sâmbătă, 13 iunie 2020

Pui calabrese

Cum am vazut aceasta reteta distribuita pe pagina Betei, am vizionat-o, mi-am dat seama ca o sa ne placa si am pregatit-o si eu! Se face rapid, deci se poate prepara si in sezonul cald si poate fi servit acest fel simplu, cu un piure sau o salata. Sa o incercati si voi si o sa va convingeti cat de buna poate fi!

Ingrediente:
  • 1 piept de pui si jumatate dezosat
  • 300 gr rosii cherry (eu am folosit congelate)
  • 1 catel mare de usturoi
  • 250 gr mozzarella
  • 4-5 crengute patrunjel verde (sau busuioc verde)
  • 1 lingura cu varf parmezan ras 
  • 100-150 ml vin alb
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • 1 lingura ulei de masline
Mod de preparare:
Spalati pieptul de pui, il stergeti usor cu niste servetele de bucatarie.
Taiati fiecare jumatate de piept in doua, pe lungime.
Le presarati cu sare, piper si boia.
Incingeti uleiul intr-o tigaie, puneti bucatile de pui.
Le rumeniti pe ambele parti, la foc potrivit.
Adaugati usturoriul curatat si pisat, apoi rosiile cherry (daca folositi rosii cherry proaspete, atunci le taiati pe jumatate).
Le mai sotati 2-3 minute, apoi turnati 100 ml de vin alb (150 daca folositi rosii prospete) si amestecati.
Puneti parmezanul ras, mai lasati 3-4 minute pe foc, sa se mai evapore din lichid.
La final presarati patrunjel verde, tocat marunt( sau busuioc).
Asezati bucatile de pui cu tot cu rosii si lichid intr-un vas de ceramica.
Mozzarella o taiati felii, o asezati peste pui.
Introduceti vasul in cuptorul incins, la 190 de grade, pentru 20-25 de minute.
Mozzarella trebuie sa se topeasca, iar deasupra sa se faca o crusta aurie.
Cand este gata, il scoateti din cuptor, lasati sa se racoreasca 5 minute, apoi este gata de servit.
Pofta buna!
                                                                                                                

marți, 9 iunie 2020

Rulada cu crema de vanilie, capsuni si jeleu de menta

Iubesc deserturile cu fructe proaspete, ies asa parfumate si delicioase! De aceasta data, am ales sa combin capsunile cu o crema de vanilie, dar fiindca este vara, cred ca putina aroma de menta este perfecta. Am folosit jeleu de menta de la Dulceata Gradinii (sa stiti ca au produse delicioase acesti copii: jeleuri, siropuri, magiun, bunatati de toamna la borcan, produse naturale, cu zahar, cu miere, fara zahar, pregatite cu multa dragoste). Va recomand aceasta rulada, o puteti pregati si cu niste cirese sau chiar visine, ca tot incepe sezonul lor.

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 5 oua mari
  • 5 linguri zahar brut
  • 5 linguri ulei
  • 7 linguri lapte
  • 1 lingura cu varf cacao
  • 8 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita vanilie
  • un praf de sare
Pentru crema de vanilie:
  • 300 ml lapte
  • 4-5 linguri zahar
  • 3 linguri amidon
  • 250 gr mascarpone (sau alta crema de branza)
  • 2 lingurite vanilie
In plus:
  • capsuni
  • jeleu de menta
  • 50 gr ciocolata neagra
  • 30 ml frisca lichida
  • aschii de ciocolata cu capsuni
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale, mixati albusurile cu un praf de sare pana incep sa devina spuma.
Adaugati zaharul treptat, mixati pana bezeaua devine tare.
Galbenusurile le amestecati cu uleiul si laptele, le adaugati peste albusuri si mixati bine.
Cerneti faina, cacaoa si praful de copt, le incorporati treptat, cu o paleta de silicon.
La final adaugati si vanilia.
Tapetati o tava mare de aragaz cu hartie de copt, turnati compozitia de blat.
O nivelati, apoi o introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 12-14 minute.
Cand este gata, scoateti blatul din cuptor, il desprindeti de pe hartia de copt.
Il rulati fierbinte, ca sa prinda forma si il lasati sa se raceasca.
Crema de vanilie:
Intr-o cratita amestecati laptele cu zaharul si amidonul, pana ce acesta din urma este complet dizolvat.
Transferati cratita pe foc, focul sa fie mic, amestecati continuu cu un tel, pana crema se ingroasa ca o budinca.
O dati deoparte cand este gata, o acoperiti cu folie si o lasati sa se raceasca.
Cand crema s-a racit, o mixati putin, apoi adaugati mascarponele, vanilia si le amestecati pana sunt toate incorporate.
Spalati cateva capsuni, indepartati coditele si le taiati bucatele.
Desfaceti blatul rece, puneti crema si o nivelati.
Asezati bucatele de capsuni si jeleu de menta, din loc in loc.
Incepeti si rulati usor, puneti rulada in folie si o strangeti bine la capete.
O dati la rece 3-4 ore.
Ciocolata neagra o topiti pe baie de aburi cu frisca lichida.
Portionati rulada, puneti pe ea ciocolata topita, presarati cateva aschii de ciocolata si puteti servi.
Pofta buna!
PS: Mie crema mi s-a parut cam multa, pentru ca in momentul in care am rulat, a mai iesit din ea. Din aceasta cauza nu am putut sa pun nici mai multe fructe. Asa ca daca doriti sa puneti mai multe fructe, faceti mai putina crema. 

