miercuri, 10 august 2016

Rulada cu crema de vanilie, ciocolata alba si mure

Pot sa ma laud ca am pregatit o super rulada? Pot sa ma laud ca a fost un deliciu? Daaaa, fac ce fac si mai bifez inca un desert absolut minunat. Blatul, o mare pufosenie, crema cu o textura fina si aromata, iar murele proaspete au facut ca toata acestea, sa se combine intr-un desert din care sa mai vrei o feliuta, inca una si inca una!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri lapte
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
Pentru crema:
  • 150 ml frisca lichida
  • 200 gr ciocolata alba
  • 150 gr smantana de tara
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 2 lingurite vanilie
  • 200 gr mure
  • frunze de menta
  • decoratiuni din zahar
Mod de preparare:
Incepem cu crema, pentru ca trebuie sa stea la frigider.
Punem frisca lichida intr-o cratita, adaugam ciocolata rupta bucatele.
Trasferam cratita pe baie de aburi, amestecam continuu, pana ciocolata este complet topita.
Luam vasul de pe foc, il dam la frigider 5-6 ore sau chiar peste noapte, daca o pregatiti cu o seara inainte.
Laptele il amestecam cu zaharul si faina.
Le rasturnam intr-o cratita, le punem pe foc, focul sa fie micut, amestecam cu un tel, pana se ingroasa.
Cand este gata, luam crema de pe foc, o acoperim cu folie si o lasam sa se raceasca.
Dupa ce crema de ciocolata a stat suficient la frigider, o scoatem afara si incepem sa o mixam pana devine spuma. Incorporam si vanilia.
In crema fiarta, punem jumatate din crema de ciocolata, coaja rasa de lamaie si le mixam putin cat sa se incorporeze.
Smantana o mixam pana devine ferma, o omogenizam in crema de ciocolata ramasa.
Dam ambele creme la rece pana facem blatul.
Blatul:
Galbenusurile le batem spuma impreuna cu zaharul, apoi punem laptele.
Adaugam praful de copt, vanilia si la final faina.
Albusurile le mixam spuma cu un praf de sare.
Acestea din urma, le incorporam in compozitia de galbenusuri, cu ajutorul unei palete.
Taptetam cu hartie de copt o tava mare de aragaz, turnam compozitia si o nivelam.
Introducem blatul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 12-14 minute.

Cand este gata, il scoatem, il desprindem de pe hartia de copt si il rulam cat este fierbinte.
Il invelim in hartie de copt sa stea strans si il lasam sa se raceasca.
Spalam murele si le punem la scurs.
Derulam blatul rece, intindem crema fiarta amestecata cu crema de ciocolata, punem mure din loc in loc.

Rulam usor si cat mai strans.
Cu crema de ciocolata amestecata cu smantana, imbracam rulada.
Cu un pieptan de bucatarie (sau o furculita) facem cateva dungulite.
Ornam cu mure, frunzulite de menta si decoratiuni din zahar.

O dam la rece 3-4 ore, apoi portionam si servim.
Sa aveti pofta!





duminică, 7 august 2016

Mancare de pui cu hribi si smantana

Daca sunteti fani ciuperci, daca va plac ciupercile, atunci, aceasta mancare, o sa vi se para un adevarat deliciu. La mine sotul este fan hribi, asa ca el a fost cel mai fericit sa ii fac acest preparat. Puteti sa o serviti cu o mamaliguta calda! Simt ca v-am facut pofta si ca doriti o portie!

Ingrediente:
  • 1 piept de pui dezosat
  • 800 gr hribi putin fierti
  • 2 cepe
  • 200 gr smantana de tara
  • 1 lingura parmezan ras
  • 3 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • patrunjel verde
Mod de preparare:
Puteti pune hribii nefierti, eu am avut o cantitatea mai mare, i-am fiert putin ca sa pun cativa si in congelator si de acolo am oprit si pentru acest preparat.
Curatam ceapa, o tocam marunt.
Pieptul de pui il spalam, il stergem cu niste servetele, apoi il taiem bucatele potrivite.
Hribii bine scursi, ii taiem mai marunt.
Intr-o cratita, incingem uleiul.
Punem ceapa, puiul, le innabusim 2-3 minute, apoi dam drumul ciupercilor.
Lasam 3-4 minute la foc potrivit, amestecam, apoi punem apa, cat sa acoperim ingredientele.
Presaram sare, piper, acoperim cu un capac si lasam sa fiarba.
Gustam din pui si ciuperci, si cand sunt bine patrunse, iar zeama a scazut suficient dam focul la mic. Nu trebuie sa fie nici prea mult lichid dar nici sa fie scazut de tot.
Adaugam smantana, amestecam, apoi dam drumul si la parmezan.

