joi, 19 martie 2020

Chifle cu lapte batut si parmezan

Ce faci cand ai pofta de niste chifle pufoase si coaja crocanta? Te apuci de framantat! In ultima perioada am tot facut paine la masina de paine, insa acum imi doream sa mananc o chifla calda, unsa cu putin unt sau chiar sa imi fac un sandwich delicios. Am folosit lapte batut pentru framantarea lor, pentru ca asta aveam in frigider si mi-a placut foarte cum cum au iesit. Puteti sa le faceti si voi!

Ingrediente:
  • 600 gr faina
  • 380 gr lapte batut
  • 3 linguri parmezan ras
  • 30 ml ulei de masline
  • 7 gr drojdie uscata
  • sare
  • seminte
  • 1 lingurita zahar
  • 1 ou
Mod de preparare:
Cerneti faina intr-un bol.
Adaugati sarea, drojdia, zaharul, amestecati cu o paleta.
Laptele batut, de la temperatura camerei, incepeti sa il adaugati treptat si framantati in acest timp.
Puneti parmezanul ras, il incorporati bine.
La final, adaugati uleiul de masline, in doua transe, framantand de fiecare data pana este bine incorporat.
Acoperiti aluatul cu un prosop curat si gros, il lasati sa dospeasca intr-un loc cald, circa 60-70 de minute.
Dupa acest timp, rasturnati aluatul pe masa de lucru, va ungeti mainile cu putin ulei.
Impartiti aluatul in 12 bucati.
Formati bile din fiecare, le asezati pe o tava tapetata cu hartie de copt, cu distanta intre ele.
Le lasati sa creasca 20-25 de minute, apoi le faceti o mica crestatura, doar daca doriti.
Bateti oul spuma, iar cu un penson, ungeti chiflele.
Deasupra presarati seminte.
Introduceti chiflele in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 25-30 de minute. 
Trebuie doar sa se rumeneasca frumos.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor, le lasati 5 minute sa se racoreasca, apoi sunt bune de servit.
Restul le acoperiti cu folie alimentara, sa se pastreze moi.
Sa le savurati cu placere, fie cu unt, crema de branza, pate de casa sau orice doriti voi!

duminică, 15 martie 2020

Supa crema de linte cu ardei copti

Este pentru prima oara cand pregatesc supa crema. Am fugit de ea, pentru ca eu am mai gustat diferite combinatii, dar nu m-au incantat deloc, in mod special nu ma incanta consistenta lor. Acum, fiind si post, aveam linte, ai mei cica sa le fac o supa crema. Am fost putin sceptica la inceput, dar am zis hai, sa vedem. Am pregatit eu supa, am facut si niste crutoane si cand au inceput sa guste, am vazut ca le place, imediat si-au pus cate o portie sa manance. M-am bucurat si cu siguranta o sa mai fac.

Ingrediente:
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1 pastarnac
  • 500 gr linte rosie
  • 3-4 ardei kapia copti
  • 1/2 cana suc de rosii de casa
  • sare
  • piper
  • 1 lingura amestec de legume ardelenesc
  • boia de ardei dulce
  • busuioc uscat
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • crutoane pentru servit
Mod de preparare:
Ceapa curata o tocati marunt, pastarnacul si morcovul decojit, le taiati cubulete.
Intr-o cratita puneti legumele tocate si 3 litri cu apa.
Transferati cratita pe foc, lasati sa fiarba pana legumele sunt patrunse.
Lintea o spalati in 2-3 ape.
Cand legumele sunt fierte, adaugati lintea.
Adaugati sucul de rosii, condimentati cu sare, piper, boia de ardei dulce, busuiocul uscat si amestecul de legume.
Amestecati din cand in cand si lasati pe foc pana este patrunsa si lintea.
Cand totul este fiert, trageti cratita deoparte, scurgeti din lichid intr-un vas (scurgeti mai mult, pentru ca, daca mai este nevoie, mai adaugati apoi).
Luati un mixer vertical si pasati bine.
Ardeii kapia, ii curatati de coaja, cotor si seminte. Daca aveti la congelator sau la borcan, puteti folosi din acestia.
Adaugati ardeii peste linte, dar si uleiul de masline.
Mai pasati pentru ultima data cu mixerul vertical.
Potriviti gustul cu sare, daca mai este nevoie.
In functie de consistenta dorita, mai adaugati lichid sau nu.
Taiati cuburi 2-3 felii de paine, le stropiti cu ulei de masline, putina sare si oregano.
Le bagati in cuptorul incins, la 200 de grade, pana de rumensc usor.
Se serveste supa crema cu crutoane si putin ulei de masline. Daca nu o doriti de post, puteti sa o serviti cu putina smantana.
Pofta buna!




