joi, 15 octombrie 2015

Biscuiti cu chimen si parmezan

O reteta simpla dar tare buna. Nu aveam nimic zilele trecute de rontait prin casa si m-am suparat putin si mi-am zis, dar ce eu nu imi pot face niste biscuiti sarati sa ii rontai? Am pus mana pe cateva ingrediente si imediat au fost gata biscuitii.

Ingrediente:
  • 200 gr unt
  • 1 ou
  • 90 gr parmezan
  • 1/2 lingurita boia de ardei dulce
  • 1 lingura chimen
  • 1 lingurita rasa sare fina
  • 300 gr faina
Mod de preparare:
Untul (de la temperatura camerei) il mixam cu oul.
Adaugam sarea, boiaua dulce si chimenul.
Parmezanul il dam pe raztoarea mica, il incorporam si pe el. Aveti grija ca parmezanul este saratel, sa nu scapati mai mult sau puteti pune mai putina sare.
Cernem faina, o punem treptat in compozitie, mixam.
Cand nu mai putem folosi mixerul, amestecam cu mainile.

Punem aluatul in folie, il dam 20-30 de minute la frigider.
Dupa ce trece acest timp, presaram faina pe masa de lucru, scoatem aluatul.
Rupem cam jumatate din el, intindem o foaie  potrivit de groasa, decupam biscuitii.
Ii asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu putina distanta intre ei.

Ii introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, 10-12 minute, cat se rumenesc usor deasupra. La fel procedam si cu restul de aluat.

Cand sunt gata, ii scoatem din tava intr-o cutie metalica cu capac, ii lasam sa se raceasca, apoi punem si capacul.
Din aceasta cantitate va ies cam 55-60 de bucati.
Pofta buna!



marți, 13 octombrie 2015

Papricas cu pui de tara si galuste

In aceste zile friguroase papricasul merge perfect. Nu facusem niciodata si cum am cativa puisori de tara prin congelator, trebuia sa pregatesc ceva bun pentru ai mei, doar pentru ei, ca eu nu servesc deloc pui de tara. Daaaa, stiu ca o sa ziceti, vai ce pacat, dar e sanatos, gustos, dar pur si simplu nu il pot manca. Dar sa nu ma lungesc cu vorba, sa scriu reteta ca poate faceti si voi, ca cica e prea bun, prea ca la tara!

Ingrediente:
  • 3-4 pulpe de pui de tara si un piept
  • 1 ceapa mare
  • 1 morcov
  • 1 ardei mic galben
  • 1/2 ardei kapia
  • 250 gr rosii decojite in suc de rosii (eu am folosit de la Sun Food)
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita de boia de ardei dulce
  • 1 varf de lingurita boia de ardei iute
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri cu varf smantana de tara
  • patrunjel verde
Pentru galustele:
  • 2 oua 
  • 3 linguri si 1/2 faina alba
  • un praf de sare
  • un praf piper alb
Mod de preparare:
Parlim bucatile de carne pe flacara aragazului, le spalam bine si pulpele le taiem in doua, adica separam copanelele de partea superioara.
Eu am fiert carnea 30 de minute in oala sub presiune, dar voi o puteti fierbe intr-o oala normala, cam pe jumatate. Daca stiti ca puiul este fraged, atunci il fierbeti direct in oala cu mancare.
Curatam ceapa, o tocam marunt, morcovul il decojim si il taiem bucatele potrivite.
Ardeii ii curatam de cotor si seminte, ii taiem cubulete.
Intr-o cratita incingem uleiul, punem ceapa, boiaua dulce si cea iute.
Le inabusim 2-3 minute, apoi punem bucatile de pui fierte pe jumatate, le rumenim usor.
Adaugam ardeii, morcovul, le lasam 2-3 minute pe foc, apoi punem zeama in care am fiert puiul si daca mai este nevoie, mai completam cu apa pana acoperim carnea. Presaram sare si piper.
Punem un capac si fierbem la foc potrivit.
Tocam rosiile decojite si cam dupa 15 minute le adaugam si pe ele in mancare.

