miercuri, 11 mai 2016

Desert cu crema de iaurt cu frisca, capsuni si biscuiti

Ce faci cand o prietena te suna ca vine pe la tine si tu stii, ca nu ai cu ce o servi? Te gandesti, ce poti pregati intr-un timp scurt. Deschizi frigiderul, vezi ce ai, ce cu ce se combina si repede, repede faci un desert la pahar, ca nu ai timp de copt si bibilit prea mult.
Si cum provocarea din aceasta luna, gazduita de Laurici, mi-a placut mult, ca are niste ingrediente acolo ce le pot combina dupa bunul meu plac, am zis ca particip cu drag la Provocarea Misterioasa...

Ingrediente:
  • 250 gr iaurt
  • 200 gr smantana de tara
  • 3 linguri zahar pudra
  • 250 gr capsuni + 3 bucati pentru decor
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 150 gr biscuiti cu vanilie
  • 50 gr ciocolata amaruie
  • frunze de menta
Mod de preparare:
Smantana rece o mixam spuma cu zaharul pudra.
Adaugam iaurtul, mixam pana este bine incorporat.
Punem extractul de vanilie, coaja rasa de lamaie si le amestecam cu o paleta.
Dam crema la frigider 15-20 de minute.
Spalam capsunile si le indepartam coditele.
Cam 5 capsuni le taiem in feliute subtiri pe lungime, iar restul le taiem cuburi potrivite.
Scoatem crema de la frigider dupa ce a trecut timpul, punem capsunile cuburi, le incorporam amestecand usor cu o paleta.

Biscuitii ii rupem bucatele.
Pregatim cinci cupe, punem pe fundul lor bucatele de biscuiti, iar pe margini asezam felii de capsuni.
Punem un strat de crema, iar bucatele de biscuiti si iar crema.

Dam desertul la rece 20-30 de minute, apoi il decoram cu jumatati de capsuni si frunze de menta.
Ciocolata o topim pe baie de aburi.
Cu o lingurita punem ciocolata topita peste fiecare cupa de desert, apoi servim.
Sa aveti pofta!






duminică, 8 mai 2016

Tocana de porc cu ciuperci si bacon, sub capac de piure cu parmezan


Daca ati sti voi cat de bun este acest preparat, cat de savuros. Acum ceva timp, am vazut la Simona (Pumpkin Mona) o tocana asemanatoare si am zis ca o voi pregati si eu intr-o zi, cand nu mai stiu ce sa pregatesc. Ea a folosit alte ingrediente, dar ideea de la ea a pornit (pupici Simonel). Totul s-a combinat perfect, a fost ideala pentru un pranz copios in familie!

Ingrediente:
Pentru tocana:
  • 600 gr spata de porc
  • 1 borcan mic de ciuperci taiate
  • 60 gr bacon
  • 1 ceapa
  • 1 ceapa verde
  • 1 ardei mic kapia
  • 1 morcov
  • 1 lingura pasta de tomate
  • sare
  • piper
  • 2 linguri ulei
  • 3 crengute patrunjel verde
Pentru piure:
  • 6 cartofi potriviti
  • 1 morcov mic
  • 1 lingura unt
  • 2-3 linguri smantana
  • sare
  • 3 linguri fulgi de parmezan
  • unt pentru uns vasul
Mod de preparare:
Tocana:
Carnea o spalam, o stergem cu un prosop  si o taiem bucati potrivite.
Ciupercile le spalam si le punem la scurs.
Baconul il maruntim.
Ceapa o curatam si o tocam marunt, ceapa verde o taiem rondele.
Ardeiul kapia il curatam de cotor si seminte, il taiem cubulete.
Morcovul il decojim, il taiem bucatele.
Incingem uleiul intr-o tigaie, punem carnea, o rumenim usor pe toate partile.
Adaugam ciupercile, la innabusim 1-2 minute, apoi punem ceapa, ardeiul, kapia si ceapa verde.
Amestecam totul, punem o cana si jumatate cu apa si lasam sa scada la foc potrivit.
Cand a scazut pe jumatate lichidul, incorporam baconul si pasta de tomate.
Dam gust cu sare si piper.
Mai lasam pe foc 1-2 minute, apoi dam tocana deoparte. 
Tocam patrunjelul verde marunt, il adaugam peste si amestecam.

