sâmbătă, 13 mai 2017

Tort cu crema de ciocolata, capsuni si bezele

Mi-a placut mult provocarea celor de la Nestle Dessert Romania si cum am primit si ceva ciocolata de la ei, era musai sa pregatesc ceva bun. M-am oprit la o combinatie care este adorata de multi iubitori ai dulciurilor: blat pufos de cacao, crema spumoasa de ciocolata, bucati proaspete de capsuni si bezele. Eeeee, ce spuneti?

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri ulei
  • 2 linguri cacao
  • 3 lingrui faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
 Pentru crema:
  • 350 gr ciocolata neagra Nestle
  • 400 ml frisca lichida
  • 3 linguri amaretto
Pentru insiropat:
  • 3 lingurite ness
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura amaretto
  • apa fierbinte
 Mai avem nevoie:
  • 200-250 gr capsuni proaspete
  • 15 bezele
  • 50 gr fistic  
Mod de preparare:
Incepem cu crema de ciocolata, pentru ca trebuie sa stea la rece.
Ciocolata o rupem bucatele si o punem intr-un bol de inox.
Turnam frisca lichida peste, trasferam bolul pe baie de aburi.
Amestecam continuu pana ciocolata este complet topita.
Cand ciocolata s-a topit de tot, luam bolul de pe foc, il lasam 5-10 minute la temperatura camerei, apoi dam crema la frigider peste noapte sau 4-5 ore.
Dupa acest timp, mixam crema la o viteza mare pana devine spumoasa.
Incorporam amaretto, amestecand totul cu o paleta de silicon.

 
Blatul:
Galbenusurile le mixam cu zaharul pana se albesc.
Adaugam uleiul, apoi faina, praful de copt si cacao.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare.
Le incorporam peste galbenusuri impreuna cu vanilia, cu ajutorul unei palete.

Impartim compozitia in 3 boluri in mod egal.
Tapetam cu hartie de copt o tava rotunda, cu diametrul de 20 cm.
Punem prima parte de compozitie, o nivelam.
Bagam prima foaie de blat in cuptorul incins, pentru 10 minute la 180 de grade.
Cand este gata, o scoatem si le coacem pe urmatoarele.

Lasam cele 3 foi de blat sa se raceasca.
Siropul:
Intr-o cana punem ness-ul cu zaharul si cateva picaturi de apa fierbinte, frecam bine.
Adaugam circa 200 ml apa fierbinte, amestecam si il lasam sa se raceasca.
Peste ness-ul rece adaugam amaretto.
Spalam capsunile. Cateva le taiem bucati potrivite, restul le pastram pentru decor.
Crema o impartim in 3 parti egale.
Asezam prima foaie de blat pe un platou, montam un inel detasabil in jurul sau.
Il insiropam cu ness, punem prima parte de crema, o nivelam.
Asezam bucati de capsuni si rupem cate 4-5 bezele.

Venim iar cu blat, insiropam, crema, capsuni si bucati de bezele.
Punem si ultima foaie de blat, o insiropam si dam tortul la rece 4-5 ore.
Dupa acest timp, il scoatem de la rece si indepartam inelul detasabil.
Cu crema ramasa imbracam tortul.
Pe margine facem un model, cu ajutorul unei lingurite.
Decoram cu bezele si jumatati de capsuni.
Fisticul il taiem bucatele si il presaram pe mijlocul tortului.
Portionam si servim.
Sa aveti pofta!









marți, 9 mai 2017

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Stiind ca urmeaza sa am ceva musafiri, m-am gandit sa le pregatesc ceva dulce si bun, ca stiam ca isi doresc asta. Imi doream ceva cu capsuni sa fac, ceva cremos si savuros, ca sa ii cuceresc pe cei dragi. Si acum, nu ca ma laud, dar desertul meu a fost mega apreciat, pentru aspect, gust, pentru faptul ca nu a fost prea dulce si multe alte complimente. Va dati seama cam ce bine m-am simtit cu atatea cuvinte minunate. Voi ce spuneti, va tenteaza o asa prajitura?

