duminică, 11 februarie 2018

Pancakes cu ciocolata alba si sos de ananas

Servim pancakes nu doar ca desert, de multe ori devin micul-nostru dejun preferat, langa putin iaurt sau o cana de lapte cu cacao. Imediat amesteci ingredientele, se coc repede si sunt gata de mancat, ca doar nu mereu avem chef sa stam in bucatarie cu orele ;)

Ingrediente:
  • 2 oua
  • 40 gr unt
  • 80 gr ciocolata alba
  • 1 lingura zahar
  • 200 ml lapte
  • 11 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita vanilie
  • un praf de sare
Pentru sos:
  • 1 cutie mica compot de ananas cuburi (eu am folosit de la Sun Food)
  • 1 portocala
  • 1 lingura potrivita amidon
Mod de preparare:
Untul il amestecati cu ciocolata rupta bucatele, le topiti pe baie de aburi.
Mixati ouale cu zaharul si praful de sare.
Adaugati amestecul de unt cu ciocolata, mixati, apoi puneti laptele.
Incorporati vanilia, praful de copt si faina cernuta.

Incingeti o tigaie antiaderanta (daca tigaia este buna, nu mai este nevoie sa o ungeti).
Puneti cate putina compozitie, rumeniti pancakes-urile la foc potrivit, pe ambele parti.

Le scoateti pe un platou.
Procedati astfel pana terminati toata compozitia.
Sosul:
Radeti coaja de portocala, apoi stoarceti sucul.
Intr-o craticioara rasturnati compotul de ananas.
Adaugati sucul de la portocala, puneti pe foc.
Lasati sa dea 3-4 clocote, apoi adaugati amidonul dizolvat cu 2-3 linguri de apa rece.
Amestecati continuu pana sosul capata consistenta. 
Cand este gata, dati deoparte, adaugati 1 lingura coaja rasa de portocala si lasati 5 minute sa se racoreasca.

Daca va doriti un sos mai gros, puneti mai mult amidon, eu mi-am doi sa fie ceva mai subtire, sa se insiropeze putin pancakes-urile.
Asezati cateva pancakes-uri pe o farfurie, puneti sos cu bucati de ananas si serviti.
Pofta buna!





luni, 5 februarie 2018

Paine cu mozzarella si cartofi

Paine de casa, paine pufoasa si gustoasa...Ce iti poti dori mai mult decat un colt de paine aburinda? Nimic nu poate fi mai bun, cel putin eu asa cred!

Ingrediente:
  • 120 gr mozzarella
  • 2 cartofi potriviti
  • 550 gr faina ( mai multa in functie de marimea cartofilor)
  • 180-200 ml lapte
  • 7 gr drojdie uscata
  • 30 ml ulei
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1 ou
  • 1 lingura ulei + 4 linguri apa, pentru uns
Mod de preparare:
Curatati cartofii si ii taiati cuburi.
Ii puneti la fiert in apa cu putina sare.
Dupa ce au fiert, ii scurgeti bine de apa, ii pasati ca pentru piure, ii acoperiti si ii lasati sa se raceasca.
Mozzarella o dati pe razatoarea cu ochiuri mari.
Intr-un bol amestecati faina cernuta cu drojdia si sarea.
Adaugati mozzarella si cartofii reci.
Turnati cate putin lapte caldut, incepeti si framanti.
La final adaugati uleiul si il incorporati bine. Daca vi se pare prea moale aluatul, mai adaugati 1-2 linguri de faina. Aluatul trebuie sa fie elastic si usor lipicios.
Rasturnati aluatul pe masa presarata cu faina.

Rupeti bucati potrivite, formati bile si le asezati intr-o tava rotunda, tapetata cu hartie de copt.
O acoperiti si o lasati la dospit 60-70 minute, la loc caldut.
Dupa ce a dospit painea si volumul sau s-a dublat, bateti oul spuma si cu un penson o ungeti.

Introduceti painea in cuptorul incins, la 180 de grade, pana se rumeneste frumos deasupra.
Cand este gata, o scoateti din cuptor.

Faceti un amestec din apa si lingura de ulei, ungeti bine painea.
O acoperiti cu 2-3 prosoape, pentru a se pastra frageda.
Pofta buna!




vineri, 2 februarie 2018

Mini checuri din carne cu mozzarella

Aceste mini checuri se fac repede, repede si la fel de repede dispar de pe farfurie! Dar ne-au placut mult si pregatesc astfel de retete pentru ca sunt asa faine de luat la pachet si de multe ori urmaresc asta. Ca sa nu mai spun cat de grozave sunt si pentru un platou cu aperitive. Poate le incercati si voi!

