sâmbătă, 6 ianuarie 2018

Rulada cu crema de ness si visine

Cand adunati mai multe albusuri in congelator sau pregatiti o crema din galbenusuri si va raman albusuri, pregatiti din ele un blat de rulada, o crema care va place si puteti obtine o bunatate de rulada cu care sa ii serviti pe cei dragi sau musafirii. Eu folosesc des albusurile la diverse blaturi, pe care le combin in fel si chip si gata desertul.

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 7-8 albusuri de ou
  • 7 linguri indulcitor pulbere (Green Sugar)
  • 7 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • 2 lingurite vanilie
Pentru crema de ness:
  • 500 ml lapte
  • 5 linguri indulcitor pulbere (Green Sugar)
  • 5 linguri amidon
  • 100 gr ciocolata neagra cu 50% cacao fara zahar (Green Sugar)
  • 2 lingurite ness
  • 250 gr mascarpone
  • un borcanel mic de visine fara samburi
  • nuca de cocos pentru decor
  • bomboane colorate fara zahar pentru decor (Green Sugar)
Mod de preparare:
Blatul:
Albusurile reci, le mixati pana devin spuma.
Adaugati indulcitorul, mixati pana se topeste, apoi puneti si zeama de lamaie.
Adaugati faina, praful de copt, vanilia si amestecati cu o paleta, cu miscari lente, pana toate sunt incorporate.
Tapetati o tava mare cu hartie de copt, turnati compozitia de blat.
O nivelati, introduceti blatul in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 15 minute.
Cand este gata, scoateti blatul din cuptor si fierbinte, il desprindeti usor de hartie.
Il rulati, il inveliti in folie si il lasati sa se raceasca.
Crema de ness:
Intr-o cratita puneti laptele, indulcitorul, amidonul si amestecati bine, pana acesta din urma este bine dizolvat.
Puneti cratita pe foc, focul sa fie potrivit, amestecati continuu cu un tel pana crema se ingroasa ca o budinca.
O luati de pe foc cand este gata, adaugati ness-ul, ciocolata si amestcati bine pana sunt incorporate toate.
Acoperiti crema cu folie, o dati la rece.
In crema rece puneti mascarponele si mixati circa 1 minut.

Blatul rece il desfaceti, puneti cam jumatate din crema, o nivelati.
Asezati bucati de visine din loc in loc, apoi rulati bine.
Cu restul de crema imbracati rulada, apoi o presarati cu nuca de cocos.

O dati circa o ora la frigifer, apoi o decorati cu bombonele colorate.
O dati iar la rece 2-3 ore sau chiar peste noapte, apoi o portionati si serviti.





miercuri, 3 ianuarie 2018

Empanadas cu carne amestec si ciuperci

De cum am vazut reteta la Laurici tare mult mi-a placut si am zis ca, intr-o buna zi, am sa le pregatec si eu. Si uite ca a sosit aceasta zi! Ce bunatate de placintele.

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 250 gr unt
  • 2 oua
  • 350 gr faina
  • sare
Pentru umplutura:
  • 2 cepe verzi
  • 1 morcov
  • 1 borcan mic de ciuperci intregi
  • 450 gr carne tocata amestec (vita+porc)
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • 1 lingurita rasa praf de usturoi
  • 3 crengute patrunjel verde
  • 1 ou pentru uns + mac
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol puneti untul rece taiat cubulete.
Adaugati ouale, sarea, apoi faina, treptat si framantati cu mana.
Cand aluatul devine omogen si nelipicios, il inveliti in folie si il dati la frigider cat pregatiti umplutura.
Umplutura:
Ceapa verde curatata, o taiati rondele.
Morcovul curatat il dati pe razatoarea mica.
Ciupercile le spalati bine, le scurgeti de apa si le tocati.
Intr-o tigaie incingeti uleiul, adaugati ceapa, morcovul si le innabusiti 2 minute.
Adaugati carnea tocata, amestecati, apoi puneti si ciupercile.
Presarati sare, piper si boia dulce.
Picurati si putina apa, apoi lasati sa scada lichidul la foc potrivit.
Cand este gata umplutura, trageti tigaia de pe foc, adaugati praful de usturoi si patrunjelul verde tocat.
Lasati sa se racoreasca 10 minute.

