marți, 11 septembrie 2018

Hribi sotati cu gorgonzola si oua posate

Ce spuneti, va tenteaza un asa preparat? Ar fi pe gustul vostru? Este super simplu si rapid, dar combinatia de ingrediente este nemaipomenita! Pentru aceste zile reci de toamna, mi se pare o reteta perfecta!

Ingrediente:
  • 500 gr hribi
  • 1 ceapa mica
  • 1/2 gogosar
  • 1 lingura plina crema de branza
  • 100 gr gorgonzola
  • 50 ml vin alb
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita ierburi de gradina
  • 1 lingura ulei
  • 2 crengute patrunjel verde
Pentru ouale posate:
  • 3 oua
  • 1.5 litri apa
  • 2 linguri otet
  • sare
Mod de preparare:
Curatati hribii, ii spalati bine si ii fierbeti cam 25 de minute.
Ii rasturnati intr-o sita dupa ce au fiert, ii lasati sa se scurga bine, apoi ii taiati bucatele nu prea mici.
Ceapa curatata o tocati marunt.
Gogosarul curatat de seminte il taiati fasii.
Puneti uleiul intr-o tigaie, adaugati ceapa si hribii.
Ii innabusiti 3-4 minute, apoi adaugati si gogosarul.
Amestecati, ii sotati 1-2 minute, apoi turnati o canita de apa.
Presarati sare, piper, ierburile de gradina si amestecati totul.
Dati focul potrivit, acoperiti tigaia cu un capac si lasati sa scada lichidul.
Adaugati vinul, lasati sa se evapore alcoolul, apoi puneti si crema de branza.
Amestecati pana se dizolva complet.
Gorgonzola o taiati cuburi, o puneti peste hribi, din loc in loc. Trageti tigaia de pe foc.

Ouale posate:
Intr-o cratita mai inalta puneti apa cu otetul si sare.
Cand apa incepe sa clocoteasca, dati focul la mic.
Spargeti primul ou intr-o canita.
Cu un tel amestecati in apa si formati un vartej.
Dati drumul usor oului din cana, il lasati sa fiarba la foc mic, cam 3 minute si jumatate.
Il scoateti cu o paleta.
La fel procedati si cu celelalte.
Asezati ouale peste soteul de hribi fierbinte, iar deasupra presarati patrunjelul tocat marunt.
Se serveste cald, cu paine de casa in cazul nostru, sau merge perfect si cu putina mamaliza rumenita pe grill in putin unt.
Sa aveti pofta!







sâmbătă, 8 septembrie 2018

Gogosari umpluti cu varza

Este pentru prima data cand fac aceasta reteta. Imi incanta atat de mult privirea acest borcan cu muraturi si abia astept sa degust gogosarii, pentru ca, am o presimtire ca sunt super, super buni! Haideti sa mai umplem camara, ca inca mai avem legume gustoase pe piata, iar la iarna o sa ne incante papilele toate aceste bunatati.

Ingrediente (pentru un borcan de 5 litri):
  • 10 gogosari nu foarte mari
  • 1/2 varza verde mica
  • 1/2 varza mov mica
  • 1 conopida mica
  • 3 morcovi
  • 1 radacina hrean
  • frunze de telina
  • 1 lingurita rasa sare mare
Pentru solutia lichida:
  • 1 litru apa
  • 500 ml otet
  • 100 gr zahar
  • 2 linguri rase sare mare
  • boabe de piper
  • 4-5 foi de dafin
  • boabe de mustar
  • boabe de ienibahar
Mod de preparare:
Varza verde si cea rosie, le spalati, le scuturati bine de apa.
O taiati fideluta.
Morcovii ii decojiti, ii dati pe razatoarea mare.
Amestecati varza cu morcovul si sarea, invartiti bine.

Gogosarii ii spalati, curatati usor cotoarele, ca sa nu ii rupeti si ii scuturati bine de seminte.
Conopida o spalati si o taiati buchetele mici.