Cat timp tocana scade, punem si piureul la foc:
Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem cuburi.
Morcovul il decojim si il taiem rondele mici.
Intr-o cratita punem cartofii si morcovul, ii acoperim cu apa.
Ii punem pe foc si cand incep sa fiarba, punem putina sare.
Ii incercam si cand sunt fierti, ii tragem de pe foc si scurgem apa.
Punem untul, smantana si ii zdrobim pana obtinem un piure, dar nu foarte fin.
Adaugam 2 linguri fulgi de parmenzan, amestecam. Gustam sa vedem daca mai are nevoie de sare.
Ungem un vas termorezistent cu unt, rasturnam tocana.
Punem piureul cu lingura, usor si il nivelam.
Ii facem cateva dungi cu o furculita, iar deasupra presaram lingura de fulgi de parmezan ramasa.

Introducem vasul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 30-40 de minute, pana se rumeneste usor deasupra.
Cand este gata, scoatem preparatul din cuptor si il lasam putin sa se racoreasca.
Servim calda, fie simpla, fie cu muraturi. Noi am ales sa o servim cu o salata de varza murata...Mmmm, grozava!
Sa aveti pofta!






miercuri, 4 mai 2016

Placinta sarata cu branza si mix de seminte

Imi place sa pregatesc astfel de placinte pentru ai mei. Ei iubesc branzeturile, iar genul asta de tarta li se potriveste perfect, mai ales ca este foarte buna de luat si la pachet la munca. Se poate servi in orice moment al zilei, nu este o tarta pretentioasa si nici costisitoare!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 300 gr faina
  • 4 linguri iaurt
  • 4 gr drojdie uscata
  • 1 lingura ulei de masline
  • 100-130 ml apa calduta
  • sare
Pentru umplutura:
  • 500 gr branza de vaci
  • 1 legatura marar verde
  • 2 oua
  • 2 linguri smantana
  • 2 linguri mix de seminte (mix-ul contine: semin de de dovleac, floarea soarelui, in si susan)
  • 50 gr parmezan
  • sare
  • 2 rosii
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol cernem faina, punem drojdia si sarea.
Adaugam iaurtul, amestecam, apoi punem apa, putin cate putin si framantam.
Cand obtinem un aluat omogen si usor de lucrat, incorporam si uleiul de masline.
Acoperim aluatul, il lasam la dospit, la loc ferit de curent, 30-35 de minute.
Umplutura:
Parmezanul il dam pe razatoarea cu ochiuri mici.
Faramitam branza de vaci cu mainile, o punem intr-un bol.
Ouale le batem spuma, adaugam smantana, iar acest amestec il punem in branza.
Amestecam bine, incorporam semintele si parmezanul (oprim din el o lingura).
Mararul verde il tocam marunt si il incorporam in compozitia cu branza. Potrivim gustul cu sare.
Dupa ce aluatul a dospit, tapetam cu faina o tava de tarta sau o tava rotunda, cu diametrul de 26 cm.
Rasturnam aluatul in tava, il intindem spre margini cu degetele formand si o bordura.
Punem umplutura, o nivelam, iar deasupra presaram lingura de parmezan oprita.
Spalam rosiile, le stergem si le taiem felii rotunde.
Asezam rosille peste placinta si o introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita.

O lasam in cuptor 40-45 de minute pana este rumenita si bine coapta.

