sâmbătă, 16 iulie 2016

Prajitura cu crema de branza, iaurt si zmeura

Nu putea sa treaca sezonul zmeurei, acest fruct atat de parfumat si sublim, fara sa nu pregatesc ceva bun. Am primit zmeura proaspata, dar cum atunci nu am avut timp sa pregatesc ceva bun, am congelat-o si a fost numai buna pentru acest week-end. Am combinat foile de pandispan cu multa lamaie, cu o crema usoara, lejera, de vara zic eu.
Cum Deyu nostru drag este gazda Provocarii Misterioase in aceasta luna, iar ea a propus ca vedeta sa fie zmeura, a avut si o lista de ingrediente care mi-au placut foarte mult, particip cu aceasta reteta la aceasta provocare.

Ingrediente:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
Crema:
  • 250 gr mascarpone
  • 250 gr branza de vaci
  • 200 gr iaurt
  • 5 linguri zahar
  • 6 foi de gelatina (10 gr)
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 400 gr zmeura + 2 linguri zahar
Pentru decor:
  • 40 gr ciocolata alba
  • 30 ml frisca lichida
  • frunze de menta
Mod de preparare:
Blaturile:
Separam ouale, mixam galbenusurile impreuna cu zaharul.
Adaugam uleiul, mixam, apoi incorporam faina, praful de copt si coaja rasa de lamaie.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare.
Acestea din urma, le incorporam in compozitia de galbenusuri, cu ajutorul unei palete, cu miscari lente.

Impartim compozitia in doua boluri, in mod egal.
Tapetam cu hartie de copt o tava de 22/24 cm.
Tuirnam prima jumatate de compozitie, o nivelam.
Introducem foaia in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 10 minute.
Cand este gata, o scoatem si coacem a doua foaie.
Le lasam sa se raceasca.

Crema:
Punem zmeura in blender si o pasam bine.
Piureul obtinut il trecem prin sita, iar semintele din sita le aruncam.
Peste sosul de zmeura punem cele doua linguri de zahar, rasturnam totul intr-o cratita si o transferam pe foc.
Fierbem sosul 2-3 minute, apoi il tragem de pe foc.
Intr-un bol punem branza de vaci, mascarpone, zaharul si le mixam.
Adaugam iaurtul, vanilia si mai mixam putin.
Foile de gelatina le punem in apa rece la hidratat, pentru 10 minute.
Dupa acest timp, le scoatem si le stoarcem bine, le punem in sosul de zmeura cald (dar inainte oprim 3-4 linguri de sos) si amestecam pana se dizolva complet.
Adaugam zmeura peste crema de branza cu iaurt, le incorporam usor cu o paleta.
Dam crema la frigider pana se ingroasa putin, sa o putem pune intre blaturi si sa nu curga.

Tapetam cu folie alimentara tava in care am copt blaturile.
Asezam primul blat, jumatate din crema si o nivelam.
Venim cu celalalt blat, apoi restul de crema si o nivelam.

Dam prajitura la rece 4-5 ore.
Decorul:
Ciocolata alba, rupta bucatele, o amestecam cu frisca lichida si le punem pe baie de aburi.
Amestecam continuu pana ciocolata este complet topita.
Scoatem prajitura de la frigider, o portionam si cu ajutorul unei seringi de patiserie, ornam prajiturile cu amestecul de ciocolata alba si le decoram cu frunze de menta.
Servim prajitura cu cativa stopi din sosul de zmeura oprit.
Sa aveti pofta!





miercuri, 13 iulie 2016

Lipii libaneze cu omleta si branzeturi

Nimic nu este mai simplu, mai bun si mai gustos, ca o asa lipie, dimineata la micul dejun! Dam o raita prin frigider, vedem ce cu ce putem combina si putem obtine niste bunatati. Cam asa am facut si eu, aveam lipii ce trebuiau consumate, ceva branzeturi, am facut repede o omleta si gata. La aceste chestii m-am folosit de aparatatul meu drag, Panini Maker, la care imi pregatesc si niste sandwich-uri delicioase, dar voi puteti pregati totul intr-o tigaie antiaderenta.

Ingrediente:
  • 3 lipii libaneze
  • 100 gr cas de oaie
  • 80 gr urda
  • 100 gr mozzarella
  • 1 lingura parmezan ras
  • 2 oua
  • 30 gr bacon cubulete
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita rasa ierburi de Provence
  • 4 crengute marar verde
  • patrunjel verde
Mod de preparare:
Ouale le batem spuma, punem un praf de sare si piper.
Tocam jumatate din mararul verde, il amestecam cu ouale.
Conectam Panini Maker la curent, punem bucatile de bacon si le rumenim usor.
Turnam compozitia de omleta, inchidem capacul aparatului si lasam omleta sa se rumeneasca.

Cand este gata, o luam din aparat si o facem bucatele potrivite.
Casul, urda si mozzarella, le dam pe toate pe razatoarea cu ochiuri mari.
Le punem intr-un bol, le amestecam, presaram sare, piper, ierburile de Provence, dar adaugam si parmezanul.
Restul de marar verde il tocam, il incorporam in compozitia de branzeturi.

