sâmbătă, 15 august 2020

Vinete cu ton si mozzarella la cuptor

O mancare de vara, rapida si lejera am pregatit in acest week-end! Aveam cam de toate prin frigider si imi doream sa folosesc tonul. Aceasta reteta chiar mi s-a parut grozava, cel putin ai mei au fost incantati de ceea ce a iesit! L-am facut atat de repede, ca o sa mai repet reteta.

Ingrediente:
Mod de preparare:
Spalati vanata, o stergeti cu un servetel de bucatarie si indepartati capetele.
O taiati felii nu foarte subtiri.
Incingeti o tigaie grill, rumeniti feliile de vinete pe ambele parti, apoi le scoateti pe un platou.
Intr-o cratita puneti pasata.
Adaugati usturoiul curatat si pisat, busuiocul tocat marunt.
Presarati sare, piper si putin oregano uscat.
Puneti cratita pe foc, focul sa fie la mic, lasati sa fiarba 5 minute sosul, apoi il dati deoparte.
Pregatiti o tava (un vas) de 20/20 cm.
Puneti un strat de vinete, jumatate din sosul de rosii si il intindeti uniform.
Desfaceti tonul, il scurgeti bine de ulei, puneti bucati din el peste vinete, din loc in loc.
Presarati parmezanul ras.
Asezati iar un strat de vinete si le ungeti cu restul de sos.
Mozzarella o dati pe razatoarea mare, o presarati deasupra.
Taiati pe jumatate rosiile cherry, le asezati din loc in loc.
Introduceti preparatul in cuptorul incins, la 190 de grade, circa 20 de minute, pana se rumeneste deasupra.
Cand este gata, il scoateti din cuptor, il lasati putin sa se racoreasca, apoi este gata de servit.
Pofta buna!






joi, 6 august 2020

Tarta cu crema de lamaie si fructe de padure

Stiti cat de grozava este aceasta tarta cu crema de lamaie si fructe de padure proaspete? Trebuie sa o incercati ca sa aflati! Este o incantare, mai ales sa fie servita de la rece in aceste zile calduroase! Iar fructele de padure ii dau o savoare aparte!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 100 gr unt
  • 1 ou
  • 3 linguri sana
  • 270 gr faina
  • 1 lingurita vanilie
  • un praf de sare
Pentru crema de lamaie:
  • 600 ml lapte
  • 5 linguri amidon
  • 5 linguri zahar
  • 100 gr ciocolata cu lamaie
  • 100 gr unt 80% grasime
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 4 linguri zeama de lamaie
  • fructe de padure
Mod de preparare:
Aluatul:
Puneti intr-un bol untul rece, taiat cuburi.
Adaugati oul, sana si amestecati.
Puneti vanilia, sarea, apoi adaugati faina cernuta, treptat, pana aluatul devine omogen.
Pregatiti o tava dreptunghiulara de tarta.
Intindeti o foaie din aluat, sa fie cat tava.
O asezati in tava, apasati bine cu degetele, indepartati surplusul de pe margini.
O intepati cu furculita din loc in loc, o dati la rece, pentru o ora si jumatate.
Dupa acest timp, o bagati in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 30 de minute, pana crusta devine aurie.
Cand este gata, o scoateti din cuptor si o lasati sa se raceasca.
Crema de lamaie:
Intr-o cratita amestecati laptele cu zaharul si amidonul.
Amestecati bine, transferati cratita pe foc.
Invartiti continuu cu un tel, pana crema se ingroasa ca o budinca.
O luati de pe foc, adaugati ciocolata si amestecati pana este complet topita.
Acoperiti crema cu folie, o dati la rece.
Cand crema s-a racit, o mixati usor, apoi adaugati untul de la temperatura camerei si le incorporati.
La final adaugati coaja rasa de lamaie si zeama, mai mixati putin.
Turnati crema in crusta rece de aluat, o nivelati.
Deasupra asezati fructe de padure, frunze de menta, iar eu am mai pus si niste decoratiuni de ciocolata cu capsuni.
O dati la rece pentru 1-2 ore, apoi portionati si serviti.
Pofta buna!


Paste umplute cu patru branzeturi

De cum am vazut prima data aceasta reteta la Alex, am fost foarte incantata, in primul rand de poze. Am citit reteta si am stiu ca daca o pregatesc, ai mei o sa fie foarte incantati si chiar asa a si fost. Eu le-am facut intr-o forma de 23 cm, insa ar fi mai indicata una de 20, chiar 18 cm, ca sa stea cat mai apropiate pastele. La amestecul de branzeturi voi le alegeti care va plac mai mult, nu este neaparat nevoie sa le folositi pe aceleasi ca si mine. Dar merita pregatita aceasta reteta de paste, mai ales daca sunteti consumatori de paste!

