joi, 16 iunie 2016

Cartofi frantuzesti

Sunt zile in care, parca suntem satui de carne, parca nu ne mai place, desi fac destul de des si preparate cu legume. Asa am patit intr-una din zilele trecute. Imi doream sa fac un preparat fara carne si tocmai sosise mama cu oua proaspete de tara. Pe loc mi-a zburat mintea spre acesti cartofi, care sunt de o mare bunatate. Ii puteti manca simpli, sau ii puteti servi si ca garnitura, este alegerea voastra.

Ingrediente:
  • 10 cartofi potriviti
  • 6 oua fierte tari
  • 150 gr cascaval
  • 200 gr mozzarella
  • 3 linguri pline cu smantana de tara
  • 1 ou
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita ierburi de Provence
  • patrunjel verde
  • 1 lingura unt
Mod de preparare:
Spalam cartofii, ii punem la fiert cu tot cu coaja.
Ii fierbem cam 25 de minute. 
Cand sunt gata, ii scurgem de apa, ii trecem pe sub un jet de apa rece, ii scurgem iarasi si ii lasam sa se raceasca.
Cascavalul il trecem prin razatoarea cu ochiuri mari, mozzarella o taiem cubulete mici.
Cartofii reci ii decojim, ii taiem felii rotunde.
Decojim ouale fierte, le taiem tot felii rotunde.
Pregatim doua vase de ceramica potrivite ( sau puteti folosi un singur vas mai mare).
Ungem vasele bine cu unt.
Asezam un strat de cartofi, presaram putin cascaval, apoi un strat de oua, iar la final un alt strat de cartofi.
Batem oul spuma, adaugam smantana, sare, piper si ierburile de Provence.
Turnam acest amestec in ambele vase.
Deasupra presaram restul de cascaval si cuburile de mozzarella.

Introducem vasele in cuptorul incins, pentru 25-30 de minute, la o temperatura potrivita.
Cand cartofii prind o crusta rumena deasupra, ii scoatem si ii lasam putin la racorit.
Ii servim calzi, cu o salata sau o muratura si cu putin patrunjel verde tocat, deasupra.
Pofta buna!






duminică, 12 iunie 2016

Tarta cu cirese si crema de vanilie cu mascarpone

Cine este fan tarte cu fructe? Eu daaaaa, oricand si la orice ora as manca o feliuta! Si daca tot este plina piata de cirese si daca sunt si gazda Provocarii Misterioase in aceasta luna (apropo va astept si pe voi), m-am gandit sa pregatesc o delicioasa tarta cu cirese. Am ales sa o imbogatesc cu o crema spumoasa de vanilie si uite asa totul s-a combinat perfect.

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 120 gr unt
  • 1 ou
  • 240 gr faina
  • 1 lingura zahar
  • un praf de sare
  • 2 lingurite extract de vanilie
Umplutura de cirese:
  • 800 gr cirese
  • 2 linguri rase zahar
  • 2 linguri potrivite amidon
  • coaja rasa de lamaie
Crema de vanilie:
  • 300 ml lapte
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 250 gr mascarpone
  • 150 gr smantana groasa de tara
  • 1 lingura zahar pudra
  • 3 lingurite extract de vanilie
  • cirese pentru decor
  • fistic pentru decor
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol punem untul rece taiat cubulete, zaharul, sarea si jumatate din faina.
Amestecam cu mana toate aceastea, apoi adaugam oul si restul de faina.
Framantam pana obtinem un aluat omogen si nelipicios.
Invelim aluatul in folie alimentara si il dam la frigider cat timp pregatim umplutura.
Umplutura de cirese:
Spalam ciresele bine, indeparatam cozile si scoatem samburii.
Punem ciresele intr-o cratita, adaugam zaharul si le transferam pe foc.
Le fierbem cam 5-7 minute la foc potrivit, timp in care amestecam din cand in cand.
Amidonul il dizolvam in 5-6 linguri de apa rece.
Dam focul la cirese la mic, turnam amidonul dizolvat si amestecam repede sa nu se formeze cocoloase.
In cateva secunde o sa se ingroase ca o budinca si tragem cratita de pe foc.
Punem coaja rasa de lamaie si lasam 5 minute sa se racoreasca.
Scoatem aluatul din frigider.
Tapetam o tava de tarta cu hartie de copt, intindem aluatul intr-o foaie potrivit de subtire, o asezam in tava, peste hartia de copt.
O presam cu degetele si pe margini in sus, iar surplusul il taiem.
Turnam umplutura si o nivelam.