Luam prima lipie si pe jumatate din ea punem din amestecul de branza, apoi bucatele de omleta.
Venim cu cealalta jumatate de lipie peste umplutura, presam putin. La fel facem si cu celelalte lipii.
Punem prima lipie in Panini, inchidem capacul si le lasam pana se rumenesc si branzeturile se topesc. 

La fel coacem si celelalte lipii. Nu aveti acest aparat, simplu, le rumeniti intr-o tigaie, asa cum am mai zis si in introducere.
Le portionam, presaram patrunjel verde tocat deasupra, le servim calde cu felii de rosii!
Pofta buna!






luni, 11 iulie 2016

Briose cu dovlecel si branzeturi

O reteta de briose aperitiv tare faina. I-am lasat pe ai mei sa manance si apoi i-am intrebat daca le-a placut. Cica da, sunt foarte bune, au branzica, sunt pufoase. I-am intrebat daca au simtit si altceva in ele si ei, cica nu. Cand le-am zis ca am pus si dovlecel, nu le-a venit sa creada, cica nu l-au simtit deloc. Asa ca, daca cuiva din familia voastra nu ii place dovlecelul, il puteti pacali cu astfel de briose ;)

Ingrediente:
  • 1 dovlecel (270 gr a avut)
  • 3 oua
  • 80 gr cas de vaca
  • 80 gr mozzarella
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri smantana groasa
  • 1 lingura pesmet
  • 1 lingurita praf de copt
  • 3 crengute marar verde
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Decojim dovlecelul, il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Presaram putina sare pe el, apoi il punem intr-o sita si il lasam sa se scurga.
Casul si mozzarella le trecem prin razatoarea cu ochiuri mari.
Intr-un bol mixam ouale spuma, adaugam smantana, sare si piper.
Adaugam branzeturile rase, apoi punem faina, praful de copt si pesmetul.
Dovlecelul il luam din sita, il mai stoarcem bine si intre maini, apoi il incorporam in compozitia de mai sus.
La final, tocam marunt mararul si il amestecam in compozitia ce am obtinut-o.

Ungem 6 vase mici de ceramica (ramekine) cu putin ulei.
Punem compozitie in toate vasele, in mod egal.

Le introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 30-35 de minute, pana sunt rumenite deasupra dar sunt bine coapte (oricum facem testul cu scobitoarea inainte sa le scoatem).
Cand sunt gata, le scoatem din cuptor, le lasam putin sa se racoreasca, apoi servim.
Sa aveti pofta!





sâmbătă, 9 iulie 2016

Visine la borcan, pentru prajituri

Multi ani la rand, de fapt de cand ma stiu, am pus visinele la rece cu aspirina. Este adevarat ca foloseam mai multe aspirine la un borcan, ca sa fiu sigura ca se pastreaza bine, dar niciodata nu am patit nimic, nici cei din familie, nici musafirii care veneau la noi si consumau dulciuri cu visine puse in acest mod. Anul acesta, m-am gandit sa pun altfel visinele, cu mai putina aspirina si sterilizate. Momentan, a trecut o saptamana de cand le-am facut si am vazut ca stau foarte bine si ca au o culoare superba. Daca va place reteta, puteti incerca si voi!

Ingrediente:
  • 3 kg si jumatate de visine
  • zahar (1 lingura potrivita pentru fiecare borcan)
  • aspirine (1/2 pentru fiecare borcan)
  • borcane de 370 gr
Mod de preparare:
Spalam visinele bine, le lasam sa se scurga putin intr-o sita.
Le curatam de codite si le scoatem samburii.
Borcanele si capacele lor, le spalam bine cu apa fierbinte si le punem pe un prosop curat, cu gura in jos, sa se scurga de apa.
Asezam visinele in borcane, pana aproape de varf.
In fiecare borcan punem cate o lingura potrivita de zahar si zgataim putin borcanele, sa se duca zaharul in jos.
Peste, turnam sucul lasat de visine, incercand sa punem in mod egal in toate borcanele. 
Deasupra fiecarui borcan punem cate jumatate de aspirina, apoi infiletam capacele.
Intr-o cratita punem una/doua hartii pe fundul oalei, asezam borcanele peste.
Turnam apa rece cat sa ajunga pana la 3/4 la borcane, iar deasupra asezam un prosop de bucatarie.
Punem cratita pe foc, focul sa fie potrivit si cand incepe sa clocoteasca apa din oala, le lasam 15-20 de minute la sterilizat.
Dupa acest timp, inchidem aragazul, scoatem borcanele si le invelim intr-o patura.
Le lasam pana a doua zi asa, apoi le depozitam la loc racoros.
Sper sa va fie de folos reteta.
PS: Din aceasta cantitate de visine, eu am pus visine in 10 borcane de 370 gr, am pus si o punguta mica cu visine la congelator si mi-au ajuns si pentru o prajiturica.