Galustele:
Intr-un bolisor batem spuma ouale cu sare si piper, apoi adaugam faina alba, amestecam pana se incorporeaza bine si nu sunt cocoloase.
Cand carnea si legumele sunt bine patrunse, iar zeama este scazuta suficient, dam focul la mic, bagam  o lingurita in zeama din oala sa fie fierbinte, apoi luam cu ea compozitie de galuste si le punem in oala.
Trecem lingurita prin zeama fierbinte de fiecare data cand facem o galusca.
Le lasam sa fiarba 8-10 minute la foc potrivit, apoi punem pasta de tomate.

Lasam sa dea 3-4 clocote, apoi dam focul mic si incorporam smantana.
Mai lasam cateva secunde pe foc, apoi tragem cratita de pe aragaz.
Se presara patrunjel verde tocat deasupra si se serveste cald.
Pofta buna!





sâmbătă, 10 octombrie 2015

Cheesecake cu jeleu de piersici

Un desert atat de divin, dar pe care am evitat sa il fac pana acum. De ce am evitat? Pentru ca, am zis ca, nu cred ca o sa le placa nici lor mei nici mie, ma gandeam eu crusta de biscuiti nu e pe placul mamei, eu nu prea folosesc gelatina si mi-a fost tare frica ca o sa imi iese jeleul prea tare si tot asa. Cum am facut, cum n-am facut, a iesit un desert delicios, mai ceva ca la cofetarie (asa zic ai mei). Blatul nu  fost deloc tare asa cum credem, crema a iesit perfecta nici prea moale, nici gelatinoasa, iar jeleul a fost perfect. E clar, o sa mai fac si alta data in alte combintii!

Ingrediente:
Pentru crusta:
  • 330 gr biscuiti de cacao
  • 150 gr unt
  • 1 lingura zahar
Crema:
  • 400 gr crema de branza mai putin grasa
  • 250 gr mascarpone
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri smantana
  • 1 lingura gelatina
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie potrivita
Jeleul de piersici:
  • 1 compot de piersici 800 gr (eu am folosit de la Sun Food)
  • 15 gr gelatina
  • coacaze pentru decor
Mod de preparare:
Crusta:
Biscuitii ii maruntim in robot.
Topim untul, il amestecam cu biscuitii si zaharul.
Tapetam cu folie alimentara o tava cu diametrul de 26 cm si detasabila.
Punem crusta, apasam bine cu mana si o dam la frigider.

Crema:
Mixam crema de branza cu mascarponele si zaharul.
Adaugam smantana, coaja rasa de lamaie si vanilia.
Gelatina o punem cu 4-5 linguri de apa rece la hidratat, 5-6 minute, apoi o topim pe baie de aburi.
O punem in fir subtire peste crema timp in care amestecam continuu.

Punem crema peste crusta si dam la frigider pentru circa 3 ore.
Jeleul de piersici:
Scoatem piersicile din compot si le pasam in robot.
Gelatina o punem la hidratat cu cateva linguri din zeama de compot, apoi o topim pe baie de aburi.
Piureul de piersici il amestecam cu restul de zeama de compot si gelatina topita.
Amestecam, apoi turnam acest amestec, uniform, peste crema.

Dam la rece peste noapte.
A doua zi, il scoatem usor din tava, decoram cu coacaze si servim.
Pofta buna!






vineri, 9 octombrie 2015

Pancakes cu banane

Sunt grozave la micul dejun, pranz, orice ora din zi si noapte. Daca aveti banane prea coapte prin casa, nu le aruncati, faceti rapid niste pancakes si desertul este gata in doar cateva minute, fara sa va chinuiti si sa va tot intrebe cei mici: dar cand e gata dulcele, cand e gata?

Ingrediente:
  • 2 oua
  • 2 banane bine coapte
  • 3 linguri iaurt
  • 1 lingura indulcitor Green Sugar (sau 1 lingura zahar)
  • 3-4 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • ulei
  • crema de ciocolata pentru servit (sau puteti opta pentru altceva)
Mod de preparare:
Mixam ouale spuma cu praful de sare si indulcitorul.
Bananele le pisam bine cu o furculita, le amestecam cu ouale, punem si iaurtul.
Incorporam praful de copt, apoi faina.

Ungem o tigaie cu ulei, o punem la incins.
Punem cam 2-3 linguri din compozitie la un pancakes.
Cand vedem ca face multe bule deasupra, le intoarcem usor cu o paleta, le rumenim si pe cealalta parte.