Cand este gata, o scoatem din cuptor si o lasam 10 minute la racorit.
O acoperim cu folie pentru a se pastra frageda. Sau o puteti taia dupa 10 minute si servi chiar atunci.
Sa aveti pofta!





marți, 26 aprilie 2016

Tort cu crema de lime si capsuni

Nu as vrea sa spun prea multe cuvinte despre acest tort, decat ca a fost DIVIN! Racoritor, cu fructe proaspete si aromate, este exact ce mi-am dorit sa obtin.
Cu aceasta ocazie particip si la provocarea Cutia misterelor, gazduita in aceasta luna de My kitchen (Laura)...

Ingrediente:
Blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingura coaja rasa de lime
  • un praf de sare
Crema:
  • 400 ml lapte
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri amidon
  • 250 gr capsuni proaspete
  • coaja rasa de la un lime
  • 2 foi de gelatina
  • 200 ml frisca lichida
  • 200 gr smantana de tara
  • 1 lingura zahar pudra
Pentru decor:
  • capsuni
  • frunzulite de menta
  • putina ciocolata topita
  • ornamente floare din zahar
Mod de preparare:
Blatul:
Intr-un bol mixam galbenusurile cu zaharul, apoi si cu uleiul.
Adaugam faina cernuta, praful de copt.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare.
Le incorporam in compozitia de galbenusuri, impreuna cu coaja rasa de lime, amestecand usor cu o paleta.

Tapetam cu hartie de copt o tava rotunda cu diametrul de 26 cm, turnam jumatate din compozitia de blat.
Nivelam, introduceam foaia de blat in cuptor pentru 10 minute, la o temperatura potrivita.
Coacem si a doua foaie, apoi le lasam sa se raceasca.

Crema:
Intr-o cratita mai groasa amestecam laptele cu zaharul si amidonul.
Amestecam pana amidonul este complet dizolvat, apoi trasferam pe foc, focul sa fie potrivit.
Amestecam continuu cu un tel, pana crema se ingroasa ca o budinca.
O luam de pe foc, o acoperim cu folie si o lasam sa se raceasca.
Frisca lichida si smantana, ambele reci, le mixam spuma, adaugand si zaharul pudra.
Peste crema fiarta rece, punem 4 linguri pline cu frisca batuta, amestecam usor. Restul de frisca o punem la frigider.
Capsunile le spalam bine, indepartam coditele si le taiem bucati potrivite.
Foile de gelatina le punem la hidratat 10 minute, in apa rece.
Dupa acest timp le scurgem, le punem pe baie de aburi pana se topesc.
Punem peste crema de mai sus gelatina topita, capsunile si amestecam bine cu o paleta.

Tapetam tava in care am copt blatul cu folie alimentara, asezam primul blat, punem crema si o nivelam.
Punem al doilea blat, presam usor cu mainile si il dam la rece 3-4 ore.
Dupa acest timp scoatem tortul, il asezam pe un platou.
Il imbracam in frisca, pe centru punem capsuni intregi, iar pe margini frunzulite de menta si decoruri floricele din zahar.
Pe marginea tortului punem cu lingurita, din loc in loc, putin ciocolata topita, lasand-o sa se scurga in jos. Mai punem putina ciocolata si pe capsuni.
Dam tortul la rece 1-2 ore, apoi este numai bun de servit.
Pofta buna!
PS: Daca doriti si daca va place crema sa fie mai ferma, atunci puneti 1-2 foi de gelatina in plus.
Eu consider ca a fost perfecta asa, cremoasa, se taia foarte bine cu cutitul fara a curge deloc.










