miercuri, 18 mai 2016

Sandwich-uri (sau placinte) cu friptura, oua fierte si cascaval

Cand va ramane friptura prin frigider si nimeni o mai mananca, mai gasiti si alte ingrediente, luati de le combinati si pregatiti asa ceva. Aceste sandwich-uri (sau chiar le putem numi si placinte) sunt o alternativa grozava si sunt atat de satioase. Se pot face in fel si fel de combinatii, dupa bunul vostru plac. Vi le recomand cu drag!!! Multumesc pentru inspiratie Merisor drag...

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 500 gr faina
  • 300 ml apa minerala
  • 7 gr drojdie uscata
  • sare
  • 2 linguri ulei de masline
Pentru umplutura:
  • 1 bucata friptura de pui
  • 2 bucati friptura de porc
  • 3 felii muschi file
  • 2 oua fierte tari
  • 150 gr cascaval
  • 6-7 felii gogosari in otet
  • ketchup
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol cernem faina, punem sarea, drojdia uscata si amestecam cu o lingura.
Turnam apa calduta, treptat, framantam pana obtinem un aluat elastic si usor de modelat.
La final incorporam uleiul de masline.
Acoperim aluatul, il lasam la dospit cam 40 de minute, la loc ferit de curent.
Umplutura:
Friptura de porc o facem fasii cu furculita, iar pe cea de pui o scoatem de pe os, apoi o maruntim.
Ouale le taiem bucati potrivite, iar muschiul file il taiem cubulete.
Cascavalul il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Gogosarii ii taiem bucatele.
Dupa ce aluatul a dospit, il impartim in patru bile.
Presaram faina pe masa de lucru, luam prima bila de aluat, intindem o foaie dreptunghiulara.
O ungem cu ketchup, apoi pe jumatate din foaie, punem friptura din ambele feluri, muschi file, gogosari, bucati de ou si cascaval ras.

Venim cu cealalta jumatate de foaie peste, acoperim umplutura si presam capetele.
Tot asa procedam cu restul de aluat si umplutura.
Incingem o tigaie grill, dam focul la potrivit si punem doua sandwich-uri (mie atat mi-au intrat).
Punem capacul deasupra, le lasam sa se rumeneasca pe o parte, apoi le intoarce pentru a se rumeni si pe cealalta parte, punem capacul.

Cand sunt gata, le scoatem pe un platou.
Le coacem si pe celelalte doua, apoi le servim calde.
Eu am ales sa le servesc cu iaurt, sotul cu o cana de lapte cu cacao, fiecare dupa preferinte!
Sa aveti pofta!





duminică, 15 mai 2016

Tort cu visine, crema de ciocolata si nuca pralinata cu ness

Un tort pregatit cu mare drag pentru un prieten. Nu stiam exact la inceput cum o sa il fac, dar norocul meu este faptul ca, sarbatoritul nu este deloc mofturos, ci ii place cam orice. M-am gandit eu, m-am gandit si am zis ca trebuie sa fie ceva ciocolatos cu visine. A iesit o nebunie, zic asta pentru ca l-am si gustat (de fapt am mancat o felie mareeeeee), dar mai mult, m-am bucurat, ca i-a placut celui pentru care l-am si pregatit. PS: Vedeti ca decoratiunile sunt niste triunghiuri de ciocolata, dar punandu-le invers, unii au zis ca sunt braduti, dar nu era sa ii pun eu braduti acum in luna mai :D

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 8 oua
  • 8 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 4 linguri lapte
  • 9 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • 500 gr visine fara samburi
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • un praf de sare
Crema de ciocolata:
  • 400 ml frisca lichida
  • 250 gr ciocolata cu lapte
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 5 linguri nuca pralinata macinata
Nuca pralinata:
  • 120 gr zahar
  • 200 gr miez de nuca
  • 1 plic ness
Pentru sirop:
  • 1/2 cana apa
  • 1 lingura zahar pudra
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 2 linguri amaretto
Pentru decor:
  • 150 ml frisca lichida
  • 200 gr smantana de tara
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 2 linguri zahar pudra
  • decoratiuni din ciocolata
  • fulgi de ciocolata
  • frunzulite de menta
Mod de preparare:
Incepem cu crema:
Toata ciocolata o rupem bucatele si o punem intr-un bol de inox sau de yena.
Turnam frisca lichida peste ciocolata, punem bolul pe baie de aburi.
Amestecam usor pana ciocolata este complet topita.
Luam bolul de pe foc, acoperim cu folie alimentara si dam crema la frigider cel putin 5-6 ore sau chiar peste noapte.
Blatul:
Galbenusurile le batem spuma cu zaharul, apoi cu uleiul si laptele.
Adaugam faina, praful de copt si extractul de vanilie.
Albusurile le mixam spuma cu un praf de sare.
Le incorporam in compozitia de galbenusuri, cu miscari lente, cu ajutorul unei palete.
Luam 3 boluri identice, impartim compozitia in mod egal in cele 3 boluri.
Ungem cu unt o tava rotunda, detasabila, cu diamentrul de 26 cm, o tapetam cu hartie de copt.
Punem prima parte de compozite, deasupra asezam visine.
Dam foaia de blat in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 12 minute.
Cand este gata, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca.
La fel procedam si cu celelalte doua foi de blat.

