joi, 9 septembrie 2021

New York cheesecake

 
Cand vine vorba de cheesecake, cel mai des il pregatesc in varianta fara coacere si cu fructe. Insa, am vazut la Ramona aceasta reteta si zicea ca este cel mai bun. Mi-am propus sa il incerc si eu, sa vad cum iese. Va spun sincer, o minunatie este. Super cremos, delicios, iar cu un sos de zmeura (sau alte fructe) merge perfect. M-am convins ca si un cheesecake copt poate fi minunat si cu siguranta o sa il pregatesc mai des. Eu nu am folosit doar crema de branza ca in reteta, ci am pus si branza de vaci, una cremoasa. Sa il incercati si voi cat de curand, ca sa va convingeti singuri ca este cel mai buuuuun!

Ingrediente:

  • 250 gr biscuiti simpli
  • 120 gr unt
  • 600 gr branza de vaci cremoasa
  • 300 gr crema de branza 
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 150 gr indulcitor pulbere (sau 150 gr zahar)
  • 4 oua
  • 1 lingurita cu varf amidon
  • 2 lingurite vanilie
Pentru sosul de zmeura:
  • 600 gr zmeura proaspata (sau congelata)
  • 1 lingurita cu varf amidon
  • 3 linguri indulcitor pulbere (sau 3 linguri zahar)
Mod de preparare:
Macinati biscuitii in robot.
Untul il topiti.
Amestecati biscuitii cu untul.
Tapetati o tava de 23 cm detasabila, cu hartie de copt, dar numai la baza, nu si in sus.
Puneti amestecul cu biscuiti, presati cu dosul unui pahar.
Dati la rece cat pregatiti umplutura.
Umplutura:
Puneti intr-un bol branza de vaci, crema de branza, indulcitorul si le mixati.
Adaugati smantana, mixati bine.
Puneti ouale, unul cate unul, mixati bine dupa fiecare.
La final puneti vanilia si amidonul.
Scoatem crusta din frigider, turnam umplutura si o nivelam.
In cuptorul incins la 180 de grade, asezam o tava mai mare si mai inalta, in care punem o alta tava rotunda nedetasabila, iar in aceasta punem tava cu cheesecake.
Turnam apa fierbinte in tava cea mare de jos, sa acopere cam de un deget tava rotunda.
Coaceti 30 de minute cheesecake-ul la 180 de grade.
Dupa acest timp, reduceti temperatura la 150 de grade, pentru inca 30 de minute.
Inchideti aragazul si mai lasati 30 de minute cheesecake-ul in cuptor, fara sa deschideti usa.
Dupa, il scoateti din cuptor, il lasati sa se raceasca, apoi il dati la frigider peste noapte sau macar 2-3 ore.
Sosul de zmeura:
Puneti zmeura intr-o cratita impreuna cu indulcitorul.
Lasati sa fiarba la foc mic cam 7 minute.
Dizolvati amidonul cu 1-2 linguri de apa rece, il puneti peste zmeura si amesecati.
Trageti sosul de pe foc il lasati sa sa racorasca. Si pe acesta tot la rece il veti pastra.
Daca doriti, il puteti trece prin sita, ca sa eliminati semintele.
Scoateti cheesecake-ul de la rece, il portionati, turnati sos si serviti.
Pofta buna! 








luni, 6 septembrie 2021

Salata greceasca

 
Salata greceasca este una din retelele delicioase ale verii, mai ales daca avem legume in gradina, aromate, salata va fi mai gustoasa. Se face simplu, ca orice salata, dar este destul de satioasa datorita branzei. Mai pregatim aceasta salata din cand in cand, ca sa ne aminteaca de zilele insorite de vara.

Ingrediente:

  • 3-4 frunze de salata verde
  • 1 rosie mare de gradina
  • 1 castravete
  • 1 ardei galben
  • 200 gr telemea sarata
  • cateva masline verzi
  • 1 ceapa rosie (eu am renuntat la ea)
  • sare
  • piper
  • oregano uscat
  • ulei de masline 
  • zeama de lamaie
Mod de preparare:
Frunzele de salata verde, spalate si scurse bine de apa, le rupeti bucati.
Castravetele il curatati de coaja, il taiati rondele.
Rosia o taiati felii, dar indepartati cotorul.
Ardeiul galben curatat de cotor si seminte, il taiati cuburi mai mari.
Telemeaua o faceti cuburi.
Pe un platou montati: salata verde, castravete, rosii, ardei, branza si masline. Deasupra puneti ceapa solzisori, daca doriti.
Intr-un borcan turnati ulei de masline, zeama de lamaie, sare (atentie la sare, pentru ca branza este sarata), piper si oregano uscat.
Infiletati borcanul si agitati bine.
Turnati dressing peste salata.
Este gata pentru a fi servita! Merge perfect cu o felie de paine prajita!
Pofta buna!





joi, 2 septembrie 2021

Rulada cu ciocolata si cafea

 Pentru iubitorii de ciocolata si cafea, acest desert este minunat! O rulada fina, delicioasa, perfecta chiar si pentru o aniversare sau un eveniment in familie. Noi suntem incantati de rulade mai mereu, fie ca sunt cu gem, creme sau fructe. A fost delicioasa si trebuie pregatita iarasi, asa zic ai mei!