sâmbătă, 6 iunie 2020

Coaste cu bere cu ghimbir la cuptor

Zilele acestea a venit mama cu o punga de coaste de porc, sa le pregatesc eu cum vreau. Nu erau in plan in acea zi, dar daca tot le-am primit am zis sa fac ceva bun cu ele. Si cum abia primisem blenderul de la Bosch (care are si functie de vidare) si produsele de la Sano Vita, am zis sa ma folosesc de ele. Am condimentat bine coastele, iar cand le-am dat la cuptor am pus bere cu ghimbir. Au iesit nemaipomenite: super aromate, usor dulci, iar de rumene nu mai spun. In plus, au fost si foarte fragede, cadea carnea de pe os. Au fost servite cu niste cartofi aromatizati la cuptor, insa puteti alege salate, muraturi, piureuri, hrean la otet cum am avut si noi sau ce va place voua.

Ingrediente:
  • 1 kg coaste de porc
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 1 lingura mustar Dijon
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingurita miere
  • 3 linguri sos de soia
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • boia de ardei afumata
  • ierburi aromatice (care va plac)
  • 1 lingura rasa amestec de legume uscate
  • 1 lingura ulei de masline
  • 150-200 ml bere cu ghimbir (sau bere normala)
Mod de preparare:
Coastele de porc le spalati si le stergeti usor cu niste servetele de bucatarie.
Eu le-am avut portionate, dar daca aveti coasta intreaga, o puteti pregati si asa.
Puneti in recipientul blenderului: pasta de tomate, mustarul, mierea, sosul de soia, uleiul de masline, sare, piper, boia dulce, boia afumata, ierburi aromatice, legumele uscata si cei doi catei de usturoi curatati.
Blenduiti bine pana obtineti o pasta.
Cu aceasta pasta, ungeti bine coastele pe toate partile.
Le puneti in caserola de vidat si trageti aerul din ea.
Daca nu aveti o astfel de caserola, puneti in una obisnuita si le acoperiti cu capacul.
Le dati la frigider peste noapte.
A doua zi, puneti pe o tava hartie de copt, asezati coastele cu distanta intre ele.
Turnati berea cu ghimbir intre ele.
Le acoperiti cu staniol, il gauriti din loc in loc si le introduceti in cuptorul incins, la 210-220 de grade.
Le lasati 40-45 de minute, apoi le descoperiti si le mai lasati in cuptor circa 20 de minute.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor si sunt numai bune de devorat.
Eu am scurs toata grasimea ce au lasat-o in tava, dar daca voua va place, o puteti folosi la alte preparate.
Sotul cand le-a vazut cum arata, s-a si dat la ele, chiar daca erau fierbinti.
Eu nu mananc coaste, dar am gustat dintr-o parte cu mai multa carne (pentru ca nu suport grasimea) si confirm ca aveau un gust senzational!
PS: Daca nu aveti bere cu ghimbir, puteti folosi si bere normala.
 


