luni, 25 ianuarie 2016

Fursecuri cu ciocolata si fulgi de ovaz

Fursecuri, fursecuri, cine vrea fursecuri? Hai, stiu eu ca nu le refuzati si va plac, mai ales langa o cana de cafea aburinda, un ceai...Am dreptate? Eu va servesc oricum. Ajutor mi-a fost si de aceasta data Optimum 9200 A (A-2-A GEN).

Ingrediente:
  • 200 gr unt
  • 1 ou
  • 3 linguri zahar
  • 60 gr ciocolata amaruie
  • 40 gr ciocolata cu lapte
  • 60 gr nuca
  • 3 linguri fulgi de ovaz
  • 320 gr faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • coaja rasa de portocala
Mod de preparare:
Punem in blender ciocolata rupta bucatele ii dam cateva pulsuri.
Peste, adaugam miezul de nuca si mai pulsam pana si aceasta este maruntit.

Untul, de la temparatura camerei il mixam cu zaharul si oul.
Punem amestecul de ciocolata cu nuca, fulgii de ovaz si amestecam.
Adaugam si coaja rasa de portocala, praful de copt, faina si incepem sa incorporam totul cu mana.
Vom obtine un aluat nelipicios. Il dam la rece pentru 20 de minute.

Scoatem aluatul din frigider, rupem bucatele, formam mici bilute pe care le aplatizam. Puteti decupa fursecurile si cu ajutorul formelor.
Asezam fursecurile intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu putin spatiu intre ele.

Le introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 12-15 minute, cat se rumenesc usor.

Cand sunt gata, le scoatem, le lasam sa se racoreasca apoi le pastram intr-o cutie metalica cu capac sau o caserola.
Din aceasta cantitate am obtinut 35 de fursecuri delicioase!




sâmbătă, 23 ianuarie 2016

Tarta cu visine, cirese si crema cu lapte de cocos

Am dat o raita prin congelator si am zis sa mai folosesc din fructe, ca acusi apar cele de anul asta. Am vrut o tarta cu fructe, ca a trecut ceva timp de cand nu am facut...Am combinat-o cu o crema din lapte de cocos si niste fulgi de cocos...O nebunie, aromata si usor acrisoara. Asta da rasfat!!!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 130 gr unt
  • 1 ou
  • 2 linguri zahar
  • 240 gr faina
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
Umplutura de fructe:
  • 450 gr cirese fara samburi (eu am avut congelate)
  • 550 gr visine fara samburi (tot congelate)
  • 3 linguri amidon
  • 3 linguri zahar
  • 1/2 pastaie de vanilie
Crema:
  • 400 ml lapte de cocos
  • 2 linguri si 1/2 amidon
  • 4 linguri zahar
  • 120 gr unt de 65% grasime
  • 1/2 pastaie de vanilie
  • fulgi de cocos pentru decoc
  • felii de clemetina pentru decor
Mod de preparare:
Aluatul:
Untul rece, taiat cubulete, il amestecam cu oul zi zaharul.
Adaugam sarea, praful de copt, zaharul cu pastai de vanilie, iar la final, incorporam faina treptat.
Amestecam pana obtinem un aluat omogen, formam o bila, o invelim in folie si o dam la frigider cat pregatim umplutura.

Umplutura:
Fructele decongelate (proaspete cand este sezonul lor) le punem intr-o cratita mai groasa cu zaharul si semintele de la pastaia de vanilie.
Le punem pe foc, amestecam, lasam sa clocoteasca 2-3 minute.
Amidonul il desfacem cu 2-3 linguri de apa rece.
Dam focul la mic, turnam amidonul si amestecam. Umplutura o sa se ingroase, apoi o dam deoparte.
Scoatem aluatul de la frigider, presaram faina pe masa de lucru si intindem o foaie subtire.
O punem intr-o tava de tarta cu diametrul de 27 cm, taiem surplusul ce vine in afara tavii.
Turnam umplutura, o nivelam si o introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita.
In 30 de minute o sa fie gata, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca.

Crema:
Laptele de cocos, il scoatem din frigider cu 3-4 ore inainte de folosire (eu cand l-am scos, l-am desfacut si cam un sfert, deasupra, era ca untul. Am zis ca il arunc, dar pana la urma, l-am lasat la temperatura camerei si a devenit lichid).
Intr-o bol amestecam amidonul, zaharul, semintele de la pastaia de vanilie si cateva linguri de lapte de cocos.
Restul de lapte il punem la fiert, intr-o cratita (eu mereu folosesc tuciul la astfel de creme).
Cand da laptele in clocot, dam focul la mic, turnam amestecul cu amidon.
Amestecam continuu cu telul pana crema se ingroasa ca o budinca.
O luam de pe foc cand este gata, o lasam sa se raceasca, acoperita cu folie.
Crema rece o mixam, incorporam untul de la temperatura camerei. O sa para cam moale la prima vedere, dar cat sta tarta in frigider se intareste.

