joi, 12 august 2021

Tort cu caise, fistic si iaurt

 
Un tort grozav cu caise si crema de iaurt. Blatul cu fistic a iesit pufos, iar pe langa jeleul de caise am pus si ceva zmeura proaspata. Totul s-a completat atat de minunat si a avut un succes teribil. As mai fi mancat, dar s-a terminat repede! 

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 4 linguri apa minerala
  • 4 linguri ulei
  • 70 gr fistic curatat
  • 5 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita vanilie
Pentru jeleul de caise:
  • 500 gr caise
  • 2 linguri zahar (mai mult daca doriti jeleul mai dulce)
  • 2 linguri pline amidon
  • 50 ml apa
Pentru crema cu iaurt:
  • 400 gr iaurt grecesc
  • 350 ml smantana pentru frisca
  • 80 gr zahar pudra
  • 4 foi de gelatina
  • 2 lingurite vanilie
In plus:
  • 1 bolisor zmeura
  • 250 ml smantana pentru frisca + 2 linguri zahar pudra
  • fructe pentru decorat
  • 40 gr ciocolata neagra
Mod de preparare:
Blatul:
Maruntiti fisticul in blender, dar nu il faceti pudra.
Separati ouale.
Bateti albusurile cu un praf de sara pana devin spuma.
Adaugati zaharul, mixati pana obtineti o bezea.
Galbenusurile le amestecati cu uleiul, le adaugati peste bezea si amestecati.
Puneti apa minerala si vanilia.
Cerneti faina cu praful de copt, le adaugati peste albusuri, amestecati usor cu o paleta de silicon.
La final incorporati si fisticul.
Impartiti compozitia in doua boluri, in mod egal.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 23 cm, coaceti foile de blat pe rand, la 180 de grade, 10 minute fiecare.
Puteti coace si blatul intreg.
Lasati sa se raceasca foile.
Jeleul de caise:
Caisele spalate, le taiati pe jumatate si le scoateti samburii.
Le puneti intr-o cratita, presarati zaharul si turnati apa.
Transferati cratita pe foc, amestecati din cand in cand.
Lasati sa fiarba 8-10 minute, la foc mic.
Amidonul il amestecati cu 4-5 linguri de apa rece, il turnati peste caise.
Amestecati bine, lasati pe foc pana se ingroasa.
Luati un bol mai mic, il tapetati cu folie, turnati jeleul.
Il acoperiti si il dati la rece pana se incheaga.
Crema cu iaurt:
Puneti foile de gelatina la hidratat in apa rece, 10 minute.
Intr-un vas puneti smantana pentru frisca rece, zaharul pudra si vanilia.
Mixati pana frisca incepe sa prinda volum.
Adaugati iaurtul rece, le mixati pana sunt omogene.
Foile de gelatina le scurgeti de apa, le topiti pe baie de aburi.
Adaugati gelatina peste crema de iaurt cu frisca si mixati pana este bine incorporata.
Asezati prima foaie de blat pe un platou si un inel detasabil in jurul sau.
Puneti cam jumatate din crema de iaurt, o nivelati.
Scoateti jeleul de caise de la rece, il asezati fix pe mijloc, iar in jurul sau puneti zmeura.
Puneti restul de crema, o nivelati.
Deasupra asezati a doia foaie de blat.
Daca va plac torturile insiropate bine, faceti putin sirop de vanilie sau fistic si insiropati blaturile.
Dati tortul la rece peste noapte.
Smantana pentru frisca rece, o mixati cu cele 2 linguri de zahar pudra, pana devine spuma.
Scoateti tortul de la rece, indepartati inelul.
Imbracati tortul in frisca.
Topiti ciocolata neagra si ii faceti cateva dungulite.
Il decorati cu fructe, frunze de menta si ce va mai place!
Il mai dati jumatate de ora la rece, apoi serviti.
Pofta buna!








vineri, 6 august 2021

Oua posate cu legume si somon afumat

Un deliciu de vara, de sezon, rapid si super gustos! Puteti folosi si alte legume, ceva branzeturi, in loc de somon niste fileuri de muschi file sau bacon, dar merita incercata reteta. O sa va placa foarte mult!