luni, 9 martie 2020

Mucenici umpluti de post

Am vazut ca anul acesta au circulat pe retelele de socializare foarte multe retete de mucenici umpluti. Si mi-am zis, de ce nu? Hai sa incerc si eu, ca nu are ce sa fie rau. Am ales sa ii pregatesc de post, insa cine doreste, ii poate face si de dulce. Au iesit aromati, pufosi si foarte buni. Ne-am facut pofta si in acest an!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 600 gr faina
  • 330 ml bautura de migdale (de soia, cocos, apa minerala, etc.)
  • 40 gr zahar
  • 7 gr drojdie uscata
  • 30 ml ulei
  • 2 lingurite vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • un praf de sare
Pentru umplutura:
  • 300 gr nuca macinata
  • 4 linguri zahar brut
  • 2 linguri pudra de rascove (cacao)
  • 180 ml bautura de migdale fierbinte
  • 1 lingurita esenta de rom
Pentru sirop:
  • miere
  • apa fierbinte
  • nuca prajita si macinata
Mod de preparare:
Aluatul:
Cerneti faina intr-un bol, presarati sarea, zaharul, drojdia, amestecati cu o lingura.
Bautura de migdale, calduta, o turnati treptat, framantati pana aluatul devine omogen.
Incorporati vanilia si coaja rasa de lamaie.
Uleiul il adaugati in doua transe si framantati bine.
Acoperiti aluatul cu un prosop gros, il lasati la loc cald sa dospeasca, circa o ora.
In acest timp pregatiti umplutura:
Amestecati nuca macinata cu bautura de migdale fierbinte, apoi adaugati pudra de rascove, zaharul brut si esenta de rom.
Invartiti pana sunt bine omogenizate.
Siropul:
De obicei pregateam sirop din apa cu zahar, apoi ii ungeam si cu miere.
De aceasta data, am ales altfel: amestecati intr-un bol miere cu apa fierbinte, insa puneti mai multa miere, sa iese un sirop mai grosut.
Ungeti masa de lucru cu putin ulei, rasturnati aluatul.
Il impartiti in 10 bile.
Luati fiecare bila de aluat, intindeti un dreptunghi.
Puneti cate o lingura plina cu umplutura, o intindeti pe toata suprafata.
Rulati strans, apoi, sulul obtinut il mai lucrati cu mainile sa il faceti mai lung.
Uniti capetele si ii dati forma de opt.
Procedati astfel pana terminati toti mucenicii.
Ii asezati pe o tava tapetata cu hartie de copt, cu distanta intre ei.
II lasati sa creasca 20-230 de minute.
Ii introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 25-30 de minute, pana se rumenesc.
Cand sunt gata, ii scoateti din cuptor.
Ii ungeti bine cu sirop, de vreo 2-3 ori fiecare, apoi ii presarati cu nuca macinata.
Se servesc calzi! Daca nu ii serviti pe toti, ii puneti pe un platou si ii acoperiti cu folie, pentru a se pastra moi.
Sa aveti pofta!

sâmbătă, 7 martie 2020

Tort cu crema de fistic si jeleu de visine

Ne place mult fisticul, aroma lui si m-am gandit sa il combin intr-un tort, cu un jeleu de visine. Pasta de fistic am pregatit-o in casa, pentru ca mi-a dat Simona o reteta grozava (multumesc Simona si de acum o sa fac pasta de fistic doar in casa). Ce nebunie de tort a iesit: blatul umed, care nu a necesitat deloc insiropare, crema cu un gust nemaipomenit de fistic, iar jeleul de visine l-a completat, l-a facut sa fie perfect. La aceasta reteta mi-au fost de ajutor produse de la Sano Vita, care impreuna cu Anwear.ro, m-au provocat sa pregatesc ceva pentru persoana iubita. Chiar am reusit sa pregatesc o reteta de care sunt mandra si am pus toata iubirea mea in ea. Sper sa va placa mult si sa incercati si voi tortul!

