miercuri, 8 iulie 2015

Suc de visine cu miere

Ce face omul cand primeste visine? Suuuuc....Am primit cateva visine, le-am scos samburii sa le pun la borcane pentru iarna, iar din siropul ce l-au lasat, am facut un suc delicios si racoritor!

Ingrediente:
  • 450 ml sirop de visine natural
  • 550 ml apa
  • 4-5 linguri de miere
  • cuburi de gheata
  • 5-6 felii de lamaie
Mod de preparare:
Totul incepe cu niste visine bine coapte, pe care le spalam bine, apoi le scoatem samburii.
Din 2 kg - 2,5 kg am obtinut 450 ml sirop de visine.
Siropul il amestecam cu mierea, pana ce, aceasta din urma se dizolva.
Intr-o sticla punem siropul amestecat cu mierea, apa plata si 5-6 felii de lamaie.
Inchidem sticla, o agitam bine.
Turnam in pahare, punem cate 2-3 cuburi de gheata si servim. 
Sucul il pastram la rece daca nu il servim tot imediat si il agitam de fiecare data cand vrem sa bem.
Mmm, un deliciu de sezon!




marți, 7 iulie 2015

Ice caffe latte



Ingrediente:
  • 1 cana cafea preparata fara zahar
  • 150-200 ml lapte
  • 1 lingurita zahar
  • 30 gr ciocolata amaruie
  • 2-3 linguri lapte
Mod de preparare:
Cafeaua preparata trebuie sa fie tare si o lasam sa se racoreasca putin, cat sa nu fie fierbinte.
Luam o forma de cuburi de gheata, turnam cafeaua in forme o bagam la congelator pana se formeaza cuburi de cafea.
Rupem ciocolata bucatele, adaugam laptele, o punem pe baie de aburi la topit.
Dupa ce s-a topit, luam pahare si facem modele pe ele cu ciocolata.
Intr-un pahar punem laptele, 1 lingurita zahar si cam 6 cuburi de cafea.
Amestecam bine si servim. Puteti adauga si un mot de frisca!
Cuburile de cafea ajung pentru 3 portii de ice caffe latte.
Este grozav in aceste zile calduroase. Sa aveti pofta!





sâmbătă, 4 iulie 2015

Ceafa de porc la cuptor


Ingrediente:
  • 1 kg ceafa de porc dezosata
  • 1 ceapa verde
  • 1 morcov
  • 3 catei de usturoi mai mari
  • sare 
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • cimbru uscat
  • 1 lingura pasta de tomate
Mod de preparare:
Spalam carnea, o stergem cu un servetel, apoi o taiem felii potrivit de groase.
Ceapa verde o curata, cozile le taiem rondele, iar partea alba bucati potrivite.
Decojim morcovul, il taiem rondele. Usturoiul il curatam, il taiem feliute.
Intr-o tava asezam bucatile de care, punem ceapa verde, feliile de morcov si ustuoriul.
Condimentam cu sare, piper, boia dulce si putin cimbru uscat.
Intr-un bol mic punem pasta de tomate, o cana si 1/2 cu apa, amestecam bine.
Turnam acest amestec printre bucatile cu carne.

Acoperim tava cu staniol, o bagam in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru o ora si 30 de minute.
Dupa acest timp o descoperim, o mai lasam 15-20 de minute, pana se rumeneste frumos, dar ridicam putin temperatura cuptorului.

Cand este gata, o scoatem si servim.
Cu muraturi a mers de minune!



miercuri, 1 iulie 2015

Tort cu visine, crema mascarpone si frisca

Nu pregatesc torturi doar la ocazii speciale, cand imi vine chef sa ii rasfat pe ai mei cu ceva mai aparte, pun de un tort. Bine ca eu ii rasfat mai mereu, dar ei considera ca atunci cand fac un tort, ii rasfat si mai si...De data asta am reusit o combinatie divina. Daca il vreti mai elegant, mai sofisticat, atunci ornati si marginile. Luati si va imaginati: blaturi pufoase, jeleu de visine, crema spumoasa de mascarpone, cu frisca, vanilie...Sa mai continui? Mai bine va las pe voi sa descoperiti reteta si sa o probati!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 7 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • un praf de sare
Crema:
  • 250 gr mascarpone
  • 100 gr ciocolata alba
  • 200 ml frisca lichida
  • 200 gr smanana grasa
  • 3 linguri zahar pudra
  • 2 lingurite esenta de vanilie
Pentru jeleul de visine:
  • 450 gr visine
  • 1 lingura zahar
  • 2 linguri amidon
  • cateva visine pentru decor
  • picaturi de ciocolata pentru decor
Mod de preparare:
Blatul:
Mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc, incorporam uleiul, praful de copt si esenta.
Cernem faina, o adaugam peste galbenusuri.
Albusurile le batem cu praful de sare pana devin o spuma tare.
Cu o spatula incorporam albusurile in compozitia de galbenusuri.
Aceasta compozitie o impartim in doua recipiente, in mod egal.
Tapetam o tava rotunda, cu diamentru de 26 cm, cu hartie de copt.
Turnam prima jumatate de compozitie, o introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 10-12 minute. La fel procedam cu al doilea blat.
Le lasam sa se raceasca. Puteti coace blatul intreg si apoi sa il taiati pe jumatate.

