s-a topit in totalitate ciocolata, glazura obtinuta o turnam calda, peste crema rece.

O dam la frigider, apoi taiem si servim!
Sa aveti pofta!







sâmbătă, 28 martie 2015

Negresa cu branza de vaci

Am vazut aceasta prajitura la Gaby si pot sa zic ca m-a cucerit din prima. Simteam ca este pe gustul meu, al celor din familie, simteam ca o sa ne placa mult de tot si nu m-am inselat. Puteti sa o pregatiti si de Paste daca nu va place pasca.

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 200 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 5 oua
  • 200 gr ciocolata cu lapte
  • 30 ml lapte
  • 1 lingura cacao
  • 180 gr faina
  • 1 praf de copt
  • 2 lingurite esenta de rom

Crema:
  • 500 gr branza de vaci mai uscata( a mea a fost putin mai cremoasa)
  • 1 ou
  • 1 lingura gris (sau faina alba)
  • 4 linguri zahar
  • coaja rasa de portocala
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Blatul:
Rupem ciocolata bucatele, o punem intr-un ibric cu laptele, cacaoa, pana se topeste ciocolata. Luam ibricul de pe foc, lasam sa se raceasca.
Untul il mixam spuma cu zaharul.
Punem amestecul de ciocolata rece peste unt, apoi ouale, unul cate unul, mixand dupa fiecare.
La final adaugam esenta de rom, praful de copt si faina treptat.

Crema:
Amestecam branza cu oul si zaharul.
Adaugam grisul si coaja rasa de portocala, amestecand bine de tot.
Tapetam cu hartie de copt o tava rotunda cu diamentrul de 26 cm (merge si o tava putin mai mare, ca iese blatul cam inalt).
Turnam compozitia de blat, apoi cu o lingura punem branza deasupra.
Cu o furculita amestecati putin cele doua compozitii, dar usor, eu le-am amestecat prea mult :D

Introducem prajitura in cuptorul incins, la o temperatura potrivita si o lasam pana este bine coapta, facem testul cu scobitoarea.
Cand este gata, o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca, o pudram cu zahar si servim!