Peste tarta rece, punem crema si o nivelam.
Decoram cu felii de clementine si presaram fulgi de cocos.
Dam tarta la frigider pentru 3-4 ore, apoi putem servi. Pofta buna!






miercuri, 20 ianuarie 2016

Gogosi umplute cu crema de ciocolata

Am vazut atatea retete de gogosi zilele astea pe retelele de socializare ca mi s-a pus pata sa fac si eu. Si nu am vrut orice gogosi ci umplute cu crema de ciocolata. Ce pot sa spun de ele? Grozave, delicioase, bune de te lingi pe degete si nu, nu cauti sa aiba un strop de ciocolata ca cele de la magazin. Vorba sotului: astea au crema de ciocolata, nu gluma!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 450 gr faina
  • 180 ml lapte
  • 50 gr unt 80% grasime
  • 1 ou
  • 7 gr drojdie uscata
  • 80 gr zahar
  • coaja rasa de portocala
  • un praf de sare
Pentru crema:
  • 150 ml frisca lichida
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 50 gr ciocolata cu lapte
  • zahar pudra
  • ulei pentru rumenit
Mod de preparare:
Incepem cu crema:
Intr-un bol punem ciocolata amaruie si cea cu lapte, rupta bucatele.
Adaugam frisca lichida, trasferam totul pe baie de aburi.
Amestecam continuu pana ciocolata este topita complet.
Luam bolul de pe baia de aburi, punem crema la frigider pentru 2-3 ore.
Aluatul:
Laptele il punem intr-o cratita pe foc sa fie caldut, untul il topim intr-un bol pe baie de aburi.
Faina, o cernem intr-un bol, punem drojdia, sarea, zaharul si amestecam.
Incorporam oul, laptele treptat.
La final punem coaja rasa de portocala, untul topit si framantam bine.
Trebuie sa obtinem un aluat nelipicios, elastic si foarte usor de lucrat.
Il acoperim cu un porsop gros, il lasam la dospit o ora, o ora si ceva, la loc cald.

Dupa ce aluatul a dospit, presaram putina faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul.
Rupem jumatate din aluat, intindem cu sucitorul o foaie potrivit de groasa.
Cu un pahar decupam gogosile, le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt si presarata cu putina faina.
Procedam astfel pana terminam tot aluatul.
Le acoperim cu un prosop si lasam gogosile 30 de minute la dospit.

Intr-o tigaie punem ceva mai mult ulei si il incingem.
Cand s-a incins, reglam focul mediu spre mic, rumenim gogosile, rand pe rand, pe amele parti.

Le scoatem in tava in care au stat la dospit.

Cat se racoresc 5 minute gogosile, scoatem crema de la frigider, o mixam la viteza mare pana obtinem o spuma.

Facem cate o gaurica cu un cutit la fiecare gogoasa, punem crema intr-un pos si in gaurele spritam crema.
Le pudram cu zahar si servim.
Sunt divine!!!








luni, 18 ianuarie 2016

Placintele cu ciuperci si cascaval

Ador aceste placintele mititele si delicioase. Imi place sa ma joc cu umpluturile, sa le fac pe placul nostru si sa ne bucuram de ele in orice moment al zilei. Si de aceasta data, ajutor in bucatarie, mi-a fost Optimum 9200A (A 2 A GEN).

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 350 gr faina
  • 2 linguri iaurt
  • 5 gr drojdie uscata
  • 170 ml apa calduta
  • 2 linguri ulei
  • sare
Umplutura:
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1 borcan mic de ciuperci
  • 2 linguri parmezan ras
  • 100 gr cascaval
  • 2 crengute marar verde
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • boia dulce
  • 1 ou
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol cernem faina, punem sarea, drojdia si amestecam cu o lingura.
Adaugam iaurtul, punem apa putin cate putin si framantam.
Cand aluatul devine omogen si elastic, incorporam uleiul.
Acoperim cu un prosop curat, lasam sa dospeasca la loc ferit de curent 40-50 de minute.
Umplutura:
Curatam ceapa, morcovul, le punem in blender si dam cateva pulsuri sa le maruntim. Nu le tocam prea tare sa le facem pasta.

Ciupercile le scurgem de zeama, le spalam si le tocam tot in blender.

Intr-o tigaie incingem uleiul, puneam ceapa, morcovul si le innabusim 2-3 minute.
Punem ciupercile si 1/2 cana de apa.
Amestecam bine, presaram sare, piper si boia dulce.
Lasam sa scada totul la foc potrivit, iar cand lichidul s-a evaporat, tragem tigaia de pe foc.
Adaugam mararul verde tocat marunt, parmezanul ras, amestecam.

