sâmbătă, 9 aprilie 2016

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Cum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma lungesc cu vorba! Am combinat nuca cu o crema de ciocolata alba cu lamaie, putina dulceata de visine si am obtinut acest deliciu de prajitura. Am avut si musafiri, i-am servit, mi-au cerut reteta, ce sa imi doresc mai mult?

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 6 oua
  • 5 linguri lapte
  • 4 linguri ulei
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 100 gr nuca macinata
  • 1 praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
Crema de ciocolata alba:
  • 250 ml frisca lichida
  • 200 gr ciocolata alba
  • 250 gr mascarpone
  • 50 gr nuca macinata
  • coaja rasa da la o lamaie mica
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • dulceata de visine
Glazura:
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 50 gr ciocolata cu lapte
  • 150 ml frisca lichida
  • bombonele colorate pentru decor
Mod de preparare:
Blatul:
Galbenusurile le batem spuma cu zaharul, apoi punem uleiul.
Adaugam laptele, apoi faina, nuca macinata, praful de copt si vanilia.
Albusurile le mixam spuma cu un praf de sare.
Le incorporam in compozitia obtinuta mai sus, cu ajutorul unei palete, cu miscari lente.
Compozitia obtinuta, o impartim in doua boluri identice, in cantitati egale.
Tapetam cu hartie de copt o tava de 24/37 cm, turnam prima jumatate de compozitie.
Introducem blatul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 12 minute.
Scoatem blatul cand este gata si il punem pe celalalt la copt, procedand la fel ca la primul.

Lasam blaturile sa se raceasca.
Puteti sa coaceti blatul intreg si sa il taiati apoi in doua, pe lungime.
Crema de ciocolata alba:
Rupem ciocolata alba bucatele, adaugam frisca lichida.
Punem bolul pe baie de aburi si amestecam cu telul pana ciocolata este complet topita.
Luam de pe foc, dam la frigider 3-4 ore pana crema de intareste.
Dupa acest timp, scoatem crema de ciocolata, o mixam pana devine spumoasa.
Incorporam mascarponele, coaja rasa si zeama de lamaie.
La final adaugam nuca macinata.

Asezam primul blat pe un tocator si il ungem cu dulceata de visine.
Punem crema, o nivelam, asezam al doilea blat.
Dam prajitura la rece 2-3 ore.
Dupa acest timp scoatem prajitura de la frigider si o portionam. Eu am obtinut 18 bucati.
Glazura:
Intr-o cratita punem frisca lichida si ciocolata rupta bucatele.
Asezam pe baie de aburi glazura pana ciocolata este complet topita. In acest timp amestecam continuu cu o lingura.
Luam glazura de pe foc, punem cate putina pe fiecare prajiturica, lasand sa curga si pe margini.
Deasupra presaram bombonele, o dam la rece pana se intareste glazura, apoi servim.
Sa aveti pofta!





miercuri, 6 aprilie 2016

Sandwich cu omleta si muschiulet fraged de porc

Imi plac enorm sandwich-urile facute la aparat, calde, sa se intinda cascavalul paaaaana departe cand musc din el, dar, cateodata, prefer un sandwich asa la rece, satios si plin de gust. Cam asa a fost acesta, super, super bun si cel putin jumatate de zi nu iti mai este foame, ca are doar ingrediente consistente.

Ingrediente:
Pentru muschiuletul de porc:
  • 200 gr muschiulet fraged de porc
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • boabe de piper alb
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1/2 lingurita cimbru uscat
Mai avem nevoie:
  • 2 mini baghete integrale cu seminte
  • 1 castravete murat
  • 80 gr crema de branza cu verdeata
  • 1 rosie
  • 4-5 linguri boabe de porumb (am folosit de la Sun Food)
  • 2 oua
  • sare
  • piper
  • un varf de cutit ierburi de Provence
  • 1 lingurita unt
Mod de preparare:
Muschiuletul de porc:
Spalam bine muschiul de porc, il stergem cu un servetel.
Il taiem bucatele potrivite.
Intr-un bol amestecam sare, piper, boia de ardei dulce, boabe de piper alb, uleiul de masline si cimbrul uscat. In acest amestec punem bucatile de carne, le invartim bine. Acoperim bolul si il dam la frigider peste noapte. Este bine sa facem asta de seara pentru ca sa isi ia carnea din arome si dimineata sa ne fie mai usor sa pregatim sandwich-urile. Pun si o poza cu muschiuletul de porc, ca sa va faceti o idee cum arata, sa nu il confundati cu muschiuletul adica pastrama/sunca din comert.