Ingrediente:
  • 650 gr carne tocata ( vita cu porc)
  • 1 ou
  • 1 ceapa verde
  • 3 crengute patrunjel verde
  • sare
  • piper
    boia dulce
  • 1 lingurita rasa praf de usturoi
  • 150 gr mozzarella
  • rosii cherry (eu am folosit congelate)
  • 1-2 linguri ulei
Mod de preparare:
Ceapa verde curatata, o taiati rondele.
Patrunjelul verde il tocati marunt.
Intr-un bol amestecati carnea tocata, cu ceapa verde si patrunjelul.
Adaugati oul, apoi presarati sare, piper, boia dulce si praful de usturoi. Amestecati bine.

Mozzarella o taiati in 6 felii grosute.
Ungeti 6 ramekine cu putin ulei.
Puneti cate putin din amestecul de carne in vase, apoi asezati cate o felie de mozzarella.
Puneti iar amestec din carne in toate vasele, pana o terminati pe toata.
Deasupra asezati cate o rosie cherry.

Asezati vasele intr-o tava, le introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade.
Lasati mini checurile pana se rumenesc, dar sa fie bine facute.

Cand sunt gata, le scoateti din cuptor, le lasati sa se racoreasca 5 minute, apoi puteti servi.
Pofta buna!




miercuri, 31 ianuarie 2018

Pilaf cu linte si ciuperci

Am facut si de aceasta data o bunatate de orez, cremos si foarte, foarte gustos! Nimic complicat, nimic wow si l-am mancat cu muraturi. Il puteti servi in zile de post sau ca si garnitura langa ceva carne, este alegerea voastra!

Ingrediente:
  • 1 cutie linte (de la Sun Food am folosit)
  • 250 gr orez
  • 1 ceapa mare
  • 1 morcov
  • 1 ardei kapia
  • 1 cutie mica ciuperci taiate
  • 1 catel usturoi
  • 3 crengute patrunjel verde
  • 2 crengute marar verde
  • 4-5 linguri suc de rosii de casa
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita busuioc uscat
  • 1 foaie de dafin
  • 2-3 linguri ulei
Mod de preparare:
Ceapa o curatati, o tocati marunt.
Morcovul decojit il taiati cubulete, ardeiul kapia curatat la fel.
Ciupercile le spalati, le scurgeti bine de apa si le mai tocati.
Usturoiul il curatati, il taiati pe jumatate.
Intr-o cratita incingeti uleiul, adaugati ceapa, morcovul si usturoiul.
Le innabusiti 2-3 minute, apoi adaugati ardeiul si orezul, pe care il spalati inainte si il scurgeti de apa.
Amestecati, din cand in cand, timp de 2 minute, apoi scoateti usturoiul.
Adaugati cam 1 litru de apa fierbinte.
Acoperiti cu un capac, lasati sa fiarba la foc potrivit.
Invartiti din cand in cand.
Cand este fiert cam pe 3/4 orezul, adaugati lintea, pe care o scurgeti inainte zeama si o treceti pe sub un jet de apa rece.

Adaugati si sucul de rosii, presarati sare si piper dupa gust si busuiocul uscat.
Invartiti mai des acum, sa nu se prinda de oala.
Cand lichidul a scazut suficient si orezul are o consistenta cremoasa, inseamna ca este gata, trageti cratita de pe foc.
Puneti foaia de dafin, mararul si patrunjelul tocate marunt.

Amestecati putin, acoperiti pilaful pentru 10 minute, sa ia din aroma verdeturilor.
Sa aveti pofta!







duminică, 28 ianuarie 2018

Tort Raffaello

Nu stiu cu ce sa incep, ca vreau sa zic multe despre acest tort, pentru ca a cucerit prea multa lume, dar totusi ca sa nu ma lungesc, o sa ma rezum doar la a spune ca este MINUNAT! Pot sa il repet de N ori, ca tot nu m-as satura de el!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 6 linguri ulei
  • 6 linguri lapte
  • 6 linguri nuca de cocos
  • 70 gr fulgi de migdale
  • 7 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
Pentru crema:
  • 500 gr mascarpone
  • 250 gr ciocolata alba
  • 50 ml lapte
  • 250 ml frisca lichida
Pentru sirop:
  • 1 lingura cu varf nuca de cocos
  • 2 lingurite vanilie
  • 200-250 ml apa
In plus:
  • 100 ml frisca lichida
  • 100 gr smantana de tara
  • fulgi de migdale
  • bomboane raffaello
  • 2-3 linguri nuca de cocos
Mod de preparare:
Incepeti cu prepararea siropului pentru a se raci.
Intr-un ibric puneti nuca de cocos, apa, vanilia.
Asezati ibricul pe foc, lasati sa dea in clocot.
Dati deoparte siropul si lasati-l sa se raceasca.
Blatul:
Mixati galbenusurile cu zaharul pana isi dubleaza volumul.
Adaugati uleiul, laptele, apoi nuca de cocos si fulgii de migdale macinati.
Puneti faina, praful de copt, vanilia si amestecati bine.
Albusurile le bateti cu un praf de sare pana devin spuma.
Albusurile spuma le incorporati in compozitia de galbenusuri, cu ajutorul unei palete, cu miscari lente.

