joi, 9 iulie 2015

Imi place sa folosesc produsele locale. Tie?




Imi doresc sa am parte de o alimentatie sanatoasa si de aceea am acceptat invitatia celor de la I know who grew it, o organizatie care sustine acest lucru.
Provocarea de a cumpara local, mi se pare cea mai potrivita pentru mine.
Imi place sa consum alimente cat mai sanatoase si incerc, imi dau silinta, ca sa gatesc cat mai sanatos pentru intreaga familie, sa ii feresc cat pot de toate chimicalele. Acum sa nu credeti ca mancam doar bio, sau ca nu ne mai facem din cand in cand o pofta "vinovata", insa totul este cu limite.
Din pacate nu am un spatiu verde in care sa imi pot cultiva singura legumele, fructele, ierburile aromatice, fara chimicale si sunt nevoita sa le cumpar.
Incerc sa imi procur mereu legumele, fructele din piata, de la oamenii din zona, (de la supermarket doar daca este o urgenta prea mare). Stiu, ca poate nici ei nu sunt 100% de incredere, insa daca frecventam piata, mergem macar o data pe saptamana la cumparaturi, incepem sa ii cunoastem, sa ne imprietenim, sa schimbam idei, ne dam seama daca fac parte din acea localitate si ca ei sunt cei care cultiva ceea ce vand si nu le aduc din alte parti. Este bine sa ii sustinem cumparand de la ei, pentru ca astfel participam la dezvoltarea zonei, iar daca agricultorii vad o dorinta mare din partea noastra, ca vrem cu adevarat produse poaspete si din localitate, cu siguranta isi vor da si ei silinta sa ne ofere tot ce este mai bun, natural si proaspat.
Se intampla sa mai fim "fraieriti" daca pot sa zic asa, dar sa le acordam credit si sa nu ii descurajam. 
Haideti sa incercam sa sustinem alimentatia sanatoasa, pe cei ce trudesc pe camp indiferent de de conditiile meteo. Incercand acest lucru poate nu ne mai expunem atator probleme de sanatate, poate nu vom mai fi atatia supraponderali si cu siguranta ne vom simti mai bine. Usor, usor va deveni o obisnuinta, ceva ce va face parte din viata noastra de zi cu zi.
Nu este un moft, nu este un trend, trebuie doar sa deschidem bine ochii si sa alegem ce este mai bun pentru viata voastra. O sa vedeti cat de simplu este.
Poate sunteti curiosi, poate am trezit un mic interes si acceptati si voi una sau chiar mai multe provocari.
Aici gasiti provocarile: stiucemanac.org

Prajitura cu visine, nuca si mascarpone

 Astazi va aduc o prajiturica aerata, cu putina ciocolata, bucati de nuca si visine de tara, acrisoare si aromate. Am pregatit aceasta prajitura special pentru Greenpeace Romania, o organizatie care actioneaza pentru a schimba atitudini si comportamente, pentru a proteja mediul inconjurator, promoveaza agricultura sustenabila prin respingerea organismelor modificate genetic incurajand dezvoltarea agriculturii responsabile. Mai multe puteti citi pe site-ul lor.

Ingrediente:
Pentru prajitura:
  • 6 oua
  • 10 linguri zahar
  • 80 gr unt
  • 80 ml lapte
  • 80 gr ciocolata amaruie
  • 13 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • 2-3 linguri zeama de lamaie
  • 250 gr visine
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 1 canita miez de nuca
Crema:
  • 250 gr mascarpone
  • 4 linguri smantana de tara, rece
  • 2 linguri zahar pudra
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 1 plic ness
Mod de preparare:
Prajitura:
Spalam visinele, le scoatem samburii si le punem intr-o sita la scurs.
Intr-un vas punem laptele, untul si ciocolata amaruie.
Le trasferam pe foc, focul il dam la mic, amestecam continuu pana untul si ciocolata sunt bine topite, dar nu le fierbem.
Dam deoparte si lasam sa se raceasca putin.
Batem galbenusurile spuma impreuna cu zaharul, adaugam amestecul cu ciocolata.
Stingem bicarbonatul cu zeama de lamaie, il adaugam in compozitia de mai sus, punem esenta, praful de copt.
Cernem faina, o incorporam cu mixerul la viteza mica.
Albusurile le mixam cu un praf de sare pana devine o spuma. Acestea le incorporam in compozitia obtinuta mai sus, cu ajutorul unei palete, cu miscari lente.