Ingrediente:

  • 1 rosie mare
  • 1 ardei kapia
  • 100 gr somon afumat feliat
  • 3 oua
  • 1 ceapa verde
  • 6 cubulete gorgonzola dulce
  • sare
  • piper
  • oregano
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 lingura si jumatate otet
Mod de preparare:
Rosia o decojiti de pielita, o taiati cuburi.
Ardeiul kapia curatat de cotor si seminte, il taiati patratele.
Intr-o tigaie puneti uleiul de masline, adaugati legumele taiate.
Le innabusiti 2-3 minute la foc mic, apoi puneti 5-6 linguri de apa.
Presarati sare piper si oregano.
Amestecati si lasati sa scada lichidul la foc mic.
Tregeti de pe foc cand este gata.
Intr-o cratita puneti 1 litru si jumatate de apa, otetul si putina sare.
Transferati totul pe foc.
Cand apa incepe sa clocoteasca, dati focul spre potrivit, amestecati cu un tel sa faceti vartej si spargeti un ou. Daca cratita este mai larga, le puneti pe toate 3.
Le lasati la fiert 3 minute.
Dupa acest timp, le scoateti cu o paleta cu gauri, pe un platou.
In tigaia cu legume puneti ouale posate si cubulete de gorgonzola printre.
Somonul feliat il faceti rulouri, le asezati in tigaie.
Ceapa verde o taiati rondele si o presarati deasupra.
Peste oua, pesarati sare si piper.
Pofta buna! 






duminică, 1 august 2021

Nectar de caise

 

Dupa deliciosul nectar de capsuni, care mi-a placut enorm, am zis ca ar fi perfect sa fac si de caise. Am avut caise aromate si delicioase de tara, iar asta a ajutat mult, pentru ca a iesit minunat! Profitati si voi de fructele parfumate din piata si pregatiti cateva sticlute. O sa fie o incantare sa le seviti la iarna!

Ingrediente:

Mod de preparare:
Este de preferat ca atunci cand alegeti caisele, sa fie bine coapte, usor moi. 
Caisele spalate, le taiati pe jumatate si le scoateti samburii.
In rest, modul de preparare este ca si la cel de la nectarul de capsuni, care il gasiti aici: https://rocsyinbucatarie.blogspot.com/2021/06/nectar-de-capsuni.html
Singurul lucru ce l-am modificat, a fost faptul ca, am fiert caisele cam 10 minute.
Si daca folositi indulcitor, il puneti in ultimele 4 minute, nu de la inceput, pentru ca riscati sa se recristalizeze.
Procedati la fel in rest si rezultatul va fi unul delicios.
Pofta buna! 





miercuri, 28 iulie 2021

Paste cu sunca si sos de rosii la cuptor


Ce pregatim pentru cina de astazi? Cum nu prea aveam un preparat anume in plan, mi-am amintit de niste paste in 3 culori cumparate recent, asa ca le-am pregatit pe aceastea. Aveam ingrediente prin casa, dar am zis ca putin  muschiulet afumat ar da un gust mai bun. Asa ca imediat am mers la carmangeria de langa bloc, am luat niste muchiulet si am facut pastele pentru cina. Grozav de bune au fost!

Ingrediente:

  • 2 cepe verzi
  • 1 morcov
  • 1 borcan mic de ciuperci
  • 250 gr muschi file
  • 500 gr suc de rosii de casa sau pasata
  • 400 gr paste (fusilli in 3 culori am folosit)
  • 250 gr cascaval cu mozzarela rasa
  • sare
  • piper
  • oregano uscat
  • 2 linguri ulei de masline
Mod de preparare:
Intr-o cratita puneti apa cu sare, o transferati pe foc.
Cand apa incepe sa clocoteasca, dati drumul pastelor.
Le fierbeti 5-7 minute, amestecati din cand in cand.
Cand sunt gata, le scurgeti bine de apa.
In acest timp pregatiti sosul.
Ceapa verde o taiati rondele.
Morcovul decojit il dati pe razatoarea mica.
Ciupercile le spalati si le taiati felii.
Muschiul file il taiati cubulete.
Intr-o cratita puneti uleiul de masline.
Adaugati ciupercile, ceapa verde si morcoul.
Le sotati 2-3 minute la foc potrivit.
Adaugati putina apa, din cea in care au fiert pastele, lasati sa fiarba 5 minute legumele.
Puneti muschiul file si sucul de rosii.
Amestecati bine, presarati sare, piper si oregano.
Lasati sa fiarba la foc mic 3-4 minute.
Adaugati pastele, invarititi bine, le mai lasati pe foc 2 minute.
Le dati deoparte cand sunt gata.
Pregatiti un vas de ceramica.
Rasturnati pastele si le nivelati.
Deasupra presarati banzeturile rase.
Le introduceti in cuptorul incins, la 190 de grade, pentru 20 de minute, pana prind o crusta aurie.
Le scoateti din cuptor, le lasati sa se racoreaca putin, apoi pot fi servite.
Pofta buna!





joi, 22 iulie 2021

Chiftelute in sos de smantana si mustar

 
Chiftelutele acestea in sos sunt atat de minunate, ca dupa ce le-am mancat, am "sters" farfuriile cu paine! Sunt grozav de gustoase, perfecte pentru cina sau pranz! Merg de minune cu un piure de cartofi, paste sau orez! Ne-a incantat foarte mult aceasta reteta! Eu am ales sa pregatesc chiftelele la cuptor, dar le puteti praji daca va plac mai mult prajite.