Hreanul il curatati si il taiati rondele.
Gogosarii ii umpleti cu amstecul de varza si morcov, cu o lingurita sau cu mana, impingeti bine sa ii umpleti peste tot.
Intr-un borcan de 5 litri, asezati pe fund frunze de telina si rondele de hrean.
Gogosarii umpluti ii introduceti usor in borcan, ii asezati frumos, iar printre ei puneti conopida, frunze de telina si rondele de hrean, pana umpleti borcanul.

Acum pregatiti solutia lichida:
Intr-o cratita puneti apa cu zaharul, otetul si sarea.
Transferati totul pe foc, amestecati bine.
Adaugati boabe de piper, foi de dafin, boabe de mustar si de ienibahar.
Lasati lichidul pe foc pana incepe sa clocoteasca, apoi trageti cratita de pe foc.

Asezati o lama de cutit sub borcan, turnati zeama printr-o sita pana se umple borcanul.
Deasupra puneti doar 2-3 foi de dafin si cateva boabe de piper.
Infiletati bine capacul, inveliti borcanul intr-o patura, pana a doua zi.
A doua zi, daca vedeti ca a scazut lichidul, mai faceti putin si completati ca sa fie plin borcanul.
Il dati la rece in camara.
Sa aveti pofta!



marți, 4 septembrie 2018

Tort cu crema de cafea, vanilie si zmeura

Un alt tort delicios, cu o combinatie de creme minunata si un decor destul de simplu, asa cum cred ca am obisnuit pe toata lumea! Nu fac arta, dar imi place ca la gust sa fie minunat si asta imi reuseste mereu!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 4 linguri lapte
  • 1 lingura cacao
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
Pentru crema de cafea:
  • 500 gr mascarpone
  • 100 ml expresso fara zahar
  • 3 linguri zahar pudra
  • 3 foi de gelatina
Pentru crema de vanilie:
  • 2 galbenusuri
  • 5 linguri zahar
  • 450 ml lapte
  • 4 linguri amidon
  • 50 gr unt
  • 2 lingurite vanilie
  • 2-3 linguri zeama de lamaie
  • zmeura
In plus:
  • 10-12 piscoturi
  • sirop de zmeura
  • 350 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
  • 60 gr ciocolata neagra + 4 linguri lapte
  • trufe de ciocolata
  • flori din zahar
  • visine
Mod de preparare:
Blatul:
Intr-un bol mixati galbenusurile cu zaharul.
Adaugati uleiul, apoi laptele si vanilia.
Incorporati faina, cacaoa si praful de copt, cernute.
Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare.
Le adaugati peste compozitia de mai sus, amestecati usor cu o paleta.

Tapetati o tava rotunda, cu diamentru de 24 cm, cu hartie de copt.
Turnati compozitia de blat, o nivelati si o introduceti in cuptorul incins, la 170 de grade.
Coaceti blatul 25-30 de minute, pana este bine patruns. Faceti testul cu scobitoarea.
Cand este gata, il scoateti din cuptor sa se racesca, apoi il taiati in doua foi.
Crema de vanilie:
Galbenusurile le mixati cu zaharul.
Adaugati laptele, amestecati bine, apoi amidonul si invartiti pana se dizolva complet.
Transferati totul intr-o cratita, puneti cratita pe foc.
Amestecati continuu in crema, pana se ingroasa ca o budinca.
Cand este gata, o luati de pe foc, incorporati untul si amestecati.
Acoperiti crema cu folie si o dati la rece.
Cand s-a racit, adaugati vanilia, zeama de lamaie si o mixati.

Crema de cafea:
Hidratati in apa rece foile de gelatina, 5-7 minute.
In cafeaua calda, nu fierbinte, puneti foile de gelatina hidratate si scurse de apa.
Amestecati bine pana se dizolva.
Mascarponele il mixati cu zaharul pudra, apoi adaugati amestecul de cafea cu gelatina, mixati bine.