Crema:
Topim ciocolata alba pe baie de aburi, o lasa sa se racoreasca.
Intr-un bol amestecam frisca lichida, smantana, zaharul pudra si le mixam spuma.
Mascarponele il amestecam cu ciocolata topita, mixam putin, apoi adaugam frisca mixata, esenta si mai dam de 3-4 ori cu mixerul cat sa se omogenizeze.

Jeleul de visine:
Spalam visinele, scoatem samburii si indepartam coditele.
Le punem intr-o cratita mai groasa impreuna cu zaharul.
Le transferam pe foc, amestecam continuu pana se topeste zaharul.
Amidonul il desfacem in 3-4 linguri de apa rece, il turnam peste visine, amestecam bine, lasam pe foc pana se ingroasa. In timp ce amestecam zdrobim cu lingura cateva visine.
In tava in care am copt blatul, punem folie alimentara.
Asezam primul blat, il insiropam putin (eu am facut un sirop din apa, vanilie si putin zahar pudra, dar se poate lasa si neinsiropat pentru ca blaturile sunt destul de aerate), ungem cu jumatate din jeleul de visine.
Punem jumatate din crema peste, o nivelam.
Asezam al doilea blat, insiropam, jeleul si restul de crema.

Dam tortul la rece pentru 2-3 ore sau chiar peste noapte.
Il scoatem din tava usor, il asezam pe un platou, decoram cu visine date prin zahar si picaturi de ciocolata.
Sa aveti pofta!








luni, 29 iunie 2015

Spaghete carbonara


Ingrediente:
  • 100 gr bacon
  • 2 galbenusuri
  • 4 linguri cu varf smantana groasa de tara
  • 120 gr spaghete
  • sare
  • piper
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 catel de usturoi
  • 50 gr cascaval ( sau 2-3 linguri parmezan ras)
Mod de preparare:
Intr-un vas punem niste apa, sare si uleiul de masline.
O transferam pe foc si cand da in clocot, punem spaghetele.
Le fierbem 8-10 minute, apoi le rasturnam intr-o sita si le lasam la scurs.
Baconul il taiem fasii lunguiete, curatam usturoiul si il taiem pe jumatate.
Incingem o tigaie, punem bucatile de bacon si usturoiul.
Lasam sa se rumeneasca putin, scoatem usturoiul.
Galbenusurile le batem bine cu smantana.
Dam focul mic, turnam acest amestec in tigaie.
Dam gust cu sare, piper si amestecam bine. 
Reglam focul spre potrivit, amestecam continuu si lasam pe foc circa 1 minut.
Rasturnam pastele peste sos, le invartim si tragem tigaia de pe foc.

Dam cascavalul pe razatoarea mica, il presaram peste paste.
Se servesc calde.




sâmbătă, 27 iunie 2015

Papanasi cu smantana si dulceata de mure

Adoram papanasii, ne plac atat de mult, ca daca ar fi dupa noi, am manca aproape zilnic, dar ne abtinem ca au ceva calorii :D...Hai ca va las si voua cativa si sper sa va placa!

Ingrediente:
  • 350 gr branza de vaci ( a fost mai cremoasa a mea)
  • 2 oua
  • 3-4 linguri zahar
  • 270-320 gr faina
  • 1 lingurita cu varf praf de copt
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • smantana pentru servit
  • dulceata de mure (sau alta dulceata ce va place)
  • ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Intr-un bol puneti branza, zaharul, ouale si le mixati pana obtineti o crema.
Adaugati praful de copt, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie.
Cerneti faina, incepeti sa o turnati in ploaie si framantati, la inceput amestecati cu lingura, apoi puteti framanta cu mana.
Veti obtine un aluat omogen, usor lipicos. Daca aveti o branza mai uscata cu siguranta o sa va trebuiasca mai putina faina. 
Chiar daca o sa fiti tentati sa mai puneti faina, nu mai puneti.

Il lasati la odihnit 15 minute la frigider.
Presarati faina pe masa de lucru, rupeti bucati de aluat si formati niste inele mai mari si cateva bilute.
Intr-o tigaie incingeti ceva mai mult ulei, puneti papanasii.
Ii rumeniti la foc potrivit, rand pe rand, pe ambele parti.

Ii scoateti pe un platou pe niste servetele de bucatarie.
Ii lasati 5 minute sa se racoreasca, puneti smantana peste, dulceata de mure si serviti.
Sa aveti pofta!