Procedam astfel pana este gata toata compozita. Se ung cu crema de ciocolata si se servesc.
Simplu, nu? Sa aveti pofta!




miercuri, 7 octombrie 2015

Tarta cu ton si mozzarella

Simplu, bun si gustos! Sa faceti si voi sa va convingeti!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 100 gr unt
  • 1 ou
  • 200 gr faina
  • un praf de sare
Umplutura:
  • 500 gr ton din conserva (eu am folosit de la Sun Food)
  • 350 gr mozzarella
  • 1/2 legatura patrunjel verde
  • 50 gr masline fara samburi
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita ierburi de provence
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol punem untul rece si il amestecam cu oul si sarea.
Incorporam faina treptat, amestecam bine si vom obtine o bila de aluat omogen.
Il punem in folie de bucatarie si il dam la frigider cat pregatim restul ingredientelor.

Umplutura:
Tonul il scurgem de ulei, il punem intr-un bol si il faramitam usor cu mana.
Tocam patrunjelul verde, il amestecam cu tonul, presaram sare si piper.

Scoatem aluatul din frigider, il punem intr-o forma de tarta pe care o tapetam inainte cu hartie de copt.
Intindem aluatul spre margini cu ajutorul degetelor, facand si o mica bordura pe margini.
Il intepam cu furculita, turnam umplutura de ton si o nivelam.
Feliem mozzarella si asezam deasupra, iar peste punem feliute de masline.
Presaram ierburi de provence peste tarta.

O introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pana se rumeneste deasupra.
Cand este gata, o scoatem din cuptor, o lasam putin la racorit si servim. Este de preferat sa o mancati calda!
Pofta buna!






sâmbătă, 3 octombrie 2015

Prajitura cu mere si budinca de vanilie

De multisor imi umbla pirn minte aceasta reteta si uite ca i-a venit randul. Aveam ceva mere prin casa care cereau sa fie puse intr-un desert si uite ca s-au nimerit tocmai la aceasta prajitura, cu care am mai cucerit din nou cateva inimi, inimi ce le-am mai cucerit si alta data :)

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri ulei
  • 6 linguri apa minerala
  • 9 linguri faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • un praf de sare
Pentru umplutura de mere:
  • 1,5 kg mere
  • 1 cub de unt
  • 2-3 linguri zahar
  • 1 lingurita scortisoara
Pentru budinca:
  • 800 ml lapte
  • 8 linguri zahar
  • 7 linguri amidon
  • 150 gr unt de 80% grasime
  • 1 pastaie de vanilie
Mod de preparare:
Incepem cu merele:
Spalam merele, le decojim si le trecem prin razatoarea cu ochiuri mari.
Punem o tigaie pe foc, punem in ea untul, merele scurse de zeama si zaharul.
Le lasam circa 10 minute pe foc, timp in care mai invartim in ele.
La final le aromatizam cu scortisoara, le tragem de pe foc si le lasam sa se raceasca.
Blatul:
Mixam galbenusurile spuma cu zaharul, adaugam uleiul si apa minerala.
Punem praful de copt, vanilia si la final faina cernuta.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, le incorporam cu o paleta in compozitia de galbenusuri.

Tapetam o tava de 37/24 cm cu hartie de copt.
Turnam jumatate din compozitia de blat, o punem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 10 minute.
O scoatem dupa acest timp, punem umplutura de mere si le nivelam.
Turnam restul de compozitie de blat, o intindem cu o paleta, o bagam iar in cuptor pana se rumeneaste prajitura deasupra si este coapta (facem testul cu scobitoarea).

Cand este gata, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca.
Budinca:
Intr-un bol amestecam zaharul, putin din lapte, amidonul, pana ce, acesta din urma se dizolva foarte bine.
Scoatem semintele din pastaia de vanilie, le amestecam cu amidonul.
Restul de lapte il punem la fiert cu pastaia de vanilie.
Cand da in clocot, dam focul la mic, scoatem pastaia de vanilie si turnam amestecul cu amidon.
Amestecam continuu pana se ingroasa ca o budinca.
Dam deoparte, lasam sa se raceasca.
Cand s-a racit, punem untul de la temperatura camerei, mixam pana il incorporam bine.

Peste prajitura rece punem budinca si o nivelam.
Dam la rece 3-4 ore, apoi o portionam si servim.
Pofta buna!