duminică, 11 septembrie 2016

Desert cu crema de mascarpone cu iaurt si sos de visine cu menta si lamaie

Ma laud ca mi-am achizitionat borcanase din astea frumoase, in care pot servi deserturi, salate, supe crema, sosuri sau pot conserva gem, sosuri pentru iarna si alte cele. Pentru inceput am ales sa le folosesc la un desert foarte fain, din ala fara coacere, ca este suficient cata cadura suport pentru a mai umple camara. Desertul este minunat, iar sosul de visine cu menta si lamaie este absolut divin, de vis pot sa zic!

Ingrediente:
  • 200 ml frisca lichida
  • 300 gr iaurt
  • 350 gr mascarpone
  • 2 linguri zahar pudra
  • 2 lingurite vanilie
  • 1 pachet mic de piscoturi
Pentru sos:
  • 350 gr visine congelate
  • 1 lingurita amidon
  • 2 linguri rase de zahar
  • 2 linguri coaja rasa de lamaie
  • cateva frunzulite de menta proaspata
Mod de preparare:
Incepem cu sosul ca sa il lasam sa se racoreasca.
Visinele congelate le punem intr-o cratita cu fundul mai gros, punem si zaharul.
Le transferam pe foc, focul sa fie potrivit. Lasam sa fiarba cam 5 minute.
Amidonul il dizolvam cu 2 linguri de apa, il punem peste visine si amestecam bine.
Cand s-a ingrosat putin, luam sosul de pe foc, il rasturnam intr-un bol.
Punem coaja rasa de lamaie, frunzulitele de menta tocate si le amestecam bine. Lasam sosul sa se raceasca.

Frisca lichida rece, o mixam spuma.
Adaugam mascarponele, zaharul pudra si le incorporam.
La final adaugam iaurtul si vanilia.

In borcanele (puteti folosi si cupe, pahare, ce doriti voi) punem bucatele de piscoturi.
Asezam un strat generos de crema, iar deasupra sos.

Decoram cu bucatele de piscoturi si frunzulite de menta.
Dam deserturile la rece 1-2 ore, apoi le putem servi.
Din aceasta cantitate ies cam 10 portii.
Sa aveti pofta!





sâmbătă, 10 septembrie 2016

Tortellini cu prosciuto, ciuperci si sos de rosii, la cuptor

Este pentru prima data cand gatesc tortellini. Am ales sa cumpar pe cei umpluti cu prosciuto, sa ii pregatesc intr-un sos de rosii si sa ii gratinez putin. A iesit totul atat de bun si gustos, ca vreau sa repet reteta.

Ingrediente:
  • 250 gr tortellini cu prosciuto proaspeti (sunt in vid la Lidl)
  • 1 ceapa
  • 1 borcan ciuperci taiate
  • 1 catel de usturoi
  • 550 gr rosii decojite in suc de rosii (am folosit de la Sun Food)
  • 3 linguri ulei
  • oregano uscat
  • sare
  • piper
  • 3 linguri parmezan ras
  • 4 linguri cascaval ras
Mod de preparare:
Curatam ceapa si o tocam marunt.
Ciupercile le spalam bine si le punem intr-o sita la scurs.
Incingem uleiul intr-o tigaie, punem ceapa si ciupercile.
Le innabusim 2-3 minute, apoi punem circa o cana cu apa.
Lasam sa fiarba 10-15 minute.
Rosiile decojite le trecem prin blender, le punem in tigaie.
Adaugam usturoiul curatat si taiat in doua.
Amestecam bine, presaram sare si piper, apoi oregano uscat.

Lasam sa fiarba 5-7 minute sosul, sa se ingroase putin, apoi tragem tigaia de pe foc.
Intr-o cratita punem apa cu sare, le transferam pe foc.
Cand apa clocoteste, dam drumul pastelor, le fierbem 7-8 minute.
Cand sunt gata, le scurgem bine, le turnam peste sos si le amestecam bine.
In doua vase potrivite de ceramica, punem pastele cu sos, in mod egal.
Cascavalul il amestecam cu parmezanul, presaram din el in ambele vase.

Le introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pana branzeturile se topesc.
Cand sunt gata le scoatem din cuptor si le servim calde.
Sa aveti pofta!





sâmbătă, 3 septembrie 2016

Tarta cu dovlecei si bacon

Este o reteta preluata de la bucataras Ela. Mi-a placut mult cum arata, modul cum se prepara si stiind ca alor mei le plac preparatele cu dovlecei, am zis sa o incerc. Am mai adaugat eu cateva ingrediente si a iesit o bunatate de sezon. Sa o incercati pentru ca este plina piata de dovlecei.