Impartiti compozitia in 3 boluri in mod egal.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 24 cm, turnati prima parte de compozitie.
Introduceti tava in cuptorul incins, la 180 de grade pentru 10 minute, pana se coace foaia de blat.
La fel procedati si cu celelalte foi.
Cand sunt gata, le lasati sa se raceasca.

Crema:
Ciocolata rupta bucatele o amestecati cu laptele.
O puneti pe baie de aburi, amestecati continuu pana este complet topita ciocolata, apoi o dati deoparte.
Intr-un bol puneti mascarponele, ciocoata topita si le mixati.
Separat, mixati spuma, frisca rece.
Puneti frisca peste crema de mascarpone cu ciocolata, amestecati bine cu o paleta.

Impariti crema din ochi in 3 parti aproximativ egale.
Asezati prima foaie de blat pe un platou si puneti un inel detasabil in jurul sau.
Insiropatti prima foaie, puneti 1/3 din crema, o nivelati.
Asezati iar foaie de blat, insiropati, crema, iar blat, iar insiropati si ultima parte de crema.
Dati tortul la frigider 3-4 ore.
Frisca lichida impreuna cu smantana, reci, le mixati pana obtineti o spuma.
Scoateti tortul de la frigider dupa cele 3-4 ore, indepartati inelul.

Imbracati marginile tortului in frisca, iar cu ajutorul unui pos, faceti o bordura din frisca pe margine.
Deasupra presarati nuca de cocos si asezati bomboane raffaello, iar pe margine decorati cu fulgi de migdale.
Pofta buna!
PS: Daca aveti lapte de cocos, puteti insiropa cu el foile de blat si nu mai pregatiti sirop.







marți, 23 ianuarie 2018

Biscuiti cu ciocolata, stafide si goji, fara zahar

Cand faci biscuiti cu ciocolata, dar fara zahar, iti permiti sa mananci mai multi, ca nu te mustra prea tare constiinta :D, cel putin eu asa fac... Pe langa stafide si goji, am adaugat niste condimente pentru turta dulce si au iesit niste biscuiti atat de aromati, de buni si foarte, foarte fragezi!

Ingrediente:
  • 250 gr untura
  • 1 ou
  • 100 gr ciocolata cu lapte 40% cacao fara zahar ( de la Green Sugar)
  • 50 gr ciocolata cu 50% cacao fara zahar (de la Green Sugar)
  • 2  linguri indulcitor pulbere (de la Green Sugar)
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingura coaja rasa de portocala
  • 2 lingurite condimente pentru turta dulce
  • 370 gr faina
  • 1 mana de stafide cu goji
  • un praf de sare
Mod de preparare:
Untura o mixati cu oul si indulcitorul.
Ciocolata o topiti pe baie de aburi, o lasati sa se racoreasca.
O incorporati in compozitia cu untura.
Adaugati o parte din faina, praful de copt, sarea, condimentele pentru turta dulce si coaja rasa de portocala.
Incepeti si mixati bine, mai adaugati faina, iar cand aluatul incepe sa fie mai tare, renuntati la mixer si amestecati cu mana.
La final incorporati stafidele si goji.
O sa obtineti un aluat omogen si nelipicios.

Il acoperiti si il dati 30 de minute la frigider.
Ungeti cu unt si tapetati cu hartie de copt, o tava de aragaz.
Scoateti aluatul de la rece, rupeti bucatele, formati bile pe care le aplatizati.
Asezati biscuitii in tava, cu distanta intre ei.
Ii introduceti in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 12 minute.

Ii scoateti cand sunt gata, ii lasati sa se raceasca, apoi ii puneti intr-o caserola cu capac.
Am obtinut 40 de biscuiti din aceasta compozitie.
Serviti cand doriti! 
Pofta buna!
PS: Acesti biscuiti nu ies foarte dulci. Asa ca daca va plac mai dulci, mai adaugati indulcitor sau zahar, dupa preferinte.