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 5 linguri ulei
  • 70 ml cafea rece
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 2 lingurite esenta rom
  • 1 lingurita praf de copt
Pentru crema de ciocolata si cafea:
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingura zahar
  • 100 ml cafea
  • 3 foi gelatina
  • 150 gr ciocolata cu lapte
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 4 linguri amaretto
  • 30 gr ciocolata neagra + 1 lingura lapte pentru decor
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale.
Bateti albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugati zaharul si mixati pana se formeaza o bezea ferma.
Incorporati galbenuruile, uleiul si cafeaua.
Cerneti faina cu praful de copt si cacaoa.
Le incorporati treptat si amestecati cu o paleta de silicon, cu miscari lente.
La final adaugati esenta de rom.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 34/36 cm, turnati compozitia de blat si o nivelati.
Introduceti blatul in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 14 minute.
Scoateti blatul cand este gata.
Il desprindeti de pe hartia de copt, il rulati fierbinte si il puneti intr-un prosop de bucatarie, sa ia forma.
Il lasati sa se raceasca.
Crema de ciocolata si cafea:
Foile de gelatina le puneti la hidratat in apa rece 10 minute.
Intr-un bol de inox amestecati galbenusurile cu zaharul si cafeaua.
Trasferati bolul pe baie de aburi, amestecati continuu pana zaharul este complet topit.
Luati bolul de pe apa fierbinte, adaugati ciocolata rupta bucatele, amestecati pana este complet topita.
Puneti foile de gelatina scurse de apa, amestecati bine, lasati sa se racoreasca amestecul.
Smantana pentru frisca, rece, o mixati pe jumatate.
Adaugati crema de ciocolata racorita si mixati pana crema devine spumoasa.
La final incorporati lichiorul amaretto.
Opriti 2 linguri de crema.
Blatul rece il desfaceti.
Puneti crema si o nivelati, dar lasati o margine mai libera.
Rulati cat mai strans rulada si o dati la rece 3-4 ore.
Topiti ciocolata neagra cu laptele, scoateti rulada de la rece si faceti cateva dungulite cu ciocolata.
Crema oprita o puneti intr-un pos, formati cateva moate.
Presarati putin sclipici comestibil daca aveti, apoi este gata pentru a fi servita.
Pofta buna!





sâmbătă, 28 august 2021

Pachetele cu pui si mozzarella

 
Am pregatit zilele acestea niste super pachetele, fragede si super, super gustoase, cu pui, pentru ca eu sunt mare fana pui. Insa puteti folosi si alta carne. Le-am sevit chiar si reci dimineata, cu un pahar de iaurt! 

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 120 gr unt
  • 90 gr smantana
  • 200 gr faina
  • sare
Pentru umplutura:
  • 1/2 piept de pui dezosat
  • 100 gr mozzarella rasa
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • busuioc uscat
  • praf de usturoi
  • 3-4 crengute patrunjel verde
  • 1 ou
  • susan
Mod de preparare:
Aluatul:
Cerneti faina.
Intr-un bol puneti untul rece, taiat cuburi.
Adaugati smantana, sare si putina faina.
Incepeti si amestecati cu mana.
Turnati faina treptat, pana o terminati si aluatul devine omogen.
Il inveliti in folie, il dati 20 de minute la rece.
Umplutura:
Pieptul de pui il taiati felii mai grosute.
Il condimentati cu sare, piper, boia dulce, busuioc si putin praf de usturoi.
Il amestecati bine.
Ungeti cu o lingura de ulei o tigaie grill, rumeniti pieptul pe ambele parti.
Il scoateti pe o farfurie, il lasati sa se racoreasca.
Il taiati cubulete.
Patrunjelul verde il tocati marunt.
Bucatile de pui le amestecati cu mozzarella si patrunjelul tocat.
Scoateti aluatul din frigider.
Intindeti o foaie nu foarte subtire.
Cu ajutorul unui bol, decupati forme rotunde.
Puneti pe jumatate din cerc umplutura, iar cu cealalta jumatate de aluat veniti deasupra.
Presati capetele cu o furculita.
La fel procedati cu toate.
Asezati pachetele pe o tava, tapetata cu hartie de copt, cu distanta intre ele.
Bateti oul spuma, cu un penson ungeti pachetelele.
Le presarati cu susan.
Le introduceti in cuptrul incins, la 180 de grade, pentru 25 de minute, pana se rumenesc.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor, le lasati sa se racoreasca.
Le pastrati in caserole cu capac, la rece.
Pofta buna! 






joi, 12 august 2021

Tort cu caise, fistic si iaurt

 
Un tort grozav cu caise si crema de iaurt. Blatul cu fistic a iesit pufos, iar pe langa jeleul de caise am pus si ceva zmeura proaspata. Totul s-a completat atat de minunat si a avut un succes teribil. As mai fi mancat, dar s-a terminat repede! 