miercuri, 6 iulie 2016

Prajitura cu crema de ness si arahide

Chiar daca nu beau cafea, imi place mult mirosul si gustul ei. Imi era dor de o prajitura cu crema de cafea si se cerea pregatita cat de curand. Am pus si cateva arahide, o glazura de ciocolata si gata prajitura delicioasa!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 6 oua
  • 8 linguri zahar
  • 5 linguri lapte
  • 5 linguri iaurt
  • 12 linguri faina
  • 1 pliculet praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
Crema:
  • 550 ml lapte
  • 6 linguri zahar
  • 5 linguri amidon
  • 150 gr unt de 80% grasime
  • 3 pliculete ness
  • 2 linguri arahide macinate
Glazura:
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 50 ml frisca lichida
  • 100 gr arahide decojite
Mod de preparare:
Blatul:
Separam ouale, mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc, apoi turnam usor uleiul.
Adaugam iaurtul, mixam, apoi incorporam faina, praful de copt si vanilia.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. 
Cand sunt bine batute albusurile, le adaugam peste compozitia de galbenusuri, le amestecam usor cu ajutorul unei palete.

Impartim compozitia in doua boluri, in mod egal.
Ungem cu unt si tapetam cu hartie de copt o tava de 24/37 cm.
Turnam prima jumatate de compozitie, o nivelam.
Introducem prima foaie de blat in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 12-15 minute.
Cand este gata, o scoatem si o punem pe cealalta la copt.

Foile de blat coapte, le lasam sa se raceasca.
Crema:
Intr-un vas amestecam zaharul cu amidonul si cateva linguri de lapte. Amestecam bine pana amidonul este complet dizolvat.
Restul de lapte il punem intr-o cratita si il transferam pe foc.
Cand incepe sa clocoteasca, dam focul la mic, turnam amestecul cu amidon.
Amestecam cu un tel pana crema se ingroasa ca o budinca.
Luam crema de pe foc, o acoperim cu folie si o lasam sa se raceasca.
Untul, de la temperatura camerei, il mixam pana devine spuma.
Incorporam peste untul mixat, crema rece, lingura cu lingura si mixam la viteza mica.
La final adaugam ness-ul, arahidele macinate si amestecam totul cu o paleta.

Asezam primul blat pe un tocator, turnam crema si o nivelam.
Punem al doilea blat si dam prajitura la frigider 1-2 ore.
Glazura:
Rupem bucatele ciocolata, o punem intr-un bol de inox si turnam frisca lichida.
Transferam bolul pe baie de aburi si amestecam pana ciocolata este complet topita.
Scoatem prajitura de la frigider, turnam usor glazura pe centrul prajiturii, iar cu ajutorul unei palete o intindem si pe margini.
Deasupra punem arahidele tocate grosier.

Dam iar prajitura la frigider pana se intareste si glazura.
Se portioneaza si servim.
Pofta buna!




sâmbătă, 2 iulie 2016

Placinta cu spanac, urda si crema de branza

Imi place mult sa fac astfel de placinte sarate cu branzeturi, pentru ca ai mei le adora si sunt practice de luat si la pachet. Am avut putine emotii ca am folosit spanac si mama nu e cu spanacul, dar a zis ca nici nu se simte, deci inca un succes am bifat.

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 200 gr faina
  • 3 gr drojdie uscata
  • 100 ml apa 
  • 2 linguri ulei
  • sare
Pentru umplutura:
  • 250 gr spanac congelat
  • 2 linguri ulei
  • 1 ceapa verde
  • 1 catel de usturoi
  • sare
  • piper
  • 200 gr crema de branza
  • 300 gr urda
  • 3 oua
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol cernem faina, adaugam sarea, drojdia uscata si amestecam cu o lingura.
Turnam apa calduta, framantam pana toate ingredientele sunt bine incorporate. 
La final adaugam uleiul, mai framantam 1-2 minute.
Acoperim aluatul, il lasam la dospit 30-35 de minute, la loc ferit de curent.
Umplutura:
Spanacul decongelat, il tocam marunt.
Ceapa verde o curatam, o taiem rondele, usturoiul curatat in taiem pe jumatate.
Intr-o tigaie incingem uleiul, adaugam ceapa verde si usturoiul.
Le innabusim 1 minut la foc potrivit, apoi adaugam spanacul.
Il sotam cam 5-6 minute, apoi il condimentam cu sare si piper.
Tragem tigaia de pe foc, scoatem usturoiul din spanac si il aruncam.
Intr-un bol mixam urda cu crema de branza.
Adaugam ouale unul cate unul, mixand dupa fiecare.
Peste branza, punem spanacul usor racorit, amestecam totul cu o paleta.
La final ii dam gust cu sare si piper.

Tapetam cu hartie de copt o tava rotunda, cu diametrul de 24 cm.
Presaram faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul dospit.
Intindem o foaie potrivit de subtire, o asezam in tava. 
Foaia trebuie sa fie foarte putin ridicata si pe margini, iar surplusul il taiem. Intepam aluatul cu o furculita.
Rasturnam compozitia de branza cu spanac peste, o nivelam.

Introducem placinta in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 50-55 de minute.

Cand este gata, o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca. Se portioneaza si se serveste.
Sa aveti pofta!