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 3 linguri iaurt
  • 2 linguri cacao
  • 6-7 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
Pentru crema de lapte:
  • 400 ml lapte
  • 2 linguri zahar
  • 4 linguri amidon
  • 50 gr ciocolata alba
  • 80 gr unt de 80% grasime
  • 3 lingurite vanilie
 Pentru mousse-ul de capsuni:
  • 250 ml frisca lichida
  • 300 gr capsuni congelate
  • 3 linguri zahar
  • 250 gr mascarpone
  • 4 foi de gelatina
  • 2 lingurite vanilie
  • capsuni pentru decor
Mod de preparare:
Blatul:
Intr-un bol mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc.
Punem uleiul, apoi iaurtul.
Faina o amestecam cu cacaoa si praful de copt, le incorporam in compozitia de galbenusuri.
La final adaugam vanilia.
Albusurile le batem cu un praf de sare pana devin spuma.
Le adaugam peste compozitia de galbenusuri, le amestecam usor cu o paleta.

Tapetam cu ulei si faina o tava rotunda, cu diametrul de 26 cm.
Turnam compozitia de blat si o nivelam.
Il introducem in cuptorul incins, cam la 170-180 de grade, pentru 15-17 minute.
Cand este gata, il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca.

Crema de lapte:
Intr-un bol amestecam laptele cu zaharul si amidonul, pana amidonul este complet dizolvat.
Rastrunam amestecul intr-o cratita mai groasa si o punem pe foc.
Fierbem crema la foc potrivit, amestecam continuu cu un tel, pana se ingroasa ca o budinca.
Cand s-a ingrosat, tragem crema de pe foc, adaugam untul, ciocolata alba, vanilia si le amestecam bine, pana sunt toate incorporate.
Lasam crema sa se racoreasca 5-10 minute.

Punem blatul rece pe un platou, iar in jurul sau montam un inel detasabil.
Turnam crema de lapte calda peste blat, dam prajitura la frigider 1-2 ore.
Mousse-ul de capsuni:
Capsunile dezghetate le trecem prin blender.
Le amestecam cu zaharul, le rasturnam intr-o cratita si le punem pe foc.
Amestecam bine, lasam sa dea 2-3 clocote, apoi dam cratita deoparte.
Punem foile de gelatina 5-7 minute in apa rece la hidratat, apoi le scurgem bine si le punem peste piureul cald de capsuni.
Amestecam bine pana gelatina este complet dizolvata.
Frisca rece, o mixam pana se incheaga putin, dar nu de tot.
Adaugam mascarponele, vanilia si mai mixam pana obtinem o crema spumoasa.
Piureul de capsuni amestecat cu gelatina, caldut, il adaugam peste amestecul cu frisca.
Invartim usor totul cu o paleta, pana sunt bine incorporate.

Scoatem prajitura de la frigider, punem mousse-ul, nivelam.
Dam iar prajitura 3-4 ore la frigider sau peste noapte.
Dupa acest timp, indepartam inelul detasabil si decoram cu capsuni proaspete.
Sa aveti pofta!






luni, 8 mai 2017

Omleta cu spanac la cuptor

Cum incepe sa vina caldura, incerc sa fac retete mai usoare, sa le putem servi cu salate ca sa profitam de legumele proaspete de pe piata. Aceasta omleta este ideala pentru orice moment din zi si se face cu ingrediente destul de simple. Deci, servim o omleta calda?

Ingrediente:
  • 7 oua
  • 2 linguri smanatana de tara
  • 120 gr mozzarella
  • 150 gr spanac proaspat
  • 1/2 ardei kapia
  • 2  crengute marar verde
  • sare
  • piper
  • 1 lingura ulei de masline + 2 linguri ulei de masline pentru sotat spanacul
  • 1 catel de usturoi
Mod de preparare:
Spalam bine spanacul.
Intr-o oala punem niste apa, o transferam pe aragaz.
Cand apa incepe sa clocoteasca, dam drumul spanacului, il fierbem maxim 2 minute, apoi il scoatem pe un tocator.
Dupa ce s-a racorit cam 5 minute, il tocam marunt.
Incingem o tigaie, punem 2 linguri ulei de masline, spanacul tocat si catelul de usturoi curatat.
Il sotam 2-3 minute, scoatem usturoiul si tragem tigaia de pe foc.
Ouale le batem spuma cu sare si piper.
Incorporam smantana.
Mozzarella o dam pe razatoarea cu ochiuri mari, o adaugam peste oua.
Ardeiul kapia il taiem cubulete, il punem peste compozitia de mai sus impreuna cu spanacul.
La final adaugam mararul verde, tocat marunt.

