joi, 13 iunie 2019

Mancare de bulgur cu ciuperci si fasole rosie

Am descoperit bulgurul nu de foarte mult timp. Eu sunt mai sceptica cand este vorba de noutati, dar  am mai intrebat pe unul, pe altul, cam cum este gustul sau si m-am convins sa il incerc. Am pregatit aceasta mancare cu ciuperci si fasole rosie si a iesit foarte, foarte buna, dar in acelasi timp a avut si o consistenta cremoasa, ceea ce m-a incantat si mai mult. Bulgurul mi s-a parut asemanator la gust cu orezul. Deci, daca mai sunt persoane ca mine, mai retinute cand trebuie sa foloseasca produse noi, bulgurul chiar vi-l recomand.

Ingrediente:
  • 4 cepe verzi
  • 1 morcov mare
  • 1 cutie ciuperci taiate (400 gr)
  • 1 cutie fasole rosie (400 gr)
  • 250 gr rosii decojite in sos tomat
  • 3/4 de cana cu bulgur (de la Sano Vita)
  • 1 lingura pasta de gogosari cu kapia
  • sare roz de Himalaya
  • piper
  • 1 lingura amestec de legume (de la Sano Vita)
  • 3 linguri ulei de rapita
  • patrunjel verde
Mod de preparare:
Scurgeti ciupercile, le spalati si le puneti pe o sita sa se scurga 10 minute.
Ceapa verde o taiati rondele.
Morcovul decojit il taiati cubulete.
Intr-o cratita incingeti uleiul, adaugati ceapa verde, morcovul si ciupercile.
Le sotati 2-3 minute.
Spalati bulgurul, il adaugati in cratita, amestecati.
Le lasati cam 1 minut la sotat, apoi adaugati apa, cat sa acoperiti bine legumele.
Presarati sare, piper si amestecul de legume.
Puneti un capac, lasati sa fiarba la foc potrivit, amestecati din cand in cand.
Daca mai este nevoie de lichid, mai adaugati apa fierbinte.
Rosiile decojite le tocati marunt.
Fasolea o scurgeti de apa, o clatiti sub un jet de apa.
Gustati si cand bulgurul este fiert destul de bine, incorporati fasolea si rosiile tocate.
Amestecati, daca mai este nevoie de condimente, mai adaugati.
Mai lasati cam 10 minute mancarea pe foc, dar amestecati din cand in cand.
Trageti cratita de pe foc si presarati patrunjel verde, tocat marunt.
Serviti cu muraturi sau o salata.
Incercati reteta si o sa vedeti cat de buna este!
Sa aveti pofta!