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 4 linguri apa minerala
  • 4 linguri ulei
  • 70 gr fistic curatat
  • 5 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita vanilie
Pentru jeleul de caise:
  • 500 gr caise
  • 2 linguri zahar (mai mult daca doriti jeleul mai dulce)
  • 2 linguri pline amidon
  • 50 ml apa
Pentru crema cu iaurt:
  • 400 gr iaurt grecesc
  • 350 ml smantana pentru frisca
  • 80 gr zahar pudra
  • 4 foi de gelatina
  • 2 lingurite vanilie
In plus:
  • 1 bolisor zmeura
  • 250 ml smantana pentru frisca + 2 linguri zahar pudra
  • fructe pentru decorat
  • 40 gr ciocolata neagra
Mod de preparare:
Blatul:
Maruntiti fisticul in blender, dar nu il faceti pudra.
Separati ouale.
Bateti albusurile cu un praf de sara pana devin spuma.
Adaugati zaharul, mixati pana obtineti o bezea.
Galbenusurile le amestecati cu uleiul, le adaugati peste bezea si amestecati.
Puneti apa minerala si vanilia.
Cerneti faina cu praful de copt, le adaugati peste albusuri, amestecati usor cu o paleta de silicon.
La final incorporati si fisticul.
Impartiti compozitia in doua boluri, in mod egal.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 23 cm, coaceti foile de blat pe rand, la 180 de grade, 10 minute fiecare.
Puteti coace si blatul intreg.
Lasati sa se raceasca foile.
Jeleul de caise:
Caisele spalate, le taiati pe jumatate si le scoateti samburii.
Le puneti intr-o cratita, presarati zaharul si turnati apa.
Transferati cratita pe foc, amestecati din cand in cand.
Lasati sa fiarba 8-10 minute, la foc mic.
Amidonul il amestecati cu 4-5 linguri de apa rece, il turnati peste caise.
Amestecati bine, lasati pe foc pana se ingroasa.
Luati un bol mai mic, il tapetati cu folie, turnati jeleul.
Il acoperiti si il dati la rece pana se incheaga.
Crema cu iaurt:
Puneti foile de gelatina la hidratat in apa rece, 10 minute.
Intr-un vas puneti smantana pentru frisca rece, zaharul pudra si vanilia.
Mixati pana frisca incepe sa prinda volum.
Adaugati iaurtul rece, le mixati pana sunt omogene.
Foile de gelatina le scurgeti de apa, le topiti pe baie de aburi.
Adaugati gelatina peste crema de iaurt cu frisca si mixati pana este bine incorporata.
Asezati prima foaie de blat pe un platou si un inel detasabil in jurul sau.
Puneti cam jumatate din crema de iaurt, o nivelati.
Scoateti jeleul de caise de la rece, il asezati fix pe mijloc, iar in jurul sau puneti zmeura.
Puneti restul de crema, o nivelati.
Deasupra asezati a doia foaie de blat.
Daca va plac torturile insiropate bine, faceti putin sirop de vanilie sau fistic si insiropati blaturile.
Dati tortul la rece peste noapte.
Smantana pentru frisca rece, o mixati cu cele 2 linguri de zahar pudra, pana devine spuma.
Scoateti tortul de la rece, indepartati inelul.
Imbracati tortul in frisca.
Topiti ciocolata neagra si ii faceti cateva dungulite.
Il decorati cu fructe, frunze de menta si ce va mai place!
Il mai dati jumatate de ora la rece, apoi serviti.
Pofta buna!








vineri, 6 august 2021

Oua posate cu legume si somon afumat

Un deliciu de vara, de sezon, rapid si super gustos! Puteti folosi si alte legume, ceva branzeturi, in loc de somon niste fileuri de muschi file sau bacon, dar merita incercata reteta. O sa va placa foarte mult!

Ingrediente:

  • 1 rosie mare
  • 1 ardei kapia
  • 100 gr somon afumat feliat
  • 3 oua
  • 1 ceapa verde
  • 6 cubulete gorgonzola dulce
  • sare
  • piper
  • oregano
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 lingura si jumatate otet
Mod de preparare:
Rosia o decojiti de pielita, o taiati cuburi.
Ardeiul kapia curatat de cotor si seminte, il taiati patratele.
Intr-o tigaie puneti uleiul de masline, adaugati legumele taiate.
Le innabusiti 2-3 minute la foc mic, apoi puneti 5-6 linguri de apa.
Presarati sare piper si oregano.
Amestecati si lasati sa scada lichidul la foc mic.
Tregeti de pe foc cand este gata.
Intr-o cratita puneti 1 litru si jumatate de apa, otetul si putina sare.
Transferati totul pe foc.
Cand apa incepe sa clocoteasca, dati focul spre potrivit, amestecati cu un tel sa faceti vartej si spargeti un ou. Daca cratita este mai larga, le puneti pe toate 3.
Le lasati la fiert 3 minute.
Dupa acest timp, le scoateti cu o paleta cu gauri, pe un platou.
In tigaia cu legume puneti ouale posate si cubulete de gorgonzola printre.
Somonul feliat il faceti rulouri, le asezati in tigaie.
Ceapa verde o taiati rondele si o presarati deasupra.
Peste oua, pesarati sare si piper.
Pofta buna!