Unge o tava de 22/26 cm cu unt, o tapetam cu hartie de copt, turnam compozitia, o nivelam. Eu va recomand sa folositi o tava putin mai mare decat cea pe care am folosit-o eu, pentru ca prajitura iese foarte inalta.
Deasupra punem visinele si bucati de miez de nuca.
Introducem prajitura in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 30-35 de minute. Facem testul cu scobitoarea si cand este gata o scoatem din cuptor lasand sa se raceasca.

Crema:
Intr-un bol punem mascarponele, smantana, zaharul pudra si le mixam pana obtinem o crema spumoasa.
La final o aromatizam cu vanilia.

Portionam prajitura dupa ce s-a racit, ungem fiecare bucata cu crema.
O dam la rece pentru 1-2 ore.
O scoatem, presaram ness si servim. Sa aveti pofta!





miercuri, 8 iulie 2015

Suc de visine cu miere

Ce face omul cand primeste visine? Suuuuc....Am primit cateva visine, le-am scos samburii sa le pun la borcane pentru iarna, iar din siropul ce l-au lasat, am facut un suc delicios si racoritor!

Ingrediente:
  • 450 ml sirop de visine natural
  • 550 ml apa
  • 4-5 linguri de miere
  • cuburi de gheata
  • 5-6 felii de lamaie
Mod de preparare:
Totul incepe cu niste visine bine coapte, pe care le spalam bine, apoi le scoatem samburii.
Din 2 kg - 2,5 kg am obtinut 450 ml sirop de visine.
Siropul il amestecam cu mierea, pana ce, aceasta din urma se dizolva.
Intr-o sticla punem siropul amestecat cu mierea, apa plata si 5-6 felii de lamaie.
Inchidem sticla, o agitam bine.
Turnam in pahare, punem cate 2-3 cuburi de gheata si servim. 
Sucul il pastram la rece daca nu il servim tot imediat si il agitam de fiecare data cand vrem sa bem.
Mmm, un deliciu de sezon!




marți, 7 iulie 2015

Ice caffe latte



Ingrediente:
  • 1 cana cafea preparata fara zahar
  • 150-200 ml lapte
  • 1 lingurita zahar
  • 30 gr ciocolata amaruie
  • 2-3 linguri lapte
Mod de preparare:
Cafeaua preparata trebuie sa fie tare si o lasam sa se racoreasca putin, cat sa nu fie fierbinte.
Luam o forma de cuburi de gheata, turnam cafeaua in forme o bagam la congelator pana se formeaza cuburi de cafea.
Rupem ciocolata bucatele, adaugam laptele, o punem pe baie de aburi la topit.
Dupa ce s-a topit, luam pahare si facem modele pe ele cu ciocolata.
Intr-un pahar punem laptele, 1 lingurita zahar si cam 6 cuburi de cafea.
Amestecam bine si servim. Puteti adauga si un mot de frisca!
Cuburile de cafea ajung pentru 3 portii de ice caffe latte.
Este grozav in aceste zile calduroase. Sa aveti pofta!





sâmbătă, 4 iulie 2015

Ceafa de porc la cuptor


Ingrediente:
  • 1 kg ceafa de porc dezosata
  • 1 ceapa verde
  • 1 morcov
  • 3 catei de usturoi mai mari
  • sare 
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • cimbru uscat
  • 1 lingura pasta de tomate
Mod de preparare:
Spalam carnea, o stergem cu un servetel, apoi o taiem felii potrivit de groase.
Ceapa verde o curata, cozile le taiem rondele, iar partea alba bucati potrivite.
Decojim morcovul, il taiem rondele. Usturoiul il curatam, il taiem feliute.
Intr-o tava asezam bucatile de care, punem ceapa verde, feliile de morcov si ustuoriul.
Condimentam cu sare, piper, boia dulce si putin cimbru uscat.
Intr-un bol mic punem pasta de tomate, o cana si 1/2 cu apa, amestecam bine.
Turnam acest amestec printre bucatile cu carne.