Introducem tarta in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 25-30 de minute.
Cand este gata, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca.

Crema:
Laptele il amestecam cu zaharul si amidonul.
Rasturnam acest amestec intr-o cratita, o punem pe foc si amestecam continuu pana se ingroasa.
Cand este gata, o luam de pe foc, o acoperim cu folie si o lasam sa se raceasca.
Branza mascarpone o amestecam cu smantana rece, zaharul pudra, vanilia si le mixam pana obtinem o spuma.
Adaugam crema fiarta rece, mai mixam circa 1 minut.

Tarta o asezam pe un platou, punem crema si o nivelam.

Ornam cu cirese si bucatele de fistic.
Dam la rece 2-3 ore, apoi servim.
Eu nu am lasat-o mai mult de jumatate de ora la rece, ca am si taiat-o. Prea ne facea cu ochiul :D
Pofta buna!






joi, 9 iunie 2016

Prajitura cu crema de iaurt, capsuni si fructe tropicale

Aromata, racoroasa, cu fructe, minunata pentru acest sezon cald! Haideti la o portie, ca stiu ca va place!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 5 oua
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • 50 gr ciocolata alba
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • un praf de sare
Crema:
  • 250 gr mascarpone
  • 400 gr iaurt
  • 2 linguri smantana de tara
  • 5 linguri zahar pudra
  • 1 compot fructe de padure 420 gr (Sun Food)
  • 250-300 gr capsuni
  • 6 foi de gelatina (10 gr)
  • 1 linguri plina coaja rasa de lamaie
  • 3 lingurite extract de vanilie
  • 2 linguri amaretto
  • frunzulite de menta
  • decoratiuni de ciocolata
Mod de preparare:
Blatul:
Ciocolata o rupem bucatele. O topim pe baie de aburi si o lasam sa ajunga la temperatura camerei.
Galbenusurile le mixam cu zaharul, apoi punem si uleiul.
Adaugam ciocolata topita, mixam, apoi punem faina, praful de copt si coaja rasa de lamaie.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare.
Le incorporam in compozitia de galbenusuri, cu o paleta de silicon, cu miscari lente de jos in sus.

Tapetam cu hartie de copt, o tava rotunda cu diametrul de 26 cm.
Turnam compozitia de blat, o nivelam.
Introducem blatul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 12-14 minute.
Cand este gata, il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca.
Crema:
Intr-un bol punem mascarponele, zaharul pudra, smantana si le mixam.
Adaugam coaja rasa de lamaie, iaurtul, vanilia, amaretto si amestecam usor.
Fructele tropicale le scurgem bine de sirop, le adaugam in crema.
Foile de gelatina le punem la hidratat 10 minute in apa rece. Le scoatem dupa acest timp, le scurgem bine si le punem intr-un bol, apoi le topim pe baie de aburi.
Turnam in fir subtire gelatina topita si amestecam repede in crema pentru a o incorpora bine.

Capsunile le spalam, le stergem usor cu niste servetele si le taiem pe jumatate.
Pe un platou punem un inel reglabil, punem folie alimetara inclusiv pe peretii inelului.
Asezam blatul, fixam bine inelul in jurul blatului, iar peste punem jumatati de capsuni, lasand putina distanta intre ele.
Turnam crema, o nivelam si introducem prajitura in frigider peste noapte.

A doua zi, scoatem inelul si folia.
Decoram cu jumatati de capsuni, frunze de menta si decoratiuni de ciocolata.
Portionam si servim.
Pofta buna!










luni, 6 iunie 2016

Penne cu ciuperci si sos alb cu branzeturi

Nu sunt mare fana a pastelor, nu pot sa zic niciodata, vaaai ce mult imi plac pastele! Insa, o data la ceva timp, niste paste cu mult sos de rosii mananc si eu. De aceasta data, am zis sa pregatesc paste cu sos alb, cu branzeturi si chiar au fost neasteptat de bune si gustoase. Deci, din cand in cand, merge si o portie calda de paste, dar neaparat sa aiba mult sos!