Tapetam o tava de 20/22 cm cu hartie de copt, punem o lingura de ulei de masline, il intindem pe toata hartia.
Turnam compozitia de omleta.

O introducem in cuptorul incins, la 170 de grade, pana aceasta devine rumena si este coapta.
Cand este gata, o scoatem din cuptor si o lasam 5 minute sa se racoreasca.

Se serveste calda cu o salata de legume proaspete.
Sa aveti pofta!



miercuri, 3 mai 2017

Briose cu ciuperci

De cand am descoperit genul asta de gustari rapide, tare imi place sa le pun in practica. De multe ori le pregatesc cu ce am prin camara si frigider, fara sa mai cumpar alte ingrediente. Sunt spornice, si in plus, de pus la pachet sunt grozave, ca de multe ori de asta am nevoie, sa aiba ce lua mama la pachet fara sa aiba grija ca ceva curge, ca trebuie incalzit si tot asa. Daca va place reteta, o puteti incerca si voi cu incredere!

Ingrediente:
  • 3 oua
  • 200 gr lapte batut
  • 5 linguri ulei
  • 140 gr faina (eu am folosit de tara)
  • 170 gr ciuperci la borcan
  • 50 gr branza cheddar
  • 1 ceapa verde
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita praf de copt
Mod de preparare:
Batem ouale spuma cu putina sare si piper.
Adaugam uleiul, amestecam, apoi punem laptele batut.
Incorporam faina cernuta impreuna cu praful de copt.
Ciupercile le spalam bine, le taiem bucatele.
Ceapa verde curatata, o taiem rondele.
In compozitia de mai sus adaugam atat ciupercile cat si ceapa verde.
Deasupra radem branza cheddar, amestecam cu o paleta.

In forme de briose punem compozitie cu ajutorul unei linguri, dar nu umplem formele.

Introducem briosele in cuptorul incins, la o temperatura de 170 de grade, pentru 25-30 de minute, pana briosele sunt rumenite si coapte.

Cand sunt gata, le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca putin, apoi servim.
Din aceasta cantitate au iesit 12 briose.
Sa aveti pofta!




duminică, 30 aprilie 2017

Tort cu crema caramel si visine

In acest week-end am avut de pregatit doua torturi, pentru doi prieteni dragi ce s-au sarbatorit. Unul dintre torturi este acesta si se pare ca a iesit super delicios, cel putin asa am fost informata. Singura greseala, a fost aceea ca am pus tortul cu glazura calduta in frigider s-au format cativa stropi de apa deasupra, dar voi, daca pregatiti acest tort, sa lasati glazura sa se tempereze, iar apoi sa il bagati la frigider, ok? Sper sa va fie pe plac si voua tortul meu! 😊😊😊

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 6 oua
  • 5 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 4 linguri lapte batut
  • 3 linguri cacao
  • 7 linguri faina
  • 1 lingurita cu varf praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
Pentru crema:
  • 700 m lapte
  • 6 linguri amidon
  • 150 gr zahar
  • 250 gr mascarpone
  • 2 lingurite vanilie
  • 1 borcan mic de visine fara samburi
 Pentru sirop:
  • 200 ml apa
  • 2 linguri zahar pudra
  • 2 lingurite vanilie
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
 Pentru glazura:
  • 70 gr ciocolata neagra 
  • 30 gr ciocolata cu lapte
  • 100 ml frisca lichida
Pentru decor:
  • alune
  • capsuni
  • bete de ciocolata
Mod de preparare:
Incepem cu crema, pentru a avea timp sa se raceasca.
Intr-un ceaunel, sau o cratita mai groasa, punem zaharul si il transferam pe foc.
Il lasam sa se caramelizeze la foc potrivit, pana este complet topit.
Intre timp amestecam amidonul cu cateva linguri de lapte rece, pana amidonul este complet dizolvat.
Peste zaharul caramelizat, turnam restul de lapte, amestecam pana caramelul se dizolva complet.
Adaugam amidonul dizolvat, dam focul la mic, amestecam continuu cu telul pana crema se ingroasa ca o budinca.
Luam crema de pe foc cand s-a ingrosat, o acoperim cu folie si o lasam sa se raceasca.
Crema rece o mixam putin, adaugam vanilia, mascarponele si le mixam pana sunt incorporate.
Blatul:
Galbenusurile le mixam cu zaharul pana se albesc, apoi cu uleiul si laptele batut.
Adaugam faina, praful de copt, cacaoa, vanilia si le amestecam bine.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, apoi le incorporam peste compozitia de galbenusuri, dar cu ajutorul unei palete cu miscari lente.

