joi, 11 octombrie 2018

Pide

Cum da frigul, cum am chef de copt ceva si de facut aluaturi. De aceasta data am ales o reteta pe care am pus de mult ochii, de la bucataras Anca. Este o reteta de origine turceasca si se face in mod normal cu carne, dar Anca le-a facut cu branza si asta mi-a placut mult. Am schimbat putin umplutura, dar au iesit super, super bune! Vi le recomand cu drag!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 450 gr faina
  • 270 ml apa minerala (sau plata)
  • 7 gr drojdie uscata
  • 1 lingurita zahar
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare
Pentru umplutura:
  • 250 gr branza de vaci
  • 150 gr cascaval
  • 100 gr muschi file/pastrama
  • 1 lingura smantana
  • 1 ou
  • 3 crengute marar
  • piper
  • 1 ardei kapia
  • 5 linguri sos de rosii de casa
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol cerneti faina.
Adaugati sarea, zaharul si drojdia uscata, amestecati cu o lingura.
Turnati apa minerala calduta, treptat si framantati, pana aluatul devine omogen si usor lipicios.
La final incorporati uleiul de masline.
Acoperiti cu un prosop curat, lasati aluatul al dospit o ora, o ora si ceva, la loc caldut si ferit de curent.
Umplutura:
Branza de vaci o maruntiti bine cu o furculita.
Cascavalul il dati pe razatoarea mare.
Muschiule file il taiati cubulete mici.
Intr-un bol amestecati branza de vaci, cascavalul, oul si smantana.
Adaugati muschiul cubulete.
Tocati marunt mararul, il incorporati si pe acesta.
La final presarati putin piper. Sare nu mai este nevoie pentru ca are atat cascavalul cat si muschiul.

Ardeiul kapia spalat, il taiati felii pe rotund, indepartati toate semintele.
Ungeti masa de lucru cu putin ulei, rasturnati aluatul.
Il impartiti in 5 bucati egale.
Luati fiecare bucata si intindeti in forma dreptunghiulara.
Ungeti cu o lingura suc de rosii, puneti cam 2-3 linguri cu umplutura, lasand marginile libere.
Incepeti si rulati marginile, cat sa le dati forma de barcute. La fel procedati cu toate.
Tapetati cu hartie de copt o tava mai mare, asezati barcutele umplute.
Deasupra puneti felii de ardei kapia (eu pe 2 am pus si cateva feliute de carnat de casa.) 

Puneti pune si felii de ceapa, rosii si ce va mai place.
Introduceti tava in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 30-35 de minute, pana se rumenesc usor deasupra.
Cand sunt gata, se scot din cuptor.

Se servesc calde sau daca nu le consumati imediat, le lasati 15 minute sa se racoreasca, apoi le puneti intr-o caserola si inchideti bine cu capacul, pentru a evita sa se intareasca.
Alaturi de o salata de rosii, au fost minunate!
Sa aveti pofta!






luni, 8 octombrie 2018

Scones cu bacon si cascaval

Astazi va las o gustare foarte faina, buna de rontait la un film, de luat la pachet, chiar de pus in ghiozdan copiilor. Sunt niste biscuiti sarati, sau cel putin noi asa le-am zis, grozavi si foarte moi. O bunatate si voi repeta reteta curand.

Ingrediente:
  • 130 gr unt moale
  • 80 gr cascaval
  • 30 gr parmezan ras
  • 2 oua
  • 100 gr bacon
  • 220 gr faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • 1 lingurita rasa ierburi italienesti
  • piper
Mod de preparare:
Baconul taiat cubulete, il puneti intr-o tigaie si il rumeniti.
Il scoateti pe un platou, pe care asezati niste servetele.
Cascavalul il dati pe razatoarea mica.
Intr-un bol mixati untul cu parmezanul si cascavalul.
Adaugati ouale, amestecati bine.
Faina o amestecati cu praful de copt si bicarbonatul, le incorporati in compozitia de mai sus, treptat.
Adaugati ierburile italienesti, putin piper si baconul rumenit.
Amestecati totul cu o paleta.

Tapetati cu hartie de copt o tava.
Luati cu o lingura din aluat, formati niste bile mai maricele.
Le asezati in tava cu distanta intre ele. Mie mi-au iesit 17 bucati.

Introduceti tava cu biscuiti in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 16-18 minute, pana se rumenesc usor.
Cand sunt gata, ii scoateti din cuptor si ii lasati 10-15 minute sa se racoreasca.

Ii puneti intr-o caserola, inchideti bine capacul si ii pastrati la rece.
Se servesc atat calzi cat si reci!
Pofta buna!



vineri, 5 octombrie 2018

Prajitura cu prune si mascarpone

Aceasta este o prajitura simpla, cu prune, aroma de scortisoara, dar din care tot tai cate o bucatica sa mananci, cand treci pe langa ea. Simplitate delicioasa, cum imi place mie sa ii zic. Inca sunt prune pe piata, deci o puteti pune in practica in week-end!