Mai lasam pe foc 1-2 minute, apoi dam cratita deoparte.
Deasupra presaram patrunvel verde, tocat marunt, apoi servim.

Sa aveti pofta!







joi, 4 august 2016

Prajitura cu bilute de branza si visine

Combinatia de prajitura cu branza si visine mi se pare tare reusita si delicioasa. Cel putin la mine, prajiturile cu branza sunt apreciate si mancate din cateva miscari. Am profitat de ultimele visine proaspete din piata, ca sa mai fac ceva bun. Daca vreti ca bilutele de branza sa fie mai ferme, adaugati 1-2 linguri de faina in plus. Noi preferam branza mai cremoasa, de asta am redus cantitatea de faina.

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 6 oua
  • 2 albusuri
  • 200 gr zahar
  • 150 ml lapte
  • 80 ml ulei
  • 300 gr faina
  • 1 praf de copt
  • 1 lingurita rasa de bicarbonat
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
Pentru branza:
  • 400 gr branza de vaci
  • 1 ou
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri faina
  • vanilie
  • 250 gr visine
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Incepem cu visinele. Le spalam, le scoatem samburii si le punem intr-o sita sa se scurga.
Blatul:
Separam albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile le batem spuma impreuna cu zaharul, pana se albesc.
Adaugam uleiul treptat, apoi laptele.
Intr-o canita punem praful de copt, bicarbonatul, le stingem cu zeama de lamaie si le incorporam peste galbenusuri.
Adaugam vanilia, apoi faina cernuta.
Albusurile le batem spuma tare, cu un praf de sare.
Acestea din urma, le incorporam in compozitia de galbenusuri, cu o paleta.

Branza:
Branza faramitata cu mana, o amestecam cu oul, zaharul si vanilia.
La final punem si faina. 

Tapetam cu unt si hartie de copt, o tava de 24/37 cm.
Din compozitia de branza formam bilute, le asezam in tava.
Turnam compozitia de blat, usor, iar deasupra punem visinele.

Dam prajitura in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pana este bine coapta, cam 40-45 de minute dureaza.

Facem testul cu scobitoarea si daca este gata, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca.
O pudram cu zahar, o portionam si servim.
Sa aveti pofta!





sâmbătă, 30 iulie 2016

Inghetata tiramisu, fara oua

Imi place sa profit de acest sezon cald si sa mananc inghetata. De fapt, cui nu ii place inghetata, mai ales vara? As face des in casa, dar cum ai mei nu prea mananca ca imediat au probleme cu gatul, prefer sa nu fac si sa imi cumpar cate una cand am pofta. Dar, la aceasta inghetata tiramisu imi sta gandul de foarte, foarte mult timp si am zis sa fac, intr-o cantitate mai mica, macar de pofta. Au mancat si ai mei de numa, doar ca si-au lasat-o la topit putin, inainte sa o serveasca. Nu ai cum sa refuzi o asa bunatate, sincer! Ce imi pare rau, este faptul ca nu am o cupa speciala pentru inghetata, sa o fi luat mai frumos din caserola.

Ingrediente:
  • 300 gr mascarpone
  • 150 ml frisca lichida
  • 100 gr smantana de tara
  • 4 linguri zahar
  • 1 plic ness
  • 4 linguri crema de whisky de cafea
  • 2 lingurite vanilie
  • 7-8 piscoturi
  • 1 cana de cafea preparata
  • fulgi de ciocolata neagra
Mod de preparare:
Intr-un bol punem frisca lichida si smantana, reci, impreuna cu zaharul si le mixam pana devin usor spumoase.
Adaugam mascarponele, crema de whisky, vanilia, mixam iarasi pana obtinem o consitenta cremoasa.
Luam putin mai mult de 1/3 din crema si o amestecam cu ness-ul.

Pregatim doua caserole mai mici (sau puteti folosi una singura mai mare).
Punem un strat din crema alba, putina crema cu ness si presaram cativa fulgi de ciocolata.
Piscoturile le trecem usor prin cafeaua rece (nu le dati prea tare prin cafea pentru ca vor ingheta prea tare in congelator) le asezam peste primul strat de creme.
Venim iar cu un strat de crema alba, crema de cafea si iar fulgi de ciocolata. 