Am impartit compozitia in 3 boluri in mod egal.
Tapetam o tava cu diametrul de 24 cm cu hartie de copt, turnam prima parte de compozitie.
Introducem foaia de blat in cuptorul incins, la 180 de grade pentru 10 minute.
Scoatem foaia de blat, la fel procedam si cu celelalte doua.
Puteti coace blatul intreg si dupa ce se raceste, sa il taiati in 3 foi egale.
Lasam foile de blat sa se raceasca.

Siropul:
Amestecam apa cu zaharul pudra pana ce, acesta din urma, este complet dizolvat.
Adaugam vanilia, coaja rasa de lamaie si la amestecam bine.
Asezam prima foaie de blat, punem un inel detasabil in jurul sau.
Insiropam putin, punem 1/3 din crema, nivelam, apoi asezam din loc in loc jumatate din visine.

Venim iar cu foaie de blat, insiropam, 1/3 din crema si restul de visine.
Punem ultimul blat, il insiropam si il ungem cu putina crema, mai oprim 3-4 linguri din ea.
Dam la frigider 4-5 ore tortul.
Il scoatem dupa acest timp, indepartam inelul, iar cu crema oprita imbracam marginea si formam niste dungi cu un pieptan de bucatarie sau cu o furculita.
Glazura:
Ciocolata rupta bucatele o punem intr-un bol de inox impreuna cu frisca lichida.
Trasferam bolul pe baie de aburi, amestecam continuu pana ciocolata este complet topita.
Luam bolul de pe baie de aburi, lasam glazura 2-3 minute sa se tempereze, apoi turnam usor pe mijlocul tortului, dar nu toata deodata si o lasam sa se scurga.
Eu am dat tortul la frigider imediat, dar este mai bine sa lasati sa se tempereze glazura si mai apoi sa il bagati in frigider pentru 2-3 ore.
Il decoram cu alune, jumatati de capsuni si bete de ciocolata.
Il portionam si servim.
Sa aveti pofta!


miercuri, 26 aprilie 2017

Kebab libanez de pui

Am vazut la draga mea Ruxy aceasta reteta si tare mi-a placut. Eu sunt o mare fana a pieptului de pui, dar imi place sa fie gatit cu gust, sa nu fie uscat si fad. Cum aceasta reteta mi-a facut cu ochiul, am si pus-o repede in practica. Am servit preparatul cu lipii calde, felii de rosii si castravete. Mare, mare bunatate a iesit!

Ingrediente:
  • 1 piept mare de pui dezosat
  • 5 linguri iaurt natural
  • 1 lingura ketchup dulce
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • 1 lingurita rasa pudra de usturoi
  • 1 lingurita rasa de condiment garam masala
  • 1 lingurita rasa oregano uscat
  • 3-4 linguri zeama de lamaie
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • bete de frigarui
Mod de preparare:
Spalam pieptul de pui si il stergem cu niste servetele.
Il taiem bucati potrivite.
Intr-un bol amestecam iaurtul, kechup-ul, uleiul de masline, zeama de lamaie.
Adaugam si restul condimentelor enumerate mai sus, le incorporam bine.
Peste tot acest amestec punem bucatile de pui, le invartim bine.

Acoperim bolul cu folie alimentara si dam carnea la frigider peste noapte, sau macar pentru 1-2 ore.
Betele de frigarui le tinem jumatate de ora in apa rece, inainte sa asamblam kebab-ul.
Scoatem carnea de la frigider, infingem bucatele pe betele de frigarui.
Ungem o tigaie grill cu putin ulei si il punem la incins.
Cand s-a incins, punem kebab-ul de pui si reglam focul potrivit.
Le rumenim pe toate partile, apoi le scoatem pe un platou.

Se servesc calde, cu un sos, o salata sau ce va mai place.
Din aceasta cantitate mi-au iesit 6 bucati.
Sa aveti pofta!