Asezati prima foaie de blat pe un platou, montati un inel detasabil il jurul sau.
Insiropati cu putin sirop de vanilie, puneti crema de cafea, o nivelati.
Asezati piscoturile trecute prin sirop de zmeura, puneti crema de vanilie, o nivelati, asezati din loc in loc zmeura.
Puneti ultima foaie de blat, o insiropati.
Dati tortul la rece peste noapte sau macar 4 ore.
Smantana pentru frisca, rece, o mixati spuma impreuna cu zaharul pudra.
Dupa ce tortul a stat la rece, il scoateti de la frigider, indepartati inelul.

Imbracati tortul in frisca.
Topiti pe baie de aburi ciocolata cu laptele.
Pe o parte a tortului puneti ciocolata topita si o lasati sa curga si pe margini, pe cealalta parte faceti moate din frisca cu un pos.
Il decorati cu trufe de ciocolata, visine, floricele din zahar si ce va mai place.
Il dati la rece inca 1-2 ore, apoi il portionati si serviti.
Pofta buna!






duminică, 26 august 2018

Ardei kapia copti umpluti cu branza

Retetele simple sunt delicioase, m-am convins de asta a nu stiu cata oara! Acesti ardei umpluti cu branza sunt asa faini de pregatit atat pentru familie, dar si pentru musafiri, pentru ca au un gust aparte! Cu putine ingrediente si putin timp petrecut in bucatarie, iata ce preparat bun obtineti!

Ingrediente:
  • 4 ardei kapia
  • 200-250 gr urda
  • 2 linguri parmezan ras
  • 1 rosie de gradina
  • sare
  • piper
  • 2 crengute patrunjel verde
  • ierburi de Provence
  • 1-2 linguri ulei de masline
  • 1 varf de cutit praf de usturoi (optional)
Mod de preparare:
Coaceti ardeii kapia pe toate partile.

Fierbinti ii puneti intr-un bol, presarati sare peste ei si ii acoperiti pentru 15-20 de minute.
Dupa acest timp, ii decojiti si ii trageti usor cotorul, semintele, daca se poate fara sa ii rupeti.
Intr-un vas puneti urda faramitata cu mana, parmezanul, sare si piper. Amestecati bine.
Rosia spalata o taiati cuburi, indepartand cotorul.
Patrunjelul verde il tocati marunt.
Incorporati peste branza rosia si patrunjelul.

Cu aceasta compozitie umpleti usor ardeii kapia.
Ii asezati intr-un vas de ceramica (sau doua vase mai mici).
Ii stropiti cu ulei de masline, presarati ierburi de Provence si putin praf de usturoi (asta doar daca va place).
Puneti si cate o crenguta de patrunjel verde deasupra.
Ii introduceti in cuptorul incins, la 190 de grade, pentru 15-20 de minute.

Cand sunt gata, ii scoateti din cuptor, ii lasati putin sa se racoreaca, apoi ii puteti servi.
Sa aveti pofta!





marți, 21 august 2018

Tarta cu piersici si bezea

Cum gasesc niste fructe aromate si dulci, cum fac o prajiturica, pentru ca prajiturile cu fructe sunt placerea mea. Aveam adunate si cateva albusuri in congelator, deci aceasta tarta a venit la fix! Am completat cu putin miez de nuca si a iesit o bunatate!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 130 gr iaurt
  • 1 ou
  • 80 gr unt
  • 2 linguri zahar
  • 330 gr faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita vanilie
  • un praf de sare
Umplutura:
  • 3-4 piersici coapte
  • miez de nuca
  • vanilie
Pentru bezea:
  • 6 linguri zahar
  • 5-6 albusuri
  • 2 linguri zeama de lamaie
Mod de preparare:
Aluatul:
Amestecati oul cu untul si iaurtul.
Adaugati zaharul, vanilia, coaja de lamaie si sarea.
Faina o amestecati cu praful de copt, o incorporati treptat in compozitia de mai sus.
Trebuie sa obtineti un aluat omogen si nelipicios.