Nuca pralinata:
Intr-un tuci (sau un alt vas mai gros) punem zaharul la caramelizat.
Cand prinde o culoare usor maronie, punem miezul de nuca si ness-ul.
Amestecam repede si bine ca zaharul sa cuprinda toata nuca.
Luam de pe foc tuciul, rupem o bucata de hartie de copt, turnam nuca pralinata peste.
O lasam sa se raceasca complet, apoi o macinam in blender.
Dupa ce blaturile s-au racit si avem si pralina pregatita, scoatem crema de la frigider, o mixam la viteza mare pana obtinem o spuma.
Adaugam 5 linguri de nuca pralinata macinta si amestecam usor.

Siropul:
Amestecam toate ingredientele pentru sirop, invartim cu lingura pana zaharul pudra este complet topit.
Tapetam cu folie alimetara tava detasabila in care am copt blaturile.
Asezam prima foaie de blat, o insiropam putin, punem jumatate din crema si o nivela.
Punem iar foaie, insiropam, restul de crema nivelata, iar foaie si iar o insiropam.
Dam tortul la frigider 2-3 ore.
Smantana rece o amestecam cu frisca lichida, zaharul pudra si le mixam la viteza potrivita pana devine spumoasa. La final adaugam extractul de vanilie.
Scoatem tortul din tava, il asezam pe un platou.

Il imbracam in totalitate in frisca, iar pe margine punem nuca pralinata.
Deasupra, pe margine, facem ca o bordura din frisca cu ajutorul unui pos, iar langa, presaram fulgi de ciocolata.
Punem decoratiuni din ciocolata, frunzulite de menta si gata tortul.
Il dam la frigider macar o ora, apoi poate fi servit!
Sa aveti pofta!





miercuri, 11 mai 2016

Desert cu crema de iaurt cu frisca, capsuni si biscuiti

Ce faci cand o prietena te suna ca vine pe la tine si tu stii, ca nu ai cu ce o servi? Te gandesti, ce poti pregati intr-un timp scurt. Deschizi frigiderul, vezi ce ai, ce cu ce se combina si repede, repede faci un desert la pahar, ca nu ai timp de copt si bibilit prea mult.
Si cum provocarea din aceasta luna, gazduita de Laurici, mi-a placut mult, ca are niste ingrediente acolo ce le pot combina dupa bunul meu plac, am zis ca particip cu drag la Provocarea Misterioasa...

Ingrediente:
  • 250 gr iaurt
  • 200 gr smantana de tara
  • 3 linguri zahar pudra
  • 250 gr capsuni + 3 bucati pentru decor
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 150 gr biscuiti cu vanilie
  • 50 gr ciocolata amaruie
  • frunze de menta
Mod de preparare:
Smantana rece o mixam spuma cu zaharul pudra.
Adaugam iaurtul, mixam pana este bine incorporat.
Punem extractul de vanilie, coaja rasa de lamaie si le amestecam cu o paleta.
Dam crema la frigider 15-20 de minute.
Spalam capsunile si le indepartam coditele.
Cam 5 capsuni le taiem in feliute subtiri pe lungime, iar restul le taiem cuburi potrivite.
Scoatem crema de la frigider dupa ce a trecut timpul, punem capsunile cuburi, le incorporam amestecand usor cu o paleta.

Biscuitii ii rupem bucatele.
Pregatim cinci cupe, punem pe fundul lor bucatele de biscuiti, iar pe margini asezam felii de capsuni.
Punem un strat de crema, iar bucatele de biscuiti si iar crema.