Scoateti aluatul de la frigider, intindeti o foaie potrivit de groasa, apoi cu ajutorul unui bol mai micut, decupati cercuri.
Puneti pe o parte a cercului umplutura, iar cu cealalta parte veniti peste umplutura, apasati bine capetele cu furculita. La fel procedati cu toate.
Asezati placintelele pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Bateti un ou spuma si cu un penson ungeti placintelele si le presarati cu mac.

Le introduceti incuptorul incins, la 180 de grade, pana se rumenesc frumos.

Cand sunt gata, se scot din cuptor, le lasati 5 minute la racorit, apoi puteti servi.
Se servesc simple, cu o salata, cu un sos de iaurt si ce va mai place.
Din aceasta cantitate mi-au iesit 9 bucati.
Pofta buna!







luni, 1 ianuarie 2018

Tort cu creme de ciocolata si jeleu de portocale

La multi ani pentru 2018! Va doresc sa fiti sanatosi, sa vi se indeplineasca toate dorintele, sa nu va pierdeti zambetul niciodata si sa va bucurati de tot ce este frumos!
Cam acesta a fost tortul nostru de revelion: cu creme de ciocolata fara zahar, jeleu de portocale, un tort pregatit cu indulcitor de la Green Sugar, fara pic de zahar. O nebunie!

Ingrediente:
Pentru blat (3 foi):
  • 8 oua
  • 8 linguri indulcitor pulbere Green Sugar
  • 60 gr unt moale
  • 8 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • coaja rasa de portocala
  • un praf de sare
Pentru crema de ciocolata alba:
  • 150 ml smantana pentru frisca
  • 200 gr ciocolata alba fara zahar Green Sugar
  • 250 gr mascarpone
Crema de ciocolata neagra:
  • 180 ml smantana pentru frisca
  • 100 gr ciocolata cu lapte fara zahar Green Sugar
  • 100 gr ciocolata neagra fara zahar Green Sugar
  • 250 gr mascarpone
Jeleu de portocale:
  • 450 gr de portocale decojite
  • 2 linguri indulcitor pulbere Green Sugar
  • 2,5 lingui amidon
In plus:
  • 200 ml smantana lichida pentru frisca
  • 200 gr smantana de tara
  • 2 linguri indulcitor pulbere Green Sugar
  • decoratiuni dupa plac
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale.
Galbenusurile le mixati cu indulcitorul pana se albesc si acesta din urma se topeste.
Adaugati untul moale, mixati, apoi incorporati faina si praful de copt.
Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare.
Le incorporati in compozita de galbenusuri impreuna cu coaja rasa de portocale, cu o paleta.
Impartiti compozitia in 3 boluri in mod egal.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 24 cm, turnati prima parte de compozitie si o nivelati.
O introduceti in cuptorul incins pentru 10 minute, apoi o scoateti din cuptor.
La fel procedati si cu celelalte doua foi. Le lasati sa se raceasca.

Cremele de ciocolata:
Intr-o cratita de inox puneti ciocolata alba impreuna cu smantana lichida.
Le transferati pe baie de aburi, amestecati continuu pana ciocolata este complet topita.
Dati la frigider 3-4 ore crema sau peste noapte.
Dupa acest timp, o scoateti din figider, mixati 1-2 minute, apoi incorporati si mascarponele, mixati pana obtineti o crema spumoasa.
La fel procedati si cu crema de ciocolata neagra.


Jeleul de portocale:
Portocalele le desfaceti feliute, le puneti in robot si le pasati.
Rasturnati piureul obtinut intr-o cratita, adaugati indulcitorul, amidonul si amestecati bine.
Puneti cratita pe foc, focul sa fie potrivit, amestecati continuu pana jeleul se ingroasa ca o budinca.
Dati cratita cu jeleu deoparte.
Pe un platou asezati prima foaie de blat, iar in jurul sau puneti un inel detasabil.
Puneti crema de ciocolat alba, o nivelati, asezati alta foaie de blat, apoi jeleul de portocale cald si ultima foaie de blat.
Dati la rece o ora sa se inchege jeleul, apoi puneti crema de ciocolata neagra si nivelati.
Lasati tortul la rece 3-4 ore sau peste noapte.
Smantana lichida si smantana de tara, reci, le mixati pana prind putin volum, adaugati doua linguri rase de indulcitor si mixati in continuare pana frisca devine spumoasa.
Dupa ce tortul a stat la rece, il scoateti de la frigider, indepartati inelul detasabil.