Ingrediente:
  • 250 gr penne
  • 200 ml smantana de gatit
  • 1 borcan mic de ciuperci taiate
  • 1 catel de usturoi
  • 40 gr parmezan
  • 60 gr cascaval
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • piper alb
  • patrunjel verde
  • cateva fasii de parmezan
Mod de preparare:
Intr-o cratita, punem apa cu sare si o transferam pe foc.
Cand incepe sa clocoteasca apa, adaugam pastele si le fierbem 8-10-12 minute, depinde de tipul de paste folosit.
Cand sunt fierte, le rasturnam intr-o strecuratoare si le lasam sa se scurga bine.
Usturoiul il curatam, il taiem in doua.
Ciupercile le spalam si le punem la scurs.
Incingem uleiul intr-o tigaie, adaugam ciupercile si usturoiul.

Le innabusim la foc potrivit 2 minute, apoi adaugam o canita de apa.
Lasam la foc potrivit, pana scade tot lichidul.
Atat cascavalul cat si parmezanul, le trecem prin razatoarea cu ochiuri mici.
Cand lichidul a scazut, scoatem usturoiul, dam focul la mic, punem smantana de gatit, amestecam, apoi adaugam si branza.

Presaram sare si piper dupa gust.
Amestecam bine, pana branzeturile sunt complet topite.
Tragem tigaia de pe foc.
Punem portii in farfurii, presaram patrunjel verde tocat, fasii de parmezan si servim.
Sa aveti pofta!





sâmbătă, 4 iunie 2016

Paris Brest

Este clar o reteta pe gustul si sufletul meu! Am vazut cam acum o luna reteta la tv, o pregatea Martha Stewart si mi-a placut mult. De atunci imi tot statea in minte si am hotarat sa o pregatesc in acest week-end! Daca va plac eclerele, atunci aceasta prajitura o sa va incante.
Si daca nu putem ajunge la Paris, aducem Parisul la noi :)
Aceasta reteta ii este dedicata Balului de la Castel, organizat de Fundatia Serviciilor Sociale BethanyScopul evenimentului din acest an este de a mobiliza comunitatea, atât mediul de afaceri, cât și persoane fizice, alături de programele Fundației Serviciilor Sociale Bethany dedicate copiilor și tinerilor în dificultate din Iași și din regiunea Moldovei: programul integrat de terapie recuperatorie în cadrul căruia, anual, aproximativ 40 de copii cu afecțiuni motorii și neuro-motorii beneficiază de recuperare personalizată gratuită; programul de burse prin care 20 de tineri din mediul rural beneficiază de sprijin financiar și de sesiuni de dezvoltare personală și profesională; programul de consiliere dedicat tinerilor aflați în situații dificile din punct de vedere emoțional prin care specialiștii Fundației îi ajută, prin ședințe de consiliere și terapie, să depășească aceste probleme.

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 120 gr unt
  • 4 oua
  • 250 ml apa
  • 180 gr faina
  • un praf de sare
  • 2 lingurite extract de vanilie
Crema:
  • 600 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 4 linguri amidon
  • 100 gr unt de 80% grasime
  • 5 linguri zahar
  • 3 lingurite extract de vanilie
  • 150 ml frisca lichida
  • zahar pudra 
  • frunzulite de menta
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-o cratita punem apa cu untul.
Le transferam pe foc si cand incepe sa fiarba, dam focul la mic, turnam toata faina deodata.
Amestecam bine cu o lingura de lemn, pana faina este bine incorporata si aluatul de desprinde de pe peretii vasului.
Tragem cratita de pe foc, rasturnam aluatul intr-un bol.
Il lasam 5 minute sa se racoreasca, apoi punem ouale, rand pe rand, mixand dupa fiecare ou.
La final punem praful de sare si vanilia.