Dam desertul la rece 20-30 de minute, apoi il decoram cu jumatati de capsuni si frunze de menta.
Ciocolata o topim pe baie de aburi.
Cu o lingurita punem ciocolata topita peste fiecare cupa de desert, apoi servim.
Sa aveti pofta!






duminică, 8 mai 2016

Tocana de porc cu ciuperci si bacon, sub capac de piure cu parmezan


Daca ati sti voi cat de bun este acest preparat, cat de savuros. Acum ceva timp, am vazut la Simona (Pumpkin Mona) o tocana asemanatoare si am zis ca o voi pregati si eu intr-o zi, cand nu mai stiu ce sa pregatesc. Ea a folosit alte ingrediente, dar ideea de la ea a pornit (pupici Simonel). Totul s-a combinat perfect, a fost ideala pentru un pranz copios in familie!

Ingrediente:
Pentru tocana:
  • 600 gr spata de porc
  • 1 borcan mic de ciuperci taiate
  • 60 gr bacon
  • 1 ceapa
  • 1 ceapa verde
  • 1 ardei mic kapia
  • 1 morcov
  • 1 lingura pasta de tomate
  • sare
  • piper
  • 2 linguri ulei
  • 3 crengute patrunjel verde
Pentru piure:
  • 6 cartofi potriviti
  • 1 morcov mic
  • 1 lingura unt
  • 2-3 linguri smantana
  • sare
  • 3 linguri fulgi de parmezan
  • unt pentru uns vasul
Mod de preparare:
Tocana:
Carnea o spalam, o stergem cu un prosop  si o taiem bucati potrivite.
Ciupercile le spalam si le punem la scurs.
Baconul il maruntim.
Ceapa o curatam si o tocam marunt, ceapa verde o taiem rondele.
Ardeiul kapia il curatam de cotor si seminte, il taiem cubulete.
Morcovul il decojim, il taiem bucatele.
Incingem uleiul intr-o tigaie, punem carnea, o rumenim usor pe toate partile.
Adaugam ciupercile, la innabusim 1-2 minute, apoi punem ceapa, ardeiul, kapia si ceapa verde.
Amestecam totul, punem o cana si jumatate cu apa si lasam sa scada la foc potrivit.
Cand a scazut pe jumatate lichidul, incorporam baconul si pasta de tomate.
Dam gust cu sare si piper.
Mai lasam pe foc 1-2 minute, apoi dam tocana deoparte. 
Tocam patrunjelul verde marunt, il adaugam peste si amestecam.

Cat timp tocana scade, punem si piureul la foc:
Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem cuburi.
Morcovul il decojim si il taiem rondele mici.
Intr-o cratita punem cartofii si morcovul, ii acoperim cu apa.
Ii punem pe foc si cand incep sa fiarba, punem putina sare.
Ii incercam si cand sunt fierti, ii tragem de pe foc si scurgem apa.
Punem untul, smantana si ii zdrobim pana obtinem un piure, dar nu foarte fin.
Adaugam 2 linguri fulgi de parmenzan, amestecam. Gustam sa vedem daca mai are nevoie de sare.
Ungem un vas termorezistent cu unt, rasturnam tocana.
Punem piureul cu lingura, usor si il nivelam.
Ii facem cateva dungi cu o furculita, iar deasupra presaram lingura de fulgi de parmezan ramasa.

Introducem vasul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 30-40 de minute, pana se rumeneste usor deasupra.
Cand este gata, scoatem preparatul din cuptor si il lasam putin sa se racoreasca.
Servim calda, fie simpla, fie cu muraturi. Noi am ales sa o servim cu o salata de varza murata...Mmmm, grozava!
Sa aveti pofta!






miercuri, 4 mai 2016

Placinta sarata cu branza si mix de seminte

Imi place sa pregatesc astfel de placinte pentru ai mei. Ei iubesc branzeturile, iar genul asta de tarta li se potriveste perfect, mai ales ca este foarte buna de luat si la pachet la munca. Se poate servi in orice moment al zilei, nu este o tarta pretentioasa si nici costisitoare!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 300 gr faina
  • 4 linguri iaurt
  • 4 gr drojdie uscata
  • 1 lingura ulei de masline
  • 100-130 ml apa calduta
  • sare
Pentru umplutura:
  • 500 gr branza de vaci
  • 1 legatura marar verde
  • 2 oua
  • 2 linguri smantana
  • 2 linguri mix de seminte (mix-ul contine: semin de de dovleac, floarea soarelui, in si susan)
  • 50 gr parmezan
  • sare
  • 2 rosii
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol cernem faina, punem drojdia si sarea.
Adaugam iaurtul, amestecam, apoi punem apa, putin cate putin si framantam.
Cand obtinem un aluat omogen si usor de lucrat, incorporam si uleiul de masline.
Acoperim aluatul, il lasam la dospit, la loc ferit de curent, 30-35 de minute.
Umplutura:
Parmezanul il dam pe razatoarea cu ochiuri mici.
Faramitam branza de vaci cu mainile, o punem intr-un bol.
Ouale le batem spuma, adaugam smantana, iar acest amestec il punem in branza.
Amestecam bine, incorporam semintele si parmezanul (oprim din el o lingura).
Mararul verde il tocam marunt si il incorporam in compozitia cu branza. Potrivim gustul cu sare.
Dupa ce aluatul a dospit, tapetam cu faina o tava de tarta sau o tava rotunda, cu diametrul de 26 cm.
Rasturnam aluatul in tava, il intindem spre margini cu degetele formand si o bordura.
Punem umplutura, o nivelam, iar deasupra presaram lingura de parmezan oprita.
Spalam rosiile, le stergem si le taiem felii rotunde.
Asezam rosille peste placinta si o introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita.