Ingrediente:
  • 300 gr paste paccheri giganti
  • 200 gr ricotta
  • 100 gr crema de branza
  • 350 gr cas de oaie
  • 150 gr mozzarella
  • 2 oua
  • sare
  • piper
  • oregano
  • 4-5 crengute patrunjel verde
Pentru sosul de rosii:
  • 300 gr rosii decojite la conserva
  • 1 catel de usturoi
  • sare
  • piper
  • oregano
  • 1 lingura ulei de masline
  • 150 gr mozzarella
Mod de preparare:
Intr-o cratita puneti apa cu sare, o transferati pe foc.
Cand apa incepe sa clocoteasca, dati drumul pastelor si le fierbeti circa 5 minute. Ele trebuiesc fierte doar putin, nu de tot.
Le rasturnati intr-o sita si le lasati sa se racoreasca.
Pregatiti si sosul de rosii, ca sa se raceasca.
Rosiile decojite le puneti in blender si le faceti pasta.
Usturoiul curatat il tocati marunt.
Intr-o cratita puneti uleiul la incins, adaugati usturoiul.
Il innabusiti la foc mic circa 1 minut, adaugati pasta de rosii, sare, piper si oregano.
Amesecati bine, lasati sa fiarba la foc potrivit 5 minute.
Il dati deoparte cand este gata.
Casul si mozzarella le dati pe razatoarea mare.
Le puneti intr-un bol, adaugati ouale, crema de branza si ricotta.
Mixati bine, apoi presarati sare, piper si oregano.
Patrunjelul verde il tocati marunt, il incoporati peste branzeturi.
Tapetati o tava de 20 cm cu hartie de copt.
Puneti jumatate din sosul de rosii pe fundul tavii.
Asezati pastele una langa alta.
Umplutura o puneti intr-un pos cu varf mai larg, umpleti pastele una cate una.
Deasupra puneti restul de sos de rosii, cu o lingurita.
Dati pe razatoarea mare cele 150 gr de mozzarella, o presarati deasupra.
Acoperiti tava cu folie alimentara.
Dati pastele in cuptorul incins, la 180 de grade.
Primele 25-30 de minute le lasati cu folie, apoi le descoperiti si le mai lasati circa 15 minute.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor.
Le lasati circa 5 minute sa se racoreasca, apoi puteti servi.
Pofta buna! 

                              
                       
                       

sâmbătă, 1 august 2020

Sos Barbecue

Sosul Barbecue este un sos american foarte cunoscut cam in toata lumea si foarte apreciat. Exista mai multe variante, nu o sa va zic acum ca asta este reteta originala, insa am incercat sa o pregatesc cam dupa gustul nostru. Am incercat sa pastrez ingredientele principale. Este un sos foarte bun pentru marinarea carnurilor, de servit cu burgeri, asa ca sos, eu l-am integrat chiar si in sandwich-uri, pentru ca mi-a placut foarte mult cum a iesit. Nu stiu cum este cel din comert, pentru ca nu am cumparat niciodata, nu am fost tentata sa iau din cauza ingredientelor, are destul de multi aditivi, iar asta nu ma incanta. Am gasit aceasta varianta foarte faina, l-am pregatit si se patreaza la rece 2-3 saptamani.

Ingrediente:
  • 1 ceapa potrivita
  • 2 catei de usturoi
  • 1 conserva rosii decojite (400 gr)
  • 30 ml ulei de masline
  • 40 ml otet 
  • 1 lingura si jumatate zahar brun
  • 1 lingura plina mustar Dijon
  • 1 lingura sos worcester
  • sare
  • piper
  • 1 lingura boia de ardei dulce afumata
Mod de preparare:
Ceapa o curatati si o tocati marunt, la fel si usturoiul.
Rosiile decojite le taiati cuburi, daca sunt intregi cum au fost la mine.
Puneti uleiul intr-o cratita nu foarte mare, adaugati ceapa si usturoiul.
Le sotati la foc mic, 1-2 minute, apoi puneti otetul si il lasati sa se evapore.
Adaugati rosiile cu tot cu sucul lor, amestecati si lasati sa fiarba 2-3 minute. 
Acum puneti mustarul, zaharul, piperul, sare, boiaua afumata si sosul worcester.
Amestecati bine totul.
Lasati sa fiarba 15-20 de minute, invartiti in el din cand in cand.
Cand are o consistenta cremoasa, stingeti focul.
Il lasati 2-3 minute sa se racoreaca, apoi il pasati cu un blender vertical.
Pentru a fi cat mai fin, il treceti prin sita dupa ce a fost pasat.
Il lasati sa se raceasca si il turnati intr-un borcan.
Inchideti bine capacul si il dati la frigider.
Se pastreaza foarte bine 2-3 saptamani si il folositi ori de cate ori doriti.