Il imbracati in frisca, apoi il decorati dupa plac.
Eu am ales niste decoratiuni de sezon.
Sa aveti pofta!








marți, 26 decembrie 2017

Prajitura Petre Roman

Prajitura aceasta imi doream de mult timp sa o pregatesc, doar ca, citind mai multe retete, mi s-a parut enorma cantitatea de zahar caramelizat ce trebuia folosita si eu nu iubesc prajiturile foarte dulci. Acum de sarbatori m-am hotarat totusi sa o fac dar sa micsorez cantitatea de zahar. Nu s-a intamplat absolut nimic si este minunata. Cand aveti ocazia sa o incercati si voi!

Ingrediente:
Pentru blat (3 foi):
  • 9 oua
  • 9 linguri de zahar
  • 12 linguri lapte
  • 15 linguri nuca macinata
  • 14 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • coaja rasa de lamaie
  • un praf de sare
Pentru crema:
  • 1 litru de lapte
  • 4 galbenusuri
  • 6 linguri de zahar
  • 9 linguri amidon
  • 250 gr unt de 72% grasime
  • 2 lingurite vanilie
Pentru glazura:
  • 100 ml frisca lichida
  • 150 gr ciocolata neagra
In plus:
  • 9 linguri de zahar pentru caramel
  • fulgi decupati din pasta de zahar pentru decor
Mod de preparare:
Incepeti cu pregatirea cremei, ca sa aiba timp sa se raceasc.
Intr-o cratita mai groasa amestecati galbenusurile cu zaharul.
Adaugati amidonul, laptele putin cate putin, dar tot, invartiti bine pana se desface complet amidonul.
Transferati cratita pe foc, focul sa fie potrivit, amestecati cu un tel continuu pana crema se ingroasa ca o budinca.
Cand este gata, luati crema de pe foc, adaugati untul moale, amestecati bine pana este untul bine incorporat.
La final adaugati vanilia.
Acoperiti crema cu folie, o dati la loc racoros sa se raceasca complet.
Dupa ce s-a racit, o mixati 1 minut.

Blatul:
Intr-un bol mixati galbenusurile cu zaharul pana se albesc.
Adaugati laptele, apoi nuca macinata, faina si praful de copt.
Separat, bateti spuma albusurile cu un praf de sare, iar la final adaugati si zeama de lamaie.
Incorporati albusurile si coaja rasa de lamaie, in compozitia de galbenusuri, amestecati usor cu o paleta.
Impartiti compozitia in 3 boluri in mod egal.
Ungeti cu unt si tapetati cu hartie de copt o tava mare de aragaz, turnati prima parte de compozitie si o nivelati.
Introduceti foaia de blat in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 12 minute, iar cand este gata, o scoatem din cuptor si la fel procedam si cu celelalte doua.
Le lasati sa se raceasca.
Cele 9 linguri de zahar le puneti la caramelizat intr-o cratita.
Cand s-a caramelizat, il impartiti pe cele 3 foi reci, cu lingura, dar foarte repede pentru ca se intareste imediat.
Lasati foile cu caramel 10 minute sa se racoreasca.

Asezati prima foaie in tava cu caramelul in sus, puneti jumatate din crema o nivelati.
Asezati a doua foaie cu caramelul in jos, restul de crema, nivelati si ultima foaie tot cu caramelul in jos.
Glazura:
Intr-un vas de inox rupeti ciocolata bucatele, turnati frisca lichida.
Puneti vasul pe baie de aburi, amestecati continuu pana ciocolata este complet topita.
Luati glazura de pe foc, o turnati pe mijlocul prajiturii, apoi cu o paleta o intindeti spre margini.

Lasati sa se racoreasca glazura 10-15 minute, apoi o decorati cu fulgi din pasta de zahar.
O dati la rece peste noapte, apoi o portionati si serviti.
Sa aveti pofta! 



luni, 18 decembrie 2017

Tort cu piscoturi, crema de portocale si fructe tropicale

Anul aceasta, de ziua mea, am pregatit un tortulet rapid, pentru ca stiam ca o sa vina pe la mine cativa prieteni si nu puteam sa nu ii servesc cu ceva dulce, mai ales ca majoritatea sunt fani dulciuri. Neavand timp de copt, de creatii prea mari, un tort cu piscoturi mi s-a parut o varianta minunata si asa a si fost. Un deliciu cremos, aromat si de nerefuzat!