Incingem o tigaie grill, o stropim cu ulei si punem bucatile de carne.
Le rumenim pe toate partile, le scoatem pe un platou si le taiem fasii.
Ouale le batem spuma cu sare, piper si ierburile de Provence.
Intr-o tigaie incinsa punem untul, cand s-a topit, turnam ouale batute.
Rumenim omleta pe ambele parti, o scoatem pe o farfurie si o taiem bucatele.
Castravetele murat il taiem feliute.
Rosia o spalam si o facem felii rotunde.
Mini baghetele le taiem in doua pe lungime.
Partea de jos o ungem cu un strat generos de crema de branza.
Asezam bucati de carne, felii de rosie si de castravete murat.
Presaram boabe de porumb, apoi punem si bucatele de omleta.
Asezam capacul la bagheta! Vom obtine doua sandwich-uri absolut delicioase!
Sa aveti pofta!









luni, 4 aprilie 2016

Biscuiti de post, cu nuca si coaja de portocala confiata

Cautam intr-o zi ceva dulce de post, ceva de rontait...Nimic, dar nimic nu am gasit in nici un dulap. Hmmm, se poate asa ceva, sa nu am eu nimic dulce? Ok, deschid frigiderul, dulapul cu faina, cacao si alte cele si gata, stiu ce fac, niste biscuiti tare buni si aromati. Imediat se framanta, ii modelam, ii coacem si gata, avem ceva dulce!

Ingrediente:
  • 10 linguri lapte de soia cu cacao
  • 8 linguri ulei
  • 6 linguri indulcitor pulbere Green Sugar ( sau 6 linguri zahar)
  • 200 gr miez de nuca
  • 2 linguri rase cu cacao
  • 220 gr faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 50 gr coaja de portocala confiata
  • un praf de sare
Mod de preparare:
Intr-un bol amestecam laptele de soia cu indulcitorul si uleiul.
Miezul de nuca il punem la robot impreuna cu coaja de portocala confiata si le maruntim.
Le incorporam in bol, impreuna cu cacaoa.
Adaugam praful de copt, esenta si praful de sare.
Cernem faina, incepem si o incorporam treptat.
La inceput amestecam cu lingura si cand compozitia devine mai tare, amestecam cu mana.
Aluatul trebuie sa fie unul nelipicios si maleabil.

Il acoperim cu folie, il dam la frigider 20 de minute.
Ungem o tava cu margarina, o tapetam cu hartie de copt.
Scoatem aluatul din frigider, rupem bucatele si formam bilute.
Le asezam in tava pregatita, cu putin spatiu intre ele.

Introducem biscuitii in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 15-17 minute.
Dupa acest timp, ii scoatem din cuptor si ii punem intr-o cutie metalica.

Ii lasam sa se raceasca, apoi ii acoperim cu capacul de la cutie. Din aceasta cantitate ies cam 45 de biscuiti.
Sa aveti pofta!




sâmbătă, 2 aprilie 2016

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o pregatesc. M-am tinut de cuvant! Sper sa va placa si de ce nu, sa o pregatiti si voi!

Ingrediente:
Pentru foi:
  • 15 linguri ulei
  • 5 linguri zahar
  • 15 linguri suc de rosii
  • 1 lingurita bicarbonat
  • putina zeama de lamaie pentru stins bicarbonatul
  • 500-550 gr faina
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 1 pliculet zahar vanilat
Crema:
  • 1 litru lapte de soia (puteti folosi si apa)
  • 10 linguri zahar
  • 200 gr gris
  • 200 gr margarina la pachet
  • coaja rasa de la o lamaie
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 1 borcan gem de prune de 400 gr (sau puteti folosi alt gem)
  • zahar pentru pudrat
Mod de preparare:
Foile:
Intr-un bol amestecam uleiul cu zaharul, apoi si cu sucul de rosii.
Stingem bicarbonatul cu putina zeama de lamaie, il adaugam si pe acesta.
Punem esenta de vanilie, zaharul vanilat, apoi faina cernuta, treptat.
Amestecam cat putem cu o lingura, apoi framantam cu mana.
Aluatul obtinut trebuie sa fie nelipicos si foarte usor de lucrat.

Il impartim in 4 bile, il dam la frigider 20 de minute.
Ungem cu ulei dosul unei tavi de 24/37 cm.
Rupem o bucata de hartie de copt, presaram faina pe ea, luam prima bila de aluat si o intindem pe hartia de copt.
O asezam de dosul tavii, indepartam hartia de copt. 
O introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 8-9 minute. Cand vedeti ca incep sa se rumeneasca usor marginile, inseamna ca este gata. 
La fel procedam si cu celelalte 3 foi.
Le asezam pe un tocator si le lasam sa se raceasca.

Crema:
Intr-o cratita punem laptele de soia cu zaharul.
Le transferam pe foc si cand da in clocot, dam focul la mic, punem girsul in ploaie timp in care amestecam continuu cu un tel.
Cand s-a ingrosat ca o budinca, luam crema de pe foc, adaugam coaja rasa de lamaie.
Amestecam, o acoperim cu o folie si lasam sa se raceasca putin.
Cand este calduta crema, adaugam margarina de la temparatura camerei, mixam.
La final incorporam zeama de lamaie si esenta de vanilie.

Asezam o prima foaie pe tocator, punem jumatate din crema, o nivelam.
Asezam a doua foaie, venim cu gemul, il nivelam (de preferat gemul sa fie putin mai tare, al meu a fost putin molicel si a mai curs).
Asezam iar foaie, restul de crema si ultima foaie.