Luam o tava mare aragaz, o ungem cu unt, o tapetam cu hartie de copt.
Asezam o tava rotunda cu diametrul de 24 cm pe hartia de copt, pe mijloc si trasam un cerc.
Punem aluatul intr-un pos si formam gogosele, una langa alta, fara a lasa spatiu intre ele, ceva mai grosute, incercand sa nu iesim in afara cercului trasat. Mie mi-a mai ramas putin aluat si am mai facut vreo 7 gogosele individuale.
Introducem tava in cuptorul incins, primele 5 minute la o temperatura de 210, apoi 30-35 de minute la 180 de grade. Dupa 35 de minute deschidem putin usa coptorului sa vedem daca este gata. Cand este rumenita, inchidem flacara aragazului.
Primele 10 minute lasam tava in cuptor cu usa intredeschisa, abia apoi scoatem prajitura de tot si o lasam sa se raceasca.

Crema:
Intr-un bol amestecam galbenusurile cu zaharul.
Adaugam amidonul, putin din lapte si amestecam bine, pana amidonul este complet dizolvat.
Punem si restul de lapte, rasturnam totul intr-o cratita si o transferam pe foc.
Focul sa fie potrivit si amestecam continuu cu un tel, pana se ingroasa ca o budinca.
Luam crema de pe foc, punem untul bucatele si amestecam energic pana este complet incorporat.
Adaugam si vanilia.

Acoperim crema, o lasam sa se raceasca.
Frisca rece, o mixam pana devine spumoasa.
Luam prajitura coapta si cu ajutorul unui cutit cu lama mai lunga si bine ascutit, se taie in doua, avand grija ca baza sa nu se desfaca, dar nici partea de deasupra (mie mi s-a parut putin dificil, dar am reusit).
Lasam baza in taza si partea de deasupra o tragem usor pe un tocator.

Punem crema de vanilie in fiecare gaura a prajiturii, apoi punem frisca in pos, facem cercuri din frisca peste crema de vanilie.
Asezam partea de deasupra cu grija, peste frisca.
Dam la rece 2-3 ore, apoi o pudram cu zahar, o decoram cu frunzulite de menta si servim.
Pofta buna!












marți, 31 mai 2016

Ciorba de loboda cu cartofi si smantana

Noi suntem fani ciorbe, in special eu si mama! Ciorba aceasta, in sezonul asta, ne-o pregatea mereu mama si o mancam cu atata placere atunci cand eram copii, la fel si acum. Profitam de legumele prospete, de loboda si pregatim o data la cateva zile o asa bunatate de ciorbita. Daca renuntati la smantana, este perfecta si pentru zilele de post!

Ingrediente:
  • 5-6 cartofi potriviti
  • 1 morcov
  • 1 ardei kapia
  • 2 cepe verzi
  • 250 gr rosii decojite in suc de rosii
  • 1 bucata mica de pastarnac
  • 1/2 legatura patrunjel verde
  • 3 crengute marar verde
  • 1 mana plina de loboda rosie
  • 3 crengute leustean verde
  • sare
  • piper
  • 4 linguri pline cu smantana de tara
  • 500 ml bors 
Mod de preparare:
Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem cuburi potrivite.
Morcovul il decojim, il facem cubulete, ardeiul kapia il curatam de cotor si seminte, il taiem bucatele.
Ceapa verde o curatam, o taiem rondele, pastarnacul curatat il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Rosiile decojite le tocam.
Patrunjelul si mararul verde, le tocam, dar indepartam coditele.
Loboda, o luam frunza cu frunza, apoi o tocam, dar nu foarte marunt.
Intr-o oala punem cam 4-5 litri de apa si cartofii.
Transferam totul pe foc, adaugam ceapa verde, morcovul, ardeiul kapia, pastarnacul.
Lasam sa dea cateva clocote, apoi punem patrunjelul si mararul.
Condimentam cu sare si piper, punem un capac si lasam sa fiarba la foc potrivit.
Dupa ce au fiert mai bine de jumatate legumele, adaugam rosiile decojite si loboda.
Lasam sa mai clocteasca pana sunt bine patrunse toate.
Borsul il punem fierbinte in oala. Lasam sa fiarba 2-3 minute.
Dam focul la mic, punem smantana si mai dam 3-4 clocote, atat.
Tragem oala de pe foc, presaram leusteanul verde tocat, acoperim oala pentru 10 minute.
Servim ciorbita calda, cu un ardei iute, o ceapa verde si ce va mai place.
Cui ii place cu mai multa smantana, mai puneti in timpul servirii.