Cascavalul il taiem bucatele potrivite, cam cat jumatate de deget.
Presaram faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul dospit.
Intindem cu sucitorul o foaie potrivit de groasa, iar cu ajutorul unui bol micut, decupam cercuri.
Pe marginea fiecarui cerc punem umplutura si cate o bucatica de cascaval.
Venim cu cealalta jumatate de cerc peste umplutura, apasam bine marginile.
Aluatul dintre cercuri, il intindem din nou pana il terminam pe tot.Vor iesi 12 bucati.
Asezam placintelele intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Batem oul spuma si un un pensonas ungem placintelele.

Le introducem in cuptorul incins, la o temperatura de 170-180 de grade, pana se rumenesc, undeva la 35-45 de minute.

Cand sunt gata, le scoatem din cuptor si le acoperim cu un prosop gros pentru 15-20 de minute, apoi punem servi. Daca nu serviti imediat, le lasati acoperite pana se racesc, apoi le transferati intr-un bol, le acoperiti cu folie si le pastrati la frigider.
Pofta buna!






joi, 14 ianuarie 2016

Tochitura moldoveneasca

Fiecare are reteta lui de tochitura, fiecare o face altcumva, pune ceva in plus sau in minus, dar gusturile nu se discuta. Eu fac tochitura dupa cum am vazut in familia mea, cand eram copila, taiau bunicii porc si imediat puneau de o tochitura. Ohhhh, era o nebunie pregatita pe ceaun, afara iarna fiind. Fac destul de rar, cam de doua ori pe an, nu mai mult, ca vreau sa ii tin departe de rumeneli si pe ai mei, dar cateodata le fac si cate o pofta din asta "nevinovata"...

Ingrediente:
  • 1 kg ceafa de porc
  • 1 bucatica slaninuta afumata
  • 1 carnat usor afumat de casa
  • 3 catei de usturoi
  • sare
  • piper
  • 1/2 lingurita boia de ardei dulce
Mod de preparare:
Pe aragaz, incingem un tuci.
Taiem cubulete slaninuta, o punem in ceaunul incins, o rumenim pe toate partile si o lasam la foc potrivit sa isi lase din grasime.
Ceafa o spalam, o stergem cu niste servetele si o taiem bucati potrivite.
Punem carnea in ceaun, o rumenim pe toate partile si incepem sa punem apa putin cate putin.

O facem la foc potrivit, acoperita cu un capac si de cate ori scade apa tot mai punem.
Incercam carnea, sa fie patrunsa mai bine de jumatate, portionam carnatul si il adaugam peste.
Amestecam si mai lasam pe foc pana sunt bine facute toate, bineinteles ca in acest timp nu uitam sa turnam apa.
Fiind toate bine patrunse, presaram sare si piper dupa gust, dar si boiaua dulce.

Usturoiul il curatam, il tocam marunt ii dam drumul in ceaun.
Invartim totul, mai lasam pe foc cam 2-3 minute, timp in care rumenim tochitura in grasimea sa, fara a mai pune apa.
Se serveste calda cu mamaliguta, muraturi, o branzica si ce va mai place.
Sa aveti pofta!



luni, 11 ianuarie 2016

Pancakes cu sunca si branza

Am pregatit o noua reteta cu ajutorul blenderului Optimum 9200A (A 2 A GEN)...O reteta potrivita pentru orice moment al zilei, alaturi de un iaurt, langa o ceasca de cafea sau unse cu putina crema de branza cum am facut noi! Le puteti lua chiar si la pachet!

Ingrediente:
  • 2 oua
  • 150 ml lapte
  • 10 linguri faina
  • 40 ml ulei
  • 3 felii muschi file de curcan
  • 1 felie muschi file de porc
  • 3 linguri parmezan ras
  • 70 gr branza de oi
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita rasa busuioc uscat
  • 1 lingurita praf de copt
  • ulei pentru uns tigaia
  • crema de branza pentru servit
Mod de preparare:
Punem in blender ouale, laptele, uleiul si dam cateva pulsuri.
Adaugam praful de copt, sare, piper, faina cernuta si busuiocul, pulsam din nou pana sunt amestecate toate ingredientele.

Turnam amestecul obtinut intr-un bol.
Sunca o taiem cubulete, iar branza o sfaramam cu degetele.
Le adaugam si pe acestea in compozitia de mai sus, amestecam cu o lingura.
La final incorporam parmezanul ras.

Ungem o tigaie cu putin ulei, o punem la incins.
Punem cate doua linguri de compozitie, intindem usor cu o paleta si le facem cat de mari vrem.
Le rumenim la foc potrivit spre mic, pe ambele parti.

Le scoatem pe un platou, le lasam putin sa se racoreasca.
Radem putin parmezan deasupra, le ungem cu crema de branza si servim.
Pofta buna!
PS: Daca nu aveti blender, puteti pregati compozitia de pancakes cu mixerul sau cu telul!