Ingrediente:
Pentru crema:
  • 150 ml suc proaspat de portocale
  • 550 ml lapte
  • 4 linguri zahar
  • 6 linguri amidon
  • 100 gr ciocolata alba
  • 25 gr unt
  • 1 lingura coaja rasa de portocala
  • 200 ml frisca lichida
In plus:
  • piscoturi (43 mi-au intrat mie in acest tort, dar depinde de tava ce o folositi)
  • 1 compot fructe tropicale - 420 gr (Sun Food)
  • 1 portocala pentru decor
  • bombonele decor
Mod de preparare:
Intai de toate, puneti fructele tropicale din compot intr-o sita la scurs. Pastrati zeama.
Crema:
Intr-o cratita amestecati laptele cu sucul de portocale, zaharul, apoi si amidonul. Amestecati pana amidonul este complet dizolvat.
Transferati cratita pe foc, focul sa fie potrivit, amestecati in crema cu un tel, pana se ingroasa ca o budinca.
Cand este gata, dati deoparte crema.
Ciocolata rupta bucatele, o amestecati cu untul si le topiti pe baie de aburi.
Ciocolata topita o incorporati in crema calda, adaugati si coaja rasa de portocala.
O acoperiti cu folie si o lasati sa se raceasca.
Frisca lichida rece o mixati pana devine spuma.
Crema rece de portoccale o mixati putin, apoi adaugati jumatate din frisca mixata, amestecati usor cu o paleta.

Tapetati cu folie alimentara o tava de chec.
Treceti piscoturi prin sucul de la compot, tapetati tava doar pe pereti nu si pe fund.
Pe fundul tavii puneti un strat de crema, din loc in loc presarati fructe tropicale si le apasati usor in crema.
Asezati un strat de piscoturi insiropate peste fructe, puneti iar crema-fructe, iar piscoturi insiropare, crema-fructe si iar piscoturi insiropate.

Acoperiti bine tortul, il dati la rece peste noapte.
Dati la rece si frisca mixata ce a ramas.
A doua zi, rasturnati usor tortul de un platou.
Il decorati cu frisca, bucati de portocale si bombonele decorative.
Il portionati si serviti.
Pofta buna! 






joi, 14 decembrie 2017

Fasole alba si rosie cu bacon

Fasolea este o leguma pe placul meu si pot manca destul de des ca nu ma satur de ea. Va imaginati ca atunci cand am primit colet cu conserve de la cei de la Sun Food, imediat m-am apucat de o fasolica, ca sa imi fac pofta atat mie cat si sotului. O bunatate a fost, servita cu muraturi de la noi din beci.

Ingrediente:
  • 2 cepe verzi
  • 1 morcov
  • 1 radacina mica patrunjel
  • 100 gr bacon cubulete
  • 1 cutie fasole rosie (Sun Food)
  • 1 cutie fasole alba (Sun Food)
  • 1/2 cutie rosii decojite cuburi - 200 gr (Sun Food)
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • 1 lingurita rasa cimbru uscat
  • 2 linguri ulei
Mod de preparare:
Morcovul si radacina de patrunjel, le decojiti si le dati pe razatoarea cu ochiuri mari.
Ceapa verde o taiati rondele.
Fasolea alba si rosie le scurgeti bine de zeama.
Intr-o cratita incingeti uleiul, puneti morcovul cu radacina de patrunjel, cateva linguri de apa si le lasati sa se innabuseasca.
Adaugati baconul si ceapa verde, amestecati, le lasati pe foc 2-3 minute.
Incorporati fasolea, apoi turnati 200 ml de apa fierbinte.

Presarati sare, piper si boia dulce.
Acoperiti cu un capac si lasati 15 minute pe foc.
Dupa acest timp dati drumul rosiilor cuburi, adaugati cimbrul uscat.
Amestecati si mai lasati 3-4 minute pe foc.

Trageti cratita deoparte, lasati sa se racoreasca putin, apoi puteti servi.
Sa aveti pofta!