O lasam in cuptor 40-45 de minute pana este rumenita si bine coapta.

Cand este gata, o scoatem din cuptor si o lasam 10 minute la racorit.
O acoperim cu folie pentru a se pastra frageda. Sau o puteti taia dupa 10 minute si servi chiar atunci.
Sa aveti pofta!





marți, 26 aprilie 2016

Tort cu crema de lime si capsuni

Nu as vrea sa spun prea multe cuvinte despre acest tort, decat ca a fost DIVIN! Racoritor, cu fructe proaspete si aromate, este exact ce mi-am dorit sa obtin.
Cu aceasta ocazie particip si la provocarea Cutia misterelor, gazduita in aceasta luna de My kitchen (Laura)...

Ingrediente:
Blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingura coaja rasa de lime
  • un praf de sare
Crema:
  • 400 ml lapte
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri amidon
  • 250 gr capsuni proaspete
  • coaja rasa de la un lime
  • 2 foi de gelatina
  • 200 ml frisca lichida
  • 200 gr smantana de tara
  • 1 lingura zahar pudra
Pentru decor:
  • capsuni
  • frunzulite de menta
  • putina ciocolata topita
  • ornamente floare din zahar
Mod de preparare:
Blatul:
Intr-un bol mixam galbenusurile cu zaharul, apoi si cu uleiul.
Adaugam faina cernuta, praful de copt.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare.
Le incorporam in compozitia de galbenusuri, impreuna cu coaja rasa de lime, amestecand usor cu o paleta.

Tapetam cu hartie de copt o tava rotunda cu diametrul de 26 cm, turnam jumatate din compozitia de blat.
Nivelam, introduceam foaia de blat in cuptor pentru 10 minute, la o temperatura potrivita.
Coacem si a doua foaie, apoi le lasam sa se raceasca.

Crema:
Intr-o cratita mai groasa amestecam laptele cu zaharul si amidonul.
Amestecam pana amidonul este complet dizolvat, apoi trasferam pe foc, focul sa fie potrivit.
Amestecam continuu cu un tel, pana crema se ingroasa ca o budinca.
O luam de pe foc, o acoperim cu folie si o lasam sa se raceasca.
Frisca lichida si smantana, ambele reci, le mixam spuma, adaugand si zaharul pudra.
Peste crema fiarta rece, punem 4 linguri pline cu frisca batuta, amestecam usor. Restul de frisca o punem la frigider.
Capsunile le spalam bine, indepartam coditele si le taiem bucati potrivite.
Foile de gelatina le punem la hidratat 10 minute, in apa rece.
Dupa acest timp le scurgem, le punem pe baie de aburi pana se topesc.
Punem peste crema de mai sus gelatina topita, capsunile si amestecam bine cu o paleta.

Tapetam tava in care am copt blatul cu folie alimentara, asezam primul blat, punem crema si o nivelam.
Punem al doilea blat, presam usor cu mainile si il dam la rece 3-4 ore.
Dupa acest timp scoatem tortul, il asezam pe un platou.
Il imbracam in frisca, pe centru punem capsuni intregi, iar pe margini frunzulite de menta si decoruri floricele din zahar.
Pe marginea tortului punem cu lingurita, din loc in loc, putin ciocolata topita, lasand-o sa se scurga in jos. Mai punem putina ciocolata si pe capsuni.
Dam tortul la rece 1-2 ore, apoi este numai bun de servit.
Pofta buna!
PS: Daca doriti si daca va place crema sa fie mai ferma, atunci puneti 1-2 foi de gelatina in plus.
Eu consider ca a fost perfecta asa, cremoasa, se taia foarte bine cu cutitul fara a curge deloc.