sâmbătă, 23 aprilie 2016

Fursecuri vanilate cu crema de ciocolata

Cand vine vorba de fursecuri, nu dau deloc inapoi. Imi plac atat de mult si mi-as dori sa le am mereu pe masa, dar fac mai rar, nu de alta dar am sta toata ziua numai pe ele. Nu vrem sa ne ingrasam ca doar tinem la silueta :P...Dar sunt bune, bune de tot!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 200 gr unt
  • 2 oua
  • 120 gr zahar pudra
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 1 lingurita praf de copt
  • 450-500 gr faina
  • un praf de sare
Crema:
  • 130 gr ciocolata cu lapte
  • 150 ml frisca lichida
  • 1 lingurita rom
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Incepem cu crema ca sa o lasam la rece:
Intr-un bol de sticla sau de inox, punem ciocolata rupta bucatele impreuna cu frisca lichida.
Punem bolul pe baie de aburi, amestecam cu telul pana ciocolata este complet topita.
Luam bolul de pe foc, incorporam esenta de rom, dam totul la rece 3-4 ore.
Aluatul:
Intr-un bol mixam untul de la temperatura camerei cu zaharul pudra.
Adaugam si cele doua oua, mixam, apoi punem zaharul cu pastai de vanilie, esenta de vanilie si praful de sare.
Incorporam praful de copt si faina, treptat, incepem si framantam cu mana pana obtinem un aluat omogen si nelipicios.

Il acoperim cu folie si il dam la frigider 20 de minute.
Dupa acest timp, scoatem aluatul din frigider, rupem cam jumatate din el, intindem cu sucitorul o foaie potrivit de subtire.
Cu o forma decupam fursecurile. La jumatate din fursecurile decupate le facem si o gaurica pe mijloc cu un capacel sau un pahar foarte micut daca aveti.

Procedam la fel cu tot aluatul.
Asezam fursecurile intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Le introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pana prind o culoare usor aurie.
Cand sunt gata, le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca.

Dupa ce crema s-a intarit, o scoatem din frigider si o mixam pana obtinem o consistenta spumoasa.
Luam cate un fursec, punem crema, iar deasupra asezam un fursec cu gaura. Le presam usor pentru a se lipi.
Le pudram cu zahar si servim. Din aceasta cantitate ies 30-35 de fursecuri.
Sa aveti pofta!






marți, 19 aprilie 2016

Snitele din soia, de post

Nu toata lumea iubeste soia, eu cel putin nu. Sotul nu mancase niciodata si am zis sa fac un experiment, sa pregatesc cateva snitele sa vedem daca ii plac. Surpriza, chiar l-au incantat (mama a mai mancat si stiam ca ei o sa ii placa) si zicea ca simte ca mananca carne. M-am bucurat sa aud asta, ca mai stiu ce sa pregatesc in zilele de post. Nu am incercat la cuptor sa fac, in tigaie absorb cam mult ulei, dar am incercat sa le "pacalesc" si sa pun cate putin ulei.

Ingrediente:
  • 250 soia snitele
  • 1 cana apa minerala
  • 1 lingura plina de mustar
  • faina alba
  • 3 crengute marar verde
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita ierburi de Provence
  • 1/2 lingurita boia de ardei dulce
  • ulei pentru rumenit
Mod de preparare:
Intr-o oala punem apa cu sare, piper si ierburile de Provence.
Punem oala pe foc si cand apa clocoteste, dam drumul la soia.
Lasam sa fiarba cam 25-30 de minute.
Dupa acest timp le scurgem de apa si le lasam sa se racoreasca.
Cand sunt usor caldute, luam fiecare bucata in parte si o stoarcem intre maini.
Intr-un bol punem apa minerala.
Turnam faina in ploaie si amestecam cu telul, pana obtinem un aluat ceva mai gros ca cel de clatite.
Adaugam mustarul, sare, piper si boiaua dulce.
Mararul verde il tocam marunt si il incorporam in compozitia cu faina.
Intr-o tigaie incingem ulei.
Trecem snitele bine prin aluat, le punem la prajit.
Le rumenim la foc potrivit, pe ambele parti, apoi le scoatem pe un platou, pe servetele de bucatarie.
Le serviti calde cu mustar, cu o salata de rosii sau cu o salata de sfecla rosie asa cum am facut noi.
Pofta buna!