Acoperim cu o folie si dam prajitura la frigider peste noapte.
A doua zi, o portionam, o pudram cu zahar si servim.
Pofta buna!




joi, 31 martie 2016

Tarte cu ton si oua

Pentru iubitorii de peste, pot sa zic ca sunt niste tarte foarte bune si consistente. Cum le faci, cum se mananca, cel putin la mine asa a fost!

Ingrediente:
  • 400 gr aluat foietaj
  • 130 gr mozzarella
  • 150 gr ton in suc propriu
  • 3 oua fierte tari
  • 1 rosie
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita ierburi de Provence
Mod de preparare:
Foietajul il lasam la dezghetat, dar in frigider, pentru ca se lucreaza mai usor daca este rece.
Mozzarella o taiem cubulete.
Tonul il scurgem de sucul propriu si il facem bucatele cu fruculita.
Ouale fierte tari, reci, le taiem bucati potrivite.
Rosia o spalam si o taiem felii rotunde.
Foietajul dezghetat il punem pe masa de lucru, il mai intindem putin cu sucitorul.
Taiem 6 patrate, de dimensiune egala.

Luam cate o forma de tarta si asezam cate un patrat de aluat (eu am folosit forme de silicon, dar daca folositi din aluminiu, le ungeti inainte cu putin unt si le presarati cu faina). Il presam cu degetele si pe margini, il intepam cu furculita.
In fiecare forma asezam bucatele de ton, ou, apoi mozzarella.
Deasupra, asezam cate o felie de rosie, peste care presarm sare, piper si ierburi de Provence.

Asezam formele intr-o tava mare, le introducem in cuptorul incins.
Le coacem la o temperatura potrivita, pana se rumeneste foietajul.

Cand sunt gata, le scoatem din cuptor.
Le lasam putin sa se racoreasca si servim.
Pofta buna!




sâmbătă, 26 martie 2016

Prajitura cu crema de vanilie, visine si crema de fructe de padure

Un desert pregatit la rece, fara coacere absolut divin! Cremele spumoase, combinate cu fructe, totul indulcit cu indulcitor de la Green Sugar. Rasfat, deliciu, arome!

Ingrediente:
 Crusta:
  • 200 gr biscuiti simpli
  • 50 gr unt
  • 8 linguri lapte
  • 1 lingura indulcitor pulbere Green Sugar (sau 1 lingura zahar)
Crema de vanilie:
  • 200 ml frisca lichida
  • 200 gr crema de branza
  • 100 gr ciocolata alba
  • 2 linguri indulcitor pulbere Green Sugar (sau 2 linguri zahar)
  • 1 lingurita vanilie
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 foaie de gelatina
  • 1/2 cana de visine fara samburi
Crema de fructe de padure:
  • 1/2 din crema de vanilie de mai sus
  • 2 foi felatina
  • 200 gr fructe de padure
  • 1 lingura indulcitor pulbere Green Sugar (sau 1 lingura zahar)
  • plus biscuiti pentru baza
Mod de preparare:
Crusta:
Topim untul si il lasam sa se racoreasca.
Biscuitii ii macinam in robot si ii amestecam cu untul topit, laptele si indulcitorul.

Crema de vanilie:
Ciocolata alba o topim si o lasam sa se racoreaca.
Intr-un bol, punem frisca rece si o mixam putin.
Incorporam crema de branza, apoi indulcitorul si ciocolata topita.
Mixam cat sa obtinem o crema spumoasa.
La final adaugam vanilia si coaja rasa de lamaie.
Punem foaia de gelatina la hidratat in apa rece, o scurgem bine, apoi o topim pe baie de aburi.
Crema de vanilie o impartim in doua.
Intr-una din creme incorporam gelatina topita si amestecam bine.

Crema de fructe de padure:
Fructele de padure le punem in blender cu indulcitorul si le facem piure.
In cealalta jumatate din crema de vanilie, in care nu am pus gelatina, adaugam piureul de fructe.
Punem foile de gelatina la hidratat, apoi le scurgem bine si le topim pe baie de aburi.
Gelatina topita o incoporam in crema de fructe de padure.

Tapetam cu folie o tava de chec.
Punem crusta de biscuiti, in asa fel incat sa imbracam toata tava, inclusiv peretii pana sus.
Asezam crema de vanilie, o nivelam, apoi infingem visinele in crema.
Punem crema de fructe de padure si o nivelam.
Deasupra asezam biscuiti. Eu i-am trecut prin putina zeama de compot de caise, dar cred ca merge si fara sa fie insiropati.

Dam prajitura la rece 4-5 ore.
Dupa acest timp, o scoatem din frigider si o rasturnam pe un platou, apoi indepartam folia.
Se portioneaza si se serveste.
PS: Daca doriti o crema mai gelatinoasa, puneti mai multa gelatina. Eu prefer ca sa fie spumoase cremele.
Pofta buna!