Acoperim tava cu staniol, o bagam in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru o ora si 30 de minute.
Dupa acest timp o descoperim, o mai lasam 15-20 de minute, pana se rumeneste frumos, dar ridicam putin temperatura cuptorului.

Cand este gata, o scoatem si servim.
Cu muraturi a mers de minune!



miercuri, 1 iulie 2015

Tort cu visine, crema mascarpone si frisca

Nu pregatesc torturi doar la ocazii speciale, cand imi vine chef sa ii rasfat pe ai mei cu ceva mai aparte, pun de un tort. Bine ca eu ii rasfat mai mereu, dar ei considera ca atunci cand fac un tort, ii rasfat si mai si...De data asta am reusit o combinatie divina. Daca il vreti mai elegant, mai sofisticat, atunci ornati si marginile. Luati si va imaginati: blaturi pufoase, jeleu de visine, crema spumoasa de mascarpone, cu frisca, vanilie...Sa mai continui? Mai bine va las pe voi sa descoperiti reteta si sa o probati!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 7 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • un praf de sare
Crema:
  • 250 gr mascarpone
  • 100 gr ciocolata alba
  • 200 ml frisca lichida
  • 200 gr smanana grasa
  • 3 linguri zahar pudra
  • 2 lingurite esenta de vanilie
Pentru jeleul de visine:
  • 450 gr visine
  • 1 lingura zahar
  • 2 linguri amidon
  • cateva visine pentru decor
  • picaturi de ciocolata pentru decor
Mod de preparare:
Blatul:
Mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc, incorporam uleiul, praful de copt si esenta.
Cernem faina, o adaugam peste galbenusuri.
Albusurile le batem cu praful de sare pana devin o spuma tare.
Cu o spatula incorporam albusurile in compozitia de galbenusuri.
Aceasta compozitie o impartim in doua recipiente, in mod egal.
Tapetam o tava rotunda, cu diamentru de 26 cm, cu hartie de copt.
Turnam prima jumatate de compozitie, o introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 10-12 minute. La fel procedam cu al doilea blat.
Le lasam sa se raceasca. Puteti coace blatul intreg si apoi sa il taiati pe jumatate.

Crema:
Topim ciocolata alba pe baie de aburi, o lasa sa se racoreasca.
Intr-un bol amestecam frisca lichida, smantana, zaharul pudra si le mixam spuma.
Mascarponele il amestecam cu ciocolata topita, mixam putin, apoi adaugam frisca mixata, esenta si mai dam de 3-4 ori cu mixerul cat sa se omogenizeze.

Jeleul de visine:
Spalam visinele, scoatem samburii si indepartam coditele.
Le punem intr-o cratita mai groasa impreuna cu zaharul.
Le transferam pe foc, amestecam continuu pana se topeste zaharul.
Amidonul il desfacem in 3-4 linguri de apa rece, il turnam peste visine, amestecam bine, lasam pe foc pana se ingroasa. In timp ce amestecam zdrobim cu lingura cateva visine.
In tava in care am copt blatul, punem folie alimentara.
Asezam primul blat, il insiropam putin (eu am facut un sirop din apa, vanilie si putin zahar pudra, dar se poate lasa si neinsiropat pentru ca blaturile sunt destul de aerate), ungem cu jumatate din jeleul de visine.
Punem jumatate din crema peste, o nivelam.
Asezam al doilea blat, insiropam, jeleul si restul de crema.

Dam tortul la rece pentru 2-3 ore sau chiar peste noapte.
Il scoatem din tava usor, il asezam pe un platou, decoram cu visine date prin zahar si picaturi de ciocolata.
Sa aveti pofta!