luni, 1 iunie 2020

Prajitura cu crema straciatella, visine si krantz de migdale

Dupa cum ati vazut zilele trecute pe pagina mea de facebook, am primit un colet grozav, cu multe produse sanatoase de la Sano Vita si un blender vertical de la Bosch (un blender grozav, puternic, foarte util, ergonomic si usor de utilizat, cu 12 trepte de putere si in plus, ce m-a incantat enorm, este faptul ca il poti folosi si pentru a vida produse. Este cel mai performant blender ce l-am folosit pana acum). Cei doi sponsori, impreuna cu cei de la More Than Pub m-au provocat sa pregatesc o reteta unei prietene dragi. Imi este greu sa aleg o singura prietena, desi nu am foarte multe, pentru ca toate ocupa un loc important in inima si viata mea, asa ca acest desert l-am pregatit cu gandul la toti oamenii speciali din viata mea!
Am pregatit o prajitura tare faina, cel putin aromele s-au combinat grozav: blat cu unt de arahide, crema straciatella la care am adaugat cateva visine (pentru ca am dorit sa aiba si ceva fructe), iar deasupra un strat de krantz de migdale tare fain! Ne-a placut enorm!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar brut
  • 2 linguri pline cu unt de arahide
  • 70 ml lapte
  • 5 linguri faina
  • 1 lingura cu varf pudra de rascove
  • 1 lingurita esenta rom
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
Pentru crema straciatella:
  • 300 gr crema de branza
  • 3 linguri zahar pudra
  • 100 ml frisca lichida
  • 100 gr ciocolata neagra
  • visine fara samburi (de la borcan, congelator, compot)
  • 3 foi de gelatina (5 gr)
Pentru krantz:
  • 100 gr migdale
  • 4 linguri rase zahar brut
Mod de preparare:
Blatul:
Intr-un bol puneti ouale cu un praf de sare, le mixati cu telul blenderului, apoi puneti zaharul si amestecati pana devin spuma.
Adaugati untul de arahide, mixati, apoi puneti laptele si esenta de rom.
Incorporati faina, pudra de rascove, praful de copt, cernute inainte. 
Le amestecati toate cu o paleta de silicon.
Tapetati cu hartie de copt o tava rotunda de 18 cm, turnati compozitia si o nivelati.
Introduceti blatul in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 20-22 de minute.
Faceti testul cu scobitoarea si cand este gata, il scoateti din cuptor si il lasati sa se raceasca.
Crema straciatella:
Puneti foile de gelatina la hidratat in apa rece.
Ciocolata rupta bucati o puneti in blender, pulsati de cateva ori pana este maruntita, dar sa ramana si bucati mai mari.
Frisca rece o mixati cu telul de la blender, dar sa nu fie batuta prea tare, ci mai spumoasa.
Mixati crema de branza cu zaharul pudra, apoi adaugati frisca batuta si amestecati cu o paleta.
Scurgeti foile de gelatina de apa, le topiti pe baie de aburi.
O puneti peste crema, amestecati bine cu paleta.
La final incorporati ciocolata maruntita.
Blatul rece il asezati pe un platou, puneti folie acetata (daca aveti) si un inel detasabil.
Puneti 2 linguri de crema, o nivelati, apoi asezati visine, dar mai mult pe mijloc.
Acum puneti si restul de crema, o nivelati si dati prajitura la rece 3-4 ore.
Pregatiti krantz-ul in acest timp:
Puneti migdalele intr-o tigaie si le rumeniti usor.
Intr-o cratita mai groasa puneti zaharul brut, transferati pe foc.
Cand zaharul este complet topit, aveti grija sa nu se arda, adaugati migdalele, amestecati bine, sa fie toate acoperite de zahar si le luati de pe foc.
Pe un tocator asezati o bucata de hartie de copt si puneti migdalele caramelizate, rasfirate.
Le lasati sa se raceasca, apoi rupeti bucati, le puneti in blenderul cu cutit si le maruntiti.
Scoateti prajitura de la rece, indepartati inelul detasabil si folia.
Presarati deasupra krantz de migdale. Eu am pus si cirese la decor, tinand cont ca nu sunt acum visine proaspete.
Este gata de servit. Pofta buna!


luni, 25 mai 2020

Inghetata cu capsuni

A venit caldura, incepem sa pregatim inghetata in casa! Fiecare are preferintele lui: unul de vanilie, altul de ciocolata, altul cu fructe, insa daca este pregatita in casa, avem cam aceleasi gusturi! Am cumparat niste capsuni coapte bine si dulci, asa ca au mers perfect la o inghetata. Eu am ales sa o pregatesc cu indulcitor, ca sa o pot servi si la ore mai tarzii, insa poate fi facuta si cu zahar, cred ca stiti deja. Am pregatit si un sos grozav dupa reteta Laurei Adamache, care merge perfect si cu alte deserturi!