Ingrediente:
  • 4 oua
  • 180 gr zahar
  • 250 gr mascarpone
  • 220 gr faina
  • 1 praf de copt
  • 50 ml lapte
  • 1 lingurita vanilie
  • 1 lingurita scortisoara
  • 8-10 prune mai mari si nu foarte moi
  • un praf de sare
Mod de preparare:
Intr-un bol spargeti ouale.
Incepeti si mixati, adaugati zaharul treptat si mixati pana isi dubleaza volumul si compozitia este spumoasa.
Adaugati mascarponele si laptele, le amestecati bine.
Cerneti faina, o adaugati peste compozitia de mai sus cu praful de copt, scortisoarea si sarea.
Le invartiti bine cu o paleta.
La final puneti si vanilia.
Taiati 4-5 pune in cubulete mici, le incorporati in compozitia obtinuta.

Ungeti cu unt si tapetati cu hartie de copt, o tava rotunda cu diamentrul de 23 cm.
Turnati compozitia de prajitura, o nivelati.
Celelalte prune le taiati felii pe lung, le asezati deasupra.
Introduceti prajitura in cuptorul incins, la 170 de grade pentru 45 de minute.
Faceti testul cu scobitoarea inainte o scoateti.

Cand este gata, o scoateti din cuptor si o lasati sa se raceasca, apoi o portionati si serviti.
Este grozava simpla, cu o cafea/ceai/lapte sau de luat la pachet.
Sa aveti pofta!
Sursa de inspiratie





luni, 1 octombrie 2018

Dulceata de ardei iuti

Imi doream de ceva timp sa pregatesc aceasta dulceata, nu pentru mine, ca nu mananc picant deloc, dar pentru ai mei. Am zis ca este momentul sa o testez. Se face repede, nu necesita mult timp. Marea problema este cand o fierbeti. Mirosul de otet si iuteala ardeilor o simti in tot corpul, iti  iese pe ochi,  nas, tusesti, sau cel putin eu asa am patit. Invarteam in dulceata, ma duceam langa geam, invarteam in dulceata, ma duceam langa geam si asa am procedat pana am terminat-o 😀😀😀. Insa rezultatul este unul grozav. Sotul meu este super incantat de aceasta dulceata si deja a servit din ea cu o friptura. A zis ca este ceva aparte. Deci, suportati putin, dar merita!

Ingrediente:
  • 1 kg ardei iuti de culoare rosie
  • 500 gr gogosari
  • 1 kg zahar
  • 1 litru otet
Mod de preparare:
Intai de toate, va puneti manusi, altfel o sa va usture foarte tare mainile.
Spalati ardeii iuti si gogosarii, ii curatati de cotoare si toate semintele.
Ii taiati bucati mai mari, ii treceti prin robot, dar nu ii faceti chiar pasta, lasati si bucati mai maricele.

Intr-un tuci (sau un vas mai gros) puneti zaharul cu otetul.
Transferati totul pe foc.
Amestecati continuu pana zaharul se topeste complet.
Cand incepe siropul sa clocoteasca, il fierbeti 15 minute.
Dupa acest timp, dati drumul ardeilor si gogosarilor maruntiti.

Amestecati bine.
Lasati sa fiarba la foc potrivit, invartiti din cand in cand.
Dupa 50-60 de minute, dulceata este gata.

O trageti de pe foc si fierbinte, o puneti in borcane.
Inchideti bine capacele si inveliti borcanele intr-o patura groasa.
A doua zi le etichetati si le dati la rece.
Din aceasta cantitate mi-au iesit 8 borcanele de 200 ml.
Pofta buna!






joi, 27 septembrie 2018

Tort cu crema de mure, vanilie si mascarpone

In ultima perioada, cam toate torturile ce le-am pregatit au fost pentru oameni dragi! Asa a fost si acesta, dar am servit si eu din el. Torturile cu crema de fructe mi se par cele mai savuroase, mai minunate si poti manca din ele o felie mare, deoarece cremele eu le fac putin acrisoare, nu obisnuiesc sa pun mult zahar. Sunt sigura ca altii ar prefera sa fie mai dulce, dar fiind cald, cred ca este bine sa le facem usor mai acrisoare, mai ales daca folosim fructe proaspete si aromate.

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 50 gr unt topit
  • 100 ml lapte
  • 8 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingurita cu varf praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
Pentru crema de vanilie:
  • 500 ml lapte
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri amidon
  • 150 gr mascarpone
  • 2 lingurite vanilie
  • 4 linguri limoncello
Crema de mure:
  • 500 gr mure proasptata (congelata)
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 350 gr mascarpone
  • 1 lingura zahar pudra
In plus:
  • 350 ml smantana pentru frisca
  • 3 linguri zahar pudra
  • mure 
  • bomboane raffaello 
  • marshmallow
  • frunze de menta
Mod de preparare:
Blatul:
Mixati galbenusurile cu zaharul bine.
Incorporati untul topit, apoi laptele.
Faina o amestecati cu cacaoa si praful de copt.
Incorporati totul in compozitia de galbenusuri, impreuna cu vanilia.
Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare.
Le puneti in compozitia de mai sus, amestecati usor cu o paleta.