 

sâmbătă, 25 iulie 2020

Frigarui de dovlecei cu ton

Anul acesta s-au facut foarte multi dovlcei, cel putin la noi in zona si am tot primit. Cateodata nici nu mai stiam ce sa fac cu ei, asa multi aveam. Asa ca fiind in cautare de noi retete care sa contina dovlecei, m-am oprit la aceasta, de pe blogul Laurei! Ce faine sunt si bune, perfecte pentru acest sezon. Daca nu aveti tepuse metalice, puteti folosi bete de frigarui sau puteti prinde fiecare rulou cu scobitoare si le dati asa la cuptor. Orice se poate adapta!

Ingrediente:
  • 4 dovlecei potriviti
  • 1 dovlecel mic
  • 100 gr urda
  • 3 linguri parmeza ras
  • 150 gr ton in suc propriu
  • 1 ou
  • 4-5 frunze busuioc verde
  • sare
  • piper
  • 1 lingura ulei de masline
  • 2 linguri pesmet
Mod de preparare:
Cei 4 dovlecei ii spalati, ii stergeti cu servetele si le taiati capete.
Ii taiati felii pe lung, cat mai subtiri.
Incingeti o tigaie grill, o ungeti cu un strop de ulei si rumeniti feliile de dovlecei pe ambele parti.
Le scoateti pe un platou si le lasati sa se raceasca.
Dovlecelul mic, spalat, il taiati cubulete.
Puneti o lingura de ulei de masline intr-o tigaie.
O transferati pe foc, puneti cuburile de dovlecel si un praf de sare.
Le sotati la foc mic, pana dovleceii se inmoaie. Dati deoparte sa se raceasca.
Peste cuburile de dovlecei puneti tonul scurs bine de lichid, urda faramitata cu mana, parmezanul si oul.
Busuiocul il tocati marunt, il puneti peste amestecul de mai sus, presarati sare si piper.
Luati cate o felie de dovlecel coapta, puneti cate o lingurita plina de umplutura si rulati.
Procedati asa cu toate.
Asezati pe o tava cu hartie de copt, cate 7 rulouri, unul langa altul, apoi infingeti usor tepusele, pana obtineti frigaruile.
Le presarati deasupra cu pesmet.
Le introduceti in cuptorul incins, la 200 de grade, pentru 15 minute.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor si le lasati putin sa se racoreaca.
Sunt gata pentru a fi servite.
Sa aveti pofta!

marți, 21 iulie 2020

Desert cu zmeura, ciocolata si lamaie

A venit vara, iar deserturile la pahar sunt vedete la noi! Sunt week-end-uri in care gatesc mai mult si nu mai am chef de deserturi sofisticate, dupa ce fac sauna in bucatarie. Insa cum ne-am obisnuit cu dulciuri pregatite in casa, pregatesc repede aceste deserturi. Ca sunt cu crema de ciocolava, vanilie, lamaie sau alte arome, neaparat trebuie sa aiba si fructe de sezon, iar de aceasta data am ales zmeura! Va recomand sa incercati si voi!

Ingrediente (pentru 6 portii):
Pentru crema de cacao:
  • 350 ml lapte
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura cu varf amidon
  • 1 lingura pudra de rascove (sau cacao)
  • 5 linguri amaretto
Pentru crema de lamaie:
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 300 gr ciocolata cu lamaie
In plus:
  • 12 piscoturi
  • zmeura proaspata (sau congelata)
  • sirop de zmeura (eu am folosit de la Dulceata Gradinii)
  • decoratiuni
Mod de preparare:
Crema de cacao:
Intr-o cratita amestecati laptele cu zaharul, amidonul, apoi puneti pudra de rascove cernuta.
Amestecati bine, transferati cratita pe foc.
Invartiti conntinuu cu un tel, pana crema se ingroasa.
O dati deoparte, adaugati amaretto.
Amestecati si lasati crema sa se raceasca.
Crema de lamaie:
Intr-un vas de inox, puneti ciocolata cu lamaie, smantana pentru frisca si il asezati pe baie de aburi.
Amestecati continuu pana ciocolata este complet topita si cele doua ingrediente sunt incorporate.
O dati la rece 2-3 ore.
Dupa acest timp, o scoateti de la frigider, o mixati pana devine spumoasa.
Pregatiti 6 borcanele (sau cupe).
Puneti cate un piscot rupt bucatele, turnati putin sirop de zmeura.
Asezati zmeura, crema de cacao.
Puneti iar cate un piscot rupt, insiropati, zmeura si crema de lamaie.
Decorati cu zmeura, frunze de menta si ce mai doriti.
Le puteti servi imediat, dar sunt mai bune daca stau la rece macar o ora.
Pofta buna!