Ingrediente:
  • 400 gr capsuni curate de frunze si codite
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 250 gr mascarpone (sau alta crema de branza, iaurt grecesc)
  • 6 linguri indulcitor pulbere Green Sugar (sau 6 linguri zahar)
  • 3 linguri zeama de lamaie
Pentru sosul de ciocolata:
  • 125 ml lapte
  • 125 ml apa
  • 150 gr indulcitor pulbere (sau 150 gr zahar)
  • 30 gr cacao
  • 80 gr ciocolata neagra cu indulcitor (sau cu zahar)
  • 3 linguri amidon
Mod de preparare:
Capsunile le spalati bine si le puneti intr-o sita sa se scurga.
Le rasturnati in blender, adaugati indulcitorul si zeama de lamaie, le mixati. Eu nu le-am facut chiar piure, am lasat sa se simta si bucatele.
Mixati mascarponele, apoi adaugati smantana pentru frisca rece, mixati pana prinde volum si devine cremoasa.
Adaugati capsunile mixate si amestecati bine, cu o paleta de silicon.
Daca aveti masina de inghetata, va folositi de ea, daca nu, o puneti la congelator.
Puneti amestecul pentru inghetata intr-o caserola, puneti capacul.
O dati la congelator jumatate de ora, apoi o scoateti si o amestecati. Procedati astfel de cel putin 3 ori, apoi o lasati in congelator.
Cand doriti sa serviti, o scoateti 15-20 de minute la temperatura camerei, ca sa o puteti lua mai usor din caserola.
Sosul de ciocolata:
Intr-o cratita turnati apa, laptele, cacaoa cernuta si indulcitorul.
Transferati cratita pe foc, amestecati continuu cu un tel, pana indulcitorul este bine dizolvat si nu mai sunt nici cocoloase de cacao.
Cand incepe sa fiarba, amidonul il amestecati cu doua linguri de apa rece, il turnati peste sos, invartiti bine.
Dupa ce fierbe 1-2 minute, puneti ciocolata tocata marunt, amestecati pana este complet topita.
Luati sosul de pe foc.
Il treceti prin sita, apoi il puneti in borcane.
Il lasati sa se raceasca, puneti capacele la borcane si dati sosul la rece, in frigider.
Se patreaza si 3-4 saptamani.
Cand aveti nevoie de el, puneti cantitatea dorita intr-un bol, il incalziti usor sa se subtieze si il serviti alaturi de ce doriti.
Acum, puneti inghetata de capsuni in cupe, turnati sos de ciocolata si serviti.
Pofta buna!

joi, 21 mai 2020

Salata Caesar cu pui

Salata Caesar se face destul de simplu, dar este foarte buna si satioasa, noua ne-a placut foarte mult. Ca si dressing, in loc de sosul de maioneza cu ansoa, am ales sa pregatesc unul pe baza de iaurt, pentru ca ne place mai mult. Pieptul bine condimentat l-am pregatit la gratar, asa ca nu este o salata grea pentru stomac, din contra. O voi pregati mai des, pentru ca a fost pe gustul nostru!

Ingrediente:
  • 1 piept de pui dezosat
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • boia de ardei iute 
  • ierburi aromatice
  • praf de usturoi
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1/2 salata verde
  • 4-5 felii de paine sau jumatate de bagheta
Pentru dressing:
  • 150 gr iaurt
  • 1 lingura mustar
  • sare 
  • piper
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 lingura parmezan ras
  • 1 catel de usturoi (sau praf de usturoi)
  • oregano uscat (optional)
Mod de preparare:
Spalati pieptul de pui si il stergeti cu niste servetele.
Il taiati in doua, apoi fiecare jumatate o taiati in doua pe lungime.
Il puneti intr-o cratita, presarati sare, piper, boia dulce si iute, praf de usturoi, uleiul de masline si ierburile aromatice.
Amestecati totul bine, acoperiti si dati la rece jumatate de ora.
Painea o taiati cuburi.
O asezati intr-o tava, pe hartie de copt.
Presarati sare, piper, ierburi aromatice, putin praf de usturoi si o stropiti cu putin ulei de masline.
Bagati tava in cuptorul incins, la 200 de grade, pana se rumenesc crutoanele.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor.
Incingeti un grill, scoateti pieptul de la frigider si il rumeniti pe ambele parti, la foc potrivit.
Cand este gata, il scoateti pe un platou, apoi il taiati fasii cam de grosimea unui deget.
Spalati salata verde, o scurgeti bine de apa si o taiati.
Dressing-ul:
Intr-un bol amestecati iaurtul cu mustar, parmezan si uleiul de masline.
Adaugati sare, piper, usuroiul curatat si pisat, iar la final putin oregano uscat. 
Amestecati bine, pana sunt omogenizate toate ingredientele. 
Pe un platou asezati salata verde, bucati de piept de pui, crutoane, iar la final puneti dressing.
Acum este gata pentru servit!
Pofta buna!