luni, 10 iunie 2019

Prajitura bicolora cu crema de lamaie si capsuni

Eu cand gasesc in piata fructe aromate si proaspete, de sezon, nu ma pot abtine sa nu iau o cantitate mai mare. Imi place foarte mult sa le consum asa, dar in acelasi timp, iubesc deserturile cu fructe. De aceasta data m-am oprit la o prajitura cu capsuni si o crema de lamaie, nu foarte dulce, dar tare aromata. Am servit-o mereu de la rece si pot sa zic ca este o mare incantare pentru papilele gustative! Asa desert nu se rateaza!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 5 oua
  • 6 linguri zahar brut
  • 100 gr unt
  • 12 linguri faina
  • 1 lingura karob (sau cacao)
  • 1 lingurita cu varf praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 250 gr capsuni
Pentru crema de lamaie:
  • 450 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri si 1/2 amidon
  • 250 gr mascarpone
  • coaja rasa de la o lamaie mare sau doua mai mici
  • 4 linguri zeama de lamaie
Pentru decor:
  • capsuni
  • bete de ciocolata cu menta
  • 50 gr ciocolata cu lapte 
  • 1 lingura lapte
Mod de preparare:
Incepeti cu pregatirea cremei, pentru ca dureaza pana se raceste.
Intr-o cratita mai groasa, mixati galbenusurile cu zaharul.
Adaugati laptele, amestecati bine.
Puneti amidonul si invartiti pana se dizolva complet.
Trasferati cratita pe foc, focul sa fie micut, amestecati continuu pana crema se ingroasa.
O luati de pe foc, o acoperiti cu folie si o dati la rece.
Blatul:
Spalati capsunile, le indepartati coditele si le taiati in bucati mai mari.
Untul il topiti pe baie de aburi, il lasati sa se raceasca.
Intr-un bol puneti 3 galbenusuri si doua oua intregi.
Incepeti sa mixati, adaugati zaharul treptat mixand pana acesta din urma se topeste.
Incorporati untul si vanilia.
Adaugati faina cernuta, praful de copt, amestecati.
Separat, mixati albusurile spuma cu un praf de sare, la final adaugati zeama de lamaie.
Albusurile spuma le puneti peste compozitia de mai sus, amestecati usor cu o paleta.
Tapetati cu ulei si faina o tava rotunda de 26 cm.
Turnati cam jumatate din compozitia alba, puneti capsunile din loc in loc.
In restul de compozitie puneti karobul, amestecati bine.
Aceasta compozitie o puneti cu lingura, din loc in loc.
Introduceti tava in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 20-22 de minute.
Faceti testul cu scobitoarea si cand este gata, il scoateti din cuptor si il lasati sa se raceasca.
Crema fiarta rece o mixati, apoi adaugati mascarponele si le amestecati bine.
La final incorporati coaja rasa de lamaie si zeama.
Blatul rece il rasturnati pe un platou, montati un inel detasabil in jurul sau si puneti crema, pe care o nivelati.
Dati prajitura la rece 3-4 ore sau chiar peste noapte.
Topiti ciocolata rupta bucatele impreuna cu laptele, pe baie de aburi.
Scoateti prajitura de la rece, indepartati inelul.
Puneti ciocolata topita intr-un pos cu un dui cu varf subtire, faceti un model pe prajitura.
Decorati cu jumatati de capsuni si betisoare de ciocolata cu menta.
Portionati si serviti.
Sa aveti pofta!




sâmbătă, 8 iunie 2019

Briose marmorate cu goji, curmale si caju

Briosele sunt prajituricile mele preferate! Daca ar fi dupa mine, cred ca as face saptamanal, asa mult imi plac. Daca au fructe, nuci, fructe uscate mi se par si mai grozave! Aaaa si sa nu fie uscate, ci prefer sa aiba o consistenta umeda, sa le pot consuma simple, sa nu trebuiasca sa beau lichid dupa ce mananc una. Prea bune au iesit!
Multe din produsele folosite la aceste briose sunt de la Sano Vita! Iubesc multe din produsele lor, sunt sanatoase, iar unele chiar nu imi lipsesc niciodata din bucatarie!
Nu uitati ca daca faceti una sau mai multe comenzi pe www.sanovita.ro, aveti 15% reducere daca introduceti codul "rocsyinbucatarie"!!!

Ingrediente:
  • 5 oua
  • 200 gr zahar brut
  • 100 ml ulei
  • 200 ml lapte de cocos
  • 250 gr faina
  • 1 lingura cu varf karob (pudra de rascove) sau cacao
  • 3 linguri goji uscate
  • 50 gr caju (am folosit Sano Vita)
  • 100 gr curmale (am folosit Sano Vita)
  • coaja rasa de la o portocala
  • 2 lingurite vanilie
  • 1 praf de copt
  • un praf de sare
Mod de preparare:
Goji le puneti la hidratat in putina apa calduta cu vanilie.
Dupa 10 minute, le puneti intr-o sita si le lasati sa se scurga.
Curmalele le taiati bucati potrivite, iar caju il taiati grosier.
Intr-un bol spargeti 3 oua intregi si doua galbenusuri.
Incepeti si mixati, adaugati zaharul brut treptat, pana compozitia isi dubleaza volumul, iar zaharul este bine topit.
Adaugati uleiul, amestecati, apoi laptele de cocos.
Cerneti faina, o incorporati treptat, impreuna cu coaja rasa de portocala.
La final puneti si vanilia.
Cele doua albusuri le bateti spuma cu un praf de sare.
Le adaugati peste compozitia de mai sus, amestecati usor cu o paleta de silicon
Puneti bucatile de curmale, goji si amestecati usor.
Intr-un bol, turnati cam un sfert din compozitia obtinuta.
Adaugati karobul cernut, dar si 2-3 linguri de lapte de cocos, amestecati cu o spatula.
Pregatiti o tava de briose, puneti hartiute in ele.
Le umpleti pe 3/4 cu aluatul de mai sus, deasupra presarati caju taiat.
Le introduceti in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 22 de minute. Faceti testul cu scobitoarea preventiv.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor si le lasati sa se raceasca. Mie mi-au iesti 18 bucati.
Le pastrati intr-o tava acoperita cu folie.
Serviti ori de cate ori doriti!
Sa aveti pofta!