Ingrediente:
Pasta de fistic:
  • 100 gr fistic fara coaja
  • 60 ml apa
  • 60 gr zahar
  • 1 lingura ulei de cocos
  • apa fierbinte
Pentru blat:
  • 3 oua
  • 4 linguri zahar brut
  • 4 linguri ulei
  • 4 linguri lapte batut
  • 4 linguri faina
  • 3 linguri pudra de rascove (sau cacao)
  • 1 lingurita cu varf praf de copt
  • 1 lingurita vanilie
  • un praf de sare
Pentru crema de fistic:
Pentru jeleul de visine:
  • 1 borcan 250 gr visine fara samburi cu tot cu sirop
  • 1 lingura zahar 
  • 1 lingurita amidon
Mod de preparare:
Incepeti cu pregatirea pastei de fistic, eu am facut-o cu o seara inainte.
Boabele de fistic le puneti intr-un bol, turnati apa fierbinte peste ele cat sa le acopere, le lasati asa 15 minute.
Dupa acest timp, scoateti acea coaja subtire ce o are fisticul.
Apa (60 ml) o amestecati cu zaharul intr-un ibric, le puneti pe foc, lasati sa fiarba 2-3 minute, pana se ingroasa siropul.
Intr-un blender puneti fisticul decojit, siropul si uleiul de cocos.
Le pasati pana obtineti o pasta. 
Blatul:
Intr-un vas mixati albusurile cu un praf de sare, adaugati zaharul brut, mixati pana devin spuma.
Galbenusurile le amestecati cu uleiul, le puneti peste albusuri, amestecati bine.
Adaugati laptele batut si vanilia.
Incorporati faina, praful de copt si pudra de rascove, cu ajutorul unei palete, cu miscari lente.
Tapetati cu ulei si faina o tava rotunda de 18 cm, turnati compozitia si o nivelati.
Introduceti blatul in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru circa 25 de minute. 
Faceti testul cu scobitoarea si daca este gata, il scoateti din cuptor si il lasati sa se raceasca.
Il taiati in 3 foi dupa ce s-a racit.
Puteti coace foile pe rand, asa cum procedez eu.
Crema de fistic:
Intr-o cratita amestecati bautura vegetala de cocos cu zaharul, apoi si amidonul.
Amestecati bine, transferati crema pe foc, invartiti continuu cu un tel pana crema se ingroasa.
O luati de pe foc, o acoperiti cu folie si o dati la rece.
Cand s-a racit, o mixati putin, apoi adaugati mascarponele, mixati, iar la final puneti pasta de fistic si amestecati bine, pana toate sunt incorporate.
Jeleul de visine:
Intr-o cratita puneti visinele taiate pe jumatate, cu siropul lor si zaharul.
Le puneti pe foc, le lasati sa fiarba 1 minute, apoi adaugati amidonul dizolvat cu doua linguri de apa rece.
Amestecati continuu pana se ingroasa, il luati de pe foc, il acoperiti cu folie, il lasati sa se raceasca.
Asezati prima foaie de blat pe un platou.
Puneti crema intr-un pos, formati moate pe toata suprafata blatului, iar pe mijloc puneti jumatate din jeleul de visine.
Puneti al doilea blat cu grija, apasati usor, formati iar moate cu crema, restul de jeleu.
Asezati si ultima foaie, formati moate cu crema.
Dati tortul la rece 3-4 ore sau peste noapte si ar fi de preferat sa il acoperiti.
Il decorati cu inimioare de ciocolata si decoratiuni aurii.
Acum poate fi taiat si servit.
Pofta buna!


luni, 2 martie 2020

Noodles cu legume si sos dulce acrisor

Este pentru prima data cand am pregatit noodles si mi-au placut foarte mult. Imi doream sa ii pregatesc cu carne, dar am zis sa ii fac de post si toti am fost foarte incantati de cum au iesit. Cu siguranta o sa pregatesc mai des! Daca va place sa mancati mai picant, puteti pune putin ardei iute. Eu am folosit un sos asiatic dulce acrisor, care era putin picant si a fost suficient pentru noi. Se pot servi cu susan presarat deasupra, eu nu am mai avut in casa!