Tapetati cu hartie de copt o tava de 24 cm, turnati blatul si il nivelati.
Il introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru circa 30-35 de minute.
Faceti testul cu scobitoarea si cand este gata, il scoateti din cuptor.
Il lasati sa se raceasca, il taiati in 3 foi.

Crema de vanilie:
Intr-o cratita amestecati laptele cu zaharul si amidonul.
Transferati totul pe foc, focul sa fie mic, amestecati continuu cu un tel, pana crema se ingroasa ca o budinca.
O luati de pe foc, o acoperiti cu folie si o dati la rece. 
Crema rece o mixati cu mascarponele, vanilia si limoncello.

Crema de mure:
Puneti murea spalata in blender si o faceti piure.
Treceti piureul printr-o sita, aruncati semintele.
Piureul de mure il puneti intr-o cratita cu zaharul.
Transferati cratita pe foc si cand da in clocot, adaugati amidonul dizolvat cu 2-3 linguri de apa rece.
Amestecati bine pana se ingroasa.
Dati deoparte, lasati sa se raceasca.
Mixati mascarponele cu zaharul pudra.
Adaugati jeleul de mure, mixati bine.

Asezati prima foaie de blat pe un platou si un inel detasabil in jurul sau.
Puneti crema de vanilie, o nivelati.
Asezati a doua foaie de blat, crema de mure (opriti 2-3 linguri pentru decor) si ultima foaie de blat.
Dati tortul la rece 3-4 ore.
Mixati smantana rece si cand incepe sa se intareasca, adaugati zaharul pudra. Mixati pana obtineti o consistenta spumoasa.
Scoateti tortul de la frigider, indepartati inelul detasabil.
Imbracati tortul in frisca.
Il ornati cu ajutorul unui pos cu frisca, doar pe jumatate.
Din crema oprita cu mure, faceti un model pe margine, apoi trasati dungi cu un pieptan de bucatarie.
Il ornati cu mure, raffaello, bucati de marshmallow si frunzulite de menta.
Il dati la rece inca 2 ore, apoi este numai bun de servit.
Sa aveti pofta!









duminică, 23 septembrie 2018

Tarta cu mere, pandispan si mascarpone

Daca este sezonul merelor sa mai pregatim o tarta buna, nu? Cum vine toamna, mereu coc ceva dulce cu mere, pentru ca deserturile cu mere pur si simplu le iubesc!

Ingrediente:
Pentru aluatul de tarta:
  • 80 gr unt
  • 70 gr smantana
  • 1 ou
  • 1 lingura zahar
  • 270 gr faina
  • 1 lingurita vanilie
  • un praf de sare
Pentru umplutura:
  • 1.2 kg mere
  • 3 pere (optional)
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura amidon
  • 1 lingurita unt
  • scortisoara
Pentru pandispan:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita vanilie
Pentru crema mascarpone:
  • 500 gr mascarpone
  • 2-3 linguri zahar pudra
  • 1 lingurita vanilie
  • 3 linguri gem de zmeura
  • ciocolata rasa
  • zmeura pentru decor
Mod de preparare:
Aluatul de tarta:
Amestecati intr-un bol untul cu smantana si oul.
Adaugati zaharul, vanilia, sarea, iar la sfarsit faina, treptat.
Amestecati cat puteti cu o paleta, iar cand aluatul devine mai tare, framantati cu mana.
Trebuie sa obtineti un aluat omogen si nelipicios.
Il inveliti in folie, il dati la rece 30 de minute.
Umplutura:
Curatati merele, le dati pe razatoarea mare. 
Daca puneti si pere, le curatati si le taiati cubuletele mici.
Intr-o cratita puneti untul, merele, perele si zaharul.
Transferati cratita pe foc, le lasati sa scada zeama.
Amestecati amidonul cu 2-3 linguri de apa rece, il puneti peste mere, amestecati bine.
Dati compozitia deoparte, presarati scortisoara si amestecati. 
Lasati sa se raceasca.
Pandispanul:
Galbenusurile le mixati cu zaharul.
Adaugati faina si vanilia.
Albusurile le bateti spuma, le adaugati peste galbenusuri, amestecati usor cu o paleta.
Scoateti aluatul de la rece, tapetati cu hartie de copt o tava de tarta cu diamentrul de 26 cm.
Puneti aluatul in tava si il intindeti bine.
Dati tava in cuptorul incins pentru 10 minute, la 180 de grade.
Scoateti tava din cuptor puneti merele, le nivelati, apoi pandispanul.

Introduceti iar tarta in cuptor pentru 15 minute.
Cand este gata, o scoateti din cuptor si o lasati sa se raceasca.
Crema de mascarpone:
Mascarponele il mixati cu zaharul pudra si vanilia, pana obtineti o crema spumoasa.
Prajitura rece o ungeti cu gem de zmeura, apoi puneti crema de mascarpone cu o lingura (puteti folosi si un pos).

Deasupra presarati ciocolata rasa, puneti zmeura si dati tarta la rece 2-3 ore.
Se portioneaza si se serveste!
Pofta buna!