marți, 4 iunie 2019

Rulouri cu spanac si branza

Aceste rulouri sunt asa pufoase si bune, bune, mai ales daca va place spanacul. Daca nu aveti timp sa luati masa, va puneti in geanta 1-2 rulouri si le puteti servi oricand, pentru ca pot fi consumate si reci, nu va murdariti, nu curge nimic. Deci, iubitorii si spanac si branza pot sa le pregateasca cat de curand!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 450 gr faina
  • 210 ml lapte
  • 1 ou
  • 40 gr unt
  • 1 lingura ulei de masline
  • 20 gr drojdie proaspata
  • 1 lingurita rasa zahar
  • sare
Pentru umplutura:
  • 2 cepe verzi
  • 450 gr spanac congelat
  • 200 gr cas
  • 2 linguri parmezan ras
  • 1 ou
  • 1 lingura ulei
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Aluatul:
Laptele il incalziti putin, untul il topiti.
Drojdia o frecati intr-un vas cu zaharul pana se dizolva bine.
Intr-un bol puneti faina cernuta si sarea.
Adaugati drojdia, amestecati.
Puneti oul, laptele caldut treptat. Incepeti si framantati.
La final adaugati untul topit treptat si uleiul. 
Framantati pana sunt bine incorporate toate.
Acoperiti aluatul si il lasati la loc ferit de curent, sa isi dubleze volumul, cam o ora, o ora si ceva.
Umplutura:
Ceapa verde, curatata, o taiati rondele.
Intr-o tigaie puneti uleiul, ceapa verde si spanacul.
Le lasati la foc potrivit, amestecati din cand in cand.
Dupa ce a scazut tot lichidul, luati spanacul de pe foc. Il lasati 10 minute sa se racoreasca.
Casul il dati pe razatoarea mare, oul il bateti spuma.
Le incorporati peste spanac, dar si parmezanul. Amestecati bine.
La final presarati sare si piper.
Aluatul dospit il rasturnati pe masa de lucru, presarati putina faina inainte.
Intindeti cu sucitorul o foaie dreptunghiulara, de circa 1 cm grosime.
Pe una din lungimile dreptunghiului, pe margine, puneti umplutura.
Incepeti si rulati dinspre partea cu spanac, cat mai strans.
Ruloul obtinut in taiati pe jumatate, apoi fiecare jumatate in 6 bucati. Folositi un cutit bine ascutit.
Asezati rulourile pe o tava tapetata cu hartie de copt, cu distanta intre ele.
Le mai lasati sa creasca 10-15 minute.
Le introduceti in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 30-35 de minute, pana se rumenesc frumos.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor, le lasati putin sa se racoreasca si serviti.
Daca va mai raman, cand sunt inca caldute, le acoperiti cu folie alimentara pentru a ramane moi.
Sa aveti pofta!



marți, 28 mai 2019

Tort diplomat cu capsuni

A inceput sezonul capsunilor dulci si aromate!Imi place sa le servesc asa pentru ca iubesc aceste fructe, dar parca ar merge si un desert delicios cu ele. Avand piscoturi in casa si alte ingrediente, m-am oprit la acest tort diplomat. Nu suntem fani diplomat cei din familie, insa acesta mi s-a parut super, super delicios si deosebit de aromat. L-am servit cu mare placere! Puteti profita si voi ca este plina piata de capsuni si sa pregatiti un mic tort! Nu cumva sa radeti de sectiunea mea, pentru ca eu niciodata nu tai cum trebuie deserturile cu fructe, nu imi ies drepte, desi am cutite grozave, dar nu am eu acest talent de a taia drept! 😀😀😀