Ingrediente:
  • 4 oua
  • 50 gr unt topit
  •  60 gr mozzarella
  • 100 gr parmezan
  • 150 ml lapte
  • 150 gr faina
  • 450 gr dovlecei mai micuti si subtirei
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita praf de copt
  • 50 gr bacon fasii
  • cateva rosii cherry
Mod de preparare:
Spalam dovleceii, ii stergem cu un servetel de bucatarie.
Cu un cutit bine ascutit, taiem dovleceii felii cat mai subtirele.
Intr-o bol mixam albusurile cu un praf de sare pana devin spuma.
Adaugam galbenusurile unul cate unul, untul topit si rece dar si laptele.
Faina o amestecam cu praful de copt, le incorporam in compozitia de mai sus.
Parmezanul si mozzarella le trecem prin razatoarea mica, le adaugam peste aluat. Presaram putina sare si piper.

Tapetam cu hartie de copt o tava rotunda cu diametrul de 24 cm.
Punem putin aluat, asezam felii de dovlecei, iar aluat iar felii de dovlecei.
Pe la mijlocul straturilor punem si fasiile de bacon, apoi continuam cu aluatul si dovleceii. Ultimul strat trebuie sa fie aluat.
Deasupra asezam rosiile cherry.

Introducem tarta in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, cam 40 de minute, pana se rumeneste deasupra si este bine patrunsa.

 
Dupa acest timp, scoatem tarta, o lasam sa se racoreasca putin, apoi poate fi servita.
Pofta buna!



marți, 30 august 2016

Tort diplomat

Atunci cand va doriti un tort cu multe fructe, cu siguranta diplomatul este varianta cea mai potrivita. Am fost rugata sa pregatesc un diplomat pentru cineva si desi nu am facut niciodata, stiam ca se face repede si simplu. Am facut varianta cu piscoturi, insa, daca as face pentru mine, as prefera sa fac blaturi, ca eu nu sunt o fana a torturilor cu multa crema, mai degraba le prefer pe cele care au mai mult blat :D, dar de, fiecare cu gusturile sale. Cel mai mult m-am bucurat cand mi s-a zis ca a fost apreciat tortul, delicios si ca s-a mancat tot imediat.

Ingrediente:
Pentru crema:
  •  500 ml frisca lichida
  • 450 ml lapte
  • 200 gr zahar
  • 5 galbenusuri
  • 2 linguri faina
  • 20 gr gelatina
  • 150 ml apa
  • 3 lingurite vanilie
In plus:
  • un pachet mare de piscoturi
  • zeama de compot de caise
  • 2 nectarine
  • 2 kiwi
  • 200 gr visine fara samburi
  • 150 gr mure
 Pentru decor:
  • struguri albi
  • mure
  • 1 nectarina
  • decoratiuni perluta
  • 2 linguri gelatina
Mod de preparare:
Crema:
Intr-un bol mixam galbenusurile cu zaharul.
Adaugam faina, amestecam bine, apoi turnam laptele. Invartim toata compozitia bine.
Turnam totul intr-o cratita, o transferam pe foc.
La foc mic, fierbem crema, amestecam continuu cu un tel.
Cand s-a ingrosat, o luam de pe foc, o acoperim cu folie si o lasam sa se raceasca.
Gelatina o punem la hidratat in apa pentru 10-15 minute.
O punem pe baie de aburi pana este complet topita, o adaugam in fir subtire, in crema rece si amestecam bine sa se omogenizeze. Dam crema la rece 30 de minute.
Frisca rece o mixam pana devine o spuma.
Peste frisca, punem crema rece, vanilia si le mixam usor pana sunt bine incorporate.

Spalam nectarinele, scoatem samburii si le taiem cuburi.
Decojim kiwi si le taiem cuburi.
Pe un platou asezam un inel detasabil cu diametrul de 26 cm.
Trecem rand pe rand piscoturile prin zeama de compot de caise si imbracam peretii inelului, apoi punem la baza.
Punem un rand de crema, o nivelam, apoi jumatate din cantitatea de nectarine, kiwi si toate visinele.
Punem iar crema, apoi restul de nectarine, kiwi, murele si ultimul strat de crema.