La fel punem si in a doua caserola, ne orientam sa impartim ingredientele in mod egal.
Punem capacele la caserole, le introducem in congelator pentru 5-6 ore.
Scoatem inghetata cu 10-15 minute inainte de servire, din congelator.
Este prea delicioasa, asa ca merita sa o pregatiti!




miercuri, 27 iulie 2016

Rosii umplute cu ton si sardine, in stil mediteranean

M-am bucurat tare mult de produsele primite de la Foodville si am pregatit niste retete tare delicioase. Puteti castiga si voi un cos cu aceste produse, produse din Spania, participand la acest concurs: http://pofta-buna.com/concurs-foodville/

Ingrediente:
  • 5 rosii potrivite si nu foarte tari
  • 50 gr sardine (de la foodville)
  • 70 gr ton file (de la foodville)
  • 1 ardei copt rosu (de la foodville)
  • 2 inimi anghinare (de la foodville)
  • 4 crengute patrunjel verde
  • 1 lingura orez
  • 1 lingura parmezan ras
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita rasa busuioc uscat
  • 1 lingura ulei de masline (de la foodville)
Mod de preparare:
Spalam rosiile, le taiem un capac.
Cu ajutorul unei lingurite, scoatem pulpa de rosie, pe care o punem intr-un bol, iar rosiile scobite le punem cu gura in jos, pe un tocator, sa se scurga putin.
Spalam orezul si il punem intr-un ibric la fiert.
Cand este fiert, il scurgem de apa si il lasam sa se racoreasca.
Sardinele le scurgem de ulei, le scoatem sira din mijlocul lor si le maruntim.
Tonul il rupem bucatele iar inimile de anghinare le tocam.
Ardeiul rosu il taiem cubulete.
Amestecam intr-un bol tonul, sardinele si anghinarea.
Adaugam orezul, ardeiul rosu si parmezanul ras.
Le amestecam pe toate, apoi presaram sare, piper si la final, patrunjelul verde tocat marunt.

Cu acest amestec umplem rosiile scobite.
Pulpa de rosii o punem in blender cu uleiul de masline, busuiocul uscat si putina sare. Ii dam cateva pulsuri pana obtinem un suc.
Turnam acest suc intr-un vas de ceramica, apoi asezam rosiile umplute.

Punem capacul deasupra vasului, il introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru circa 35-40 de minute. Incercam rosiile cu o furculita sa vedem daca sunt patrunse.
Dupa acest timp, scoatem capacul si le mai lasam 5 minute.

Cand sunt gata, le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca putin si sunt bune de servit.
Pofta buna!






marți, 26 iulie 2016

Mancare scazuta cu dovlecei si pastai, de post

Imi place cand gasesc pe piata atatea legume proaspete, imi place sa le folosesc in diverse preparare ca au o alta savoare proaspete decat atunci cand le folosesti conservate. In zile de post, aceste mancaruri de legume, in diverse combinatii, mi se par atat de grozave. Merg foarte bine si langa o bucatica de carne, dar eu zic ca, din cand in cand, mai merge si cate o mancare fara carne. Voi ce parare aveti? Pana atunci, haideti la masa!

Ingrediente:
  • 900 gr dovlecei
  • 400 gr pastai galbene subtiri
  • 250 gr rosii de gradina
  • 2 cepe
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita rasa busuioc uscat
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingura pasta de tomate
  • patrunjel verde
Mod de preparare:
Spalam pastaile, le curatam la capete si le taiem bucati potrivite.
Dovleceii ii spalam, ii curatam de coaja si ii taiem cuburi potrivite.
Ceapa o curatam si o tocam marunt.
Rosiile le curatam de coaja si le maruntim.
Intr-o cratita incingem uleiul, punem ceapa, pastaile si le innabusim 3-4 minute.
Adaugam si dovleceii, ii innabusim si pe acestia putin, apoi incorporam si rosiile.
Le amestecam pe toate, punem apa cat sa acoperim legumele.
Punem un capac, lasam sa scada la foc potrivit.
Cand este fiarta cam pe jumatate mancarea, presaram sare, piper si boia dulce.
Mai lasam sa fiarba, sa scada zeama, apoi gustam.
Cand legumele sunt bine patrunse si mancarea scazuta suficient, adaugam pasta de tomate si busuiocul uscat.

Mai lasam 1-2 pe foc, apoi tragem cratita deoparte. Simplu, nu?
Presaram patrunjel verde tocat deasupra si putem servi.
Pofta buna!