Ingrediente:
  • 450 gr capsuni + 3 linguri de zahar
  • 1 pachet mare piscoturi de cacao
  • 450 ml lapte
  • 150 gr zahar
  • 4 galbenusuri
  • 2 linguri pline amidon
  • 350 ml frisca lichida
  • 2 lingurite vanilie
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 6 foi gelatina (10gr)
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
Pentru decor:
  • capsuni
  • fulgi de ciocolata neagra
  • alte decoratiuni
Mod de preparare:
Spalati bine capsunile, indepartati cozile.
Le taiati cuburi mai mari, presarati zaharul si le amestecati.
Le acoperiti si le dati la rece o ora. Eu le-am lasat cam 3 ore la rece si au lasat un sirop grozav.
Intr-o cratita puneti galbenusurile, zaharul si le mixati.
Adaugati laptele, amestecati bine.
Incorporati amidonul si amestecati cu telul pana se dizolva de tot.
Trasferati cratita pe foc, focul sa fie mic.
Amestecati continuu cu un tel pana crema se ingroasa si incepe sa fiarba.
O dati deoparte, o acoperiti cu folie si o bagati in frigider pana se raceste bine.
Cu 15 minute inainte de pregatiti crema finala, scoateti capsunile de la rece, puneti o sita deasupra unui bol, puneti capsunile in sita si le lasati sa se scurga.
Frisca lichida rece, o mixati pana devine spumoasa.
Foile de gelatina le hidratati 10 minute in apa rece.
Le scurgeti de apa, le topiti pe baie de aburi.
Scoateti crema fiarta de la figider, adaugati gelatina topita in fir subtire, mixand continuu.
Crema cu gelatina o puneti peste frisca.
Adaugati vanilia, coaja rasa de lamaie si mixati totul.
La final incorporati zeama de lamaie, capsunile scurse, amestecati usor cu o paleta de silicon.
In siropul de capsuni obtinut, mai adaugati putina apa, amestecati si il folositi pentru insiropat piscoturile.
Puneti un inel detasabil, cu diametrul de 24 cm, pe un platou.
Treceti piscoturile rand pe rand prin sirop, le asezati pe marginea inelului, apoi asezati si la baza.
Puneti jumatate din crema cu capsuni, o nivelati.
Asezati iar un strat de piscoturi insiropate, apoi restul de crema.
Nivelati si dati tortul la rece peste noapte.
A doua zi, il decorati cu jumatati de capsuni pe margine, iar pe mijloc presarati fulgi de ciocolata si alte decoratiuni.
Sa il serviti cu drag!
Pofta buna!

marți, 21 mai 2019

Pancakes cu branza de vaci, fructe uscate si miere

Imi place sa pregatesc pancakes fie pentru micul-dejun, fie cand am pofta de ceva dulce si rapid. Le servesc cu mare placere fie cu dulceata, siropuri de fructe sau miere. Asa pufosenii as putea savura in fiecare zi si parca tot nu ma satur de ele. Insa acestea, cu branza de vaci, sunt mai consistente si mai bune, eu asa zic. Ia sa vedem daca va plac si voua si daca doriti sa le incercati.
Am folosit produse de la Sano Vita. Stiti ca la orice comanda plasata pe www.sanovita.ro aveti reducere 15%? Trebuie doar sa introduceti codul "rocsyinbucatarie"! 

Ingrediente:
  • 2 oua
  • 2 linguri zahar brut
  • 1 lingura ulei de cocos
  • 3 linguri iaurt
  • 250 gr branza de vaci
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita vanilie
  • 2 linguri goji (am folosit de la Sano Vita)
  • 2 linguri merisoare
  • 4-5 linguri miere
  • cateva migdale pentru servit (am folosit de la Sano Vita)
  • un praf de sare
Mod de preparare:
Topiti uleiul de cocos.
Intr-un bol puneti ouale cu un praf de sare, zaharul si le mixati pana isi maresc volumul.
Incorporati uleiul de cocos topit, apoi iaurtul si vanilia.
Branza o faramitati bine cu degetele, o adaugati in compozitia de mai sus.
Adaugati faina, praful de copt, coaja rasa de lamaie, mixati bine.
La final adaugati goji, merisoarele si amestecati cu o paleta.
Puneti o tigaie la incins, o ungeti cu putin ulei.
Cand s-a incins, dati focul la mic, cu o lingura puneti din compozitia de pancakes.
Le coaceti la foc mic, pe ambele parti, apoi le scoateti cu un platou.
Procedati astfel pana terminati toata compozitia.
Faceti portii pe farfurii, le stropiti cu miere, apoi presarati migdale tocate.
Sunt delicioase atat simple, servite langa cafea, un ceai sau chiar sa le luati la pachet.
Sa aveti pofta!