Ingrediente:
  • 150 gr noodles
  • 1 cutie ciuperci taiate
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1 ardei rosu
  • 1 ardei verde
  • 1 ardei galben
  • 6 linguri suc de rosii de casa
  • 2 catei de usturoi
  • 4 linguri sos de soia
  • 4-5 linguri sos asiatic dulce acrisor
  • 2 linguri ulei de susan
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Spalati ciuperile si le puneti intr-o sita la scurs.
Ceapa curatata, o tocati marunt.
Ardeii ii curatati de cotoare, seminte si ii taiati fasii lunguiete, potrivit de subtiri.
Morcovul il decojiti, il taiati in 2-3 pe lungime, in functie de cat este de lung, apoi il faceti fasii.
Incingeti intr-o tigaie uleiul, adaugati ceapa si ciupercile.
Le sotati 2-3 minute, apoi adaugati putina apa, pana se patrunde ceapa bine (mie asa imi place ceapa, sa fie bine facuta).
Puneti ardeii, morcovul si sotati totul 3-4 minute.
Adaugati sosul de rosii, cel asiatic dulce acrisor si de soia.
Amestecati, presarati sare si piper dupa gust, apoi puneti usturoiul curatat si taiat in sferturi.
Amestecati bine, gustati si lasati sa se patrunda legumele asa cum va plac, fie mai aldente, fie bine patrunse. Daca doriti sa fie bine patrunse, este posibil sa fie nevoie de putina apa.
Intr-o cratita puneti apa cu un praf de sare.
O transferati pe foc si cand clocoteste, dati drumul la noodles.
Ii lasati la fiert atat cat scrie pe ambalaj, in cazul meu 4 minute.
Cand sunt gata, ii scurgeti bine de apa.
Ii adaugati peste legume, invartiti bine.
Mai lasati pe foc 1-2 minute, sa isi ia din toate aromele.
Se trage tigaia de pe foc cand preparatul este gata si se serveste cald.
Pofta buna!



joi, 27 februarie 2020

Prajitura cu mascarpone si dulceata de afine, fara zahar

Cand ai pofta de ceva dulce la ceas de seara, ca sa nu te simti prea vinovat, pregatesti o prajitura fara zahar, macar stii ca e mai sanatoasa. Prajitura asta se face tare usor, dar imediat am si savurat-o! Este foarte buna, aromata, iar dulceata de afine ii da un gust aparte! Chiar ne-a placut mult si va recomand sa o incercati si voi!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 100 gr unt
  • 80 gr indulcitor pulbere (sau 80 gr zahar)
  • 2 oua
  • 130 ml lapte
  • 180 gr faina
  • 2 linguri pudra de rascove (sau cacao)
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 lingurite esenta rom
Pentru umplutura:
  • 250 gr mascarpone
  • 1 ou
  • 50 gr indulcitor pulbere (sau 50 gr zahar)
  • 1 lingurita esenta rom
  • dulceata de afine fara zahar, mai mult fructe
Mod de preparare:
Aluatul:
Untul de la temperatura camerei, il mixati cu indulcitorul.
Adaugati cate un ou, mixati dupa fiecare.
Incorporati laptele.
Cerneti faina cu pudra de rascove si praful de copt, apoi le adaugati treptat.
Mixati pana sunt bine incorporate.
La final adaugati esenta de rom.
Umplutura:
Mixati mascarponele cu indulcitorul, apoi adaugati oul, esenta de rom si le incorporati bine.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 20/20 cm.
Turnati 3/4 din compozitia de aluat, o nivelati.
Umplutura o puneti din loc in loc cu o lingura, iar peste, dulceata de afine.
Turnati restul de aluat deasupra.
Introduceti prajitura in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 35 de minute.
Cand este gata, o scoateti din cuptor si o lasati sa se raceasca.
O portionati si serviti!
Pofta buna!