Il inveliti in folie alimentara si il dati 30 de minute la frigider.
Il scoateti dupa acest timp, intindeti o foaie mai grosuta si o asezati intr-o tava de tarta, eu am folosit o tava dreptunghiulara.
O apasati bine cu degetele si pe margini, surplusul il indepartati cu un cutit.
Piersicile le spalati bine, le stergeti, scoateti samburii si le taiati felii mai groase.
Asezati feliile de piersici una langa alta peste aluat, le stropiti cu vanilie si presarati bucati de miez de nuca.

Introduceti tarta in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 20-25 de minute, pana aluatul prinde o culoare usor aurie.
Bezeaua:
Bateti albusurrile spuma.
Adaugati treptat zaharul, mixati bine pana se topeste si obtineti o bezea teapana.
La final incorporati zeama de lamaie.

Dupa ce tarta a stat la cuptor, o scoateti, asezati bezeaua si o modelati cu o lingura.
O introduceti iar in cuptor, setati temperatura la 200 grade si lasati tarta pana ce bezeaua se rumeneste.

Daca aveti functia grill la cuptor, setati functia grill si in circa 5 minute bezeaua este rumenita.
Cand este gata, scoateti tarta din cuptor si o lasati sa se racoreasca.
O portionati si serviti fie simpla, fie cu un sirop sau un sos de fructe de padure.
Pofta buna!






sâmbătă, 18 august 2018

Pastrama de porc la cuptor

Aceasta este o reteta ce mi-a intrat la suflet. Inlocuieste cu brio mezelurile din comert, iar sandwich-urile facute cu aceasta pastrama sunt grozave. Am vazut reteta la bucataras Simona, careia ii multumesc din suflet, si chiar mi-am dorit sa o incerc. Nu va pot spune cat de incantata am fost si am de gand sa o pregatesc foarte des. O sa incerc si varianta cu pui! Daca va place, daca va face cu ochiul, sa o pregatiti si voi!

Ingrediente:
Pentru saramura:
  • 1 muschiulet de porc 
  • 1 lingura si 1/2 sare (eu am folosit fina de la SanoVita)
  • 1 lingura boabe de mustar
  • 1 lingura boabe de piper de 4 culori
  • 2 foi de dafin
  • 500 ml apa
Pentru crusta:
  • 1/2 plic condimente pentru porc Delikat 100% natural
  • piper macinat
  • boia dulce
  • 1 lingurita rasa praf de usturoi
  • oregano uscat (sau alte ierburi aromatice, care va plac)
  • 2 linguri ulei
Mod de preparare:
Saramura:
Spalati muschiuletul.
Intr-un vas cu capac, eu am ales o caserola mai mare, puneti apa cu sarea si amestecati pana ce, aceasta din urma este topita.
Adaugati boabele de piper si mustar, foile de dafin, apoi muschiuletul.

Il acoperiti si il dati la frigider pentru 48 de ore.
Dupa acest timp, scoateti muschiul din frigider.
Cu niste servetele stergeti foarte bine carnea, sa fie cat mai uscata.
Crusta:
Intr-un bolisor amestecati toate condimentele pentru crusta.
Pe o bucata de hartie de copt asezati muschiuletul zvantat bine, il ungeti cu uleiul.
Presarati amestecul de condimente obtinut peste, masati bine carnea pe toate partile, ca sa intre cat mai bine aromele.

Rulati strans muschiuletul in hartia de copt, il asezati pe o tava.
Il introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 30 de minute.
Dupa acest timp, desfaceti hartia, setati functia grill la cuptor si il mai lasati 10-15 minute, cat sa prinda o crusta frumoasa.

Daca nu aveti functia grill, dati temperatura putin mai mare si il lasati pana se rumeneste.
Il scoateti din cuptor cand este gata, il lasati sa se raceasca, apoi il portionati in felii subtiri.
Este cel mai minunat muschiulet!
Pofta buna!