Decorul:
Gelatina o hidratam in 5-6 linguri de apa, apoi o punem pe baie de aburi pana se dizolva.
Nectarina o taiem felii, le trecem prin gelatina dizolvata si le asezam pe margini, apoi asezam boabe de struguri, mure, tot trecute prin gelatina.
Presaram si cateva decoratiuni perluta.
Il dam la rece 6-7 ore sau chiar peste noapte, apoi poate fi servit.
Pofta buna!






sâmbătă, 27 august 2016

Prajitura cu branza si prune

Imi place sa profit sa fructele proaspete, de aroma si gustul lor si sa pregatesc ceva dulce. Am ales de aceasta data o prajitura cu blat pufos, branza si bucati de prune. Mmmm, dar ce buna a iesit, dar ce repede s-a mancat! Am pregatit-o si pana seara s-a si golit tava, deci sa faceti si voi!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 6 oua
  • 250 gr zahar
  • 100 ml ulei
  • 250 ml lapte
  • 380 gr faina
  • 1 praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
Umplutura de branza:
  • 450 gr branza de vaci
  • 3 linguri zahar
  • 1 ou
  • 2 lingurite vanilie
  • 1 lingura nuca de cocos
  • 14 prune
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Blatul:
Ouale, de la temperatura camerei, le mixam cu un praf de sare.
Adaugam zaharul treptat, le mixam pana obtinem o spuma.
Turnam uleiul in fir subtire, apoi laptele.
Cernem faina, o amestecam cu praful de copt.
La final le incorporam si pe aceastea in compozitia de mai sus, dar si vanilia.

Umplutura de branza:
Branza faramitata, o amestecam cu oul si zaharul.
Adaugam vanilia, nuca de cocos si le omogenizam.

Prunele le spalam si le scoatem samburii.
Le taiem fie in jumatati, fie in sferturi, in functie de cat de mari sunt.
Tapetam cu hartie de copt o tava de 24/37, turnam compozitia de blat.
Cu lingura luam din branza si punem din loc in loc peste aluat.
La final asezam si bucatile de prune.

In cuptorul incins, la o temperatura potrivita, introducem prajitura.
O lasam pana se rumeneste deasupra, facem testul cu scobitoarea. Cam 40-45 de minute dureaza sa se coaca prajitura.
Cand este gata, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca.
O pudram cu zahar, o portionam si servim.
Pofta buna!







luni, 15 august 2016

Piept de pui crispy, la cuptor, cu sos de iaurt

Iubesc puiul crocant, mai ales cel in fulgi de porumb, dar mereu ma feresc de el pentru ca oriunde te duci, ti-l da prajit in baie de ulei. Intr-o buna zi m-am hotarat sa imi fac eu acasa, sa pun ceea ce imi place, dar mai ales, sa il gatesc la cuptor. Doamne cat de bun a putut sa iese! Sosul de iaurt a fost completarea perfecta! A devenit reteta preferata a familiei. Merita sa pregatiti asa ceva :)

Ingrediente:
Pentru pui:
  • 1 piept de pui mare dezosat
  • 1 lingura sos teriyaki (optional)
  • 1 lingura plina mustar Dijon
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • 1 lingurita busuioc uscat
  • 2 catei de usturoi
  • 2 linguri ulei
Pentru sos:
  • 5 linguri iaurt
  • 1 lingura mustar Dijon
  • 1 lingura crema de branza
  • sare
  • piper
  • 2-3 crengute marar verde
  • 1 lingura ulei de masline
Pentru crusta:
  • 2 oua
  • faina alba
  • fulgi de porumb
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Puiul:
Pieptul de pui, il spalam si il stergem cu un servetel.
Il taiem bucati potrivite, nici prea groase, nici prea subtiri.
Intr-un bol amestecam mustarul, sosul teriyaki, uleiul, sare, piper, boia dulce si busuiocul uscat. Le invartim bine cu o lingura.
Curatam usturoiul, il zdrobim si il adaugam in amestecul de sus.
Peste tot acest amestec, punem bucatile de pui, le invartim bine si acoperim bolul cu folie alimentara. Dam totul la frigider peste noapte.

Crusta:
Ouale le batem spuma cu un praf de sare si piper.
Fulgii de porumb ii punem intr-un bol, ii maruntim cu mana, iar in alt bol punem faina alba.
Tapetam cu hartie de copt o tava mare de aragaz.
Scoatem puiul de la frigider.
Trecem fiecare bucata de pui prin faina, scuturam surplusul, prin ou batut, apoi prin fulgii maruntiti.
Asezam puiul in tava.

Il introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 25-30 de minute.
Cand este gata, il scoatem din cuptor, dar cu ajutorul unei furculite pe care o bagam sub bucatile de pui, ca altfel mai raman fulgi lipiti pe hartia de copt.

Daca nu serviti puiul imediat, dupa ce il scoateti din tava, trebuie acoperit pentru a nu se intari.
Sosul:
Amestecam iaurtul cu mustarul, crema de branza, uleiul, sare si piper.
Mararul verde il tocam marunt, il adaugam in sos.
Servim puiul cu acest minunat sos!
Sa aveti pofta!
PS: Puteti adaugam un catel de usturoi zdrobit si in sos. Eu daca am folosit la marinarea puiului, nu am mai pus si in sos.