Ingrediente:

Pentru chiftele:

  • 500 gr carne tocata amestec (vita + porc)
  • 1 felie de paine
  • 1 ceapa potrivita
  • 1 ou
  • 1/2 legatura patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
Pentru sosul de smantana si mustar:
  • 1 ceapa potrivita
  • 1 lingura mustar
  • 200 ml smantana de gatit
  • 250 ml supa sau apa 
  • 2 linguri ulei de masline
  • 20 gr unt
  • oregano uscat (optional)
  • patrunjel verde
Mod de preparare:
Chiftelele:
Ceapa curatata o tocati marunt.
Patrunjelul verde il tocati.
Painea o treceti prin apa, o scurgeti bine si o faramitati.
Intr-un bol amestecati carnea, ceapa, painea, patrunjelul si oul.
Condimentati totul cu sare, piper si boia de ardei dulce.
Tapetati cu hartie de copt o tava.
Luati din compozitia de carne, formati bile potrivite si le puneti in tava.
Introduceti chiftele in cuptorul incins, la 180 de grade, cam 40 de minute.
Cand sunt rumenite si patrunse, le scoateti din cuptor.
Pregatiti sosul de smantana cu mustar:
Ceapa curatata o tocati marunt.
Puneti intr-o cratita uleiul cu untul.
Adaugati ceapa, puneti si cateva linguri de apa.
Lasati ceapa sa ne inabuseasca la foc potrivit.
Adaugati mustarul, amestecati bine, apoi turnati supa si smantana lichida.
Presarati sare, piper si oregano uscat, lasati sa fiarba sosul 3 minute.
Dati drumul chiftelelor in sosul fiert, dati focul la mic spre potrivit si le mai lasati 5 minute pe foc.
Amestecati o data, de doua ori.
Inchideti focul dupa ce trec cele 5 minute, le dati deoparte si presarati patrunjel verde deasupra.
Pofta buna!





luni, 12 iulie 2021

Prajitura cu zmeura, ciocolata si crema de vanilie

 
Ce faci cand ai niste zmeura delicioasa din gradina? Pregatesti o prajitura, iar familia o devoreaza ca si cum nu ar mai fi mancat niciodata prajituri! 😄😄😄 Dar sincer va spun, a iesit super, super delicioasa!

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 6 oua
  • 6 linguri indulcitor pulbere (sau 6 linguri zahar)
  • 6 linguri ulei
  • 100 gr lapte batut
  • 10 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • 2 linguri zeama de lamaie
Pentru crema de vanilie:
  • 800 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 7 linguri indulcitor pudra (sau 7 linguri zahar pudra)
  • 7 linguri amidon
  • 100 gr unt 80% grasime
  • 2 lingurite vanilie bourbon
In plus:
  • 1 bolisor zmeura proaspata (sau congelata cand nu este sezonul ei)
  • 6 linguri crema de ciocolata cu indulcitor (sau 6 linguri nutella)
  • decoratiuni
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale.
Mixati spuma albusurile cu un praf de sare.
Adaugati indulcitorul treptat, mixati pana bezeaua devine ferma, apoi puneti zeama de lamaie.
Galbenusurile le amestecati cu uleiul, vanilia si le incorporati peste bezea.
Adaugati si laptele batut, amestecati.
Faina cernuta cu praful de copt, le incorporati treptat, cu ajutorul unei palete de silicon.
Impartiti compozitia in doua boluri, in mod egal.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 20/32 cm.
Turnati prima parte de compozitie, nivelati.
Introduceti foaia de blat in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 12 minute.
La fel procedati si cu a doua foaie, le lasati sa se raceasca.
Crema de vanilie:
Intr-o cratita mai groasa amestecati galbenusurile cu indulcitorul pudra.
Adaugati laptele, invartiti bine, apoi amidonul si amestecati.
Transferati cratita pe foc, amestecati continuu cu un tel, pana crema se ingroasa.
O dati deoparte, o acoperiti cu folie si o lasati sa se raceasca.
Crema rece o mixati 1 minut, apoi adaugati untul de la temperatura camerei, vanilia si mixati pana obtineti o crema spumoasa.
In tava in care ati copt blaturile, puneti folie alimentara sau hartie de copt.
Asezati prima foaie de blat, o ungeti cu 3 linguri de crema de ciocolata.
Puneti jumatate din crema de vanilie, o nivelati, apoi asezati zmeura din loc in loc.
Asezati a doua foaie de blat, o presati usor.
Ungeti cu crema de ciocolata, presarati zmeura, apoi puneti crema de vanilie si o nivelati usor.
Acoperiti prajitura, o dati la rece 3-4 ore sau peste noapte.
O scoateti de la rece si o portionati.
Ornati cu zmeura proaspata si decoratiuni! 
Pofta buna!